Možný autizmus u 15 mesačnej
Ahojte, obraciam sa na vás pretože sú tu určite matky ktoré majú skúsenosti. Čítala som viac diskusií lenže to mi odpoveď nedáva žiadnu . Moja dcérka ide mať o pár dní 15 mesiacov , zo začiatku veľmi šikovná vždy napredovala ,doktorka sú stále chválila že aká šikovná atď . Chodiť začala tak v 11mesiacoch lenže mám podozrenie na autizmus, dcérku ucim už niekoľko mesiacov papa , ukázať aká je veľká nič . Niekedy kričím na ňu menom a ona nič akoby nepočula , stále je len zaujatá do televízie do tých rozprávok . Niekedy sa vyhýba očnému kontaktu ale nie je to vždy . Niekedy sa sama nahne aby som sa na ňu pozrela keď sa udrie pozrie na mňa , keď niečo chce pozrie na mňa stále sa pýta na ruky , je šťastná keď ma vidí , je šťastná keď jej pustíme obľúbenú pesničku atď ale niekedy je taká že nevníma , môžem sa rozkrajat ona proste ma svoj svet nikoho nevníma.
Nevie nič povedať len mama , ani opakovať , nevie ukazovať , pol hodinu jej ukážem v knižke kde je havko ona Ďalej listuje. Hodiny len chodí bežka , nevie sa hrať napríklad haló urobiť telefonom , proste také tie veci ktoré by mala vedieť v jej veku tak vôbec absolútne . Niekedy prekvapí ale väčšinou ...neviem no mám zavolať doktorke povedať j jj to aleboco neviem ako začať ...o pár týždňov ideme na mmr očkovanie a toho sa bojím
@mirus91262 ak máš podozrenie a divný pocit, tak to prediskutuj s pediatričkou. Nemusí to byť nič, ale môže. Matky často vycítia, že dačo nie je oka. Tv určite jej nedávaj pozerať a uvidíš, či sa chytí, či sa bude viac hrať a snažiť sa komunikovať. Nemusí mať hneď autizmus, môže mať poruchu reči a porozumenia - vtedy je najlepšie to podchytiť čo najskorej, aby sa s dieťaťom začalo pracovať. Všímaj si, či vám rozumie, to je dosť dôležité.
@mirus91262 nezabudni na uska. Ak by si prisla na vysetrenie ..urcite by som odporucila najprv skontrolovat uska.
@mirus91262 Musis zrusit tu TV. Cim skor tym lepsie. Mozog tak malych deti nedokaze spracovat co tam vidia... musia sa najskor naucit chapat svet pomocou reality.
To ze ostane znechutena z urcitych aktivit, skuste riesit tak, ze budete robit aktivity, ktore ju bavia (aj keby to mala byt schovavacka za zavesom kazdu pol hodinu). Nenut ju do aktivit a akonahle strati zaujem, nechaj ju vybrat novu aktivitu. Treba chodit vela von. Tam sa paci skoro kazdemu dietatu v tomto veku.
Nemyslim ze sa musis trapit a bat autizmu. My mame 17 mesacneho syna. Ked ho porovnam s vasou, tak nehovori ani jedno slovo, nevie dat papa, nevie ukazat na konika v knihe ak sa ho spytam kde je (aj ked knihy ma velmi rad). Reaguje na meno skoro vzdy (nevie sa zahlbit do ziadnej aktivity na dlhsie ako 5 minut). TV ho vobec nezaujima a nenukame mu to. Rozumie takmer vsetkemu co poviem a to rozpravam normalnym dospelackym slovnikom. Ukazovat vie ale musela som ho to naucit, lebo sa na veci najskor len pozeral. Vobec nic neopakuje, ani zvuky zvierat ale ani aktivity (napriklad miesanie, vysavanie). On vie presne ako s vareskou, alebo vysavacom narabat a nie je to tak ako robi mama. Myslim ze niektore deti miluju napodobnovat a ine si zase idu svojim sposobom a nepotrebuju po nikom opakovat.
@mirus91262 Ak mas ako matka pocit, ze nieco nie je celkom v poriadku, radsej to prever. Urcite to oslov u pediatra, je lepsie to nepodcenit, lebo, ak by potrebovala dcerka podporu vo vyvine (bezohladu na to, ci ide o autizmus alebo nie), cim skor sa zacne, tym lepsie. Pediater by ti mal dat vyplnit aj skriningovy test vyvinu, ak nie tak sa na to spytaj. Urcite si spomenula niektore veci, ktore by som si aj nadalej vsimala - reagovanie na meno, ukazovanie prstom (najma co sa zdielania tyka, zdiela s tebou, ked ju nieco zaujme, chce upriamit tvoju pozornost na to?), nepouzivanie gest, nezaujem o symbolicku hru, nezaujem o to, co s nou chces zdielat ty, “hodiny len chodi, bezka” - a ako sa hra?
