Môže mať moja deväť mesačná dcérka autizmus?
Pekný deň, mám 9 mesacnu dcérku. V rodine uz mame synovca autistu. Dcérka sa mi tiež nepozdáva. Vo svojich mesiacoch nic nevie ukázať. Jedine, co vie hrať je kde je kde? Celkom vie, veci ktoré jej zakazuje, cize slovo nie reaguje. Pri cudzích ľuďoch je skôr pozorovateľ, dlho na nich pozera, na niektorých sa usmeje, ale vyberá si. Na meno reaguje tak 50/50. Nechce sa hrat s mamkou, skor si ide svoje. Ale ma rada preteky ked s nou stvornozkujem, to sa usmieva. Na spiky na ulici zareaguje. Neukazuje prstekom, skor vydava zvuk a tym smerom ukazuje. Ked sa jej opytame kde je mama, tak sa nepozera mojim smerom. Aky mate prosim z toho dojem, lebo ja sa velmi bojim. Viem ze ked aj bude, tak uz to nezvratim ale nech sa to pripravujem co ma caka.
Ja si pamatam, ked som nevedela naucit mojho syna farbicky ked mal 4 roky a myslela som si, ze je farboslepy 😆😆😆 ale nic mu nebolo, je zdravy a velmi sikovny. Daj jej cas, ja uplne chapem, ze mas obavy
@sandra302 nejdem sa tu vysmievať, ale podľa mňa z teba cítiť najmä strach. To, čo opisuješ mi nepríde nejak divne, ale nie som odborníčka a na MK sa asi tiež skôr žiadna nenájde.
Venuj sa dieťatku, sleduj, čo ho zaujíma, dopraj mu, nech si môže naplniť potreby, či už to bude búchanie, trhanie, lezenie, húpanie, len ho usmerni. Nerozumiem, prečo jej musíte húpanie sa zakazovať. Ubližuje to jej, alebo to len rusi vás? Lebo to dieťa pre niečo robí, zvyčajne prirodzene, niečo potrebuje. Odporučila by som ti kvôli vyvinu, senzitívnym obdobiam, prirodzeným potrebám, aby si podporila dieta, vedela, čo si všímať, ako s nim pracovať, naštudovať Montessori pedagogiku - Absorbujuca myseľ - M.Montessori, Montessori pre bábätka, batolata - Simona Davies. Prip. dobre sú celkom videá na YT “Montessori praxe”, tie o batolatach.
V roku si vieš pozrieť (orientačne) taký vývinový dotazník.
@kiki68 a poohompavaju sa vase velmi casto na 4 ? Ona stvornozkuje , sedi, zatial sa dviha iba cez kolienka. Ale to pohompavanie robi casto , niekedy ju musime prerusit, nech s tym prestane
@sandra302 Prosim, nechaj ju byt babatkom! Moja si aj ako skolkarka ci na 1.stupni stavala do radu panacikov. Neznasala, ked popadali a my sme ich postavali inak. Museli stat presne tak, ako pred padom. A nema ziaden autizmus.
Ak mas podozrenie skontaktovala by som sa s cvi. Tieto reči, ze ma len 9mesiacov a každé dieta je ine som počúvala aj ja. Dcera 3roky pas a adhd. Držím palce
Môj v tom veku na meno reagoval tak 2 z 10. V podstate to stačilo, aby som predpokladala autizmus a ten sa aj neskôr potvrdil. Inak si nás všímal, reagoval na hru a pod.
@sandra302 kamoskina dcerka nereagovala naozaj skoro na nic, hrala sa IBA s autami, ktore dala do radu cez celu izbu. Neukazovala ani v roku a a pol. Ani zvuky zvieratiek, NIC!!!!! Presne na dva roky zacala vsetko, ukazovat, postupne rozpravat, funkcne sa hrat, atd.
Moj szlyn zacal ukazovat v 14m.
Jedine, o co ta prosim, nepustaj tv. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼do 2,5r je prisne zakazane.
@anonym_e97e16 kto zakazal TV detom do 2.5roka?
To ze sa pohupuje je uplne normalne, posilnuje-cvici, len ju nechaj.
A kludne daj zaockovat, nepocuvaj hlupe rady a sirenie hoaxov.
@kiki68 zabudla som napísať, ze casto hompala na styroch, ako opakovane. Aj sme boli na jednej aktivite s deťmi a ona spomedzi tych jedina inak reagovala, ked jej ponukali palicky alebo hrkajuce vajicka si nechcela vziat
@sandra302 aj nasa sa hupe, v 9 mes je to normalny pohyb a musi to dieta robit kvoli celemu aparatu, inak by sa nestavalo neskor
To ze sa pohupuje je uplne normalne, posilnuje-cvici, len ju nechaj.
