Možný autizmus
Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti
@charlie1980 vies co, presne pre toto sa ja vyhybam aj lekarom (lebo zo mna zdraveho cloveka spravia umierajuceho) aj psychologom, ktm to ide. Samozrejme podozrenie na autizmus treba riesit, ale s chladnou hlavou, lebo tito dnesny "odbornici" trepnu hocico.. V dnesnej dobe ma kazdy nejake diagnozy, ja mam napriklad ze vraj dyslexiu ci co to a volaco dalsie, ze sa mi pletu pismenka ked pisem, teda aspon tak sa vyjadrila detska psychologicka v skole a mamka na to prdela a zmaturovala som na same jednotky. Uplne houbi mi je, len ked sa nesustredim tak zle pisem a ozaj nahlas horsie citam ale knihu potichu precitam rychlejsie jak ktokolvek iny :D Moji spoluziaci, co sa im to plietlo este menej jak mne mali rozne papiere a nemuseli pisat diktaty ani nic podobne. Teta (ta s tym bratrancom) zase hovorila, ze u jej dcery v 3.triede maju papier uz skoro vsetci na skoro vsetko a ju sa snazili zlakat na navstevu psychologa lebo sesterka citala "sunka" namiesto "salama" alebo "tatino" namiesto "otecko". No jasne, taka porucha, leniva je, lebo si to v duchu dopredu precita ale povie prve co ju napadne. A jej mladsej zase chceli dat odklad lebo ze je zabrzdena, ze na pohovore do skoly na vsetko hovorila "neviem" (vratane toho, kde byva, ako sa vola maminka a podobne). Ako pride mi to smutne, najma aj voci tym par detom, co skutocne maju tu dyslexiu a podobne a neberu potom na nich v skole uz ozajstny ohlad, kebo v dnesnej dobe je kazde dieta hyperaktivne, ma vsetky dysy sveta a podobne. O chvilu budeme mat vsetci poruchy osobnosti lebo sme cholerici ako moj skorosvokor (ano, lezi mi dost v zaludku, ze si dal vypisat papiet a teraz sa musi vsetko robit podla neho a slobodne po nas jaci lebo "on je predsa chory"). :+
@charlie1980 No, ona Asperger a bracho vysokofunkcny :D
@ah1234 Joj, velmi sa bavim 😂 Inak nas tiez caka rediagnostika, teda, nie je to ziadny strateny pripad tento moj syn....ba az vypocitavy a sikovny. Ja viem, ze tu dg.mu jednoducho nevytru, pretoze on sa ku tomu vsetkemu aj socializoval v 4,5r funguje normalne, aj ked obmedzenejsie kvoli reci (podobne slovohluchy ako tvoj brat, a vyslovovat spontanne sa mu raz nechce aj ked viem, ze vie😂
Nuz,co ti poviem....mataju tych rodicov kadejak....aj ked je pravda, ze v 3.rokoch to vyzeralo dost vazne. Autizmus, neautizmus, teraz to uz nevnimam tragicky. Aj ked teda, stavy su fakt rozne a mamicky to maju tazke s nimi niektore, to bez pochyby.