@mirus91262 Moja dcéra má 22 mesiacov a tiež dlho neukazoval ani nenapodobňovala zvuky a dokonca keď sa jeduje si udiera hlavu o zem a vôbec si nemyslím, že je autista. Nechajte dieťa žiť, nemajte naňho prílišné nároky už od ranného detstva a hlavne jej nedajte najavo svoje sklamanie, že nerobí veci podľa Vaších predstav. Každé dieťa má svoje tempo. Hrajte sa s ňou, objímajte ju, prejavujte jej lásku a ostatné príde samo.
@mirus91262 vypni telku a hneď bude vnímať lepšie. Tá je ako magnet pre deti, vtedy ani jedno nepočuje a nevidí.
Ale však tá telka nie je pustena stále však chodíme aj von ,nasvtevy ,hráme sa ,spíme atď čiže to je možno pol hodina /hodina len ráno po raňajkách kým si porobim svoje veci v domácnosti ....napríklad dnes sme boli s jej bratrancom von , on si ju všímal postavil sa pred ňu a ona riadny ignor ako keby tam ani nebol ..ušla utekala ...nevie sama papať nevie si vypýtať len reve keď niečo chce , na meno absolútne nereaguje ...toto sú také veci ktoré ma desia ... Nechcem od nej aby hovorila abecedu aleboco haha :D ale úplne normálne bežné veci to čo v jej veku ostatné deti ( neporovnavam) ale keď vidím čo vedia iný, ona je úplne pozadu ...porozprávam sa s doktorkou určite ..len som chcela vedieť či niekto má podobné skúsenosti 🙂 🙂
Napríklad sme von (však tam telka nie je ) ...hovorím na ňu menom , volám ju nič ..ani sa nepozrie na nikoho len beží uteká a pozerá sa na okolie ..
@mirus91262 nestresuj sa. Môj má 16 mesiacov. Vie čo to povedať ale keď nechce ani pár volov s ním nepohne. A všetkým čo nadávajú na tv...Miro Jaroš ho naučil spievat kúsok pesničky a svet sa nezboril. Treba sledovať ten sociálny kontakt a kašľať na porovnávanie. Keď by bol problém, aj tak skôr ako v troch rokoch ho nediagnostikuju.
@mirus91262 moja je starsia o par mes a tiez niekedy (skoro furt😂) nereaguje na meno..proste je to dieta kazde ma ine tempo vyvinu..ked sa ta nabuduce opytaju a preco este nie toto a hento a tamto proste lebo..casu ma dost ked s tym zacne uz neprestane 🙂 a tv by som tiez nepustala nejako casto, my sice pustime (napr cin cin, matko a kubko) ale ozaj iba na nevyhnutny cas ked musime nieco urobit a nema kto s nou byt, max pol hod...svagrina malemu od narodenia pusta tv, uz bude mat rok a normalne ked je zapnuta tv je uplne vypnuty na nic nereaguje...a este ked nieco ukazujes ozaj cakas ze to zopakuje? Ja malej som tolko x ukazovala a uz ked som to vzdala vtedy prisli a urobila to sama😂 skus neporovnavat deti a neriesit ako napreduju ine a budes spokojnejsia;)
@mirus91262 Ak sa jej prihovaras a pritom nechas zapnuty televizor, vypni ho. Ked s nou nieco robis (citas, hras sa) tak isto vypni TV aj mobil alebo akukolvek obrazovku. Pokial s tebou komunikuje a ukazuje napr. prstom, nemusi to robit, ked prave ty si zelas, je vsetko ok. Moja mala sa so mnou nerozprava (2 r 4 mes.) ked na nu s niecim tlacim alebo som nervozna. A robila to aj v tom veku ako tvoja, nekomunikovala, ked na mne videla, ze som v strese. Ja si nemyslim, ze ide o autizmus. Aj to ze jedno slovo len vie je v poriadku v 15. mes. Mozno je len taka menej temperamentna povaha.