A kludne daj zaockovat, nepocuvaj hlupe rady a sirenie hoaxov.
@natalka13 práveže ak ma podozrenie na autizmus očkovať by som nedala. Môže to len ,,zosilnit,, príznaky. V takom veku som to badala na mojej dcére a to isté neter autista. Dr povedala, ze uz neockovat
@sandra302 ako matka som uz velmi skoro vedela ze syn je iny, bohuzial som sa nacaka kym som dostala odpovede, a musela som si prest tou prekazkovou
drahou kde kazdy sudil ako zle som syna vychovala a ze je moja chyba ze je iny, a psychologicky krcili plecami, nevedeli, vtedy to tu este nedorazilo. ak sa ti nieco nezda tak tam nieco moze byt, intuicia proste funguje spolahlivo.
@sandra302 je to ešte príliš skoro. Nehľadaj na nej nič, je toľko možností, neexistuje univerzálne rozlíšenie ci je alebo nie je autista. V každom prípade testy sa robia už od 18 mesiacov. Istejšie to bude okolo 2 roku. Dovtedy sa viac uvoľní a venuj sa jej
@anonym_e97e16 čoby bola zakázaná. Syn v roku pozeral rozprávky - aspoň večerníček, potom postupne viac. si predstav že je úplne Ok.
@anonym_051f59 logopedi, neurologovia neodporucaju. Vidim aj v okoli, ake problemy maju s rozpravanim. Ak si pustala, tak je to vec tvoja.
@anonym_e97e16 kto zakazal TV detom do 2.5roka?
@natalka13 ako fakt?
@anonym_090ff1 moze byt, kto vie kolko nas je divnych ,snad je ti lepsie, ze ma chces aj urazit.
@sandra302 moj maly zacal ukazovat ako rocny, kde je mama a podobne vedel tiez az po roku.. dovtedy poznal len hava nic ine.. ale inak robila som toto iste, stresovala sa, hladala diagnozu tam kde nebola.. raz mi niekto povedal ze deti robia velmi vela cudnych veci.. a tak to skutocne aj je, netreba za tym hned nieco hladat, aj ked chapem ten strach
@anonym_11c935 Každý si tu môže povedať a napísať, čo chce. Jej decko nikoho nezaujíma ani keby malo dve hlavy. Ale súhlasím s tým, že to rieši zbytočne. Ak majú autizmus v rodine, v génoch a má z neho strach, nemala mať dieťa. Teraz sa ho už nezbaví.
@anonym_7145e7 Bože, daj mi silu 🙏🙏🙏 túto sprostotu zhadzuješ alebo ako?
@sandra302 moj maly zacal ukazovat ako rocny, kde je mama a podobne vedel tiez az po roku.. dovtedy poznal len hava nic ine.. ale inak robila som toto iste, stresovala sa, hladala diagnozu tam kde nebola.. raz mi niekto povedal ze deti robia velmi vela cudnych veci.. a tak to skutocne aj je, netreba za tym hned nieco hladat, aj ked chapem ten strach
@anonym_e44757 ved to je uplne v poriadku, akoze ja by som ludi poslala pred tehu na rok do jasli, nech vidia deti kazdy den, nech maju prehlad Nakolko tabulky su na dve veci a dieta ma svoje fazy, progres, regres, hybe sa to
@anonym_e44757 ved to je uplne v poriadku, akoze ja by som ludi poslala pred tehu na rok do jasli, nech vidia deti kazdy den, nech maju prehlad Nakolko tabulky su na dve veci a dieta ma svoje fazy, progres, regres, hybe sa to
@kiki68 tak zas vychovat dieta nie je jadrova fyzika a nie je pred tym potrebna prax ale ano ludia co sa nestretavaju s detmi vela veci nevedia a kazdy rodic sa boji o to svoje a za mna taketo obavy su velmi bezne a normalne
@sandra302 z toho, co pises, tam nevidim nic podozrive. Dolezite je v tomto veku sledovat, ci ma dieta tzv. socialny usmev, ci ti poda vec, ak ju drzi v ruke a ty vystries svoju, ci vnima okolie, reaguje na meno, drzi ocny kontakt. Tiez ci sa tesi, ked vidi ine deti (nemusi mat s nimi interakciu). 9- mesacne dieta este nemusi na nic ukazovat a nemusi mat zdielanu pozornost. V tomto veku ide skor o taku vseobecnu „pritomnost“, ako vnima vas, seba, ci mas pocit, ze ti zacina rozumiet. Ukaz jej vlastny obraz v zrkadle, normotypicke dieta sa nan zacne usmievat a pokusat sa ho chytit.

@sandra302 tak toto je úplne normálny pohyb bábätka nič za tým nehľadajte, to že vás synovec ma pas neznamená že aj vaše bude mať aj vaše dieťa.