@seahorse27 Presne tak 😂
@charlie1980 My ked sme boli u Janosikovej na diagnostike, tak na margo mojho syna povedala tolko, ze by sme mali byt tolerantni, ved kazdy mame pravo byt nejaky a nemusi to byt hned autizmus :D Takze nie je to uplne tak, ze kazdemu "trochu cudnemu" dietatu sa prifari dg. autizmus ;)
@seahorse27 Pocuvaj ma. Toto ked Janosikova vyvrati, tak mna normalne prekoti. Pretoze höavnym ukazovatelom je to socialno, ktore sa vyvinulo 😂 A teda, toto netvrdim ja, ale skolka. Tak som napata ako gumka v gatiach 😂 Ano, deficity ma, ale to skor rec a porozumenie ho brzdi, ale on sa nevzdava ani tak 😂 Zvlastne to stvorenie 😀
@seahorse27 A nakoniec, ved vysokofunkcni s dobrymi kongnitivnymi schopnostami su vzdy prinosni pre spolocnost. Ved dnes uz ani normo sused suseda nepozdravi. Nechapem, preco by moj syn mal byt spontanny a supersocialny, ked raz nechce, ked sa tak rozhodne😀
Takze ziadna tragedia....neviem, ci o 1000 rokov tu bude este jeden normo 😀
@charlie1980
@seahorse27 dievčatá normálne ste mi zlepšili náladu, ďakujem 😊👍 my teda nič potvrdené ani vyvrátené nemáme, ale tiež mi to príde tak , že dcéra si len vyberá s kým sa bude baviť a s kým nie😁pekný deň a držím palce
@charlie1980 Je celkom mozne, ze to vyvrati. Ja som tiez u mojho cudesnika videla, ze nema tie hlavne auti znaky - mal normalnu hru, vsetko napodobnoval, reagoval na podnety normalne, aj na nas, na svoje meno, chcel s nami zdielat svoje zazitky...nas “onalepkovala” autizmom pediatricka, ked vyvadzal na vysetreni - kopal, krical, nedal sa vysetrit. Plus nerozpraval, tak ona to takto nadhodila ako suspektnu dg. a poslala nas na neurologiu. No uz len tam by nam to potvrdili alebo vyvratili 🙄 Zo skolky nas tiez posielali niekam, lebo sa tazko adaptoval a ignoroval ich pravidla. Tak sme sa rovno na vlastnu past objednali k Janosikovej a ona presne ako pises hovorila, ze vsetky jeho problemy a deficity suvisia s narusenym recovym vyvinom. Takze bude stacit logopedia a malo by sa to casom dostat do normalu, aj led problemy v skole ocakavam. Nateraz som ale spokojna s tym, ze je to tak, ako to je 😊
@seahorse27 uz som tam volala a uz sme mu to aj objednali tak dufam ze pomoze ☺
@nika898 Dufam, ze ano. Odporucam ale podavat max. do 14.00, lebo potom moze mat dietatko vecer problem zaspat, je z tolkej mozgovej aktivity kapanek hyperaktivne 😬
@charlie1980 Inak tiez som mojho tipovala na vysokofunkcneho alebo na dysfatika. Nakoniec je to dysfazia, ale ani vysokofunkcny autizmus nie je ziadna tragedia 😉
@seahorse27 No u nas presne takmer na chlp ako u vas....prisla som k detskej na 3r prehliadku. Pleakol sa tam o zem. Nerozpraval (akurat jednoslovne). Suspektny PAS. Neurolog nam ho vyvratil na zaklade pozorovania kratkeho. ORL nam ho vyvratil, lebo aj tam spolupracoval. Naletela som ku spec.psych. Na 3.krat zdiagnostikovany, lebo na vsetkych dlabal 😂 Nemohla som sa mu tam ani ja zamiesat do hry 😂 V tom 3.roku vsetko akoby utalo, spravanie pomaly odznievalo, teraz je to ok.
V 4.rokoch NKS trieda. Adaptoval sa vyborne. A teraz znova odznova idem s posudkom zo skolky 🤔 Mne zas tvrdia, ze ani ten najfunkcnejsi autista sa nesocializuje vo veku 4.rokov, anilen ten Asperger. Tak uvidime. Nemozem sa dockat 😄 Ale aj s VFA budem spokojna😄
@charlie1980 Vidim to u vas velmi nadejne 😊 Nas si uz tiez na skolku zvykol, chodi tam rad, aj ked len doobeda. Uz respektuje pravidla, len potreboval viac casu...
Nenadarmo sa hovorí ze psychiatria je paveda. Minule som Kukala jeden dokument kde jednému dievčatku 15 ročnému diagnostikovali schizofréniu na základe prejavov, bludov a halucinacii. Samozrejme nikto nepátral preco. Hned jej nasadili milión liekov. Naštastie otcovi sa voľačo nezdalo, pátral po internete, kde na základe podobného správania a prejavu choroby zistil ze sa jedna o zápalove ochorenie mozgu. Samozrejme lekári najprv neverili a až neskôr urobili patrične vysetrenie kde sa potvrdila Dana choroba ( už si nepamätám názov) . Dievčatko preliecili inými liekmi na danú chorobu a schizofrénia sa zázrakom vyvrátila.a teraz hádajte kolko rôznych psychiatrických porúch ma príčinu v nejakej chorobe ktorá nikdy nie je diagnostikovana len vas travia tými halucinogénnymi tabletkami? Alebo napriklad aj choroba tetania, vela ženám ju diagnostikujú ale po skutočnej príčine nikdy nepátrajú☹a hned z vas spravia psychicky labilnu. A tiez vela ľudom diagnostikujú apserger. Ale je to choroba alebo vlastnosť? Tak ako je niekto cholerik, flegmatik, niekto nemá rad sociálny kontakt. Ale je to choroba alebo vlastnosť?
