Moje dieťa má Aspergerov syndróm. Už ďalej nevládzem
Ahojte. Idem si i vám po radu. Ja to už naozaj niekedy nezvládam. Moje dieťa má aspergerov syndróm. Neviem. Mi to poznáte, niekedy je úplne super, správa sa na jednotku, je múdry, šikovný, pozorný.. a potom druhá stránka. Začne vydávať zvuky, mykať so sebou, neposlúcha, robí zle sestre aj psovi a dokola dokola dokola. Vrátili sa scény s oblečením, to čo doteraz nosil úplne v pohode teraz nechce, robí hysterické scény. S iným problém nie (jedlo, nové miesta) Nezvláda stále radosť, to je tiež peklo. Ale ja už neviem čo mám robiť. Ignorovať to? Dohovárať donekonečna? Niekedy sa za neho hanbím 😔 ale pred cudzími??? Môžem ich okašľať. Už som aj vyslovila veľmi škaredé slová za ktoré sa hanbím, ale ak platí, že si dieťa vyberá rodiča, tak sa veľmi pomýlil, veľmi. Niekedy by som radsmej nežila ako toto.. asi potrebujem facku od života (a že ich bolo! len zrejme nie taká čo by mi pomohla v tomto smere)
@lilitela dakujem pekne za odpisanie mozme aj sukromne mas fb? Vies co dcera ma 9rokov.a mala problemi zo skolou od prveho rocnika ,ucila sa doma mavala zachvaty utekala mi zo skoly a tak,a to sme si mysleli ze je nezrela este donskoly tak mala.mat odklad ale nedalo sa vtedi bola corona.,tak sme si vybavili individualne vzdelanie,a dali sme ju opakovat rocnik mala asistentku aj.to pomohlo.pekne chodila do skoly,ajbteraz druhy rocnik..pol roka pekne chodila,potom nastal zlom po vianociach nemohli sme ju dostat zas vobec kazde rano muky vrieskala az sa triasla vobec sa nechvela obliekat a tak..skola navrhla abi sme ju dali na.liecenie do kremnice..ale odmietla som aj psychiater tvrdil abi sme ju donicoho nenutili ona zato nemoze ,nevie sa zaradit do kolektivu,ma uzkost a az teraz nam potvrdili asperger to aom ani nevedela co toje ,,az som plakala ked mito vusvetlila pani na Myjave tam sme boli vtom centre.,je to pre nas nove a nevieme ako nanu,,,dala som ju zo skoly prec a bude chodit na Myjavu pre autistov.som zvedava ci tam bide chcet chodit som stoho zufala ,nevladzem.uz.,rozmyslam stale.co snou bude ked pocuje slovo skola vybuch zachvat aj hodinu dokial sa upokoji.mame ist 3tieho uz do skoly.tak si musym nieco vymisliet abi som ju tam dostala.ti mas opatrovatelsky ? Ja si idem vybavovat dufam ze mito schvalia lebo dcera je namna priputana az moc.a budem ju vodit az na Myjavu . ,uzivate aj lieky ?
@zdenuska1234 Nikto nevie, ako na taketo deti, kazde je ine. Niektore su kludne a problemy maju uplne ineho charakteru - nekomunikuju s nikym, nerozpravaju. neviem, co je lepsie-horsie. Ani odbornici este nevedia vela, vsetko je to v plienkach, slaba podpora od statu.
My sme mali sialene stastie, dcere sa tak prilepsilo, ja ani neviem preco, kedze pisem, ze nie som teda vobec vhodna matka, nemam taku trpezlivost a sama som mala vychovu prespikovanu kritikou a vycitkami.
Mometnalne bojujeme "len" s drobnostami.
Ked je skola pre autistov, neviete sa dohodnut tam na postupnej adaptacii? Prvy den 15 min, druhy pol hodka (za pritomnosti rodica), apostupne pridavat? My sme museli takto adaptovat v skolke. Ale potom aj tak nevladala dlhsie nez iba doobeda ostat.
