Môže ísť dieťa 16 dní po kiahňach do kolektívu?
ahojte, mam otazku ohladom toho ci sa moze ist dieta korculovat ak ma este chrasty po kiahnach.co myslite?od prvej vyrazky po dnesok ubehlo16 dni a chrasty sa uz olupuju. a este ci moze ist do kilektivu?
tak mamicky,myslim,ze vysev je ukonceny,uz len nech sa to vsetko posusi a bude klud,ale tato noc bola ozaj hrozna 😒 😒 😒 😒 😒
@dannii inak kazda lekarka povie ine. vy mate trikrat denne sprchovat a nam bolo zakazane sprchovat kym nebudu chrasty 😀 no ale ja som ju sprchovala na treti den a ta vrieskala ako diva, ze ju to stipe, tak som musela prestat. teraz nastastie opadavaju uz chrasty, prezili sme to ale zaciatok bol tazky 😔 vcera a dnes sme uz boli vonku, je dva tyzdne potom ako sa vyhadzala. tento tyzden ideme na kontrolu a od pondelka ratam, ze uz moze ist do skolky.
no vidim,ze to ozaj tak je,my ideme na kontrolu v pondelo,10den od vysypu a od zajtra uz mozme na prechadzku, 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ,sranda kolko lekarov,tolko nazorov 😉 😉 😉,drzkaJTE sa,nam uz opadavaju chrasty,krasne sa to cele hoji,neskrabe sa,je uplne v pohode ako ked je zdrava 🙂 🙂 🙂 😉 😉
@dannii my ideme na kontrolu zajtra, presne dva tyzdne od vysypu a doteraz sme mali zakazane ist von, ze j eto infekcne. ale od soboty uz chodime von, chrasty odpadavaju. ale tie vyrazy mamiciek a ludi vonku, ze co si to dovolujem ist s kiahnami von? 😀 takze pravda, kolko ludi, tolko nazorov 😒
pekne sa prechadzaj po vonku,nic na tom nevidim a pokial viem,ak chrasty zaschnu,uz nie su infekcne,tak mamicky nech sa iformuju a potom sudia 😉 😉 😉
@cellesta no, podla mna treba pocuvat lekara a neohrozovat ostatnych ludi - je to velmi nakazliva choroba a dannii, nie je to tak - aj pod chrastami mozu byt niektore kiahne este aktivne... nehovorim to ani tak kvoli detom - podla mna by to deti mali prekonat... ale mozte stretnut starsich ludi, ktory maju slabu imunitu a mozu to dostat - nikdy nevies... a moze im to sposobit obrovske problemy... 😔
my sme isli po 2-och tyzdnoch von ale nemala som ani ja dobry pocit, malinka mala este par chrasticiek na tvaricke... takze to na nej bolo dost vidiet, ja som bola presvedcena ze infekcna uz nie je - mala som to ale aj potvrdene lekarkou, inak by som neisla 😔
@dannii my sme boli dnes na kontrole po dvoch tyzdnoch a doktorka lauru nechala este dalsi tyzden doma, ze vraj po kiahnach ma dieta slabu imunitu a ze moze sa lahko nakazit v kolektive 😒 uz ju doma mrle zeru, nevie sa dockat do skolky. inak by mohla. myslis si, ze ju mozem dat od pondelka do skolky? chora mi vobec nebyva, antibiotika vobec nepozname tak mi hadam neochorie, ci ?
Ahojte idem Vás rýchlo dočítať, môj malý ich chytil v škole a dokotorka povedala že 10dní, jemu od výsypu po chrastičky a aj trvalo len 8dní. Kiahne sú infekčné v inkubačnej dobe 2-3 dni pred vypuknutím a potom už pri chrastách nie sú infekčné. Idem Vás dočítať pre prípad že to dostane aj malá
ja som dr.pisala, ze ideme lovit, tak to mame odobrene, paq ale ziadna voda nesmie byt, ziadne sprchovanie, tak pocuvnem, aj homeo mi odporucila a pod., takze musim najst new deticky, kedze vase su uz ok
@cellesta ja si myslim,ze ju mozes kludne at,my ideme v pondelok na kontrolu a v stredu pojde normalne o skolky,je tolko chorych eti v skolke,ze je uplne jedno,ci ju dam alebo nedam,mala sa velmi tesi nech ide,a hlavne s nou chod na prechadzky,nech to nie je sok,ze hned do skolky 😉 😉 😉 😉
Moze, nam doktorka povedala, ze mozeme po 10 - tich dnoch 😉 .