@katulienkax co sa tyka tetanii viete o nejakych moznych pricinach?
@seahorse27 haha dakujem za radu. Dam teda hnet rano o je rano otapeny a prebere sa poriadne az po obednajsom spanku ☺.
@ah1234 velka ti vdaka za vsetky zeny, co sa tu boja o svoje deti, lebo sa im o milimeter vymykaju z tabuliek a priemeru. myslim to uprimne, snad im po precitani tvojho pribehu trocha opadne stres ... dnes uz za autizmus oznacujeme ozaj pomaly kazdy nestandartny prejav. ked sa pozriem na mojho maleho - dnes prisiel z dvora, vyzliekli sme sa, on sa s revom obliekol naspat aj obul - kukame na neho ako puci, ze chce ist este von, ci co? a on sa po obleceni opat vyziekol, lebo prvy krat to urobil v zlom poradi! ina mama by uz z neho robila autistu 🙂 nebodaj by sa aj nasiel iniciativny lekar, co by ho zdiagnostikoval 🙂 takze, maminy, ano, su aj opodstatnene pripady na strach, ale aj silne neopodstatnene, a aj s diagnozou sa da zit, nie kazdy autista je ako rainman, ci horsie ...
@januelik ja som taketo nemala. Ja som najprv citili bolest hlavy, prestavala som vidiet na jedno oko, potom dezorienracia a strata reci a nakoniec uzskost. Stane sa mi to vtedy ked mam velmi malo magnezia v tele. A teraz ked mam vela.stresu tak sa mi stane ze neviem co chcem povedat.
@januelik mne tetaniu diagnostikovali kvoli stresu inak. Mala som to najprv tak, ze mi trpli ruky, nohy, az tvar a cela som bola vykrutena volaka. Potom mi uz trpol aj jazyk pri "zachvate", nemohla som dychat a vobec sa to nedialo, ked som mala stres v danej chvili. Ale aj tak povedali lekari, ze dlhodoby stres proste. Cuduj sa svete, mne fakt pomohlo cvicenie jogy, predychavanie, dat sa psychicky do pohody, neprezivat vsetko, nerozcukovat sa. Ale napriklad, med mi zomrel dedko, tak sa mi to asi na polroka znovu vratilo a parkrat som skoncila na pohotovosti. Takze podla mna pricina tejto choroby je psychicka 🙂
@januelik neviem ale mam nejake zdravotne ťažkosti ( približne podobne tetania možno) ktore sa doktori snažia pripísať stresu ale ja proste neverím a ani si nemyslím ze to je zo stresu ☹ ano stres moze byt vyvolavac, ale urcite tam vznikne nejaká porucha v organizme ale lekári nemaju ochotu po nej pátrať☹ ale ja momentálne nepreživam žiadne stresy ani tažké obdobie takze podla nich by mali ťažkosti ustúpiť ale nedeje sa tak ☹ preto som stratila dôveru v lekárov a ich ľahkovážneho pripisovanie ťažkosti stresu.
Ahoj nika898, mám tiež 10 rocneho autistu. Narodil sa mi predčasne na 36 týždne. Praskla mi plodova voda. Nedalo sa už nič robiť len vyvolať pôrod. Počas pôrodu som dostala vysokú horúčku 40%.A infekciu krvi počas pôrodu doktor vitahol zo mňa malého tiež horúceho. Boli sme v nemocnici dve týždne na infuziach.mali bol poriadku bol ako iné bábätka. Jedol rástol .pozorovali sme ho keď mal dve roki nerozpraval len gugu .a hral sa zi deťmi ale niekedy ich aj zbil. Bol nervozny, išli sme znim k doktorke ktorá nas objednala k psychologické , psychologická povedala že je v poriadku že je len pozadu lebo sa narodil predčasne. Potom som mala druhé dieťa tiež chlapčeka ktorý je poriadku. Keď mal 5rokov odsťahovali sme, do zahraničia kde musel nastúpiť do školy tam sa začali problémy z školou. Nepočúval učiteľku nevedel si posedieť nezapajal sa do skupín. Vždy sme boli predvolený že patrk toto robil hento robil.Riaditelka mu udelila asistenta ktorý mu pomahal v škole. Patrik mal 5 rokov a nevedel as tak dobre rozprávať , škola nás objednala k logopedovi ktory ho učil 4 roky.Potom sme chodili znim k pediatrovi, a bediater nás objednal k doktorke na autiszmus ktorá z
