icon

Na zmysel operovať nosnú mandľu 5-ročnému dieťaťu?

12. máj 2025

Dobrý deň mamičky. V piatich rokoch už nosná mandľa podľa mojich informácii zaniká, oplatí sa ju ešte operovať?

tanyan
12. máj 2025

Zvykne sa zmenšovať v puberte, resp. od veku 7 rokov, ale aj potom môže spôsobovať problémy. Ak má problémy a je indikácia na operáciu, tak je to lepšie ako keby mala spôsobiť chronické problémy.

caramellka
12. máj 2025

Mojej dcére ju operovali keď mala 5 a pol roka, mala ju tak zväčšenú, že jej spôsobovala aj problémy so sluchom, slabo počula, rozprávala tak "huhňavo" akoby mala nonstop nádchu, v noci dýchala len ústami a "chrápala", ... Proste bolo toho viac a v jej prípade to stopercentne pomohlo.

alenka58
12. máj 2025

má to zmysel, v tomto roku operovali vnuka 6 rokov, oveľa lepšie sa mu dýcha, čistejšie rozpráva, nemá zanesené dutiny a taktiež s počutím je to ok, nechrápe

marzii35
12. máj 2025

Ale oplatí. Môj bol v 5 rokoch z bolo to už neúnosné, v škôlke dva mesiace z celého roka, v noci sa dusil nevedel dýchať, zle rozprával, stále otvorené ústa celý deň, zle počul. Ľutujem že som nešla skôr ale keby to bolo aj v siedmych išla by som znovu. Od vybratia mandle mi dieťa za jeden celý rok bolo choré 1krat! Za celý rok . Všetko zle sa vytratilo. Neváhala by som ani sekundu už

zuzkaa1991
12. máj 2025
@caramellka

Mojej dcére ju operovali keď mala 5 a pol roka, mala ju tak zväčšenú, že jej spôsobovala aj problémy so sluchom, slabo počula, rozprávala tak "huhňavo" akoby mala nonstop nádchu, v noci dýchala len ústami a "chrápala", ... Proste bolo toho viac a v jej prípade to stopercentne pomohlo.

@caramellka
@autor
Pripajam sa tiez mojej sme dali v 5.5r prec lebo ako neskôr sme.zistili zle.pocula zle kvoli tomu rozprávala neskoro zacala rozprávať casto upchaty.nos viac doma ako v MŠ
Odkedy sme dali prec nebola často chora
Tiez som.si povedala ze ved zanikne lenze nonstop davat.nejake spreje do nosa nemalo.zmysel aj ked strach bol vacsi nez davat nejake spreje....ako lekarka povedala neskôr som.zistila ze.mala spankove apnoe co detska vôbec neriesila ked som opakovane jej spomínala ze prestava dychat....
Takze ak lekari odporúčajú tak nevahat a dat prec dieta lepsie vzalo to ako kazdy rodic😇na druhy den ani nebolo vidno ze daco jej robilo....leen omedzene mala.ze nemohla skakat behat

letfenixa
12. máj 2025

Synovi ju operovali v takmer 8 rokoch a rozhodne to pomohlo.

patka06
12. máj 2025

Má to zmysel, dcére vyberali krátko pred 5. narodeninami. Veľmi jej to pomohlo.

sima234
12. máj 2025

Mne vyberali v 2. ročníku na ZŠ a mne to pomohlo.

macatt
12. máj 2025

Naša 6 ročná mala ísť o týždeň na operáciu nosných mandlí, celú zimu zelené sople, bolesť hlavy, dutín..
Operacia sa naplánovala v decembri, minulý týždeň bola na vyšetrení(kamerou do nosa) a zistili že nosnú mandľu nemá žiadnu..
Operácia teda zrušená, nie je čo vyberať..
Ešte čakáme že znova v zime narastie zrejme zápalmi, tak ak je čo vyberať určite to stojí za to, nezaniká automaticky v 5 rokoch..

dominika713
22. máj 2025

Dobrý deň. Chcela by som sa pridať ku diskusii. Dcérke 3 roky majú vyberať mandlu teraz v júli. Prosím vás viete mi poradiť aké sú opatrenia po operácii? Resp. Ako dieťa co znáša? Stravu? Pobyt vonku atď... ďakujem