Môže byť meškanie menštruácie u 15-ročnej problém?
Dobrý deň mám 15 prvú menštruáciu som mala v januáry minulý rok. Asi sva mesiace úplne v pohode no od mája som nedostala ..bojím sa to povedať mamine
@h2 nie neschudla som
A mozes byt tehotna?
@ailiba nie niesom
Dobrý uricite to treba vyriešiť s maminu
Mozes mat nepravidelnu az do dospelosti... Je fajn absolvovat 1. preventivku u gynekologa.
Preco sa jej to bojis povedat?
@senta_sofia pretoze ked som jej to nepovedala doteraz tak uz je to dlhsia doba ja neviem
Tvoje telo je ešte vo vývoji a menstruacia ešte v tomto veku môže byt nepravidelná ale určite by som to povedala mamine aby ste spolu išli pre istotu na vyšetrenie (na vyšetrení nemusí byt prítomná ) lekar ak si panna ta nebude prehliadať cez spodok tak sa neboj a povedz jej 🙂
Celkom sa čudujem , že si to mama nevšimla .
Ako fakt? Mama by mala byt taky prvy zdroj. Ja si to neviem inac predstavit.
Kazdopadne jasne ze chod. Prave ze sa neboj. Uvidis ze aj mama bude rada ked za nou prides.
Do teraz si mala cyklus pravidelny? Lebo ono omeskat moze. Stres, lieky, choroba…
Nemas sa coho bat, Ved to nie je tvoja chyba. To su hormony, ktore teraz pracuju s telom. Idealne by bolo, keby isla mama s tebou na gyndu a zobrali by ti krv, ze ktory hormon pracuje inak ako ma. Moze to byt aj stitna žľaza, kludne to mamine povedz a nech s tebou skoci lekarovi. Inak je zvlastne, ze mamina si nevsimla, ze sa nemíňajú vlozky.
Mama nemusí byť vždy k dispozícii alebo jednoducho z nejakého dôvodu nemá tvoju dôveru a je to v poriadku. Skús si nájsť inú blízku dospelú ženu, z mojej skúsenosti to bola švagriná, nie mama a poraď sa s ňou 🙂 myslím, že takéto meškanie je v začiatkoch menštruácie Ok. držím palce!
Mala som niečo podobné, povedala som to mamke, až keď mi meškali 9 mesiacov. Išli sme na gynekológiu a potom na endokrinológiu. Boli za tým hormóny, akýsi enzým mi nefungoval správne. Mamka sa na mňa nehnevala, povedala mi, že aj keď si to teraz necenním, mám na seba dávať pozor, aby som sa neobrala o možnosť mať deti. Nasadila sa mi liečba, trvala pár rokov, už som bez nej a mám krásnu dcérku, pričom všetko vyšlo na prvú šupu 🙂
@plamienka555 a ako ste jej to povedali?
Nemusí mať tak chapajucu mamu... Nie všetky mamy sú take
Mam 16r dcéru. Menstr ma od 8.triedy, a až teraz posledných 6 cyklov ma pravidelných.
Tie prve boli s pauzami, síce nie že mesiac dva ale nechodila pravidelne. Povedz to mame, mama ta nevyhresi, nemá prečo..
Ja moje deti učím, že so všetkým dobrym aj zlým treba prísť za mnou, poradím a pomôžem, len to musím vedieť.
Aj to zle sa dá vyriešiť, čokoľvek.. Len to musím vedieť.
Tak povedz mamci, ved sa nič nedeje, si vo vývine, je to prirodzené.
Nie kazdy musí mat doveru k mame, ja som ju napriklad tiez nikdy nemala a nezverovala som sa so svojimi problemami, pretoze ma bud vysmiala alebo moje problemy zlahcovala. Ja by som bud tomu este nechala cas, mozno sa upravi samo, alebo ako ti radili vyssie, obrat sa na nejaku inu osobu ktorej doverujes. Neviem ako to je s gynekologom, od akeho veku tak mozes bez doprovodu rodica.
S detskou doktorkou mas aky vztah? Ze by si sa poradila aspon s tou, ak nechces s mamou.
Už si presne nepamätám, bolo to xx rokov dozadu. Určite som len niečo vyhabkala, pretože strach si pamätám doteraz. Taký ten pocit viny zo zanedbania.
Neviem, akú máš maminu a ani ti neviem zaručiť, ako zareaguje. Priznaj sa jej a uznaj, že si to mala riešiť skôr. Nevyhováraj sa, len sa priznaj, veď to tiež patrí k dospievaniu, prijať zodpovednosť za vlastné telo. Možno bude mať strach, ten máš asi aj ty, ale tvoja situácia sa rozhýbe. Ak to nedopadne dobre, nájde sa ďalší postup. Kontrolou u lekárky sa nič nepokazí a aspoň budeš vedieť, na čom si.
@plamienka555 ďakujem a ešte jedna otázka alé vyšetrenia vám robili?
@plamienka555 a ešte myslíte že by vadilo keby jej poviem že npr len 3mesiace som to nedostala?
Obe mi brali krv a pomedzi to skontrolovali, na čo sú špecializované. Keď gynekologička zhodnotí, že je potreba endokrinologičky, tak ťa tam odošle.
Budú sa ťa pýtať na úbytok/prírastok na váhe, vypadávanie vlasov, či si si nevšimla výskyt chĺpkov na tvári, bruchu; či sa nepotíš viac než zvyčajne, či nie si vo väčšom strese, na stratu apetítu alebo práve naopak na zvýšenú chuť do jedla. Poskladajú si prvý obraz a od neho sa odrazia. Zistia ti minerály... bude toho dosť, ale nájdu príčinu.
Ak si chceš skrátiť obdobie bez periódy, aspoň naliehaj na lekárske vyšetrenie (dnes sa na endokrinológiu dlho čaká). Ale nerobila by som to, niekedy presné údaje napovedia lekárom viac.
Neboj sa, mladých dievčat s neustálenou periódou je veľa. Niekedy za tým nič nie je, niekedy žiaľ áno. Držím palce <3
Ja si myslim ze by nevadilo, radsej takto ako to vobec neriesit. Povedz mame napr.: Mami uz asi 3 mesiace som to nedostala. Tehotna urcite nie som, ale bojim sa ze to moze byt nejaky iny zdravotny problem. Myslis ze by sme to mali riesit s mojou doktorkou?
Este mi napadlo že možno si neschudla, ale napr. nesportovala si v poslednom case viac ako obvykle alebo neobmedzujes sa na strave? To moze byt tiez pricina. U mna to tak bolo.
Mala si sex april/maj? To je prva otazka. Dalsia otazka. Myslis asi januar 2023, minuly SKOLSKY rok, nie kalendarny. Dalsia otazka. Ak si dostala v januari, potom dva krat - cize februar a marec, co april? Vtedy nie?
Ak si mala sex, urob si tehotensky test. Ak si nemala sex, chod za maminou a povedz jej napr.
“Mamina je mi blbe ti to hovorit, ale mam obavy od maja nemam menzes nevies co by to mohlo byt? Netreba ist k dr?
Nic vazne neboj, moze byt vela dovodov preco mlade baby menzes nedostanu 😉. A skus zacat s maminou hovorit otvorene, ak to nevie ona, bud ty ta aktivna. Ver mi, nie je to nic na hanbenie sa, predsa sme vsetky baby 😉. A vsetky zazivame to iste 😊

Prečo sa bojíš, je to mama, tvoj najbližší človek, pomôže ti.
Neschudla si náhodou? To môže byť príčinou.