icon

Môže to byť šiesta nemoc?

polariso
2. máj 2015

Prosim poradte. Mam 4 mesacneho chlapceka. Dva dni sme mali teplotku od tych 37.3-38. Zraxili sme ju bez liekov. Vcera bol uz ok a dnes sa mu urobil vysev po brusku hrudi....trosku na chrbatiku a na stehienkach pri plienke. Nevypada ze by ho to svrbilo. Nemali sme kasel ani sopliky....co to moze byttt

molka
3. máj 2015

@lucy125 mne vobec nejde o to, aby som musela mat pravdu, ved ja nie som lekar, ale aj sama mozes citat, ze aj ine baby mali deti so siestou chorobou s nizkymi teplotami. Aj ich pediatricky sa vsetky mylili?

lucy125
3. máj 2015

@luslus no vidiš a ja nepoznam ani jedno,čo malo menej ako rok,aj som si čitala aj naša pedina nam povedala,že najviac % to postihuje deti od roka vyššiedo 4-5r,ked to nedostanu do 5r už to potom nedostanu. každy ma ine skusenosti.

lucy125
3. máj 2015

@molka kopirujem text: Príde nečakane, bez predchádzajúcich príznakov, ohlasujúcich, že sa niečo deje, napr. soplíka, bolesti hrdla či kašeľ. Často sa môže prihlásiť o slovo v období, keď sa dieťaťu „tlačia“ prvé zúbky a vtedy má zníženú imunitu, čím je oveľa náchylnejšie dostať vírusové ochorenie. Šiesta detská choroba je nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré sa prejavuje náhlou vysokou teplotou nad 39°C, ktorá trvá tri dni a potom opäť náhle klesá.

lucy125
3. máj 2015

@molka ale inak sa nehadam,pisla som iba svoju skusenost a skusenost inych,to že ma dieta 6tu chorobu s minim.teplotou počujem 1x. ešte skor by som brala že to dostane 4-5mes. ked sa tlačia zubky a ma oslabenu imunitu,ale nie s takou malou teplotou.

luslus
3. máj 2015

@lucy125 nemylis si to s paitou chorobou? pretoze 6.ta sa vyskytuje od 6teho mesiaca, 5.ta je neskor

trgypadl
3. máj 2015

@lucy125 siesta nemoc sa moze vyskytnut aj u polrocnych
Je to virusove ochorenie .ak pride dieta s virusom do kontaktu uz to je len na jeho imunite ako to zvladne

lucy125
3. máj 2015

@luslus nie,ale ok može byt že od pol roka,ale 4mes. su dost skoro nie?

luslus
3. máj 2015

@lucy125 kazdy organizmus j e iny

lucy125
3. máj 2015

@luslus ok

molka
3. máj 2015

@lucy125 ale ved kazdy organizmus reaguje inak, ja pri chorobach nemavam teplotu, tak to dcera asi zdedila po mne. Poznam vela ludi, ktori proste nereaguju vysokymi horuckami ani pri chorobach, kedy vacsina ludi reaguje. Siesta choroba sa da najpresnejsie urcit podla druhu vysypu, nie podla vysky teploty.

lucy125
3. máj 2015

@molka ale prvým priznakom je vysoka teplota a ked dietatu nič nie je,vobec nie je chore,nič a ma z ničoho vysoke ťažko zražajuce teploty. vysyp je až potom po 3dnoch.

polariso
autor
3. máj 2015

@luslus a ake mali oni teplotky? Ja eom uz z toho blbec....ze co to vobec ma...asi uz len cakat a ranozbehneme k nasej doktorke. Ja si myslim ze co platilo pre siestu nemoc ptedtym tak uz neplati....postihuje to uz aj mladsiedeticky s mensimi teplotami...oni nie su to vystupene vyrazky ale take plocheer

shania31
3. máj 2015

@lucy125
Skus si viac precitat, ze 6. choroba je najcastejsie vo veku 6 mesiacov az dva roky, max. 3 roky. Vo veku 4-5 rokov nastupuje castejsie 5. choroba.

polariso
autor
3. máj 2015

@lucy125 no ved mojmu nic nebolo...len bol teply a mal teplotku..nevedeli sme si ju vysvetliy...ako prisla tak odisla a xtazu vysyp....nesvrbi ho tooo neboliiiii

lucy125
3. máj 2015

@shania31 čitala som,ale tu sa jedna o teploty,ktore neboli skoro žiadne.

luslus
3. máj 2015

@polariso vies co, niektore mali vyssie, aj 39,5, niektore tak ako moja tych 38. ja som s malou bola u dr. lebo sa mi to nezdalo, ze z nicoho nic taku teplotu mala, uplne horucca bola, tak ju doktorka skontrolovala a ze nic jej nie je, ze zubky sa jej sice tlacia ale to bude este na dlho tak z toho teplotu nebude mat. ze skor 6ta choroba, ze pravdepodobne sa dalsi den vyhadze. a aj tak bolo, tak som jej uz len volala a ona mi to potrvdila, ze to je ono. a tie vyrazky mala niektore hladke, niektore boli trosku citit

lucy125
3. máj 2015

@polariso poviem ti to takto,či to bola 6ta choroba ti povie iba lekar,ked uvidi vysyp a nadiktuješ teploty ake boli,zbytočne sa tu budeme dohadovat.

