Možný autizmus u 15 mesačnej
Ahojte, obraciam sa na vás pretože sú tu určite matky ktoré majú skúsenosti. Čítala som viac diskusií lenže to mi odpoveď nedáva žiadnu . Moja dcérka ide mať o pár dní 15 mesiacov , zo začiatku veľmi šikovná vždy napredovala ,doktorka sú stále chválila že aká šikovná atď . Chodiť začala tak v 11mesiacoch lenže mám podozrenie na autizmus, dcérku ucim už niekoľko mesiacov papa , ukázať aká je veľká nič . Niekedy kričím na ňu menom a ona nič akoby nepočula , stále je len zaujatá do televízie do tých rozprávok . Niekedy sa vyhýba očnému kontaktu ale nie je to vždy . Niekedy sa sama nahne aby som sa na ňu pozrela keď sa udrie pozrie na mňa , keď niečo chce pozrie na mňa stále sa pýta na ruky , je šťastná keď ma vidí , je šťastná keď jej pustíme obľúbenú pesničku atď ale niekedy je taká že nevníma , môžem sa rozkrajat ona proste ma svoj svet nikoho nevníma.
Nevie nič povedať len mama , ani opakovať , nevie ukazovať , pol hodinu jej ukážem v knižke kde je havko ona Ďalej listuje. Hodiny len chodí bežka , nevie sa hrať napríklad haló urobiť telefonom , proste také tie veci ktoré by mala vedieť v jej veku tak vôbec absolútne . Niekedy prekvapí ale väčšinou ...neviem no mám zavolať doktorke povedať j jj to aleboco neviem ako začať ...o pár týždňov ideme na mmr očkovanie a toho sa bojím
@mirus91262 Rozumiem. Skus si vsimat kedy pouziva plac alebo kedy prichadza k jej "trucovitemu" chovaniu. Hlavne ci je to z jej nepochopenia tvojho chovania alebo z jej nalady. Teda ci je problem v intelektualnej alebo emocnej oblasti. Napriklad si spomenula, ze maznavo akoze place ked nieco chce. To znamena, ze intelektualne chape situaciu a snazi sa ju manipulovat vo svoj prospech. Co je dobre, pretoze kedze chape, mozes otocit garde a urobit jej to iste.
Su nejake cinnosti, ktore ma oblubene? skus jej opatrne nejaku takuto cinnost narusovat. Trebars si spominala, ze chodi kocikom po byte. Pokus sa jej toto chodenie narusovat tym, ze jej das do cesty prekazku. Najprv nieco co polahky odstrani aj sama. maly vankus, hracku atd. Ako sa bude chovat? strati zaujem alebo odstrani tuto prekazku ci zacne kricat ? Ak bude jej reakcia mierna, skus jej tu prekazku zvacsovat. Jednak tym zistis mieru jej odolnosti na stres a jednak ju aj posilnis v znasani podobnych situacii. Samozrejme, hodne ti to napovie aj v otazke toho autizmu.
@staskadexter tak to som skúšala :D ide s kočíkom a postavím sa jej medzi dvere že akože jej nedovolim ísť do izby , zastane no a z trucu si sadne na zem a začne akože plakať ...keď jej dám dáku prekážku ako napríklad vysávač tak ide aj cez neho (neodstrani ho) :D keď jej dám niečo väčšie tak sa otočí a ide inde .....takže zhrniem ..malú prekážku neodstrani ale ide cez ňu 🤷 väčšia prekážka - otočí sa a ide iným smerom ...keď som tam ja ..tak rev krik truc ...napríklad dneska sa chcela napiť cajika ale fľaška jej bola ťažká aby ju zdvihla vyššie a napila sa , tak mi ju podala aby som jej dala ..tak neviem .
@mirus91262 Ako veci zakazes a nedovolis? Vysvetis, preco to robis alebo len povies nie?
Skus ten isty pokus s kocikom ale ked bude chciet is do izby, ktoru ty blokujes telom, tak sa k nej sklon a priatelksy jej vysvetli, ze tam teraz ist nemoze, ze si akurat umyla dlazku a nechces aby sa zaspinila (alebo nejaky iny dovod). Ze chapes ze ona by tam rada isla ale potrebujes aby sa s kocikom otocila a hrala sa niekde inde.
