icon

Môžem ako rodič odmietnuť hospitalizáciu dieťaťa?

lucia20
15. sep 2011

Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Pred rokom sa nam narodila dcerka s nadorom. ten jej odoperovali. bol nezhubny, takze teraz uz chodime len na kontroly. pred operaciou bola trikrat v celkovej narkoze kvoli magnetickej rezonancii (MRI), pocas operacii bola v narkoze 6 hodin, po operacii znovu kvoli MRI. teraz v maji bola znovu v narkoze taktiez kvoli MRI. cize za rok svojho zivota uz mala 6 narkoz. Kazdy mesiac chodime na onkologiu na vysetrania, pravidelny odber krvi, vzdy sono. Onkomarkery krasne klesaju, sono je bez nalezu, vysledky magnetickej vysli super. Pri poslednej navsteve na oddeleni nam povedali, ze MRI budu robit az o rok, sama doktorka mi povedala, ze ju nemam davat uspavat kazdeho polroka, ze jej to skodi. Povedala mi to potom aj zastupujuca doktorka na ambulancii, ked sme tam teraz v auguste boli, ze staci az na buduci rok. dokonca to mam aj v sprave. na moje velke prekvapenie mi vcera volali z nemocnice, ze mame dalsi termin MRI na 04.10.. takze znovu do narkozy. pri poslednej sa zacala v spanku dusit.... takze moja otazka znie... ak ma vysledky sona, krvi, MRI uplne v poriadku mozem odmietnut dalsiu hospitalizaciu a narkozu??? neviem co mam robit a predsttava, ze kvoli "nicomu" zase malu uspia a na ten pohlad, ked sa mi dusila na rukach a nevedela dychat.... na ten nezabudnem. viem, ze je lepsie preventivne sledovat, ale preco po 4 mesiacoch??? ved to znamena ze mi ju budu uspavat minimalne trikrat do roka??? poradi niekto? dakujem.

Strana
z2
zara1234
15. sep 2011

@lucia20 prepac, nejak sa mi to poplietlo ked maminuska spominala MR mozgu.uz dalej reagovat nebudem

maminuska
15. sep 2011

@aduskatt presne tak , zaručuje to Charta práv ale bohužiaľ sa nedodržiava často a ľudia si neuvedomuju že sa práva porušujú a to z dovodu že ich buď nepoznaju alebo sa jednoducho boja ozvať.
Boja sa ozvať ked sa sestrička u urologa opýta v plnej čakárni na plné ústa mladého muža : A Vám je čo ?
Netaktné, neetické a porušuje práva pacienta.
Naši lekári bohužiaľ ešte nie sú zvyknutí na to že pacient je oprávnený si tieto práva aj uplatňovať a často vykonaju zákroky na dieťati bez Vášho vedomia.
Mne sa stalo napríklad to že dcéra bola odoslaná k neurologovi na vyšetrenie bez môjho vedomia, bez môjho vedomia jej bola upravená liečba napreik tomu že záznam na EEG bol normálny ale ten cirkus čo potom zažili si dlho pamätali tak lekár ako aj primár.( Dcéra navštevuje neurológa v Košiciach a ten na zmenu liečby nevidel najmenší dôvod.) A čuduj sa svete nestalo sa nič, pri opakovanej hospitalizácii po 5 rokoch si ma pamätali a veru si dali riadne bacha.
Taktiež v špeciálnej škole, vezmú dieta a podho na psychologické vyšetrenie , na reklasifikáciu bez ohľadu či s tým súhlasíte alebo nie,nedaju Vám vediet len vám potom oznámia že na základe psychologických testov ju zaradili do skupiny XY. Hrubé porušenie vašich rodičovských práv.

