icon

Môže sa autizmus dediť v rodine?

lili246
Včera o 16:53

Ahoj nemáte to niektorá podobne ? Že v rodine máte autizmus sú vaše detičky v poriadku alebo sa to zdedilo … ďakujem za každú info ❣️

Strana
z2
lili246
autor
Včera o 18:22

U nás ma z mazelovej strany jeho nevlastný brat autizmus ťažší je aj v ústave ale neviem viac o nich nič nekontaktuje sa s otcom len viem od svokri že jeho syn ma teda autizmus …. Nás prvý syn je zdravý po 10 rokoch by som chcela ešte jedno dieťatko ale neviem prečo teraz mam takéto myšlienky čo ak náhodou …

anonym_0a083c
Včera o 18:25
@jablkovastrudla

@anonym_0a083c miahavash to je 🙂

@jablkovastrudla Dakujem 🙂, idem pozriet

anonym_f160a2
Včera o 18:27

No nezistis to
Lebo ani lekári nevedia presne😮‍💨
,, vždy,, je to risk u takých porúch
Hlavne, keď je výskyt v rodine o to väčšie obavy...
Chápem ale naozaj momentálne nikto ti nedá presnú odpoveď

anonym_70f33c
Včera o 18:36

@lili246 čo sledujem tento problém, vždy sa spomínajú dva hlavné dôvody,
Vyššia toxicita (vyššie hodnoty ťažkých kovov, pesticídy..) a zvýšená zápalovosť (chronický zápal) v tele matky + vyššie hodnoty testosterónu v tele matky počas tehotenstva sa spájajú s vyšším rizikom PAS.
Druhý dôvod je nedostatok živín, minerálov a vitamínov v tele matky na zdravý rast a vývin dieťaťa + slabá imunita - nezdravá črevná mikroflóra negatívne ovplyvňuje vývin plodu. Neskôr aj u samotných detí v skorom veku nedostatok živín (omega3, vitamín D, B vitamíny, magnézium...) v strave prispieva k autistickým poruchám dokonca aj časté užívanie antibiotík u matky a malých detí sa spája s autizmom.
Samozrejme očkovanie, niektoré vakcíny obsahujú ťažké kovy.
Menštruačné tampóny obsahujú ťažké kovy...
Pred tehotenstvom si sprav detox tela od ťažkých kovov.

anonym_1b16c8
Včera o 19:13

@lili246 ja si myslím, že sa niečo podedí.
Kamarátkin manžel má aspergera , ktorého mu diagnostikovali až vo vysokom veku a ich syn tiež a obaja nadpriemerne IQ

anonym_17c4b6
Včera o 19:21

Ak je to nevlastný brat, čo to znamená? Sú aj pokrvne príbuzní?
Inak môj sused má syna autistu a aj jeho brat (toho suseda) má nejakú poruchu PAS, hoci zrejme to bude vysoko funkčný autista (vyštudoval, pracuje v IT).

anonym_2598a8
Včera o 19:37

@lili246 určite je tam vyššia pravdepodobnosť. No poznám aj prípad, že v rodine nič, a obe deti autisti. A genetika, všetky testy OK. A proste sa to stalo. Je to aj dôsledok zlého prostredia, ešte toho iba bude v budúcnosti.

marianarem
Včera o 19:58

@lili246 Podla mna je tych autizmov aj viacero typov, niektore sa dedia, niektore nie. Napriklad moj syn bol teraz nedavno v CPP a psychologicka na nom nejake autisticke crty nasla. Su to ale vacsinou prave vlastnosti, ktore ma aj moj manzel a nieco som videla uz aj u manzelovho otca.

anonym_924d0d
Včera o 19:58

@lili246 je to možné.U všetkých čo poznám či autizmus, asperger či mladí, starší vždy bol niekto v rodine zvlastn.Vacsinou vysoko funkčni kamarátka pokým nedala diagnostikovať syna, tak nevedela, že aj jej muž ním je.IT programátor emočne plochy komunikuje ako robot, ale topka v svojom odbore.Maju 3 deti a syn je asperger, ale ani to nie je vidieť, dcéra je aj chodí do spec.skolky

anonym_d154cc
Včera o 21:43

U nas ma sestra dve deti s aspergerom, ale len jedno je diagnostikovane, druhe funguje normalne, len ma zvlastnosti...sme presvedceni, ze aj svagor ma aspergera. No a ja mam tiez dcerku s autizmom, tiez asperger, cerstvo diagnostikovana v 4rokoch a aj vdaka tomu sme prisli na to, ze manzel je tiez asperger, pochopil niektore svoje zvlastnosti.

anonym_5c8e36
Dnes o 01:52

@lili246 je rozdiel dedičné ochorenie a dedičná predispozícia. Nech už to vedci akokoľvek nazývajú, ja čo poznám v okolí, tak myslím že áno. Kamarátka s 5 detí. Jej otec také psychopatické črty, už ako mladé baby sme nad ním krútili očami. Jej najmaldší brat chodil do osobitnej školy. Ona má 2 deti, jej syn vysokofunkčný autista. Jej sestra má 3 deti. 1 dievčatko zatiaľ zdravé, 2 chlapci obaja autisti- Aspergeri. Nejak im to začalo vŕtať v hlave keď tá sestra riešila prvého syna a zhodli sa na tom, že ty vole, však aj brat je určite nediagnostikovaný, a aj otec je divný, my to máme asi dedičné v rodine. Keď bola tá sestra opäť tehotná, modlila sa aby to nebol chlapec. Bohužial, aj ten je autista.
Teraz trochu od veci. Jeden známy mal babku. Babka brutálne OCD- zberačka on si vždy klepal na čelo, nechápal čo to vystrája. Dnes? On začína to isté, jeho 9 ročný syn detto 🤷‍♀️Nabaľuje sa to a vyzerá, že to zle dopadne. Takže za mňa áno, dedí sa to.