@andreatytler tak to mi fakt rozumieť určite nebude :D
@mirus91262 toto bude dlhší príspevok, ale ja mám dcérku s poruchou porozumenia a reči -NKS, ako maličká sa často prejavovala ako autista. Napíšem ti ako sa to prejavovalo u nej, keď bola menšia, ale každé dieťatko to má inak.
Okolo jej 1 roka nastala akoby stopka vo vývoji, iba hrubá motorika napredovala celkovo u nej rýchlo - od 10 mesiacov chodila v roku už behala celkom slušne. Neustále bola v pohybe, nezaujímali ju veľmi hračky, očný kontakt slabý, naviazanie na mňa ako matku bolo tiež také nijaké - v cudzom prostredí skúmala priestor a bolo jej jedno či som tam, vonku nám utekala za roh, pod kolesá áut - no stres to bol vždy. Deti ju nezaujímali ani dospelý, na ihrisku pobehovala hore dole, hrať sa v piesku neexistovalo u nej. Veľmi ju nezaujímali hračky, kresliť ju nebavilo - max čarbanie po stenách, knihy - sama si listovala, ale akonáhle som jej chcela čítať vytrhla mi ju z ruky a často aj odhodila v hneve alebo odišla na truc z izby. Nereagovala na meno, v niektorých situáciach nám pripadala, že buď nás kompletne ignoruje alebo je hluchá (to sa vyvrátilo na ušnom, počuje veľmi dobre). Nevedeli sme ju poriadne nič naučiť, napr ukázať, kde ju bolí sa naučila z videa pre deti a aj kopec iných vecí.
Odmietala počúvať iba pesničky, musela aj vidieť, čo sa deje - takže sme jej púšťali pesničkové videá pre deti v slovenčine. Časom začala preferovať videá v angličtine a ruštine, naučila sa pár slov a fráz - logopedička potvrdila, že tieto deti sa ľahšie učia po anglicky, lebo je to jednoduchý jazyk.
Nerozumela otázkam, pokynom, vysvetľovaniu ani dohovoru (doteraz s tým má problém), celkovo ak niekto na ňu viac hovoril tak buď odišla, alebo mala také zvláštne v očiach a bolo vidieť, že nerozumie skoro nič, čo jej človek hovoril. Rozumela ale pokynom, ktoré od mala počúvala xkrát denne a boli napojené na jej dennú rutinu a určitú činnosť- ideme jesť, umyť ruky, ideme von, ideme sa obliecť, kúpať atď. Ostatnému nerozumela, také že podaj bábu neexistovalo, pozerala na mňa ako teliatko. Akonáhle sa jej tá rutina narušila kvôli niečomu, tak bola stratená - nevedela, čo sa bude diať a často chytila plač, ktorý prechádzal potom neskôr do amoku - že nebola schopná nič len plakať. Prštekom mi ale ukazovala na veci vo veku, kedy sa to očakáva, ale napr. dať pápá na rozlúčku zvládla až pred druhými narodeninami. Nepoužívala iné gestá, nemala ani tú detskú reč, vedela povedať iba mama od 10 mesiacov, dlhú dobu.
V 18 mesiacoch povedala auto a potom rok to slovo nepoužila, párkrát potom ešte pár slov začala opakovať, ale používala ho iba chvíľku, nie vždy chápala význam slova a komolila ho až ho akoby zabudla a nepoužívala vôbec. V dvoch rokoch sa napr. naučila pár jednoduchých fráz, ale automaticky, nerozumela zo začiatku čo hovorí.
Mala aj črty PAS- autistické spektrum, ale tie časom našťastie vymizli, len ten očný kontakt stále nie je úplne aký by mal byť.
Napredovať znovu pomaličky začala niekoľko mesiacov po 2 narodeninách a konečne sa naučila a povedala napr. tato, havo, porozumela, že Hanka je jej meno keď mala asi 2 roky a 8 mesiacov.