maminuska
15. sep 2011

ako ja som inak riadna sviňa ked ide o moje deti 😀

aduskatt
15. sep 2011

@maminuska toto ja vsetko viem, ja som len vecne a strucne odpovedala na otazku, ktoru kladla autorka temy.........mne je jasne, ako to tu funguje, ale pokial nebudu pacienti, pripadne ich rodicia vediet, ake maju moznosti, vzdy to bude vyzerat tak ako opisujes......sama vidis, ze lucka sa nevedela orintovat v tom, co moze odmietnut, teraz to uz vie a moze sa pridat k tomu zatial malu rodicov, ktori si nenechaju od lekarov stadovito vsetko naordinovat bez moznosti diskusie zo strany lekarov

aduskatt
15. sep 2011

@maminuska inak aj ja🙂

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt dakujem za odpoved.

@skeptik k tomu tonu. ked sa pol strany snazis niekomu nieco vysvetlit a nepocuva ta a stale hovori o comsi inom, tak asi to to sposobilo. ok, nemusis mi uz radit. svoj nazor si povedala, dakujem.

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 rado sa stalo, dufam, ze ti to pomoze spravne sa rozhodnut🙂)

lucia20
autor
15. sep 2011

@maminuska toto ma presne zaujima. ide o to, ze fajn, mozem jej tam argumentovat, ale ak na cosi nemam pravo, tak akurat tam zo seba budem robit blazna. preto chcem presne vediet s cim mozem suhlasit a s cim nie. ja som si vedoma, ze su lekari, ale ja uz mam obcas pocit, ze testy a vysetrenia sa robia len kvoli nahnaniu penazi z poistovni. uplne zbytocne. a obcas mam pocit, ze vyraz "odbornici" nie je az tak dotiahnuty do konca. cest vynimkam. niektori su skutocne sikovni a odborne sposobili. ked k tomu pridaju aj ludskost, tak by som ich na rukach najradsej nosila.

ked prides do amb., tak sa lekari tvaria tak, ze vsekto musis posluchat na prve slovo a ony maju vzdy pravdu. 😖 nikto sa ma nikdy na moj nazor nepytal. ani na postup. dokonca ma dopredu ani nikto nemal v plane oboznamit s krokmi a ked som sa pytala, tak sa tvarili ako ich obtazujem....

@aduskatt pekne si to napisala, zajtra ideme do ba, tak skocim na onko a spytam sa jej. som zvedava co mi povie. len blbe je, ze ony vzdy z teba potom spravia nezodpovednu matku, co chce dietatu ublizit. 😖

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt idem skusit vygooglit tu chartu. hadam to najdem.

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 nedaj sa zblbnut a trvaj na tom, ze na kazde vysetrenie ides s dietatom, nenechaj ho ani na minutku same a nech si lekari trhnu nohou🙂za dieta nie su zodpovedni oni, ale ty.......a ked ta oznacia za nezodpovednu, kludne im povedz, ze si pripravena niest púripadne nasledky, takze ich to nemusi trapit

zvedavamt
15. sep 2011

urcite mozes odmietnut. Nas do uplnej narkozy navliekli velmi nenapadne iba kvoli 3min vyšetreniu bruška, lebo Dr na martinskom gastre bola na 100% presvedčena , že moja dcera ma celiakiu. Odmietla som to na prijme,tak ze nech sa dohodnem s doktorkou na deckom. Ta ma nakoniec ukecala, ze je to bežny zakrok, robia ho každy den, trva max 3 minuty a ja na malu počkam hned za dverami ,tak som suhlasila,ked sme tam kvoli tomu už dva dni ležali. Trrrpko som to olutovala, ked som nakoniec čakala dolu pri vytahu 45 minut a z hora bolo počuť nepretržitý rev mojho dietata a ja som mohla len bezmocne čakat. Ked konečne zišiel dolu výtah, sestra držala napoly oblečené dieťa,aby nevypadlo z nemocničného kočíka / von bolo cca minus 2Ost/ a takto zpola na mojich rukach a v kočíku sme šli cez celú nemocnicu znovu na decké. Dieťa bolo nezvládatelné, malo chúďatko dopichané obe ručičky, takže dodnes neviem,či vobec bola v narkoze,ale podla toho revu asi nie a robili jej to pri vedomí. Potom ma s nou nechali na izbe a mali sme dve čo robit ,aby sme ju udržali na posteli,kedže jej ešte dali nejaký ukludnovák. Dnes už viem,že mojej dcere robia tlmiace prostriedky opačnú službu, ale na prekvapenie to nemá zaznamenané v karte. Inak celiakiu nemá a to nás tam chcela doktorka držat ešte dva týždne /mali volné postele a pol oddelenia s infekčnou hnačkou/ , kým prídu výsledky - ODMIETLA SOM na vlastnú zodpovednost- vraj neviem podat dietatu bezlepkovú stravu, ktorú mala do 12 mes pre istotu,kvoli alergii v rodine.
Na nas sa tiež pamataju v MFN 🙂

