icon

Môže Vojtovka spôsobiť deformáciu detskej hlavičky?

leidin
2. mar 2025

Ja sa snazim dat ju do tej polohy, len ona nechce a po druhej rehabilitacii ma taky iny tvar nesymetricky zozadu, predne jak zoberiete dlan zozadu z jednej strany, tak zapucena a skosena (vtedy sa branila viac a bolo treba viac sily ju pritlacit) a teda krk ma silnejsi len ta hlava sa trasie. V 2 mesiacoch.

kacena4
2. mar 2025

nie nemozes hlavu tvoria kosti a tie tazko "zdeformujes" prilezitostnym tlakom pocas par minutoveho cvicenia

floki1994
2. mar 2025

@leidin určite to nie je možne...a poradte sa s fyzio ked vám cvičenie nejde ;)

leidin
autor
2. mar 2025

No ked tie fontanely este su tvarne, tak podla mna aj hlava sa da vytvarovat, ved su tie helmy na to (nie som za ne).

lev26
2. mar 2025

@leidin nie hlava sa nedá zdeformovať vojtovkov.Možno niesi za tie helmy ale sú deti ktorým zdeformovana hlavička tlačí aj na mozoček a vtedy im pomahaju tie helmičky a potom su deti ktore maju len kozmeticku vadu čiže hluposť to nieje kým nemaš skúsenosť považuješ to za to

marcella1979
2. mar 2025

treba polohovat dieťa, casto sa babatko vracia do svojej oblubenej polohy, a preto mava zlezanu hlavicku. do 3 rokov sa hlava formuje, jemne deformity sa stratia. plagio centrum v martine dietatku zmeria mieru deformity a odporuci, ci treba alebo nie helmu.

colsami
2. mar 2025

Nie, cvicenim ju tak nezdeformujes, moze ju mat prelezanu len si si nevsimla. A helmicka sa pouziva podla potreby v urcitych pripadoch a nie podla toho, ci niekto "za nu je".

domka222
2. mar 2025

@marcella1979 do troch rokov?už v plagiu ti povedia,že helmu dieťa môže nosiť cca do 14tich mesiacov,potom to už nemá moc význam

januska12323
2. mar 2025

@leidin ako môžeš byť proti niečomu čomu nerozumieš?

diewcatqoo
2. mar 2025

Akoze myslis, ze si jej pri cviceni tak stlacila hlavu alebo dala do takej polohy, ze si jej ju zdeformovala? To ako ti toto napadlo vobec?
Ano, hlavicka je makka a moze sa zdeformovat. Ale to musi byt dlhsi tlak na tu hlavu, napr. pri spinkani - ak casto spava na jednom boku a nepolohujes dieta, moze sa mu zlezat hlavicka. Ale urcite ju pri cviceni nedrzis v jednej polohe 2 hodiny 3x denne.
Co sa tyka helmicky, tie sa pouzivaju na napravu zdeformovanej hlavicky, ktora sa zdeformovala bud pri vyvine, pri porode alebo nespravnym polohovanim. To, ze ty za tie helmicky nie si, je irelevantne. To sa nedava na paradu. Pokial lekar zhodnoti, ze dieta ma deformaciu a pomoze mu helmicka, neverim, ze svoje dieta nechas tak a helmicku riesis nebudes, lebo ty za ne nie si.

marcella1979
2. mar 2025

@domka222 nie nosit helmu to 3 rokov, ale ze tvar hlavicky sa sam od seba troska zmeni. Avsak, ak je deformita zavazna, treba zvazit nosenie helmy. to su slova neurochirurga z plagio centra

leidin
autor
2. mar 2025

Ja viem, ze ked je zozadu splostena hlava, tak ju helma zagulati nazad, ale to nasa nema. Este v nemocnici ju mala z jednej strany sikmu a teraz z druhej.
Pripada mi, ze ked ju na rukach drzi neopretu o rameno, ale prilis od seba, tak ju zacne kimacat zo strany na stranu a to bol akoby ten spustac nestability, len doteraz to predo mnou nikto nepredviedol. V podstate poloha, ked moze spadnut akekolvek silne dieta hrudnikom dozadu, dole hlavou. Inak ten ucinok cvicenia vidim v podstate hned, take spevnenie.

lev26
2. mar 2025

@leidin tak ti poviem našu mame z domova a mala preležanu hlavičku a nestabilne telo keď prišla k nam a mala 5,5mesiaca a dalo sa to dokopy všetko telo vojtovkov a na hlavičke mala helmu takže všetko sa dá zvládnuť. Ďalej len cviciť vojtovku a ak sa ti nepozdáva hlavička rychlo za doktorom a odporuči vas to plagia kde ti povedia či ma deformaciu hlavičky čim skor tym lepšie aby to nebolo vážnejšie. A okrem vojtovky dieťa treba polohovať čo najviac na bruško tym sa spevnuje telo i keď viem že veľa deti to nechce ako naša po pol roku ako je u nas chce byt az na brusku lebo nik okrem nas ju k tomu neviedol . Tak veľa šťastia .

nikpa
2. mar 2025

@leidin snáď jej netlačís hlavu tak ze jej zdeformujes kosti 😳 cvičila som s malým vojtovku a viem co to je bojovať s dieťaťom pri tom ale 2 mesačne bábätko nemôže vyvinut takú silu, ze aj keď mu odporuješ, ublížis mu. Ak nie si si pri cvikoch istá, popros fyzio alebo rehabiliacnu sestru, nech ta skontroluje ako to robíš. A neboj sa cvičiť, má to význam. Veľa šťastia.

katka3500
3. mar 2025

@leidin ja som riesila s malym zle prisavanie a asymetriu Osteodynamikou. Ako nam ho fyzio osetrila, tak sa mu krasne upravil aj tvar hlavicky. Mal ju na jednej strane splostenu od porodu. A po osetreni sa upravila aj asymetria a nemuseli sme uz cvicit.