shania31
3. máj 2015

@molka
Pri 6. chorobe je prave to typicke, ze su cca prve 3 dni vysoke horucky a horucka klesne a objavi sa u deti vysyp.
Nemozes porovnavat seba a deticky. Ja tiez, ked som chora, horucky nemam, max herpes na puse. Ale tieto typicke detske infekcne ochorenia su o niecom inom.

shania31
3. máj 2015

@lucy125
To ano, horucky su typicke. A inak ja som ani k pediatricke nesla s tym. Len som jej volala, ze horucky a name pockat 3 dni, ak sa vyhadze, 6.choroba. Vysyp typicky ako som nasla foto aj na internete. Miesta vyrazok a vzhlad myslim. A presne po 3. dni zmizli.

lucy125
3. máj 2015

@shania31 ja som u pediny s malym bola lebo teplota prišla nahle o 11h doobeda a hned 39.5 tak reku nech ho pozrie,zuby to neboli lebo 6tu chorobu dostal v novembri a všetky zuby mal vonku od augusta a ona ho pozrela že nič.tak sme čakali a zražali a potom som volal,že sa vyhadzal,tak nam napisala že 6ta choroba.Ked sa vyhadzal šli sme k nej (mimo ordinačných hodin) a ona pozrela vysyp a povedala,že ano je to klasicka 6ta choroba.

shania31
3. máj 2015

@lucy125
Vsak aj nasi vysoke horucky z nicoho nic Ale ja naozaj hned neutekam k lekarke, s dvojickami sa trepat medzi chore deti, aby schytali dalsi slak nechcem a s 2 sama je fakt vycerpavajuce 🙂 Ak sa dostavia febrilne krce, nepiju, ze hrozi dehydratacia, to je zasa ine. Ale ked su horucky a ziadne ine priznaky (sople, kasel, zvracanie, hnacky, bolesti bruska, problemy s cikanim....) ani pediater viac neodporuci. Max zoberie krvicku a skontroluje CRP. Akurat tie deti si pri tej oslabenej imunite mozu v cakarni "zarobit" dalsiu chorobu.

lucy125
3. máj 2015

@shania31 tak my sme boli ked tam nikoho nebolo a Dr.mam asi 1min pešo od domu,ked pozriem z balkona vidim jej do okien ordinacie,takže mne to problem nerobilo.tiež neutekam hned,ale ked decko dostane take horučky doobeda a predtym mu nič neni,tak som radšej šla,lebo mi ani diazepan proti febrilnym nemame a nemocnica a pohotovost je až 2,5km od nas+to bol ešte aj piatok.

polariso
autor
3. máj 2015

Zienky nechcela som vas tu rozhadat...chcela som poradit.. je to moje prve babatko vymodlene tak sa bojim a to ze som sa s detsjymi chorobami takto nestretla

adula12
3. máj 2015

@shania31 @lucy125 ja som dokonca ani u lekarky nebola len som jej zavolala, bol piatok. vravela som, ze ma 39,5C. hned v momente sa spytala kolko ma rokov, mal kusok nad 1rok. spytala sa ci ma aj ine priznaky, vravim, ze nie, normalne sa hra... v momente vravela, ze 6 choroba. v nedelu sme museli ist ale uz aj na kramare lebo bol uplne mdly, oci hore stlpkom, ale aj tak nic nezmohli. chvalabohu to potom preslo, po 4dnoch, ale on ani nemal nejaky extra vysyp, mal len asi 10 malych vyraziek na hrudnicku a tot vse. 😀 u tak malych deti je teplota do 38C uplne normalna, to nie je ani zvysena a nezraza sa nijakym sposobom... takze je divne, ze tie doktorky tak reagovali ako reagovali. 😀

polariso
autor
3. máj 2015

@adula12 nuz neviem...ja ked som hodnotu teploty povedala sestricke na detskom a aj nadej pediatricke tak ze je to pravdepodobne siesta choroba ked nic ine nema....zjavne sa symptomy na tu chorobu zmenili a moze to postihnut aj mladsie deticky ktore nemaju taku vysoku teplotu...topiaci sa aj slamky chyta

shania31
3. máj 2015

@adula12
Ved to som pisala, ani ja som neisla. Mali, ako ja tomu hovorim "ucebnicovy priebeh" 6.choroby 🙂 keby su komplikacie, to je one zase, neriskujem.

polariso
autor
3. máj 2015

Dalsi postreh...cely vysyp sa mu zvyrazni ked placeee

molka
3. máj 2015

@shania31 porovnavam prejavy organizmu, ktore su pre moje dieta typicke - malokedy jej organizmus reaguje vysokymi horuckami. Neporovnam dospeleho cloveka a dieta, myslela som to vseobecne, ze nie kazdy organizmus reaguje vysokymi hruckami.
Pri siestej chorobe su vysoke horucky typicke, ale nie je to nevyhnutne. Ja uz fakt neviem, ako to napisat, aby ste ma pochopili - kazdy organizmus reaguje inak a pri siestej chorobe nie su vysoke horucky podmienka (aj ked su velmi caste).
Vysyp by mal pozriet a zhodnotit lekar, nie aby tu baby diagnostikovali chorobu len podla horucky.

polariso
autor
3. máj 2015

@molka zajtra rano ho uvidi pediatricka

tinka1987
3. máj 2015

4 mesiace