Môže sa diagnostika jazykovej poruchy mýliť?
Zdravím vás mám 2,5rocne dieťa ktoré nerozpráva. Boli sme u logo a napísala vjp vyvinova jazyková porucha. Prosím vás tie maminy ktoré ste mali podobnú situáciu napíšte mi. Ja akože nechcem nikoho spochybňovať ale pani logo môjho syna odsúdila respektíve určila diagnózu ešte skôr ako s ním začala pracovať. Moje dieťa vie napodobniť všetky zvieratá vie farby aj naratat ako tak do 5 opakuje po nás zvuky mimiku gestá len tá reč nechce ísť...rozumie absolútne všetkému aj bez toho aby som mu ukázala čo má spraviť. Môže sa mýliť logo? (Boli sme len jedenkrát) Mali ste niektoré podobnú situáciu? Alebo diagnózu ako postupovali vaše deti pri podobnej diagnóze? Naštartovala sa reč aj sama od seba alebo ste nutne potrebovali pracovať s logo?
@sara07 ja tejto logo jednoducho neverím tiež lebo veľmi precízne som si naštudovala vjp a on nemá slabšie porozumenie jednoducho nie aj keď som jej to povedala ona ma jednoducho išla presviedčať o opaku... aký dialóg? Čo to vlastne je niekde som už o Tom čítala len si teraz neviem spomenúť
@mariadre daj na intuiciu , ja som tak zbytočne stratila čas , ja som ich tiež musela presviedčat ohladne porozumenia
dialog je v bratislave , pozri si web stranku, robia aj mesačné denne stacionarne pobyty,hradi to poistovna okrem ubytovania, podobne je aj asobi
napr nám zakazovali tablet použivat lenže niektore edukačné hry boli pre neho užasne, tak som napr prišla na to že vie priradit hudobne najstroje k zvuku, a podla toho čo mi tvrdili by to nemal vediet, tiež vyvadzali že použiva české slova ,lenže on ich po slovensky nevedel povedat nešlo mu ale v češtine lebo bolo lahšie ano ,
a tak isto som zažila že s dietatom sa neda pracovat nespolupracuje, zobrala som ho k inej a hla zázrakom to šlo a spolupracovat, na čarovne prutiky neverim
tiež ma odpisovali ako teba
že sa vedia mylit mudr na slovensku viem svoje, že ti nepovedia že sa zmylili tiež, prípadne že ti nepovedia pravdu tiež
@mariadre daj na intuiciu , ja som tak zbytočne stratila čas , ja som ich tiež musela presviedčat ohladne porozumenia
dialog je v bratislave , pozri si web stranku, robia aj mesačné denne stacionarne pobyty,hradi to poistovna okrem ubytovania, podobne je aj asobi
napr nám zakazovali tablet použivat lenže niektore edukačné hry boli pre neho užasne, tak som napr prišla na to že vie priradit hudobne najstroje k zvuku, a podla toho čo mi tvrdili by to nemal vediet, tiež vyvadzali že použiva české slova ,lenže on ich po slovensky nevedel povedat nešlo mu ale v češtine lebo bolo lahšie ano ,
a tak isto som zažila že s dietatom sa neda pracovat nespolupracuje, zobrala som ho k inej a hla zázrakom to šlo a spolupracovat, na čarovne prutiky neverim
tiež ma odpisovali ako teba
@sara07 si úžasná žena a hlavne matka že si sa nedala odbiť ja sa tiež nenechám ďakujem ti
Ja by som skôr chcela vedieť dievčatá že ako to bolo u vašich detí ktoré mali alebo majú túto dg? Ide im všetko len reč nie ?
