Náhly plač a kŕče u 8-týždňového bábätka
Ahojte deje sa nám nasledujúce
Dieťa má cca 8 týždňov
Z nicoho nič spustí obrovský plač ( vôbec nevidim, že by bola nejaka príčina toho ? )
Zrazu plač trvá cca minútu, dieťa ostane červene, a vyzera akoby naplno ruky nohy brucho tvar , akoby chytilo taký “stuhnutý” kŕč vtedy plač prestane - ono to vyzera akoby zadržalo dych alebo ako to popísať , oci má otvorené a tiež vyzera že akoby chytili “kŕč” akoby sa zafixovali.
Vyzera to že celé telo sa napne zafixuje vrátane tvare oci ruk nôh atd
Trvá to možno 3-5sekund
Následne úplne pohoda klud a normálne správanie
Stalo sa to cca 3x za celé obdobie narodenia dieťaťa.
Je to Normlane ?
Deje sa to deťom ?
Dakujem
Ak este nebolo ockovane, kolika, boli ho brusko.
Kolika 🥲
Môže to byť kolika určite riešiť s pediatrom
@tinka3435 ale to že stuhne ako mŕtvola ? Aj oci sa zastavia
Ak este nebolo ockovane, kolika, boli ho brusko.
@anonym_c52ea0 ale stuhne aj tvar aj oci
Kolika 🥲
@anonym_569767 stuhne ? Aj oci?
Ak sa ti nieco nepozdava, tak sa skus poradit s pediatrom a neurologom. Moze to byt samozrejme aj nieco ine. Ale male babatka casto boli brusko a maju koliku. Neviem co tym myslis, ze stuhne. Krc je silny, neprijemny a bolestivy.
Toto je na celkom urgentné riešenie s pediatrom, vieš, nechcem strašiť ale niekedy takto môže vyzerať aj epilepsia - je ich viac druhov.
Mne to skôr príde ako epilepsia - môj brat to takto mal ... čím skôr k Dr.
Mne to skôr príde ako epilepsia - môj brat to takto mal ... čím skôr k Dr.
@dzulli1980 aky vek ? A po placi?
Toto je na celkom urgentné riešenie s pediatrom, vieš, nechcem strašiť ale niekedy takto môže vyzerať aj epilepsia - je ich viac druhov.
@anonym_38dd63 ako takto
@anonym_38dd63 ako takto
@anonym_autor tak ako popisuješ - kŕč, dieťa vyzerá ako by ani nedýchalo a očervenie, potom to prestane a je úplne v pohode. Plač môže byť spôsobený tým, že dieťa cíti diskomfort pred samotným záchvatom.
Stretla som sa už párkrát s človekom, ktorý mal záchvat, u posledného (náhodný okoloidúci) som to zistila až keď som mu vybrala blister s liekmi z rúk, keď som čakala na sanitku, lebo mal tiež veľmi špecifický priebeh.
Takže toto treba určite riešiť u Dr čo najskôr - teda hneď zajtra. Ak to počas dňa ešte uvidíš, kľudne to natoč na video.
@anonym_autor akože môžu to byt aj spazmy skrz nevyzretú nervovú sústavu alebo len akoby zájdenie sa pri plači ale to ti povie reálne až neurológ. Tu ti môžem povedať, že všetky bábätka čo mi prešli rukami (bolo ich dosť) toto nerobili, takže normálne a bežné to nie je.
@anonym_autor tak ako popisuješ - kŕč, dieťa vyzerá ako by ani nedýchalo a očervenie, potom to prestane a je úplne v pohode. Plač môže byť spôsobený tým, že dieťa cíti diskomfort pred samotným záchvatom.
Stretla som sa už párkrát s človekom, ktorý mal záchvat, u posledného (náhodný okoloidúci) som to zistila až keď som mu vybrala blister s liekmi z rúk, keď som čakala na sanitku, lebo mal tiež veľmi špecifický priebeh.
Takže toto treba určite riešiť u Dr čo najskôr - teda hneď zajtra. Ak to počas dňa ešte uvidíš, kľudne to natoč na video.
@anonym_38dd63 no ale nám sa to stalo len 2x za celu dobu života … záchvaty sa predsa deju často nie
@anonym_38dd63 no ale nám sa to stalo len 2x za celu dobu života … záchvaty sa predsa deju často nie
@anonym_autor vôbec nie, a 2-3x za 8 týždňov je celkom dosť. Záchvaty môže mať aj 1 za rok.
@anonym_autor vôbec nie, a 2-3x za 8 týždňov je celkom dosť. Záchvaty môže mať aj 1 za rok.
@anonym_38dd63
eeg je ale čisté trvalo 8 minut cca ( v klude )
Sono mozgu je čisté
Neurologické vyšetrenie je okey
Snáď neurolog vie čo robí nie?
