Môžem dávať dcérke Nurofen na lepší spánok?
Ahojte. Chcem sa opýtať, ideálne zainteresovaných osôb (lekár)... Dcére-ma 13 mesiacov - Idú jej zúbky. Klasika-občas niečo pohrizie, soplík, ale inak ok,cez deň neplače. Myslíte, že je ok počas tejto doby, každý večer jej dávať nurofen (pre deti samozrejme) neprekočená dávka. Manželka, to argumentuje, že je to ok, že lepšie spí... Existuje riziko nejakého návyku? Resp niečo iné? Ako ste fungovali Vy ?
(manželka je lekár, verím,že nechce malej zle, ale stále je ten pocit, že nurofen, kôli lepšiemu spánku??)
@patka06 "Celkom ma udivuje, že lekárka, dáva lieky len tak". No ak je lekarka, tak vie, aká obrovská by musela byť tá dávka, aby jej to fakt ublizilo. To len bežných ľudí strašia s tymi maximalnymi dávkami a minimálnym odstupom. Určite, aj keby sa to jednorazovo o trochu (!) prehnalo alebo dávalo jednorazovo dlhšie, ako 3 dní, tak jej to neodpali pečeň. Takže ak by si človek dal zbytočne liek, ktory nepotrebuje, nebude zavisly alebo čo.
Ja som dávala..samozrejme že ak sa par krat zobudila tak som kvôli tomu nurofen nedávala, ale malej rástli 4 stoličky naraz a boli noci kedy bola v noci hore 4-5 hodín a len kričala a nepomáhalo absolutne NIČ!! Ani mlieko nechcela piť ani byť u nás v posteli ani sa nosiť proste nič..pri všetkom len krik proste ju to tak hrozne bolelo.Vtedy som nurofen dávala lebo už to bolo na úkor spánku nie len mojho ale aj jej.Tiež som sa najprv bála lebo som si ani nebola na 100% istá či to sú zuby (lebo pri všetkých predchádzajúcich zuboch sme nemali ziaden problem a spala normálne)..ale áno boli..potom vyšli von všetky 4 naraz a zrazu bol pokoj
Nie som lekár, ale matka dvoch extrémne nespavých deti, t. j. katastrofálny spánok mali aj cez deň, nie to v noci. Ono poznať, kedy to dieťa má zlý spánok, lebo ho taký proste má a musí z toho len vyrásť. A poznať, kedy má zlý spánok zo zúbkov. Ten spánok je podstatne horší, točí sa každú minútu, budí sa castejsie a s usedavejším plačom. Keď ma bolesti, tak celkovo už zle zaspáva. Väčšinou u oboch deti tobolo deň, dva pred prerezaním. Inak ma zaujíma ako dlho teda ten Nurofen dáva, 2 týždne, mesiac? Alebo dokonca dlhšie?
@patka06 pecen je najrychlejsie regenerujuci sa organ! Tak nemyslim si, ze do detskeho nurofenu davaju tolko škodlivych latok, ze by to detska pecen nedokazala spracovat. Ona dostava 1 davku pocas 24 hodin, predpokladam, ze 2,5ml, aj moj syn takto vyrastal plus on mal vela horucok a casty zapal stredneho ucha. Skoro ohluchol. Vies kolko nurofenu som mu dala, velakrat som kazde 4 hodiny stiedala nurofen sirup a panadol čapiky, ma 16 rokov na transplantacii pecene este nebol.
Baby, akoze prepacte, ale je to lekarka! Ona študovala na lekarskej fakulte, nie na googli, tak predpokladam, ze matka lekarka by neotravila svoje dieta.
@mira0611 áno a potom sú tu takí lekári ako Kotlár 🙄 je lekár a lekár
@lucia13022023 to, ze cez den nema bolesti, je ok, ale v noci mat mlze. Zuby bolia najviac v noci a ked si lahnes do horizontalnej polohy. Potvrdila mi to zubarka.