Teraz mala 4 roky, konečne spája prvé slová do viet, ale stále rozpráva detskou takou mongolčinou. Navštevujeme Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva a teraz začala chodiť do špeciálnej škôlky, do triedy pre deti s NKS. Zistili jej aj poruchu pozornosti a aktivity, nevie sa sústrediť, často chce striedať aktivity. Čo ju nebaví odmieta robiť, ako menšia kvôli tomu mala amoky, keď sme od nej niečo vyžadovali aby urobila - napr. upratala si hračky a pod.
Pri synčekovi 2 ročnom, teraz vidím ten rozdiel, on síce ešte tiež nejako nerozpráva, ale rozumie dosť, používa aktívne gestá, rozumie pokynom, rozpráva v detskej reči už od 1 roka asi. A dokonca rozumie aj zákazom, čo pri dcérke neexistovalo.
@mirus91262 Citala som z tvojich prispevkov ze dcera uz pekne rozumie, ze jej povies aby nieco podala a ona to urobi... Ak nema vyslovene nejaku poruchu, podla mna by mohla rozumiet. Nas 17 mesacny nepovie ani slovo ale rozumie velmi vela a skoro vzdy na neho taketo vysvetlovanie funguje a nezacne sa jedovat. Aj ked nerozumie kazdemu slovu v tej vete, chape, ze sa mu snazim vysvetlit preco nemoze do tej izby... ze to nie je len moj prejav sili a nadradenia ale ze je za tym nejaky dovod. A tiez je dolezite potvrdit jej city: "ja chapem ze ta to hneva ale nemozem ti dovolit tam ist. Alebo ze: Vidim ze velmi chces ist do tej izby lebo je to tam zaujimave a chapem to ale teraz sa musis hrat mimo tej izby.
Ved skus... nic za to nedas.
Mna syn neustale prekvapuje co vsetko dokaze porozumiet.
@karmen118 Ahoj, ako ste s malou trenovali rec pocas jej vyvoja ? Ako casto sledovala televiziu (cokolvek na obrazovke) ? Ako ste reagovali ked urobila nieco zle ? (trestali ste ju nejako, vysvetlovali atd), Cim si vysvetlujes zmenu jej chovania okolo toho 1 roka?
@mirus91262 Aha, no jej reakcie v suvislosti s kocikom sa mi javia v pohode, normalne. Ten rev, truc je akej intenzity ? Skus hladat hranicu do ktorej je v pohode, a po ktorej prekroceni uz zacina byt nespokojna a kedy uz vyslovene nahnevana. Ak tu hranicu najdes, skus s nou hybat, posuvat ju. Zistis ci zostava stale na tom istom alebo sa vie ucit zo svojho chovania. Schopnost ucit sa nove veci je silny signal. napr. Ta situacia s flaskou, ktoru spominas. Bola ta flaska skutocne tak tazka, aby sa z nej nenapila? skus jej dat o nieco lahsiu flasku, napije sa? ak ano, po par uspesnych pokusoch skus zvysit hmotnost tej flase.
@staskadexter môžem ti napísať odpovede do súkromnej správy? Nechcem to tu zahlcovať zbytočne.
@karmen118 Sazmozrejme, napis.
@mirus91262 Moja ma 13, zvladne urobit papa, aj to len ak sa jej chce, a zvysok ani naznakom. A ani nechodi.
Je to moje tretie dieta, a nemam vobec stres. Syn bol velmi popredu (ma 14 rokov), starsia dcera zase akurat podla tabulky (o chvilu bude mat 13 rokov), tak mladsia je zase pozadu. Ono sa to vyrovna 🙂
@mirus91262 ahoj, ako ste s malou pokračovali? Urovnalo sa to? Riešim teraz niečo rovnaké so synom 🙄

@staskadexter no napríklad je hladná , začne byť mrzuta , nespokojná ...napríklad keď chce dáku hračku sama si po ňu ide ...chce íst z postele na zem tak sa lepí na mňa a maznavo kričí ...niečo nepovolime tak maznavo plače ( akože) ..samozrejme že to vidno že to robí z maznou že to nie je ozajstný plač ako keď ju niečo bolí ..a tak rieši keď niečo chce