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 1. Právo na prevenciu
Každý jednotlivec má právo na poskytovanie primeraných služieb na prevenciu choroby.

Povinnosťou zdravotníckych služieb je presadzovať tento zámer zvyšovaním uvedomenia medzi ľuďmi, zaručením bezplatných pravidelných zdravotných prehliadok pre rizikové populačné skupiny a sprístupňovaním výsledkov vedeckého výskumu a technickej inovácie pre všetkých.

2. Právo na prístup k zdravotníckym službám
Každý jednotlivec má právo na prístup k takým zdravotníckym službám, aké si vyžaduje jeho zdravie. Zdravotnícke služby musia zaručovať rovnaký prístup každému, bez diskriminácie na základe finančných možností, miesta bydliska, druhu choroby alebo doby prístupu k zdravotníckej starostlivosti.

Jednotlivec požadujúci liečbu, avšak neschopný niesť jej náklady, má právo na bezplatné služby.

Každý jednotlivec má právo na primerané služby, bez ohľadu na to, či bol prijatý do veľkej alebo malej nemocnice alebo kliniky.

Každý jednotlivec má právo, aj bez potrebného povolenia na pobyt, na rýchlu alebo nevyhnutnú ambulantnú alebo nemocničnú starostlivosť.

Jednotlivec trpiaci zriedkavou chorobou má rovnaké právo na potrebnú liečbu a lieky ako iné osoby s bežnejšou chorobou.

3. Právo na informácie
Každý jednotlivec má právo na prístup k všetkým druhom informácií týkajúcich sa jeho zdravotného stavu, zdravotníckych služieb a ich využívania a všetkého, čo je dostupné na základe vedeckého výskumu a technickej inovácie.

Služby zdravotníckej starostlivosti, poskytovatelia týchto služieb a odborní pracovníci musia poskytovať informácie s prispôsobením pre potreby pacienta, zvlášť s ohľadom na náboženské, etnické lebo jazykové špecifiká pacienta. Zdravotnícke služby sú povinné sprístupňovať všetky informácie v ľahko dostupnej forme, a to odbúravaním byrokratických prekážok, poučovaním a zaškoľovaním poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti, a prípravou a distribúciou informačných materiálov.

Pacient má právo na priamy prístup k svojej zdravotnej dokumentácii a lekárskym záznamom, má právo vyhotoviť z nich fotokópie, klásť otázky týkajúce sa ich obsahu a dosiahnuť opravu prípadných chýb v týchto materiáloch.

Nemocničný pacient má právo na priebežné a úplné informácie; toto môže zaisťovať „inštruktor“.

Každý jednotlivec má právo na priamy prístup k informáciám o vedeckom vývoji, farmaceutickej starostlivosti a technologickej inovácii. Tieto informácie môžu pochádzať zo štátnych alebo súkromných zdrojov, pokiaľ vyhovujú kritériám presnosti, spoľahlivosti a transparentnosti.