@basska_b ja si pamätám na situáciu, kedy som 12 mes synovi dala Nurofen kvôli zubom a určite som vedela, že plače kvôli nim. Večer prerývano dýchal (ako keď ťa niečo bolí), opýtala som sa ho kontrolne, kde ho bolí a ukázal na ústa (bol veľmi komunikatívny už od 8 mes). Samozrejme, ako pri všetkom, záleží od dieťaťa. U staršieho som niekedy ani v 2,5r. nevedela čo chce 😀
@nevenka samozrejme, bolesť zubov je hrozna, nevidím dôvod tie lieky nepodat ak nič iné nezaberá. Ale ide o to, že autor sa už neozval, nepísal ako im mala spi v noci, len napísal to, že cez deň je ok a manželka jej dáva lieky pre pokojný spánok. Nikde nepíše, že sa v noci budí od bolesti. Ja som to pochopila tak, že ten nurofen dá, aby lepšie spala. Aj mne dieťa spi lepšie po nurofene ci fenistil kvapkách, no je jasne, že mu ich nebudem dávať počas celej doby kým vyjde zub, ale len keď bude potreba.
Môjmu malému idú zuby od 2 mesiacov...kym sa prerezali,trvalo ale dr má ubezpečovala,že sú to zuby....a boli
Takže čo sa natrapime s jedným zubom,idú ďalšie....
Teraz mu idú všetky 4 očné zuby naraz.Má 12 mesiacov a keď sa mu prerezu,bude mať 12 zubov....
Ostanú len stoličky.
Ak by som mu mala dávať nurofen na nočný spánok,dávam asi od 2 mesiacov každý večer....
Nemali sme také ,že bol kľud a lepšie spal....
Slinta ako buldok...denne mením 8 tričiek čo ich oslinta
Podbradníky a slintaciky nemajú význam,nakoľko ich vytrhne....všetko hryzie,kuse ,chladí si líco tým,že si hlavičku položí na pultik v jedálenskej stolicke,atd atď
Ja by som ten nurofen každu noc teda nedávala...
Ale chýbajú podrobenie info -ako dlho dávate nurofen a či vôbec ma to dieťa ešte bolesti,keď je cez deň ok ,večer mu dáte nurofen ..veď nemôže "stihnúť" byť ukricane, ubolené....
A ďalšia vec,keby nurofen dávala žena ,bez medicínskeho vzdelania, tak ju ženy zvozia pod čiernu zem....
Takže chýbajú základné info ....
@hans77 neodporucam dlhodobo, max 2-3 dni a pri velkych horuckach, moze jej to poskodit zaludok a ine organy, jednej potom dcera mala krvacanie do zaludka zistene po dlhsiom podani, je to predsa ako brufen ci panadol co vieme ze ako tieto lieky vplivaju aj na dospelych ked sa to prezenie dlhodobejsie, je to riziko moc, nedavala by som pre lepsi spanok len
Nechapem, co sa tu idete vacsina pototo, lebo lekarka, tak co povie, je pismo svate? aj keby bola pediatricka tak co? vsetci pediatri su skveli? esteze tu su diskusie, ako pediater ordinuje cez telefon, alebo bez poriadneho vysetrenia a crp predpise atb. za mna- z akeho dovodu dava dietatu nurofen? ma silne bolesti a bez nurofenu place v noci? ak nie, nevidim ma podavanie nurofenu ziaden dovod. vsak zuby detom idu aj 2-3 tyzdne, to 3 tyz. bude dopovat dieta kazdy vecer nurofenom? inak uz som tu na MK citala, ze sa dava fenistil na to, aby dieta prespalo celu noc, tvoja manzelka to asi povysila na vyssi level.
A prečo ibuprofen? Radšej paracetamol. Ja som ibuprofen nedala deťom nikdy.
Žiadne lieky pre lepší spánok nie sú ok...ako keď jej dáte 3 - 4 dní po sebe nurofen,ok,ale dávať to dlhodobo pre dobre vyspatie je podľa mňa nie pre dobro dieťaťa,ale pohodlnosť rodiča....myslím že sú aj iné spôsoby
Mne pediatrička odporučila radšej gély na zuby, povedala, že nurofen a panadol môžu mať všelijaké vedľajšie účinky pri dlhodobom podávaní, že sa im mám vyhnúť.