@777januska777 poprosím ťa prečítať si príspevok ešte raz.. ja sa absolútne diagnoze nevyhýbam ani v sebe nič nepopieram jednoducho môže to byť niečo iné ale vjp rozhodne nie pretože som si to veľmi dôkladne naštudovala a teda rozhodne môžem povedať že vjp to nieje pretože dieťa a takouto dg má slabé skoro žiadne porozumenie hovorenej reči a to teda moje dieťa nemá. Lebo moje dieťa rozumie všetko čo sa mu povie a nielenže že rozumie ale aj spraví čo sa mu povie. Ešte chcem pripomenúť že minulý týždeň sa len s mojou malou fakt malou pomocou odplienkoval to som na nho ani netlačia s chodením na wc párkrát som mu ukázala čo ako a dnes nechce plienky ani vidieť a ako vykona potrebu ide si do do veľkého záchoda vyliat utrie ak náhodou vylial a spláchne.
@mariadre nie nemusí to byť len v tom, ze ti nebude rozprávať alebo žeby ti nič nerozumel. Tam je to zložitejšie a niektoré deti si ako tak vedia kompenzovať svoje problémy aj samé. Máš šťastie, ze to tvoje dieta vie a teda môžeš to mat ľahšie s učením pre neho, ale ak to teraz zanedbaš problémy časom prídu a zbytočne mu uškodiš do buducnosti.
Ja by som skôr chcela vedieť dievčatá že ako to bolo u vašich detí ktoré mali alebo majú túto dg? Ide im všetko len reč nie ?
@mariadre u nás bolo treba pracovať a výsledky sa dostavili. Jedno z detí sa rozrozprávalo samé a iné potrebovalo intenzívnu prácu doma, u neho išlo o vývojovú dysfáziu. O všetkom nás poučil logopéd a podľa neho sme pracovali.
Ked vsetkemu rozumie a vie tie zvieratka tak skor to bude ten oneskoreny vyvin reci, nas tiez od 1.5 roka do 2.5 roka sa akoby zasekol aj ked rozumel vsetko, ani za svet nechcel nic nove povedat, len same rovnake slovicka, zvuky zvierat a baba, mama, tata a podobne. Potom sa to rozbehlo. Aj odvtedy az chce, aby som mu citala, dovtedy bolo tazke si s nim citat, nechcel, teraz, ked uz vie viac povedat, sam chce, aby sme citali. Odporucam Ti knihy Kubko sa uci rozpravat. To sme od 2.5 zacali fakt takmer kazdy den citat, mame aj tie malicke knihy, aj velke . A teraz som kupila Misko a Brumko idu do skolky (a dalsie) tie su super tiez. V juli bude mat 3 roky, urobil velky pokrok, lebo uz povie take jednoduche vety a stale nove slova pouziva. Ale teda uz som z toho bola dost na nervy. Ale kedze starsi sa ucil akurat s logpedickou R, tak sa jej pytal manzel na mladsieho a povedala, ze je to oneskoreny vyvin, ze pokial rozumie a snazi sa povedat co vie, ze to je dobre, aj ked je to par slov, ze pokial spaja slabiky je to dobre. A nepolavit, ak uz nieco vie, vyzadovat to od neho.
moj ma verbalnu dyspraxiu co je tazsia forma NKS. Na logopediu sme sli tiez asi v 2,5 roku ale ja mam skor tu skusenost, ze ma ukludnovali, ze sa to rozbehne, ze mame citat mu a basnicky ale ja ako specialny pedagog som videla, ze je to ine...kolotoc vysetreni neurolog, klinicky logoped sme absolvovali, dg urcili az ked bol predskolak. Chodi do skoly pre NKS , je tam stastny , manzel stale dufa,ze jedneho dna zacne rozpravat ako bezne deti, no ja ako odbornik viem, ze bude mat problemy s recou po cely zivot. Napriek tomu su aj horsie dg, bezne vety, frazy nema problem povedat, no ulietava na gramatike, sklonovani...Takze uvidite, niektore deti maju este v tom veku kopec casu, rozrozpravaju sa same
@klementinka58 v akom meste je prosim ta skola?
@klementinka58 v akom meste je prosim ta skola?