4. Právo vyjadriť súhlas
Každý jednotlivec má právo na prístup ku všetkým informáciám, ktoré by mu umožnili aktívnu spoluúčasť pri rozhodovaní o svojom zdraví; tieto informácie sú základnou podmienkou pred akoukoľvek procedúrou a liečbou, vrátane účasti na vedeckom výskume.

Poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti musia poskytovať pacientovi všetky informácie súvisiace s plánovanou liečbou alebo operáciou, vrátane súvisiacich rizík a ťažkostí, vedľajších účinkov a alternatívnych prístupov. Tieto informácie sa musia poskytnúť dostatočne včas (najmenej 24 hodín vopred), aby mohol pacient aktívne spolupracovať pri výbere liečebných možností týkajúcich sa jeho zdravotného stavu.

Poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti a odborní pracovníci sa musia vyjadrovať v jazyku, ktorý pacient pozná, a komunikovať spôsobom pochopiteľným pre osoby bez odborného vzdelania.

Vždy keď informovaný súhlas poskytuje právny zástupca, pacient musí byť čo najviac zaangažovaný na rozhodnutiach, ktoré sa ho týkajú, bez ohľadu na to, či ide o neplnoletú alebo dospelú osobu, ktorá nechápe alebo nie je schopná uplatniť svoju vôľu. Informovaný súhlas pacienta sa musí získať na tomto základe.

Pacient má právo odmietnuť liečbu alebo lekársky zákrok, zmeniť svoj názor počas liečby a odmietnuť jej pokračovanie.

Pacient má právo odmietnuť informácie o svojom zdravotnom stave.

5. Právo slobodného výberu
Každý jednotlivec má právo slobodne si vybrať na základe dostatočných informácií spomedzi rôznych liečebných metód a poskytovateľov.

Pacient má právo rozhodnúť sa, akým diagnostickým vyšetreniam a akej liečbe sa podrobí a služby ktorého lekára primárnej starostlivosti, odborného lekára alebo ktorú nemocnicu si zvolí. Zdravotnícke služby majú povinnosť zaručiť tieto práva poskytovaním informácií pacientom o rôznych strediskách a lekároch schopných poskytovať určitú liečbu a o výsledkoch ich práce. Musia odstraňovať prekážky všetkého druhu brániace uplatňovaniu tohto práva.

Pacient, ktorý nedôveruje svojmu lekárovi, má právo určiť si iného lekára.

6. Právo na súkromie a zachovanie dôverného prístupu
Každý jednotlivec má právo na zachovanie dôverného prístupu k svojim osobným informáciám, vrátane informácií týkajúcich sa jeho zdravotného stavu a možných diagnostických alebo liečebných metód, ako aj na ochranu svojho súkromia pri výkone diagnostických vyšetrení, prehliadke u odborného lekára a lekárskom ošetrení alebo chirurgickom zákroku vo všeobecnosti.

Všetky údaje a informácie súvisiace so zdravotným stavom jednotlivca a s lekárskym ošetrením alebo chirurgickým zákrokom, ktorému sa podrobuje, sa musia považovať za súkromné, a ako také sa musia primerane chrániť.

Osobné súkromie sa musí rešpektovať, a to aj počas lekárskeho ošetrenia alebo chirurgického zákroku (diagnostické vyšetrenie, prehliadka u odborného lekára, lieky, ap.), čo musí prebiehať v primeranom prostredí a len v prítomnosti osôb, ktorých prítomnosť je nevyhnutne potrebná (pokiaľ pacient nedal výslovný súhlas alebo o ich prítomnosť nepožiadal).

7. Právo na rešpektovanie pacientovho času
Každý jednotlivec má právo byť ošetrený v krátkom a vopred určenom čase. Toto právo platí pre všetky fázy liečby.

