Možný autizmus u 15-mesačného syna
Ahojte. Začala som si všímať viac v poslednej dobe synovo správanie. Ma 15 mesiacov. Bojím sa, či je toto správanie v poriadku, alebo mam s tým osloviť pediatričku. Ešte napíšem, že sa obavám autizmu.
Ide o to, že syn máva ak nie je po jeho často výbuchy zlosti, ani nie že place, ale začne škriekať až pokým mu nevyhovieme, ide často však o veci, ktoré robiť nemôže, sú mu nebezpečne a teda samozrejme že ho nemôžeme nechať, aby bolo ,,po jeho”. Povedala by som, že su to také výbuchy zlosti, lebo veľakrát mu ani žiadnu slzu nevidím.
Za ďalšie, nevie sa poriadne hrať so žiadnymi hračkami, respektíve vie tak minútu dve a už odchádza preč. Hračky si viac menej len obzerá, ale nehrá sa ,,naplno”.
Energie ma na rozdávanie, začal cez deň odmietať akýkoľvek spánok, max keď pospi tak je to do 30 minút za celý deň.
Od cca 10-11 mes začal veľmi zle papať. Skoro nič nechce. Viem že to môžu byt aj zúbky, ale tak všimla som si aj tuto zmenu.
Niekedy pozerá tak ako keby ,,do blba”. Pozerá pohľadom, ale na nič konkrétne.
K deťom na ihrisku ísť veľmi nechce, rad sa hra sám so svojimi formickami atd. (Tu som si všimla, že sa vie zahrať sám- jedine tu)… ale nehrá sa štýlom že by napríklad naberal kamienky do taktovky, ale len tak že napr. Naberie kamienky na lopatku a vyhodí preč…..Iné deti len pozoruje, ale zase na druhu stranu na ihrisku vždy vidím väčšie deti, ktoré už su napríklad samé na kolotoči a ich rodičia sedia napr na lavičke dosť ďaleko. Vydrží sa takto hrať ale len chvíľu, čo počúvam iné mamičky, tie vydržia sedieť na ihrisku aj 3-4 hodiny a len dávajú pozor na svoje deti, ale deti sa im hrajú takúto dobu.
Nikdy som ho nevidela, žeby hral nejakú hru formou predstierania. Napríklad nikdy nechcel akože nakŕmiť macka alebo podobne.
Ale, toto mi na autizmus nesedí:
- vyžaduje neustále pozornosť. Nemôže byt nikde a nikdy sám. Ináč neskutočne place a neskončí, až dokym k nemu neprídeme. Aj na tom ihrisku sa síce pohra chvíľočku sám, ale neustále kontroluje či naňho pozerám a musí byt blízko mňa.
- očný kontakt sa mi zdá, že ma dobrý. Pozerá sa mi často do oči, aj keď mu hocičo ukazujem tak pozerá aj na mňa aj na danú vec. Pozerá do oči aj iným ľudom z rodiny.
- s prstom ukazuje. Ukazuje ale na hocičo, často bez významu alebo ako to poviem. Minule sedel v jedálenskej stoličke a už mal dojedene. A začal ukazovať na stôl prstom, všetky veci zo stola som mu postupne začala podávať a rozprávať sa s ním, že čo by chcel. Avšak pri každej z veci, keď som mu ich podala, začal kývať s hlavou, že nenene.
- rad sa so mnou obijima. Veľakrát príde za mnou, rozprestrie ruky a chce sa obijimat.
- jednoduchším pokynom, ako napríklad ,,dáš mi kocku?”, rozumie.
Ja už neviem čo s nim, ale začínam sa obávať. Čo si myslite vy? Ešte by som dodala že v 12 mesiacoch som mu vypĺňala dotazník na AS DETECT, tam nám vyšlo že by ho mať nemal. Ale aj tak sú mi niektoré veci čudne.
@simonka1701 Dobre robis ze ho pozorujes. Taketo dotazniky su uplne bezne vyplnane a sledovane. Nie je to ziadne stresovanie alebo hladanie chorob.