@pipimonterova vo viacerych mestach na slovensku bratislava, presov, zilina, jamnik( okres lm, lucenec....)
@bernarda45 veľa som o Tom čítala preto sa mi to nezdá lebo on nemá slabšie porozumenie on dobre chápe čo mu hovoríme vie všetko dokonca sa sám odplienkoval plienky má už len na noc...skúsim inú logo veľmi s ním ani nepracovala len chcela aby si pýtal zvieratká čo si aj pýtal a ako robia a to tiež vedel... nechápem prečo mu to napísala
@mariadre no ona je logopedicka,ty nie si,rodicia vidia casto svoje deti uplne inak,nezda sa mi,ze by napisala nieco take len tak pre nic za nic...
a to ze sa sam odplienkoval s vyvojom reci nema nic spolocne,v niecom moze byt ovela lepsi ako ini jeho rovesnici a v reci moze mat dg...tak to aj casto byva,ze decka,ktore niekde zaostavaju,resp.maju problem,v inom vynikaju....
proste to len prijmi a rob s nim to,co ti kaze odbornik
a ak sa to to nezda navstiv inu
@mariadre no ona je logopedicka,ty nie si,rodicia vidia casto svoje deti uplne inak,nezda sa mi,ze by napisala nieco take len tak pre nic za nic...
a to ze sa sam odplienkoval s vyvojom reci nema nic spolocne,v niecom moze byt ovela lepsi ako ini jeho rovesnici a v reci moze mat dg...tak to aj casto byva,ze decka,ktore niekde zaostavaju,resp.maju problem,v inom vynikaju....
proste to len prijmi a rob s nim to,co ti kaze odbornik
a ak sa to to nezda navstiv inu
@pipistrel13 je to jedna z otázok ktora sa rieši pri psychologickom alebo aj logo vyšetreni
je dost dôležite ako kedy sa odplienkoval tak ako napr či liezol štvornožkoval atd
Nám, keď mal syn bezmála 3 a vobec nerozprával, povedala logopedička i psychologička, že je úplne v poriadku a aj keby nebol tak na diagnózu je ešte skoro. Začal rozprávať skoro 5rocny.
Nám, keď mal syn bezmála 3 a vobec nerozprával, povedala logopedička i psychologička, že je úplne v poriadku a aj keby nebol tak na diagnózu je ešte skoro. Začal rozprávať skoro 5rocny.
@no1990 vidíš v čechách vyvinovu dysfaziu vedia diagnostikovat už v 18 mesiacoch, len sk je pozadu
uplne v poriadku začat v 5 rokoch nie je v poriadku
@mariadre každé dieťa s touto dg je iné. Ani jedno nemá rovnaké príznaky. Kebyže ti začneme každá písať, môj vedel,nevedel uvidíš sama, aké sú decká rozdielne. Moje dieťa vedelo ako ročne zvieratká, rozprával, odplienkovany keď mal 2r2m a hneď naraz. Avšak reč sa prestala vyvíjať. Dg. NKS, dysfazia. Neverbálna slovná zasoba nadpriemer. Slovná stále podpriemer a to je už školák. Spolupráca s logo vás navedie
@no1990 vidíš v čechách vyvinovu dysfaziu vedia diagnostikovat už v 18 mesiacoch, len sk je pozadu
uplne v poriadku začat v 5 rokoch nie je v poriadku
@sara07 hlavne u nás nemajú ani len dáta. Nevedia, netušia čo je s dospelými osobami s NKS. Nemajú nič. Pokiaľ viem, pár rokov zbierajú dáta, ale to sa nedá použiť
@sara07 hlavne u nás nemajú ani len dáta. Nevedia, netušia čo je s dospelými osobami s NKS. Nemajú nič. Pokiaľ viem, pár rokov zbierajú dáta, ale to sa nedá použiť
@tetapetra ved práve
dieta v v 3 rokoch povie 20 slov ,pediater mávne rukou a to sa rozkeca
ked sa pytaš v 2 r niekde lebo vidiš že proste dieta ma ten logo problém tak si za hysterku a helikopterovu matku
máme pár tried s nks, supluje to sukromny sektor
škoda reči .. a pritom ako literatury je dost, asi som divna ja ked niečo neviem v job, alebo to vidim prvy raz ,tak hladam snorim, čitam , pozeram ... prečo u mudr to tiež u nás nefunguje ... respektivne par vynimiek
a hlavne tá diagnostika je u nás čistá šialenost
@tetapetra skus komiksy
u nás tiež bol boj čitanie, ako tá ista kniha napr Traja mušketieri ani za svet čitat, dáš mu komiks , sedel nad nou kym ju neprečital
chodime do knižnice požičiavat a už tak mal napr bedarov, verneovky ....