Zdravotnícke služby majú povinnosť stanoviť čakaciu dobu, v rámci ktorej sa musia poskytnúť určité služby, a to na základe konkrétnych noriem a podľa stupňa naliehavosti prípadu. Zdravotnícke služby musia zaručiť každému jednotlivcovi prístup k službám tak, že v prípade zoznamu čakateľov zaistia okamžitý zápis.

Každý jednotlivec, ktorý o to požiada, má právo nahliadnuť do zoznamu čakateľov, avšak pri zachovaní práva na súkromie.

V prípadoch, keď zdravotnícke služby nedokážu poskytnúť služby v rámci vopred určeného maximálneho času, musí sa zaručiť možnosť hľadania alternatívnych služieb porovnateľnej kvality, a všetky náklady pacienta sa mu musia preplatiť v reálne prijateľnom čase. Lekári musia venovať svojim pacientom dostatočný čas, vrátane času určeného na poskytovanie informácií.

8. Právo na dodržiavanie úrovne kvality
Každý jednotlivec má právo na prístup k zdravotníckym službám vysokej kvality na základe špecifikácie a dodržiavania presne stanovených noriem.

Právo na kvalitu zdravotníckych služieb vyžaduje, aby ústavy zdravotníckej starostlivosti a odborní pracovníci poskytovali uspokojivý technický výkon práce, úroveň pohodlia a medziľudských vzťahov. To znamená špecifikáciu a dodržiavanie presne stanovených a pravidelne revidovaných a hodnotených noriem kvality stanovených po predchádzajúcich konzultáciách s verejnosťou.

9. Právo pacienta na bezpečnosť
Každý jednotlivec má právo neutrpieť škodu spôsobenú nedostatočným fungovaním zdravotníckych služieb, zanedbaním lekárskej starostlivosti a chýb, a právo na prístup k zdravotníckym službám, ošetreniu a liečbe, ktoré spĺňajú vysoko stanovené bezpečnostné normy.

Nemocnice a zdravotnícke služby, ktoré to chcú zaručiť, musia sústavne sledovať rizikové faktory a zaistiť, aby sa elektronické lekárske zariadenia riadne udržiavali a aby bol obsluhujúci personál riadne zaškolený.

Všetci odborní pracovníci v zdravotníctve musia niesť plnú zodpovednosť za bezpečnosť pacienta vo všetkých etapách a súčastiach lekárskeho ošetrenia a liečby. Lekári musia vedieť predchádzať rizikám omylu sledovaním prípadov, ktoré sa prihodili, a priebežnými školeniami.

Pracovníci poskytujúci zdravotnícku starostlivosť, ktorí nahlásia existujúce riziká svojim nadriadeným a/alebo kolegom, musia byť chránení pred možnými negatívnymi následkami.

10. Právo na inovácie
Každý jednotlivec má právo na prístup k inovovaným metódam, vrátane diagnostických metód, v zmysle medzinárodných noriem, a nezávisle na ekonomických alebo finančných okolnostiach.

Zdravotnícke služby majú povinnosť podporovať a viesť výskum v oblasti biomedicíny, so zvláštnym zreteľom na zriedkavé choroby.

Výsledky výskumu sa musia primeraným spôsobom popularizovať.

11. Právo predchádzať zbytočnému utrpeniu a bolesti
Každý jednotlivec má právo, pokiaľ je to len možné, predchádzať utrpeniu a bolesti vo všetkých etapách svojej choroby.

Zdravotnícke služby sa musia zaviazať, že príjmu všetky opatrenia prospešné pre dosiahnutie tohto cieľa, ako je poskytovanie utišujúcich prostriedkov a zjednodušenie prístupu pacientov k nim.

12. Právo na liečbu zohľadňujúcu osobné potreby
Každý jednotlivec má právo na diagnostické a liečebné programy čo najviac prispôsobené jeho osobným potrebám.

