Narkóza a dieťa
co sa najhorsie moze stat pri narkoze?
@nikolal nehladaj problem tam, kde nie je. pred narkozou kazdy musi podstupit predoperacne vysetrenie a to robia lekari na ARO, lekar, ktory ti to dieta bude uspavat. vysetri ho: vitalne funkcie: tlak, pulz, dychanie, odber krvi. Vyplna sa dotaznik ake choroby ma/nema, ci berie lieky a ake a preco. Na zaklade tychto vysetreni potom odporuci anestezu alebo neodporuci. neodporuca sa pri zapalovych procesoch, bakterialnej infekcii, pri virozach, velmi dbaju na to, ci ma nejaaku vrodenu chybu alebo nie. Ak je vsetko ok, tak samozrejme vek x vyska x vaha, druh operacie a dlzka operacie a zvoli najidealnejsiu anestezu pre operovaneho. dnes je anesteziologia na vymakanej urovni. nemas sa coho bat. lekar, ktory ti uspava dieta je pritomny cely cas tam a pristroje monitoruju vitalne funkcie. neboj sa, bude v dobrych rukach. po op zacnu malu budit a potom ju bude nadalej sestricka sledovat. a ty tiez. kazdy clovek znasa narkozu inak. kym napriklad ja sa vyspim bohovo do ruzova, moja mamka je ako po opici. a to nikdy dopredu nemozes vediet. si velmi vystresovana. a zbytocne.
@nikolal Výber mandle je veľmi krátky zákrok to bude v narkéze, len veľmi krátko a pokiaľ viem tak sa zákrok robí po sediačky, pri spiacom dieťati si napolohujú stol. Takže riziko, že sa niečo stane je fakt minimálne. Syn bol na operácii(slabinová kýla) keď mal pol roka, anesteziológ nám všetko vysvetliľ a musím povedať, že ma hodne ukľudnil, ak si niesi istá tak sa fakt treba porozprávať s anesteziológom 🙂
Ono riziko je vždy a pri všetkom, nie len pri narkóze. Určite je dobré, že ju chcú uspať, kedysi sa 3 ročným deťom mandle trhali pri vedomí, dostali len nejaký oblbovák, kamarátka ma z toho celoživotné trauma :(
Ja síce niesom zástanca trhania nosnej mandle, ale ak ste sa tak rozhodli tak v narkóze to určite bude najlešie a vobec by som sa toho nebála, pred operáciou ju vyšetrí detský lekár, urobí jej krvný obraz, musí byť úplne zdravá, dva týždne pred operáciou nesmie užívať antibiotika, nesmie byť po očkovaní. Ešte v deň operáciu ju skontroluje chirurg a detský lekár a keby sa im čokoľvek nezdalo tak by operáciu zrušili.
Lebo sa odstrani nasledok a nie pričina....
@nikolal to treba zistiť, tým, že sa vyreže mandľa ale príčina nezmizne, samozrejme ak je manľa taká veľká, že cez ňu dieťa nemože dýchať, tak tam už nieje na výber, ale to neznamená, že netreba ďalej pátrať po príčine, večšinou ale ide o nejaku alegriu :( Fakt poznám veľa rodičov, čo nechali deťom vybrať mandle a mysleli si, že bude po probléme a večšinou buď mandľa veľmi rýchlo dorástla :( alebo sa problemi detí ešte zhoršili.
Sama mám dieťa, ktoré nosnu manľu nemá (nebola na operácií ona ju proste nemá, na ORL na to hľadeli ako na zjavenie) Našťastie dcéra netrpí na nádchy ale ak náhodou nejakú má tak do 2 dní má zápal priedušiek :( tá mandľa tam má ochrannú chunkciu, aby tie infikované hlieny nestekali nižšie do dýchacích ciest.
@nikolal Ak nema ine ochorenie, je tam minimalne riziko. Rizika stupaju, ak su tam nejake ochorenia srdca, ciev a pod. je to kratky zakrok, cize aj narkoza je len taka "jemna". My sme to absolvovali s dcérkou minuly rok, mala vtedy 5 rokov. Pred vyberom mandle mala stale nadchu, plny nos, fufnala, casto jej to zliezlo na priedusky. Odkedy ju ma von, ATB brala len raz (uz je to vyse 1 a pol roka) a nadcha jej prejde do 3-4 dni. Takze ja za seba mozem tento zakrok len odporucat. Ked je ta mandla prilis velka, tak sa tam len mnozia bakterie a virusy, cize straca svoju imunitnu funkciu a robi skor problemy. Kazdy ORL lekar najskôr sleduje dieta a az po nejako case ked problemy neprestavaju, tak odporuci odstránenie nosnej mandle. teraz sa to robi laserom - tzv. shaving metódou a tam je naozaj minimalne riziko, ze mada dorastie. osobne nepoznam nikoho, komu by naspat dorastla.