lepšie aspon niečo ako vôbec
a teraz už luska aj knihy ale všetko fantasy, marvovky atd.. no čo už
Syn nam v 2,5 povedal akurat mama, tata, babi a dedo, cela slovna zasoba, rozumel vsetko, len nehovoril, absolvovali sme logopediu, v tom case diagnozy nikto nevytahoval, chceli ho rozrozpravat, este cely rok sme sa neposuvali, v 3,5 roku zacal spajat prve dvojslabicne slova, sedi, lozi a postupne pridaval slabiky, v 4,5 to boli prve jednoduche vety, potom uz pridaval vetne konstrukcie aj slovnu zasobu, cize 5 rokov, kym pekne komunikoval, medzi siestym a siedmym rokom sme dotrenovali R, dnes sikovny chalan, ktoreho bavi matika, kedze je augustovy do skoly siel neskor, spokojny a pripraveny
Syn nam v 2,5 povedal akurat mama, tata, babi a dedo, cela slovna zasoba, rozumel vsetko, len nehovoril, absolvovali sme logopediu, v tom case diagnozy nikto nevytahoval, chceli ho rozrozpravat, este cely rok sme sa neposuvali, v 3,5 roku zacal spajat prve dvojslabicne slova, sedi, lozi a postupne pridaval slabiky, v 4,5 to boli prve jednoduche vety, potom uz pridaval vetne konstrukcie aj slovnu zasobu, cize 5 rokov, kym pekne komunikoval, medzi siestym a siedmym rokom sme dotrenovali R, dnes sikovny chalan, ktoreho bavi matika, kedze je augustovy do skoly siel neskor, spokojny a pripraveny
@danieli to nie je o vytahovani diagnoz, ver že logopedka mu nejaku diagnozu dala ak to chcela mat preplatené od poistovni , teda ak ste neplatili keš ,
a o rozrozpravanie ide totálne každému
@danieli to nie je o vytahovani diagnoz, ver že logopedka mu nejaku diagnozu dala ak to chcela mat preplatené od poistovni , teda ak ste neplatili keš ,
a o rozrozpravanie ide totálne každému
@sara07 urcite nieco logopedicka napisala, ale pristup bol uzasny, ze sme jednoducho riesili co je, nikto ma ako mamu nestrasil, co z toho moze/nemusi, mne konkretne tento pristup vyhovoval
@mariadre moja ma 2 roky a tiež nič nepovie a nevie ani farby ani nič ..proste nechávam to tak na čo ju trápiť keď vidím že ešte nedospela k tomu ..

@andreatytler nezatvaram pred ničím oči tak to sa pekne mýliš ja som išla na logo z vlastného presvedčenia vlastne z natlaku okolia že nieje ok že ešte nerozpráva pediatricka tvrdí že zbytočne ale ak chcem nech idem. Keby som zatvarala oči neriešila by som to nechápem ako niečo takéto môže matka matke napísať mám dosť. Druhýkrát dvakrát rozmýšľaj než niečo napíšeš.
@mariadre Preco sa teda pytas ze ci je mozne ze logopedicka sa myli, syn ziadnu diagnozu nema a rec naskoci sama?