Nezobrala by som vsetky odpovede mamiciek ako smerodajne, hlavne tie, ktore ti povedia ze maju rovnake stare dieta a sprava sa tak isto a je zdrave. Do 2 rokov sa vela autistov sprava ako normalne deti. Cize tie mamicky nemozu vediet ci maju skutocne zdrave dieta. Nikoho tu nechcem strasit ale je to fakt.
Ja mam 3.5 rocneho ale ruku za to nedam ze je uplne zdravy ale netrapim sa. Zatial napreduje dobre. Cas ukaze.
Robil vsetko tak ako tvoj az na to pozeranie sa do blba. To nikdy nerobil. Nemal cas.😀
Vybuchy zlosti su znak autizmu ale zaroven aj uplne normalny a zdravy prejav vzdoru. Nateraz by som usudila ze to je to druha moznost. Zacni ho ucit ako tie vybuchy spracovat - samoregulacia. Bude to urcity cas trvat, ale kludne mozes zacat uz teraz. Tiez sa nauc ako by si ty mala spravne reagovat. Napriklad nebrat si to osobne, stat si za slovom ak to povazujes za dolezite...
Dovod preco nechce jest... skus si odpozorovat ci nie je pricinou konzistencia jedal. To je tusim priznak autizmu. Inad vyberavost v jedle v tom veku je tiez extremne casta.
Hra sa podla mna velmi funkne na svoj vek a aj dlzka hry (par minut) je normalna. Naberanie a hadzanie kamenov, navliekanie kruhov (aj inych veci ktore tam nepatria - to znamena ze ma predstavivost a skusa veci inac ako si mu ukazala), posunie ti auticko - vsetko super. U nas v tom veku ficalo objavovanie sveta a vyhadzovanie veci zo vsetkych skrin a suplikov a vsetko senzoricke - hupajuci sa konik, psik/kabel/opasok co si tahal za sebou, voda, piesok, hlina, blato, mucka z podrvenych keksov, praskove mlieko, kamienky hadzane do kanala a mlaky, behat hore dolu na sikmej rovine, chodenie s autickom po hrbolatom povrchu
Akurat je vo faze kedy ine deti iba pozoruje - uplne normalne. Ak je introvert mozno nikdy nebude velmi vyhladavat spolocnost deti.
Hru na predstieranie mu skus namodelovat. Normalne mu ukaz ako to robit. Nas syn zacal asi ked mal 2 roky.
Ked ukazoval na ten stol, tak je mozne ze tam chcel ist a nie ze oddial nieco chcel podat.
Aka je komunikacia? Ako ziska tvoju pozornost? Snazi sa ti pozerat do tvare ked nieco potrebuje? Povie nejake slova? Taha ta za ruku? Prinesie ti hracku, ked chce aby si sa s nim hrala? Uz si sponemula ze pouziva neverbalnu komunikaciu ako krutenie hlavou ze NIE a ukazovanie, ale je tam nejaka verbalna komunikacia? Napodobnuje zvierata? Zdiela objekt zaujmu - ked ukazes na nieco na stene, pozrie sa na ten objekt alebo na tvoj prst? Reaguje na meno? Vie predpovedat co bude nasledovat? Otestuj to tak ze mas loptu a povies RAZ, DVA, TRI a pokotulas. Takto to zopakuj 2x a pri tretom pokuse nepokotulaj. On by mal na to reagovat tak ze PRECO SI NEPOKOTULALA? moze to byt kludne len taky prekvapeny vyraz v tvari, alebo nejaky zvuk ze ta akoze nabada aby si pokotulala.
Za mňa normálne dieťa
@simonka1701 podľa mňa máš zdravého synčeka. Držte sa!
