Môj 3-ročný syn neustále vrieska a plače
Ahojte, nadpis je vystizny : moj 3r syn knuci odkedy otvori oci. Stale ma dovod na plac a knucanie aj ked robim vsetko pre to aby sa mal dobre a bol stastny. A ak neknuci a neplace, tak vrieska. Poviem mu napr. len posun si poharik, aby si nevylial a jeho reakcia je vreskot. Do skolky nastupuje v sept. takze odtial to nema... prosim tie, co maju SKUSENOST o vyjadrenie. Rad bez aplikacie som citala milion, vysvetlovanie, rozhovory, objimanie, ani jedna po zadku nemaju efekt, jedine tak na par minut kym nepride dalsi dovod na vrieskanie (napr. ze sa mu nieco nepodari pri hre). Znamky autizmu neprejavuje, ak by mal niekto pochybnosti tymto smerom.
Autorka, nemala som na mysli rozprávanie, to je niekedy ťažké aj pre dospelých uprostred vypätej situácie 🙂 ja s deťmi skúšam viacero trikov (teda, 5 ročná už to super ovláda, 2 ročný sa občas chytá). Samozrejme podľa možností okolia a schopností dieťaťa, ale napríklad dupať, skákať, silno kopať loptu do niečoho, aj to kričanie do vankúša je dobré, môjmu mladšiemu sa páči aj boxovať do vankúša, priestorovo a zvukovo nenáročné je zatínanie a uvoľňovanie pästí. Ale úplne najlepšie u nás funguje vytriasť to, proste triasť rukami, nohami, celým telom, vždy začnem prvá a niekedy sa tak podarí celú situáciu otočiť na srandu ešte v zárodku, lebo som im smiešna, keď to robím 🙂 samozrejme nejde to z večera do rána, dcére trvalo niekoľko mesiacov (medzi 3 a 4 rokmi) aktívneho pravidelného pripomínania týchto možností, kým ich začala sama efektívne používať. Teraz keď ju naštvem ja alebo niečo iné, najskôr oddupoce cez celý byt (nemáme pod sebou nikoho) a potom príde zadupať ku mne a oznámiť mi, že je nahnevavná. A až potom môžeme skúšať vyriešiť samotný problém, keď už sú tie prvé nervicky preč.
@chichinka aj ja som nasadila na odporucanie psychologicky. Equazen. Co vy beriete? Odkedy ich berie velky pokrok vidime v reci. Spravanie vobec 😀
@thoughtfulweirdo aha, oki, cize nepotlacit emociu (vlastne to neviem ani ja niekedy), ale vymenit tu reakciu, ktora mne prekaza. Minule som zacala kricat a hadzat sa ako on. Smial sa. A mna este 2 dni bolelo hrdlo. Obcas sa hanbim vyjst z bytu ci sa nebudem musiet nejakemu susedovi pozriet do oci 😀😀😀...inak je to nesmierne tazke, vychovat dieta. Vychovat dieta bez traumy a nemyslim na bitku. Ale na nenavnimanie dietata.
@thoughtfulweirdo áno, vytriast je super nápad a aj vydupat, to vlastne robil aj môj, našťastie bývame v dome 😅
Ešte mi napadlo, že môj zvykol aj trhať papier alebo krcit a hádzať, väčšinou sa pri tom ukludnil a prešlo to do hry, keď sa snazil trafiť do koša, ale to až keď bol väčší, pre 3 rocneho je lepšie to dupanie, trasenie, buchanie vankúša a pod . A presne, chvíľku to trvá, kým príjme nejakú možnosť, takže autorka, ponukaj synovi aktívne, nevzdávaj to po jednom pokuse, ktorý odmietol.

@thoughtfulweirdo ahoj, on rozprava priblizne 4 mesiace tak, ze vie aj detailnejsie vysvetlit co chce. Vreskot tu bol aj vtedy a pripisovala som to tomu, ze sa nedokaze vyjadrit, cize neriesila som nejako extra jeho reakciu, vravela som len aby sa upokojil, hadala som co potrebuje. Rozpravat uz vie, reakcia ostala...ale uvazujem ze ho vlastne neucim aby reagoval inak, len mu poviem aby sa upokojil, ze sa nic nestalo, ze mu pomozem, ze krik danu situaciu zanho nevyriesi nech radsej dvihne tu hracku, skusi nieco este raz atd. A, bohuzial, casto som na jeho krik reagovala ze: nekric! (vtedy sme uz kricali obaja). Ale nie je to vyslovene zeby som ho ucila ze teraz namiesto kriku urob klik alebo co 🙂 boli tu napady ze nebuchni mna, ale vankus a pod. Dnes som to skusila, odmietol buchnut vankus 😀, ale obcas krici do vankusa alebo matraca (toto som mu skor vravela, lebo mi ide urvat usi). On sa dost rozculuje aj ked sa mu nieco nepodari, spadne mu kocka z veze, vtedy pokojne zbura celu aj s vreskom. Tu, kde je jeho reakcia vyvolana samonasieracstvom neviem co ponuknut ako alternativu. Mas nejaky napad? 🙂