@mirus91262 nepustala by som jej tozpravky vibec ,a hrala by som sa s nou.Nvm hra moze vela napovedat,napodobnuje ta?Rozumie ti?Dolezite je aby rozumela,v 15m by mihla zvladat jednoduche ukiny ako napr dones mi telefon alebo daj do kosa.Skus na tomto pocvicis a uvidis,mozno ze je len pozadu s psychimotorickym vyvinom ale to dobehne.
@mirus91262 a dj este usk vysetrit nwmusi aj dobre pocut to je bezne ,lebo vela deti ma zvatsenu tu nosnu mandlu a tym padom horsie pocuju a su aj casto soplave a maju aj take ze sople,kasle a usi casto zapalene.
@mirus91262 ja by som vypla telku a potom bude vnimat....jasne ze nevnima ked to bezi ved tam je milion podnetov naraz, tak nestiha este aj teba vnimat....
@mirus91262 ked ste vonku, ma tam tiez vela inych podnetov. Doma skus vypnut Tv, nechaj uplne ticho, vezmi knizku a citaj si s nou. My si tak s dcerou pozerame vsetky knizky a casopisy. Aj moja dcera pozera rozpravky, ja v tomto vobec nie som extremista ako niektore mamky, ze nepustaju telku detom vobec. Ale ked pozera, nech pozera a nerobi nic ine, vyhrad jej na to nejaku cast dna. Urcite nenechavaj zapnuty TV len tak ako "krovie", lebo tak sa pestuje porucha pozornosti.
@scorpionflower1 každý tu píše vypni tv ale ja tu tv mám možno pol hodinu maximálne hodinu zapnutu aj to len ráno 😂☺️ knižky jej stále ukazujem hráme sa ,vymýšľam " všeho-všudy " . Dnes som jej nedala pokoj tak urobila nejaké pokroky , naučila som ju klopať na dvere , dávala mi lyžičkou papať , rozumie keď jej poviem daj alebo nanaj ...tak snáď sa to bude lepsit pretože do teraz naozaj bola taká no nechcem poVedat divná ale nereagovala na nič ..strašný ignor dáva ...a tento hnusný internet všade kam sa pozriem sú len choroby a má vaše dieťa také a také príznaky a mne už z toho šibe ..zrejme ja potrebujem vypnúť telku a wifi a nie moja dcéra 😂😂😂😂😅 ale skúsime vyšetriť ten sluch 🙂
@mirus91262 v prvom rade vypni tv otvorte knižky daj lego farbičky cesto hocičo ...ja si nemyslím že je to autizmus podľa toho čo píšeš..proste uprednostňuje tv a nie vás ..v prvom rade deti autisti v takomto rannom veku určite neoslovuju rodičov mama tata ale len zvukom.atd...takze tv vymeňte za rádio ak je treba prekryte plachtou nech ho nevidí a za pár dni sa môže všetko zmeniť 🙂
@mirus91262 No to bude asi kvoli tej formulacii z tvojho prveho prispevku "kricim na nu, ale ona je stale zaujata do tych svojich rozpravok.." ak nema TV zapnutu tak ok, princip je v tom, aby si neocakavala, ze ked dieta pozera telku, tak bude reagovat na ine podnety. Pokial s tebou komunikuje akokolvek neverbalne a ukazuje na veci, tak je podla mna vsetko ok. To, ze nevie alebo nechce dat papa je tiez ok. Moja mala susedka ma 4 roky a nepozdravi nikdy nikoho ani za ten svet. Deti nie vzdy musia robit, co od nich chcu dospeli. Ja som napr. taketo veci moju nikdy neucila.
@scorpionflower1 lenže ona ani neukazuje , všetko len plačom rieši . Aja keďže si dieťa najlepšie poznám viem čo chce :D na meno nereaguje a keď sme vonka to už vôbec nevníma to my môžme robiť neviem či , môže aj meteorit padnúť a ona si ho nevsimne :D
Čo chce dieťa nie je zákon. Treba ju nechať bez telky. Čím ďalej tým viac bude problém. A niekedy je menej viac. Nechať aj samu sa pohrať. Mať svoje záľuby. Normálny život
@mirus91262 Zajdi s nou k pediatrovi.