Neviem, mozno nam pomohol surodenec. SIce to bolo isty cas peklo, mat babatko pri autistovi, ale ja som citila ze to tak musi byt. Sice dcera na brata otrasne ziarli, ale myslim, ze vo vela veciach jej to pomohlo. Uvidis, mozno uvidis zrazu obrovsky skok k lepsiemu. Moja dcera sa postupne osamostatnuje, uz si vie aj v obchode kupit sladkost. Drzim place, aby bol pre nu nastup co najprijemnejsi.
Ja sa zas modlim, aby sme jej o par rokov nasli dobru strednu, kde bude spokojna a mat aj kamosky a v idealnom stave aj individualny plan.
Ahoj, nás čaká diagnostika v auguste, syn má tiež 5 rokov…môžem sa spýtať čo sa za tie roky od 2021 keď si písala zmenilo, je to lepšie/horšie? Ďakujem
Ahoj .Mám momentálne tiež problém ako si mala ty.Kazdy deň doma kričím,ja už neviem ako ja dcérku.Ma 5 rokov.Do 3rokov bola úplne kľudne,dobre dievčatko.Akobste na Tom teraz?Zlepšilo sa správanie?
@mirkovci6 chcem sa spýtať ci tvoj syn chodí na normálnu školu?
Asi týmito deťmi sme fackovaní....obrazne i skutočne rukolapne... my bojujeme doslava každým dňom...ano, ja ja si jiekedy hovorím, že smrť je vykupenim a je jedno, na koho to padne...
Sú veci a situácie, kde je to vypuklé, zároveň je to jeden úžasný, pozorný a dobrý chlapec. Vzali ho do školy pre nadané deti, sociálne to dobré nie je, snažíme sa mu pomôcť zapadnúť. Je žiaľ vidno, že je iný, berieme to, že každý je iný. Uvidíme čo prinesie čas, najmä puberta
@tichomiro vyzerá že zažívaš ťažké obdobie, nie je hanba vyhľadať pomoc 🙏🏻
Som nesmierne šťastná, že už máme za sebou základnú...ano, zažívam už 13 rokov ťažké obdobie...
Ahojte čo robiť keď mam syna 12r. a ma AS? A pracujem ale kôli práci nestíham sa mu naplno venovať, najradšej by som mala Opatrovatelsky príspevok a bola som doma kedy to potrebuje. A vybavujeme to len to hrooozne dlho trvá. A mám taky dojem že by už potreboval nemocnicu.
@mimik80 schválili ti?
Ahojte čo robiť keď mam syna 12r. a ma AS? A pracujem ale kôli práci nestíham sa mu naplno venovať, najradšej by som mala Opatrovatelsky príspevok a bola som doma kedy to potrebuje. A vybavujeme to len to hrooozne dlho trvá. A mám taky dojem že by už potreboval nemocnicu.
@mimik80 dobry den.syn vam chodi do skoly? Moja dcera mala problemy v skole mavala zachvaty ,tak psychiater odporucil ucenie doma.tak som snou doma na OP.alr je to katastrofa.ucit sa odmieta ,
Mam toniste doma ale dcerku 10rocnu.som snou na Op a hotova katasrofa uci sa doma..ucenie nedava vobec ,mava zachvaty hnevu ,hadze vsetko co chyti do ruk.nadava skarede slova,huci na cely dom,su dnibtiez ze je dobra ale to malokedi.tiez uz nevladzem.syn ma kolko rokov?chodi do skoly.
Mam toniste doma ale dcerku 10rocnu.som snou na Op a hotova katasrofa uci sa doma..ucenie nedava vobec ,mava zachvaty hnevu ,hadze vsetko co chyti do ruk.nadava skarede slova,huci na cely dom,su dnibtiez ze je dobra ale to malokedi.tiez uz nevladzem.syn ma kolko rokov?chodi do skoly.
@zdenuska1234 aj môj ma záchvaty,kríky, škaredé slová, presne to iste co aj vaša, môj ma 7
@mimik80 dobry den.syn vam chodi do skoly? Moja dcera mala problemy v skole mavala zachvaty ,tak psychiater odporucil ucenie doma.tak som snou doma na OP.alr je to katastrofa.ucit sa odmieta ,
@zdenuska1234 Aj u nás je to tažké, tiež ho musíme nahánať do učenia. A v poslednom období sa trochu v učení zhoršil.