@cellesta náš malý má kiahne, teraz momentálne 6.deň, chrastičky zasychajú, ale mal toho veľmi veľa. Mne radila doktorka natierať ho klasickou alpou. Dala som na vatový tempón alpu a potierala som mu. Ráno, na obed štvrť dithiadenu a na noc pol, aby spal. Neviem, povedala, že kúpať ho nemám. Na nete som čítala, že treba sprchovať, tak ja už neviem. Ale je to už lepšie a dva týždne doma až kým vraj neopadnú všetky chrastičky. Tak asi tak.
@cellesta ak mate uz odpadnute chrasty tak to uz infekcne nie je...
martina2001 u vas je problem, ze nevies ci to malinka uz nema - ono je to infekcne asi 2 dni pred vysypom, cize mala to uz moze mat a ty o tom nemusis vediet - treba byt opatrni tie 3 tyzdne teraz...
u nas to malinky schytal 3 dni potom ako to malinkej skoncilo... 😠
@dai nasa doktorka mi povedala ked uz laura bola vysypana cela, ze dva tyzdne nemame ist von lebo ze je toinfekcne aby som nenakazila ludi naokolo. takze kolko ludi, tolko chuti ako sa hovori. kazdy ma tu svoju pravdu a aj kazda doktorka hovori ine. clovek si urobi podla seba, co jemu najviac vyhovuje 🙂
Bežná inkubačná doba je približne 14 - 21 dní, priemerne 17 dní.
ahojte, ja len na margo toto sprchovania...ja sama som kiahne prekonala az minuly rok, ked som sa dala proti nim zaockovat 😠 😠 😠 a teda velmi som sa nesprchovala a ked som sa po par dnoch odvazila osprchovat len vodou, tak som si nechtiac tym prudom vody jednu chrastu srthla akurat na cele a mam tam odtoho jazvu 😖 takze ja by som to sprchovanie moc neodporucala uz len tohto dovodu..podla mna ta voda aj tak nevysusi tie vyrazky..
tak nasa mala bola uz dnes konecne vonku,chrasticky poopadavali,mame posledne dve v hlavke,ale uz vysusene na odpadnutie,tak si vravim,ze to mame za sebou,k doktorke ideme v pondelok,vcera sme jej volali,popriala nam krasny vikend,mame povolene ist von,tak sa velmi tesila 😉 😉 😉 😉 a ja s nou,tolke stastie,ze si mohla vziat kolobezku,no maminky viete si to predstavit a na margo toho sprchovania,nam to robilo velmi dobre,vlazna voda ,rychla sprcha a potom ponatierat,ubehlo to rychlo,vobec sa neskrabala,vzdy jej to pokozku upokojilo,fenistil sme mali len par dni,tak asi sme mali stastie,ze to tak uzasne znasala,ako bolestne dostala krasne tenisky,ktore dnes vyskusala 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ,tak vela zdraru pri kiahnach,su velmi rozsirene 😒 ,drzkajte sa
ahojte... tak u mojho starsieho bol priebeh uplne super, na deviaty den bol po povoleni od lekarky v skole...
teraz to ma mladsi a JA!!! kks, ale jaky strasny priebeh! teda mladsi je celkom v pohodke, az na to, ze to ma priamo na pipiku, priamo tam, kde cika, takze ked cika, tak potom 10 minut placka, ze ho to stipe, inak to nevnima, samozrejme, ze noc bola horsia, prehadzoval sa a tak a bol nekludny, ale da sa...
chalani bez teploty, ja zimnice, teploty, chripkove stavy... teda dovcera (tri dni), dnes je to uz ovela ovela lepsie...
mate niekto skusenosti s kiahnami v dospelosti?