@mirus91262 Ono vacsinou ide o suhrn prejavov, nie jeden prejav, takze nemusi byt uplne relevantne, ak ti niekto povie, ze ani ich dieta nieco nerobi. Dolezita je jej komunikacia a interakcia s druhymi. Ak aj dietat nerozprava v tom veku, ja to ok, pokial si vie odkomunikovat veci inak, pokial vidis, ze interaguje s okolim bez problemov. Daj na svoj pocit. Videla som vela deti, nad ktorymi bolo mavnute rukou, ze z toho vyrastu a nech mamka tolko neriesi a potom rodicia lutovali, ze to nezacali skor riesit. Nemusi ist o autizmus, ale ak sa ti nezda jej vyvin, to ako komunikuje, to ze nereaguje a pod. treba to preverit. A deticky v malom veku su este velmi tvarne, preto cim skor sa nieco podchyti, tym lepsie. Sama pises, ze si sa jej musela intenzivne venovat, aby ste spravili pokroky a presne o tom to je. Niektore deti proste potrebuju intenzivnejsie venovanie a ak sa aj v niecom odychyluju od typickeho vyvinu, je najlepsie, ak rodic vie ako sa ma venovat svojmu dietatku cielene a deti potom krasne napreduju. Aj pediatri velmi zanedbavaju prve prejavy, urcite si pytaj ten skrining https://www.zdraviedietata.sk/vyvinove-dotazniky
dolezite je aby rozumela jednoduche ukony alebo vlastne mohla by uz aj vsetko rozumiet,rec sa riesi tak okolo 3r.Ale rozumiet by mala a to uz len ty ies ako je na tom.Alebo aspon ukzivat prstom ked sa opytas kde je havo a pod.A hra sa ako?Aj to vela napovie hra sa tak ze napidobnuje?Napr skusa po tebe opakovat nieco co jej ukazes?Kocky na seba dava a take vlkladacky?Navlika na nit?
@ktochytavzite ju také hračky ani nebavia , napríklad posledné dni sa naučila mi dávať papať lyžičkou , ide naberie z pohára napríklad a dá mi akože papat ( detský riad) nájde napríklad kľúče a hneď ich dáva do dverí , nájde magnetku hneď ju dáva na chladničku , vie kde to patrí . Maximálne autíčka ju zaujímajú ale ostatné hračky nie ale Oto nejde ..verím že bude napredovať ako tieto posledné dni a pustí sa sama ..len ten ignor ..nereaguje , neukazuje , nevie žiadne zvieratká nevie ich napodobniť proste nič ..len Brm Brm celé dni ..maximálne mama aj to mama povie na všetko 🙄 lenže do teraz nevedela ani polku z toho ..deti sa snou chcú hrať a ona ich nevníma ako keby tam ani neboli ..nazre na nich na stotinu a rýchlo uteká od nich a ide si svoje ...( Len behať behať behať)
@basch_4 no tak komunikácia , na nič nevie ukázať ,vypýtať si nevie ešte , ale keď jej ja poviem daj ..tak mi dá ..keď poviem nanaj tak to nechá a uteká s plačom že som jej nedovolila napríklad , ešte pod sem rozumie aj to niekedy ..mne to príde že ona rozumie len keď chce ona ..ale niekedy dáva taký ignor ..až strach ..ona len behať behať od rána do večera ..s kočíkom chodí po celom byte ..vie mi dať lyžičkou papať (akože) a komunikácia s ostatnými ..napríklad ostatné deti úplne ignoruje ako keby tam neboli ..uteká od nich a ide si svoje ..keď napríklad prídu jej starkovci tak sa sem tam pozrie usmeje na nich ..väčšinou je to predvádzanie ..ale taká ako sama pre seba je ..že nekomunikuje snami ale ona si ide svoj svet ..len behá po byte a hra sa sama a sem tam si aj spomenie že má rodičov ...neviem je to divné lebo jeden deň je taká že som hotová aká je rozumná ..a druhý deň ..úplný ignor nič ..do teraz aspoň taká bola ze nevedela absolútne nič .....posledné dni za toho veľa zmenilo...napríklad ukazujem jej niečo ..hovorím jej niečo ..ona sa ani nepozrie
@mirus91262 tak to je dobre ze toto ie a rec neries,pride dolezite je ze povie mama,to ke fakt taky zaklad,moja neter ani terz nepovie mama a to ma 2,5r ale ona je vo vsetkom spomalena.Aj to oapa ie lyzickou,to je suoer to znamena ze napodobnuje,skus jej dat handru nevh s tebou umyva alebo polieva kvety,alwbo nevh zanesiw lyzicku tam kde patri.
Ahoj, hovoris, ze mala vsetko riesi placom. Ako ta situacia prebieha? mozes to popisat?
@mirus91262 ahoj ak budes chciet napis mi spravu riesim to iste

Ďakujem všetkým za odpovede , skúsim ju menej kontrolovať , obmedziť tv na minimum aj keď pochybujem že ma bude viac vnímať ..ale ďakujem ☺️