Môže to mat z koliky ? Alebo napr z refluxu ? Že spustí plač strašný a ten navodi toto na základe nezrelej sústavy nervovej ?
Tak čo je to … ?
@anonym_autor akože môžu to byt aj spazmy skrz nevyzretú nervovú sústavu alebo len akoby zájdenie sa pri plači ale to ti povie reálne až neurológ. Tu ti môžem povedať, že všetky bábätka čo mi prešli rukami (bolo ich dosť) toto nerobili, takže normálne a bežné to nie je.
@anonym_38dd63 a vy ste lekar ?
@anonym_autor vola sa to afektny plac / respiracny afekt, mali to obaja moji starsi synovia, uz mi to asi 3x urobil aj moj terajsi najmladsi. Videla to aj lekarka, niesu to ziadne epilepticke zachvaty, dieta takto reaguje na hnev, bolest, strach, unavu ..cokolvek co ho rozrusi. Sposobuje to vraj nedozreta nervova sustava, mne to robili pravidelne aj pri ockovani, doktorka tvrdi ze je to neskodne ale extremne neprijemne, lebo sa velmi zlaknes. Pomaha fuknut do tvaricky, studena vreckovka na licko/celo niecim afekt prerusis. Dieta sa vsak vzdy nadychne a potom bude kludne, spave. Mne jedine co pomohlo snazit sa predchadzat tymto spustacom, preventivne davam aj 3x denne espumisan, ukladam pri naznakoch unavy...potesim ta, vyrastli z toho. Skus si to pod tymto nazvom vyhladat a precitat viac.
@anonym_autor ak mas pocit ze to je bruskom davaj espumisan/degasin, klinovy vankus, moj je rad vyssie alebo na rukach aby sa mu to mlieko nevracalo, ma tazobu ked neodgrgne, ked mrnci pocvicim s nozkami, prebalim, nosim,hojdam, niekedy chce len blizkost. Utesujem ho skor nez sa rozplace "naplno". Cim bude babatko starsie tym to bude lepsie. Ale uplne ta chapem, je to velmi, velmi neprijemne.
nie je to, ze sa normalne zajde?....a lekar co povedal?
nie je to, ze sa normalne zajde?....a lekar co povedal?
@gelifil čo znamená normálne zajdenie sa ?
@anonym_autor ak mas pocit ze to je bruskom davaj espumisan/degasin, klinovy vankus, moj je rad vyssie alebo na rukach aby sa mu to mlieko nevracalo, ma tazobu ked neodgrgne, ked mrnci pocvicim s nozkami, prebalim, nosim,hojdam, niekedy chce len blizkost. Utesujem ho skor nez sa rozplace "naplno". Cim bude babatko starsie tym to bude lepsie. Ale uplne ta chapem, je to velmi, velmi neprijemne.
@monickach15s01 a ako vyzera keď sa teda rozplače naplno
@anonym_autor to je to co ti pisala kocka vysiel, hovorovo sa povie ze dieta "zaslo", ono place az sa to stupnuje, cervena, chyta afekt place tak silno az zmodrie, ostane s otvorenou pusinkou a na par sekund je v krci a nedycha, natiahnute rucky, nohy, po par sekundach sa nadychne, place dalej alebo sa hned ukludni, vrati sa mu normalna farba a sprava sa normalne.
@anonym_autor https://mamaaja.sk/clanky/dieta/respiracny-afek...
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
https://www.babyweb.sk/respiracny-afekt-neumyse...
Ak chces video :
Daj si na youtube vyhladat
breath holding spells baby
@anonym_autor kazde dieta to ma ine, v roznej intenzite, je tu viac diskusii, najdes to pod - zachadzanie babatka, afektny plac
@anonym_autor to je to co ti pisala kocka vysiel, hovorovo sa povie ze dieta "zaslo", ono place az sa to stupnuje, cervena, chyta afekt place tak silno az zmodrie, ostane s otvorenou pusinkou a na par sekund je v krci a nedycha, natiahnute rucky, nohy, po par sekundach sa nadychne, place dalej alebo sa hned ukludni, vrati sa mu normalna farba a sprava sa normalne.
@monickach15s01 ale ako sa chová tvar a oci
@anonym_autor kazde dieta to ma ine, v roznej intenzite, je tu viac diskusii, najdes to pod - zachadzanie babatka, afektny plac
@monickach15s01 ale tam pisu že od 6 mes
@anonym_autor to je blbost...aj ovela skor
@anonym_autor clanky som ti poslala namatkovo, pod cim to mozes hladat, ako pise @gelifil je blbost ze je to od 6 mes, moze to byt kedykolvek, je to orientacne.

Môže to byť kolika určite riešiť s pediatrom