Pre tento účel musia zdravotnícke služby zaručovať pružné programy, zamerané čo najviac na jednotlivca, dbajúc na to, aby kritériá ekonomickej únosnosti neprevažovali nad právom na zdravotnícku starostlivosť.

13. Právo podávať sťažnosti
Každý jednotlivec má právo podávať sťažnosť vždy, keď utrpí škodu, a právo dostať odpoveď alebo inú formu spätnej väzby.

Zdravotnícke služby by mali zaručovať výkon tohto práva poskytovaním (s pomocou tretej strany) informácií pacientom o ich právach a umožniť im identifikovať prípad porušenia a podávať oficiálne sťažnosti.

V určenom čase musí orgán poskytujúci zdravotnícke služby odpovedať na sťažnosť písomnou formou a vyčerpávajúcim spôsobom.

Sťažnosti musia prejsť štandardným postupom s podporou nezávislých orgánov a/alebo občianskych organizácií a nemôžu poškodiť právo pacientov na súdny spor alebo hľadanie alternatívneho riešenia sporu.

14. Právo na náhradu škody
Každý jednotlivec má právo na dostatočnú náhradu škody v primerane krátkej dobe, vždy keď utrpí telesnú alebo morálnu a psychickú ujmu spôsobenú ošetrovaním alebo liečbou pri poskytovaní zdravotníckej služby.

Zdravotnícke služby musia zaručovať náhradu škody bez ohľadu na závažnosť ujmy a jej príčinu (počnúc neprimeranou čakacou dobou až po zanedbanie lekárskej starostlivosti alebo omyl), a to aj vtedy, ak sa nedá celkom určiť, kto je v konečnom dôsledku zodpovedný.

aduskatt
15. sep 2011

@aduskatt a toto vsetko sa tyka aj dietata a ty ako zakonny zastupca mas povinnosti tieto jeho prava obhajovat🙂

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 a toto vsetko sa tyka aj dietata a ty ako zakonny zastupca mas povinnosti tieto jeho prava obhajovat🙂

maminuska
15. sep 2011

@lucia20 na každý jeden ukon ktorý vykonaju potrebuju tvoj súhlas, takže odmietnuť môžeš vlastne všetko. Ak chceš odmietnuť, jednoducho odmietni a nech ta netrápi ako sa oni na teba pozeraju , ver mi časom otrnieš ako ja.
Ale predtým ako odmietneš sa naozaj pýtaj kompetentných , pozisťuj si informácie zváž riziká a rozhodni sa. Pýtaj sa na čo je dobré to vyšetrenie , čo to prinesie pre malu a či je to vyšetrenie nutné a povedz prečo máš z neho obavy. Ak budeš mat o tom ako také poznatky, tak ľahko ta neodrbkaju.
Ja som mala tu výhodu že ja som volala v tom čase hlavne neurologovi v Košiciach , ktorý mi povedal čo je nutné a čo je zbytočné , potom som zavolala aj otcovi + moje vedomosti a podla toho som sa rozhodla.

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt myslim, ze to upravuju tieto body, nie?

8.Pacient má právo zúčastňovať sa procesu zdravotnej starostlivosti, spolurozhodovať o jej poskytovaní a liečení
•Každý má právo, aby sa jeho základné ľudské práva a slobody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti rešpektovali.
1.Za maloletého pacienta alebo pacienta s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo pacienta pozbaveného spôsobilosti na právne úkony udeľuje súhlas jeho zákonný zástupca alebo opatrovník alebo osoba, ktorá má maloletého v pestúnskej starostlivosti.