@andreatytler odpoveďou ,,ako tie výbuchy spracovať” si myslela niečo konkrétne? Že ho mam nechať samého nech to prejde?… no on začne škriekať a veľakrát aj plakať zároveň, ale tak že mam až obavu, nepáči sa mi taký silný skrekot najmä z toho dôvodu, aby nechytil nejaky silný atak alebo niečo podobne… kamarátke mama hovorila že aj ona taká bola, a šla lekárke, a lekárka na to že pokým dieťa neomodrie tak je to ok. Raz som sa pokúsila ho nechať tak, a dovracal sa z toho.
To jedenie, no môže ísť o vyberavost, lebo co mu vyhovuje, to zjesť vie. Ale ide o také veci ako chrumky alebo podobne blbosti… konzistencie skúšam raz také raz také, aj teploty rôzne.. či už studenšie, teple.. a stále sme na rovnakom bode.
Aj náš ma rad vyhadzovanie veci zo skriniek, zatváranie a otváranie dverí a pozorovanie toho otvárania a zatvárania. Tak isto ma rad hocičo hádzať do wc😅. Donedávna som ho zatvorila a bol pokoj aspoň od toho, no už si ho vie sám otvoriť.😅
S hrou na predstieranie teda ešte počkám, možno aj začne sám-trochu neskôr.
Čo sa týka komunikácie, pozerá sa mi do oči. Ruku, ktorou by ukázal co chce, zatiaľ nepoužíva… len ten svoj prst, ktorým ukazuje. Zvieratá nenapodobnuje, len autíčko brm brm vie napodobniť.
Vedel dať papa, aj tlieskať, no nejak ho to prešlo a teraz to nerobí.
Objekt záujmu zdieľa. Na meno reaguje niekedy, a niekedy nie, ale väčšinou reaguje.
A tu poslednú vec s loptou vyskúšam.. to sme ešte neskúšali či vie predpovedať čo sa stane.
Tiež si myslím že je fajn si dieťa otestovať pomocou tých dotazníkov, predsa nevieme najmä prvorodičky čo kedy dieťa už ma zvládnuť. 🙂
@andreatytler a zo slov vie povedať mama, tata, baba, dede, nene a napodobniť autíčko. Zvieratká vôbec, a to máme doma psa a často mu hovorím hav hav, aj mnau.
@simonka1701 U nas nastastie zachod nepotreboval testovat ale viem ze ludia si tam musia davat toe zamky. 😀
Vsetko tam mate dobre. Nasmu synovi testovali autizmus ked mal 20 mesiacov, lebo nepovedal ani slovo. Ale vsetky ostatne testy co som spomenula zvladol a tak usudili ze nateraz autizmus nema a je to len opozdeny nastup reci. Aj keby tvoj syn nevedel predpovedat co sa stane pri tom teste s loptou, nevadi. Jeden, dva znaky su v pohode. Az ked ich je viac, to moze znamenat problem. U vas len to pozeranie do blba zatial. Cize jeden znak zatial nic neznamena.
K tej autoregulacii a zvladaniu emocii tam je strasne vela co mozes urobit. Mam to na 2 strany. Napisem ti to do spravy.
Ja som zacala pouzivat tie rady v 1.5 roku a mozem povedat ze to na nasho syna velmi dobre fungovalo. Je nadmieru tvrdohlavy a samostatny a vzdy vsetko chcel robit sam a podla seba. Ma 3.5 roka a zachvaty placu a hnevu ma stale casto, ale dnes ich zvladne aj za pol minuty. Zo zaciatku plakal aj 20 minut.
@simonka1701 dobry ako ste na tom dnes?

@jumama jeeeej super nápady. To s tou ryžou určite spravím, alebo aj s cestovinami (tie sa budú lepšie zbierať😅).
Ryžu aj vysýpal zo skrinky v kuchyni. Takže to by ho myslím mohlo zabaviť.🙂 doma som mu spravila také menšie pieskovisko, ale doma 0 bodov, vonku na ihrisku v kamenovom ihrisku sa pohral trochu. Možno to domáce sa mu zdá malé lebo sa tam celý nevojde, neviem..