@matkahelka presne tak
Ja síce nemám stopnutie,ako dlho šiel zub synovi ale dovolím si tvrdiť že aj mesiac to mohol byť ...
Keďže má skoro 12 zubov v 12 mesiacoch,tak si ľahko človek spočíta,že by som ho dopovala asi kaDy večer pri jeho tempe....
Ak jej to dieťa,ako kolega,majú podobné stare dieta a asi ledva 2 zuby, nevravím....
Takže veľké dávky či dlhodobé paracetamolu škodia pečení, nurofen zas sliznici žalúdka.
Veď si precitaj pribalovy leták.
Krátkodobé používanie je OK.
Volila by som tiež skôr paracetamol. Pripadne na striedačku.
@luciferka93 presne tak ono to sice nesposobi navyk atd atd a niekedy je to lepsie dat ako nedat ale pokial je mozme sa to u vyhnut ono sato potom “nazbiera” este by som uprednostnila skor paracetamol nez ibuprofen ked uz a cipky nie sirup ked uz aspon nezatazovat zaludok
No tvoja žena je síce lekárka, tu ju obhajuje ďalších 100 žien, že je to úplne normálne, ale ja súhlasím skôr s tebou, nečudujem sa, že pochybuješ, mne to nepríde celkom normálne🙈 načo “len tak” zbytočne dopovať dieťa liekom..pokiaľ to naozaj veľmi nepotrebuje, tak je to zbytočné…
Zuby rastu aj cez den nielen vecer. Cez den je uplne ok aj spanok a zrazu vecer zacnu bolesti? 1davka nurofenu nezabere od bolesti na 24hodin.
Ale asi nie dlhodobo, acylpyrin je tiež fajn
Ak jej to dava tyzden, ok. Ak by davala niekolko tyzdnov, bala by som sa. Moze prestat ucinkovat pri horuckach....
@hans77 Od detskej lekárky viem, že nurofen viac zaťažuje detský organizmus ako paracetamol (paralen, panadol a pod.), lebo nurofen myslím zaťažuje viac obličky, ktoré sú menej vyvinuté ako pečeň, ktorú zaťažuje panadol, paralen Pokúšala som sa nájsť o tom dodatočne článok, dávnejšie som videla video o tom (neviem to teraz narýchlo nájsť), treba si o tom radšej zistiť viac ako dopovať dcérku denne.
Tiež mi príde zvláštne,že sa to práve tu pýta keď má manželku doktorku. Ja som z tých ,ktoré nepodávajú zbytočne lieky keď nie sú potrebné. Ale keď vidím,že dieťa sa trápi tak jasné,že mu ten nurofen dám. Nám nepomáhali ani géliky ani obklady,jedine nurofen. Ale nebolo to dlhodobo. Nespomína koľko nocí jej ho dáva. Skôr by som sa bála,že telo si na to navykne a prestane to účinkovať. No neverím,že by mama lekárka chcela ublížiť svojmu dieťatku. On píše ,že jej ich dáva pre kľudný spánok ,tak možno ho bez nurofenu nemala kľudný. Z vlastnej skúsenosti viem,že mama je viac v noci pri dieťatku ako otec. Ten môj sa veľakrát ani nezobudí na plač nášho dieťaťa. Ani nevie,že nespal kľudne 🙈 . Ale ak je to naozaj tak,že má odskúšané,že spí aj bez nurofenu kľudne tak jej ho samozrejme dáva zbytočne. Najlepšie by bolo keby sa vyjadrila mamička. Ťažko takto súdiť 🤷🏻♀️

@basska_b ja nurofen davam na noc vtedy, ked vidim, ze slinta ako bernardin, ma opuchnute dasna a zobudi sa viackrat do polnoci aj ked inokedy normalne spi. Ono to zase nie je rocket science rozoznat priznaky toho, kedy mozu za nocne budenia a place zuby.