@mimik80 schválili ti?
@alchemilkazltozelena zatial len ZTP nám schválili
@zdenuska1234 aj môj ma záchvaty,kríky, škaredé slová, presne to iste co aj vaša, môj ma 7
@niektoakoja chodi do skoly? Mi sa ucime doma a je to katastrofa,musym ju nahanat stale.
@niektoakoja chodi do skoly? Mi sa ucime doma a je to katastrofa,musym ju nahanat stale.
@zdenuska1234 áno,chodí,ale do špeciálnej. V skole žiaden problém. Aj co sa týka učenia, ale vždy pred úlohami vie nervacit na to, veľa frfle,škaredé slová alebo vety pochyti bárs kde. Stačí i nejaká kriminálka kde sa povie niečo a on to už hovori a je to enormne nevhodné do určitých situacii
@mimik80 Co take sa ti javi na nemocnicu, ak sa mozem spytat? Je teda na nejakych liekoch?
@zdenuska1234 Moja by sa tiez doma neucila, este na to nie je zrela, preto musi do tej skoly chodit, aj ked sa tam citi zle a nenavidi ju.
Ja tiez musim do prace chodit, ako som davno pisala ja nemam pochopenie u muza, takze podla neho nie je dovod ostavat doma a podporovat dieta, maximalne ako potrebuje, naopak, toto by sa este otocilo proti mne, ze tymito krokmi mimo standard, jej ja sposobujem rozne problemy. Ale u nas je to myslim hranicne, kebyze vidim, ze fakt ta skola nejde, tak asi by sme to museli riesit inak.
@autor Ahoj.Viem,ze je to starsia tema,ale chcem sa spytat ako to mate dnes so zaspavanim?Pisala si,ze pri zaspavani sa kolíše a spieva si.Má to stále?Ako dlho to mal?

@zdenuska1234 Asi ta nepotesim. Alebo takto. Kolko ma tvoja mala? My sme to mali velmi caste do cca 7 rokov veku. Vysvetlujem si to tak, ze od narodenia, vela noveho zazivaju deti a autisti sa tazko prisposobuju, takze to bola pre nich zataz od zaciatku, potom aj skolka, skola. Az casom, ked si postupne na tu skolu ako tak zvykla, ale aj dozrieva mozog, tak sa to zlepsilo. Teraz je to vyrazne lepsie, ale faktom je, ze ja som urobila obrovske mnozstvo ustupkov a akceptacii, takz ano, teraz by niekto mohol povedat, ze to je vychova. Ale az teraz. Ja som totiz nevladala a som presvedcena, ze vlastne ani to dieta. Bolo potrebne dat to do kludu. Zachvaty ma iba obcas a to, ked v niecom nepovolim, ked ma ona nejaku predstavu a nejde to tak a pod.
Co sa rodiny tyka, dosla som k zaveru, ze manzel a jeho rodina to nevedia akceptovat z viacerych dovodov a jeden z nich je aj prave ten, ze odtial ten Asperger ide, cez mojho muza, jeho matku a tak. Podla pocuvania tych rodinnych historiek, ale teda je tam nedostatok pochopenia, empatie, vztahy zalozene na danych pravidlach, ktore dodrziavaju a mozno ani nevedia preco. A hlavne - musis posluchat rodica, bez ohladu ci ma pravdu a ci je to spravne, a mat k nemu uctu, aj ked si ju nezasluzi - co potvrdzuje to, co som napisala, jednoducho nerozlisuju tie jemne nuansy.
Zivot je sinusoida, a teraz mame obdobie, ze sa do nas svokrovci nestaraju a hoci mne je luto, ze deti nemaju prakticky oporu ani v otcovi, ani v svokrovcoch, tak ale asi je to lepsie ako psychicke "tyranie". Velakrat som sa zamyslela, kto viac ublizuje tym detom, ci neakceptujuci svokrovci, alebo ja, ked urcujem hranice a limitujem stretavanie. Dosla som k zaveru, ze sa to neda vyhodnotit a kvantifikovat. Vsetko je to o jedincoch, kazdy to vyhodnocujeme inak.
Kludne este napis, mozme aj sukromne, ak chces.