anonym_859994
Dnes o 02:22

Je tam genetická predispozícia: napr Matka má dve deti prvé dievča ok zdravé druhé dieta chlapec má PAS. Matka ide na špecial.testy (genetiku) víde jej že je "prenášač" a jej dcéra má predispozíciu ze v budúcnosti keď bude mať dieta tak 50:50 chlapec PAS ,dievča by malo byt zdravé. Taká rodina bývalá u nás v dedine.

marsmykkok
Dnes o 06:16
@lili246

U nás ma z mazelovej strany jeho nevlastný brat autizmus ťažší je aj v ústave ale neviem viac o nich nič nekontaktuje sa s otcom len viem od svokri že jeho syn ma teda autizmus …. Nás prvý syn je zdravý po 10 rokoch by som chcela ešte jedno dieťatko ale neviem prečo teraz mam takéto myšlienky čo ak náhodou …

@lili246 Daj na intuíciu, ak nemáš dobrý pocit, radšej ostaň pri jednom, lebo proste rozumovo je tam vyššie riziko, ale nemusí byť na spektre, ale ak pocitovo cítiš že to nemusí byť ok možno intuícia ti napovedá... Je to naozaj stav čo vyčerpáva celú rodinu a aj dieťa trpí od malička tým že je nepriate, že sa mu zle žije v neurotypickej spoločnosti. Aj rakovina napríklad je sčasti dedičná a je to hnusné ochorenie, ale väčšinou našťastie sa prejaví aj v staršom veku a teda človek prežije krásnych 60-70 rokov a potom ho skolí nádor, poruchy autistického spektra sú hnusné v tom že sa prejavujú od narodenia a teda ja by som neriskovala na tvojom mieste, aj kvôli sebe a aj kvôli tomu dieťaťu čo máš lebo tým trpí aj zdravý súrodenec a hlavne trpí to dieťa s PAS.

anonym_e64d8a
Dnes o 07:19

Ženy, preboha, je slobodný výber partnera, tak to využite. Načo si beriete kadejakých čudákov, emočne plochých, divných chlapov, nekomunikatívnych a máte s nimi deti, ktoré sú potom v spektre? Však keď je raz čudný, nesedí mi, idem ďalej. Rovnako, keď má divných rodičov, starých rodičov alebo súrodenca.. Keď majú nejakú diagnózu v rodine, zamyslím však a zisťujem, či to môže byť dedičné. Pretože dedičné je asi všetko, aj krátkozrakosť, aj autizmus, aj rázštep pery a prinesie ti života len a len trápenie. Načo si takto vedome ničite životy?

elenajezova
Dnes o 07:21
@anonym_e64d8a

Ženy, preboha, je slobodný výber partnera, tak to využite. Načo si beriete kadejakých čudákov, emočne plochých, divných chlapov, nekomunikatívnych a máte s nimi deti, ktoré sú potom v spektre? Však keď je raz čudný, nesedí mi, idem ďalej. Rovnako, keď má divných rodičov, starých rodičov alebo súrodenca.. Keď majú nejakú diagnózu v rodine, zamyslím však a zisťujem, či to môže byť dedičné. Pretože dedičné je asi všetko, aj krátkozrakosť, aj autizmus, aj rázštep pery a prinesie ti života len a len trápenie. Načo si takto vedome ničite životy?

@anonym_e64d8a to je síce pekné, ale oni nemajú právo na lásku? Každá minca má dve strany.

elenajezova
Dnes o 07:22
@anonym_e64d8a

@anonym_e64d8a akože áno, znie to logicky, ale asi to nie je len také jednoduché.

anonym_0a083c
Dnes o 07:31
@anonym_e64d8a

@anonym_e64d8a Kvoli kratkozrakosti by si si ineho chlapa nasla?

anonym_e64d8a
Dnes o 07:50
@anonym_0a083c

@anonym_e64d8a Kvoli kratkozrakosti by si si ineho chlapa nasla?

@anonym_0a083c To je príklad, ale ak má chlap -10 dioptrií a žena chce zdravé dieťa, je to na zamyslenie pred plodením, nie potom nariekať, že dieťa skoro nevidí a čo s ním. Pretože choroby a postihnutia sa môžu u dieťaťa prejaviť aj v horšom stave ako má rodič.

anonym_0a083c
Dnes o 08:01
@anonym_e64d8a

@anonym_0a083c To je príklad, ale ak má chlap -10 dioptrií a žena chce zdravé dieťa, je to na zamyslenie pred plodením, nie potom nariekať, že dieťa skoro nevidí a čo s ním. Pretože choroby a postihnutia sa môžu u dieťaťa prejaviť aj v horšom stave ako má rodič.

@anonym_e64d8a Jaj tak to mas pravdu. -10 je uz naozaj vela ☹️.

xsuzannex
Dnes o 14:42
@anonym_e64d8a

@anonym_e64d8a tak napr moj muz ma vela dioprii aj v jeho rodine mali vsetci problemy so zrakom a nase deti su kvoli tomu aj sledovane u ocneho....a vsetky tri maju oci v top stave.. bez akejkolvek odchylky.. takze opat to nie je ani cierne ani biele.. naopak syn je autista, v rodine nic take nie je.. ale u neho je autizmus vysledkom traumy a nie dedicnosti kedze sa pri porode pridusil a takmer zomrel.. a kvoli tomu nema pravo v zivote na lasku.. to je dost smutne ak ho niekto hned na zaciatku zaskatulkuje..

Strana
z2