@nikolal ahoj, nosna mandla sa nerobi v uplnej narkoze... je to len taka light verzia - dietatku davaju len nadychat sa toho oblbovackeho plynu, nepichaju mu nic do krvi... my sme boli na zakroku na zaciatku tohto roku - bola som s malinkym na sale pokial zaspinkal - priniesli mi ho asi za 20 minut, ked sa prebral tak chvilu plakal kvoli hadicke v rucke ( tu nechavaju pre pripad keby nieco 1 hodinu po zakroku ) - zakrok sme mali o 10tej a o 14 tej sme uz boli doma...
neboj, to bude pohoda😉
@anieluska ahoj, neviem co sa u nas odstranilo - ale maly bol do 3och rokov chory viac menej stale, stale problemy s dychanim, uska, kazdy soplik skoncil hnisavym soplikom...
Od vybratia mandli vo februari tohto roku malinky este antibiotika nebral asi 2x mu zacali sopliky ale preliecili sme ich obycajnou solou a pohodka... zlepsila sa mu aj vyslovnost
@anieluska ochrannu funkciu ako kedy. pretoze aj s mega mandlou zatekaju hlieny. praveze to je este horsie, pretoze kvoli velkej mandle sa tam vsetko hromadi. a doslova a "kvitne" tam taky zhluk bakterii, ze cela mandla straca vyznam. skor je na ostaru. ver, ze kopa mamiciek najskor prejde roznymi vysetreniami s deitatom, aby sa vylucili ostatne veci, ktore mozu sposobovat castu chorobnost, ci zlu rec, ci chrapanie a podobne. ale ked to nejde inak, tak to nejde.
@mawka presne toto bol nas pripad - operater nam povedal ze taku velku mandlu este u dietata nevidel - jeho bola absolutne nefunkcna, kazdy soplik automaticky pretekal do hrdla a usi a menil sa na hnis - koncilo to zapalom usiek a hnisavymi soplami ktore sa dali doliecit len antibiotikami... O chrapani a logopedickych problemoch ani nehovorim☹ Nas maly vlastne nebol schopny schovat jazycek do pusinky lebo tam nemal miesto, tym padom stale dychal s otvorenou pusinou, celust sa mu posuvala dopredu, zubky sa od seba oddelovali etc...
@dai presne a ten ochabnuty jazyk potom sposobuje logopedicke problemy, treba s nim trenovat, ale oni trenovat nevedia, lebo usta nonstop otvorene, kedze sa nevedia nadychnut nosom. v zime cista katastrofa, vonku mrzlo, usta otvorene a ten mrazivy vzduch, sak to poznas. v noci som len trpla, ci sa znova nadychne, maly bol na nervy z jej chrapania, nevedel sa vyspat. sak ona chrapala ako stary chlap. o usiach ani nehovorim, zle pocula. sak tam hrozi hluchota, ked sa to neriesi. takze ja som maximalne spokojna, ze to ma prec, ze dycha, ze spi, ze sa upravila rec, ze pocuje a ze je zdrava. u lekara sme boli len na preventivke odvtedy. inak je konecne v poriadku absolutnom.
mamicky, robili ste po operacii nejake prepachy alebo nieco?
@nikolal myslim, ze nam odporucali morskou vodou viac krat za den...mali by vam vsetko vysvetlit po operacii.
@nikolal my nie /moje deti maju za sebou uz viacero operacii aj narocnejsich/ nosna mandla to je pohoda na druhy den nevedeli ze na niecom boli ...
moja mala min. tyzden operaciu brucha na Kramaroch a bola intubovana a ma strumu tak tam bolo to narocnejsie ze ju dost hrdlo bolelo... teda okrem brucha.