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt ty brdo, toto mas odkial? lebo ja ked som to hodila do vyhladavaca, tak mi to naslo chartu, ale niektore body z tvojich su tam neni. 😖

@maminuska no vies, len tak ma napada, ze koho sa spytat kompetentnejsieho, ked tu je v okoli iba jedna detska onkologia a aj na tej maju traja lekari nazor 2:1 😖

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt
@maminuska este jednu otazku mam. ked teraz odmietnem MRI z vyssie uvedenych dovod, musim dat pisomne vyjadrenie, ze odmietam, to sa bude vztahovat len na tuto jednu. lebo ja s tym nemam problem. zaciatkom jari, nech jej ju spravia, co bude necely rok, ale nesuhlasim s 3-6mesacnym rozostupom, ked na to nie je dovod. a ako prevencia??? no neviem. mne pride ako prevencia ten kazdomesacny odber krvi a sono. ci nie? 😕

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 len nech do karty napisu k tomu datumu : nesuhlasim s vykonom a podpis sa

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 tiez z netu

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 pripadne to skombinuj este s chartou prav dietata

maminuska
15. sep 2011

@aduskatt súhlasím napíšu do karty alebo správy, matka nesúhlasila s daným výkonom .
Nevidím rpečo by to malo ďalšiu rezonanciu ovplyvnit.

aduskatt
15. sep 2011

@maminuska neovplyvni.ja som na rizikovom odmietla jednu injekciu..tiez sa vyhybali priamej odpovedi, na co to je a ked som to z nich vypacila, tak som povedala, ze ked chce, nech si to pichne do riti sama🙂 dala mi podpisat do karty, ze som to nechcela a bolo...a nikto sa ma nanic nepytal ohladom toho ani dalsi pobyt v nemocke to nijako neovplyvnilo

lucia20
autor
15. sep 2011

@maminuska
@aduskatt dakujem. idem este pozriet tu chartu dietata. som zvedava co mi zajtra povedia, ak budu padne dovody, tak ok, ak nie, tak to spravim ako ste mi poradili. dakujem. este cosi na co by som mala davat pozor???

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 daj pozor, co podpisujes...nepodpisuj ziadne veci, kde sa pise, ze pripadne dosledky a nasledky a liecebne ukony budes znasat sama......proste trvaj na to, ze podpises iba negativny reverz v jednoduchej forme, kde do karty zapisu, ze nesuhlasis s danym zakrokom...ziadne ine omacky okolo toho, aj keby ti tvrdili, ze to je standard.pokojne ich nechaj aj trikrat to prepisat, kym to nebude podla toho, ako to chces mat...........takze ziadne omacky o tvojej zadpovedosti🙂.teda ak mozem poradit

lucia20
autor
15. sep 2011

@aduskatt jeeej, super, dakujem za radu.

aduskatt
15. sep 2011

@lucia20 rada🙂) drzim palce

maznacik007
15. sep 2011

@lucia20 ja ta chapem tiez mam pocit ze prosto oni nevedia samy co robia jeden lekar tak iny onak... ja osobne by som tam zavolala s tym ze predsa pani doktorka xy na ambulancii z ti povedala ze kontrolne MRI az o rok tak ze ci sa nepomylili
moze byt ze nahanaju vysetrenia kvoli poistovni... a tak...
nedaj sa vytocit trvaj na svojom ... a ak ti daju podpisat nieco dobre citaj...
inak neviem ci aj ty ale ja mam pocit ze lekari nic poriadne nevysvetlia neporozpravaju sa ... prosto o nicom

lucia20
autor
15. sep 2011

@maznacik007 ten pocit, ze s tebou vobec nehovoria som ziskala uz pocas tehu, ked mi strucne doktor povedal, plod je poskodeny, treba ist na UPT. a ked som sa pytala na diagnozu, povedal mi, ze je skoro nieco vysvetlovat.... druhykrat som sa o tom presvedcila, ked som bola v porodnici a ziadne info o malej som nemala. nikto mi ani nepovedal, co sa s nou deje, ktora diagnoza sa potvrdila, to ze bola v narkoze niekolkokrat som sa dozvedela az o par tyzdnov. a vobec... vsetko sa dozvedam nejako neskoro a uz toho mam akurat dost. 🙄

Strana
z2