Povedala diagnózu autizmus.Patrik navštevoval 4roky normálnu školu z svojmi surodencami z bračekom aj z sestričku , mala som aj tretie dieťa dievčatko ktorá má už 7 rokov.Potom škola navrhla špeciálnu školu pre autistov ja som dlho odmietala chcela som aby chodil do normalnej školy. Ale on mal poruchy z učením, správaním, Doktorka na autizmus nám odporučila školu špeciálnu skolu.Patrik nastúpil minuleho roku do špeciálnej školy .Veľmi sa mu začalo dariť vie pekne písať čítať, má teraz 10rokov rozpráva normálne, na je sa sam chodí na WC smeje sa rada chodí na nákupy do obchodu, nemám tiež znim problém ísť vonku medzi ľuďmi. On sa hrá radšej sám. Niekedy sa pohra z surodencami .nievie tiež z cudzími deťmi komunikovať a zapájať sa do hry. Očný kontakt tiež z cudzími nepouziva, doma Áno keď rozprava niečo musíme naňho pozerať a on nanas.niekedy môže mať tvoj chlapček priznaky na autizmus ale nemusi biť ms len 2 rokov tak to ešte ne rozoznať jak nastupi do škôlky abo do skoly vtedy pudes vedieť. Autizmus máš tri stupne funkčný autista lahky autista a ťažký autista.
@ketrin332 ahoj dakujem za tvoju skusenost velmi si ma povzbudila. Mne sa obidvaja synovia nastastie narodili v termine. Je pravda ze pri prvom som bola dva krat chora a brala ATB aj utrogestan lebo som spinila v 6 tyzdni a v 9 mesiaci som brala stale ATB lebo som mala chronicky zapal mocovych ciest. Neviem ci toto to mohlo ovplyvnit. Teraz ako mam druheho syna vidim tie rozdieli medzi nimi. Zda sa nam ze Majko ako keby mentalne zastal na urovni 6 mesacneho az rocneho dietata. Verim ze sa to posunie dalej a ze bude mat plnohodnotny zivot. Naozaj dakujem za tvoju skusenost. Tiez by som chcela este jedno dieta aby mal Majko kamaratov doma ☺
Nika898-mozno že ten zapal to ovplyvnil ja som mala po ňom dve deti a su zdravé , bez problémové tehotenstvo aj pôrod bez problemovy.obaja sú v poriadku. Vieš moja mala ma 7 rokov a strašne bi chcela mať sestričku tiež sa bojim že bi som mohla mať 4 autistu? V rodine nemáme autistov ale ja si mislim že je zato autista lebo pri pôrode som mala infekciu asi.uz som raz stebou pisala čo si miporadila piť citrónovú vodu.
Js tiež ešte planujrm mať jedno bábo .a neboj sa tvoj chlapček bude rozprávať .moj tiež má 10 rokov a tiež je na úrovni 7 rocneho dieťaťa. Teraz je maličký potom uvidíš keď bude mať viac rokov.na mojom sa doktori nemohli zhodnúť či je autista či nie je. Pozorovali ho asi jeden rok.a kľudne môžeš mať ešte bábo. Detičky su radosť moje su už velke a tiež bi som chcela ešte jedno babo dievčatko aby moja mala sa skym hrať
@ketrin332 si ani nepamatam ☺. Citronova voda dokaze niekedy zazraky. Ja som ju tuez pila cez chripkove a aj ked ma chytila chripka nepotrebovala som ziadne ATB iba paralen. A ani som nechcela ine lieky kedze som kojila. No toho sa obavam ze ten zapal to mohol ovplyvnit lebo vtedy som mala aj streptokoka v noci cize hnet pri porode mi tiekli ATB. Inak bol porod bez problemov a aj celkom rychli. Maly sa narodil za 9 hodin a druhe tehu bolo uplne bez problemov aj porod. Moj muz zatial 3 nechce. Ale uvidime casom. Ja som 3 chcela ked uz pojdu chalani do skoly.

@nika898 No ja mu to davam cca od 3 rokov, vtedy som to objavila. Ta kapsula sa da lahko otvorit a vysypat do napoja alebo do jedla. Podla mna sa moze kludne aj skor davat ako od 3 rokov, ale skus sa opytat priamo na stranke carnomedu, maju tam taky formular https://www.carnomed.sk/ambulancia