@kaska tebe to kolko trvalo? si pamatam, ako sme sa o tom pred rokom bavili, som hovorila, ze si to uzijem s chalanmi 😀 😀 😀 😀 tak si uzivam... 😔
@tilly jejda, toto je velmi neprijemne...Ale najhorsie uz mas za sebou, ja som mala chripkove stavy prve 2 dni, potom uz bola pohoda, tie vyrazky sa pomaly susili. Mala som ich na celom tele. A trvalo mi to asi 10 dni, podla mna som mala priebeh celkom v pohode. Ja som sa vyhadzala prvy den vecer ako som nastupila po materskej do roboty 😖 Drzim palce, nech to rychlo prejde..
cellesta, skús harmančekový alebo repíkový odvar- my teraz tiež máme kiahne ako som ich začala potierať týmito odvarmi, tak vyrážky veľmi rýchlo pohasli a po týždni nám už opadávajú aj prvé chrasty. Proti svrbeniu fenistil. Tiež som skúšala tantum verde-ale podľa mňa niet nad repíkový odvar.
Ahojte, aj my máme kiahne 😠 dcérka je 3 mesiace aj s cestou v školke a už to máme , syn (6r) to nemal vobec ale už vidím to že to na neho ide, dcéra mala tepolotu bola ospalá, unavená , nič nejedla , a za dva dni samá bodka ešte to nieje koniec 5 dní to trvá kým sa celá vybodkuje a potom by to malo ustupovať... dúfam, už jej nič nieje a chce íst von takže ked si predstavím že budeme musieť byť doma tolko dní tak ma poráža ☹ ☹ ☹ takže držte palce 😉
Moja dcérka mala prvú kiahňu minulý štvrtok, nesvrbelo ju to, tak som neriešila. Na druhý deň som jej to pozerala, nič viac, tak sme boli nachystané do škôlky... ale... dostala epileptický záchvat :(((( nemocnica, infúzie... neprespaté noci, nemohli jej nič spraviť, žiadne vyšetrenia, lebo mala samozrejme kiahne. Po 4 dňoch sme sa dostali domov, aj tak nič neurobili, ale aspoň infúzie jej pomohli, bola veľmi, veľmi vyčerpaná po záchvate - vraj to bolo spôsobené možno začínajúcimi kiahňami. Dnes sme už museli ísť na kontrolu k jej pediatričke, má ešte chrastičky, som sa aj bála, ale sestrička mi povedala, keď má chrasty, nie je nakazená, pričom ani môj muž nemal kiahne!!!! Počula som, že môže ísť do kolektívu, až keď zmiznú všetky, vtedy už je nenákazlivá... Na budúci týždeň /dva týždne od vypuknutia kiahní/ sme objednaný na EEG vyšetrenie mozgu - 2 týždne čakania na ortieľ, prečo ten záchvat bol!!! Spávam len pri nej, psychicky, aj fyzicky som už vyčerpaná...
PS: Potieram ju roztokom, ktorý nám dali v nemocnici /vraj tekutý púder už predpisujú len staršie doktorky, ani naša ho nepredpisuje už - pod púdrom chrasta nedýcha, zle sa hojí/ - ten čo máme sa volá: BETADINE - taká hnedá vodička, je to aj dezinfekčné, aj rýchlo hojace. Pri škrabaní jej dávam 20kv. Fenistil - má 5 rokov /záleží od veku, koľko kvapiek!!!/. Vraj aj fenistil sa môže kvapkať na kiahne.
kto chce kiahne? 🙂 🙂 🙂 ... prídte k nám....
ahojte maminky chcem sa spýtať dcérka má od 6.11 kiahne a zasiahlo jej to hlavne tváričku ☹ chcem sa spýtať kedy môžme očakávať že jej chrastičky začnú odpadávať? a ako ste svojim detičkám po kiahnach zvyšovali imunitu? dakujeeeem

dnes vecer sa opijem aj ja 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ,vonku krasne teplo a my doma,no konec 😀,toto je najhorsie,muz cely den v praci a vecer sa ma urcite s usmevom spyta,aky osm mala den,dam mu dieta a uteciem z domu 😀 😀 😀 😀 😀 😀