Možný autizmus
Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti
@nika898 ďakujem že si sa. Ozvala, držím palce teda, a aj vám odporučila čo ďalej? Terapie alebo dačo?či čakáte kým bude väčší? A bola milá?v pohode? My ideme s dcérou k nej v auguste, diétu a karnosin dávame aj my, robí pokroky, je sama lyžicou, chodí na veľký záchod, konečne zaspáva sama, veľmi veľa opakuje slova, sama ale zatiaľ nehovorí, neodpovedá, ale reaguje pekne aj na cudzích ľudí aj na iné deti. Hravá sa sama aj s bratom, býva niekedy uzavretá do seba ale to každý, neviem, zmätená som z toho🙄
@nika898 My sme pravdaze boli tiez vcera. Dg.korigovana 🤔 Primarne NKS (narusena komunikacna schopnost) a sekundarne auti crty. Tj. nastavenim spravnej logo terapie by to malo vekom vymiznut 🤔 V 3.rokoch splnal vsetky diagnosticke kriteria autizmu u ineho diagnostika. V 4,5r korigovane.
@charlie1980 nam tiez odporucila logopediu ale takto presne sa nam nevyjadrila. Mna od nej potesila veta ze mozno ze je len taky. Ze bude selektivny ☺
@nika898 No u 2.rocneho dietata je to este fakt skoro posudzovat. Vidis to, u nas v rozmedzi 1,5r je to ujasnene. No co ti poviem.....neviem si predstavit s mojim v 2.rokoch chodit ku logo, ze by niekde pracoval pri stole. Ale s nim sa pracovalo cielene doma od 2,5r. Takze no.....hlavne rodic je ten, ktory tym detom najviac pomoze.
@charlie1980 ona nam odporucila logopedicku a ze vraj ona to riesi hravou formou tiez si to neviem dost dobre predstavit tak uvidime co to bude. Jasne ze rodicia najviac pomozu detom mi vidime aj u neho pokroky ale predsa len odborna rada ze odborna rada ☺
@cailana vies co uz ano. Vidim ze syn robi pokroky tak ma trosku upokojilo. Rozmyslame aj navrat do rodneho mesta kde mame celu rodinu aby mohol byt s brwtrancamk a sesternicami lebo doma sa mi zacina uz nudit. Horsie je to s manzelom. Dost nam to nastrbilo vztah. Denodenne pocuvam ako sa mu treba stale venovat a ako keby nevidel ze mame este jedno dieta. Ja som toho mladsieho nechavala pod hrazdickou aby som sa venovala starsiemu. No proste psychycky teror doslova 😕
@nika898 😕preto sa pýtam, lebo u nás celkom peklo pár dní, a to ešte ani diagnózu nemáme, ja som bola úplne na nervy, tiež som sa trochu ukľudnila ale každá maličkosť má vyvedie z miery. Som ešte začala robiť pred dvomi mesiacmi, starsieho syna mám,čiže času malo. U nás sa naopak muž ukľudnil keď sme to začali riešiť, on mal stále pocit že nie je ok a z toho bol nervózny. Držím vám silno palce, aby bol maličký v poriadku 🙂
@seahorse27 ďakujem za odpoved
@cailana tak super 😊😊😊. Tazko. Snazime sa ho dat do jasliciek no opat nam ho idu vratit 😕 muselo sa tam nieco stat lebo zacal strkat deti. Takze teraz mu opat vybavujeme jaslicky nanovo. Ideme chodit na terapie do Banovej a chodime aj na Logopediu tak verime ze ponoze. Ale inak zacina blabotat, uz nas vnima aj ked na neho hovorime tak sa uz castejsie otoci a zareaguje aj ocny kontakt je uz lepsi, ale su dni kedy ho nespoznavame. A co vy? Ako ste dopadli u Janosikovej?
Je to boj🙄 podobne, škôlku štátnu sme zavrhli, vybavujeme špeciálnu a terapie nás čakajú, diagnózu nám Jánošíkova nedala, že je dcéra ešte mala, o rok máme prísť na kontrolu, vysoké riziko autizmu podľa nej, ale tak dcéra je v pohode, nemá žiadne zásadné prejavy či problémy, iba nechce komunikovať, slová pozná aj dlhé ťažké ale nepoužíva ich v komunikácii, tak verím, že to terapiou naštartujeme a pôjde do normálnej škôlky. A malému sa.v jasliach páči?
@cailana tak drzim palce aby ste rychlo napredovali 😊 vies co je v nich neskutocne stasny. Sam uteka do triedy ledva co ho prezujem. Je mi do placu z toho ze to tam s nim nezvladaju a chcu nam ho vratit a musim mu hladat nieco ine 😕 som z toho zufala. Ked si spomeniem s akym usmevom tam chodi tak sa mi tisnu slzy do oci 😔.

@cailana ahoj ☺. Ano boli sme vcera. Povedala nam ze je tam mozny autizmus alebo dysfazia alebo je proste len separacny. Tiez nam povedala ze uprednostnuje skor funkcnu hru teda hry v ktorych vidi on sam vyznam. To som si aj myslela ze on robi to v com vidi vyznam on sam a mi ho musime naucit aj veciam v ktorych ten vyznam nevidi, napr. sedenie za stolom, obliekanie sa a tak dalej. V pondelok by nam mala poslat postou spravu tak som zvedava ze co vsetko tam napisala. A este nam povedala ze musi byt na nas doslova zavisli ze tak bude nuteni s nami komunikovat. Teda ze vsetko dat z jeho dosahu prec aby si to pytal. Davame mu tu dietu a aj karnosin a niektore dni je uplne ako ine deti a niekedy ma taky den ze je uplne mimo realitu. A to som si vsimla ze to nastava vtedy ked zje vela paradajok a aj Janosikova nam povedala ze moze byt lebo cervene ovocie a zelenina obsahuje nieco co moze detom skodit. Zial nezapamatala som si co to bola za latka 😕 ale uz mu viac paradajky davat nebudeme. A vy ako?