@loginexistuje chudatko
@nikolal neries čo sa moze stat.ries co sa stane keď nepojde. Moja od roka chrapala,cim starsia prestala rozpravat,max 2slabiky povedala, obcas bez dovodne dostala jednodňovú horucku 40st,niekolko krat. Podla dr vsetko ok.sli sme v 3r na orl.diagnoza velka nosna mandla, osi zaliate tekutinou, jedno ucho hlucha na druhe ciastocne. O mesiac operacia, vyber mandle laserom, uši prepichovat a jednom uchu rurka na polroka,vyhybat sa vode a prievanu. Hned od operacie mi nechrape a rozprava suvysle vety
vety
Ja hneď začnem,takze keď mal syn 1rok ho operovali v celkovej narkoze, totálna katastrofa to bola,najskôr sme absolvovali predoperacne vyšetrenia, ale ak by som si nepozrela papiere pred operáciou tak by mu dali inú narkozu, mal zamenene výsledky, ďalej sestrička mu zle pichla takú predoperacnu injekciu,už nvm aká to bola presne a čo sa tyka prebudenia po narkoze,maly bol placlivy, nervny, bol úplne mimo,cca 4hodiny som ho tisila, vracal... Musel mať infuzie potom tiež mu ju zle pichla opuchla mu celá ruka...akože ja nemám slov dodnes.Nitrianska nemocnica.
ahoj, my sme boli s 3 a pol rocnym na vyber nosnej mandle pred 2 mesiacmi v banskej bystrici. Tiez som mala strasny strach, bol v uplnej narkoze. Nespavala som tyzden predtym, hrozne som to prezivala, ale sama seba som upokojovala ze to zvladlo x deti predtym ze to bude ok...
V ten den bol uplne pokojny, uzasny! Posluchal aj napriek tomu, ze sme cakali 5 hodin kym ho zobrali, boli sme na jednodnovej chirurgii v ten den nas pustili. Vahala som ci mu dat naladovku alebo nie, ale som rada ze mu ju dali, lebo plakal len trosticku ked mi ho brali. Operacia trvala 20 min, vsetko prebehlo bez problemov. Jedine co velmi zle znasal bolo prebudzanie z narkozy, 45 min. histerickeho placu, driapal sa nam z ruk, chcel ujst z izby ale samozrejme nohy ho nedrzali. Po tych 45 min. zaspal od unavy a placu, ked sa po hodine a pol zobudil, bol uplne vymeneny, spoojny a vysmiaty. To bol jediny problem, ktory sme mali, presne tak isto tam reagoval chlapcek ktory bol na izbe s nami ten bol o pol roka mladsi. Tiez strasne strasne krical, to je to ze nikto nevie ako si to telicko s tym prebudzanim z narkozy poradi. Niektorym to nic nerobi a niektori kricia kym to zo seba dostanu. Sestrin maly napr. vracal ale potom dostal injekciu proti vracaniu a potom bolo dobre. Zakrok nelutujem, nechcem to zarieknut ale drzime sa perfektne odvtedy. Neboj sa a nemysli na najhorsie, snad som ti trosku pomohla 🙂
nie je narkóza ako narkóza. Mojej dcére robia vyšetrenia na ORL na Kramároch v celkovej anestéze. Raz jej dali narkózu po ktorej vracala ešte pol dňa. to isté aj ostatné deti čo boli na tom istom vyšetrení. Po krátkom čase sme boli zas na tom istom mieste a už dávali inú anestézu po ktorej nevracala ani dcéra, ani žiadne dieťa.....
@nikolal mysli pozitivne, mojim synom vyberali mandlu obom, narkozu zvladli dobre, neboli ziadne komplikacie a prebrali sa uplne v pohodicke, trosku mladsi bol nervozny, ale to bola chvilka... mladsiemu davali aj drenaznu rurku do uska, rok sme museli dodrziavat ochranny rezim, ale zvladli sme vsetko... preplachy sa robia morskou vodou niekolkokrat denne... ked nie je ina moznost a ma to dietatu pomoct, netreba spekulovat a cim skor tym lepsie, lebo to bude len horsie... môj mladsi prestal pocut na jedno ucho, neustale ho mal zaliate tekutinou a potom mu museli robit aj usko, keby sme isli skor, nie je problem... a teraz to robia novou metodu, ze mandla nedorasta...
@jorsulova malej ked dali naladovku, ale to nejaky sirup ci co. ja som chcela, aby ju premedikovali tabletkou, lebo sirupy neznasa odjakziva. ale kdeze, tak sirup, ktory ciastocne vyplula. aj som mala obavy, lebo ani po 10 minutach nic a potom zrazu kukam na nu a ako nafetovana. usmev od ucha k uchu, oci prizmurene, fakt ako nahulena vyzerala a bolo jej vsetko jedno. inak, vobec si nepamata ako vyzerala operacna sala. absolutne nic si nepamata. iba kym ju zobral osetrovatel a ked sa zobudila. a nic medzi tym. totalne okno 🙂

Ja sa najskor opýtam, či ti ide nejaké dieťa na operáciu alebo vyšetrenie kde by muselo byť v narkóze? či ťa to zaujíma len tak pre zaujímavosť