Naše dieťa má dyslexiu. Ako je to s vaším dyslektikom?
maminky ak mate doma dislektika ako zvladate ucivo v skole? ako vase dieta beru ucitelia? vedia pochopit jeho problem? vychadzaju mu v ustrety? maju pre take dieta vobec pohopenie?ako sa s nim ucite vy? my sme na dobrej ceste si skolu znenavidiet vdaka pristupu pani ucitelky! len nedavno som pochopila, ze moje diata je dislektik pokial sa estelen ucili abecedu bol to dobry ziak no odkedy uz pisu diktat a citaju cele vety sa to zhorsuje 😔 ucitelka ma na moznost dislexie upozornila no nema pre moje dieta pochopenie aj ked predomnou sa tvari ze to chape ☹ uz mu 3 krat dala za diktat cervika/5/ a to aj napriek tomu ze maly pri druhom cervikovi bol s toho totalne ko a dokonca pokrcil ziacku knizku 😒 tak som sa s nou dohodla ze mu ich nebude davat iba napise V a ja budem vediet co to znamena no od vtedy mu dala do ziackej dalsich 5 cervikov! zajtra sa s nou idem znova porozpravat lebo v sklabikari sme pri clanku mali napisane TRENOVAT ! do frasa ale ved ja s nim citatm kazdy den kazdy den piseme diktat dnes sme sa ucili citat do 9 vecer 😔 a aj tak bez vysledkov 😔 a uz ked sa to nauci "citat" tak to neni citanie ale je to ako recitovanie basnicky ktoru pozna naspamat cize citat cita vsetko co je napisane no diva sa namna ☹ priklad s mat. mi vyriesi skor spamati ako ho ma napisat 😖
BABY S TIE DIKTATY MU VOBEC NEJDU ALE DOMA TRENUJEME STALE POTROCHU A OD PSYCHOLOGICKY DO SKOLY PAPIER ESTE NEPRISIEL TAK NEVIEM AKO DALEJ
ahojte vcera akuratne ucitelke prisiel papier od psychologicky a toto je tam napisane vyvinove poruchy ucenia dyslexia dysgrafia dysortografia a dyskalkulia ktore su vsak vyrazne ovplyvnene nezrelostou emocionalnej socialnej percepcno motorickej oblasti a znizenymi intelektovymi schopnostami poradte mi som stoho velmi smutna ale aj ja som sa neucila dobre ale v tej dobe to asi neriesili .................
@kburgerin hlavne aby ste mali na to papier, mali by inak pristupovat k tvojmu dietatu... Moj brat ma dislexiu a disgrafiu a moja mama sa na to vykašlala a nedotiahla to až dokonca, aby mal potvrdenie o tom, vtedy to bolo trosku tazsie to uz je 13 rokov dozadu... mal velke problemy v skole, ucitelia ho brali ako "debila" a on sa začal aj dost zle spravat, mal same dvojdky zo spravania a lepsia znamka jak 4 nebola... iba z matiky to mal vzdy 1-2 🙂 po zakladke išiel na 4-ročny odbor maturitny časník a ejhla 😕 bráško začal nosit jednotky, dvojky nova škola novy učitelia, angažuje sa vo všetkych mimoskolsky činnostiach, spravil si barm. kurz, dostal ako jeden z desiatich zo všetkych 800 študentov pochvalu od riaditela za aktívny prístup a reprezentaciu školy...sice ti absolutne nenapise jedno slovo gramaticky dobre, nevie kreslit a píše jak hieroglify, ale to už je v tomto veku fuk.... teraz mu uz krasopis a diktaty neznamkuju 😉 píše na laptope a ostatne tiez robi na pc... a najnovsie zahlasil ze chce ist na vyšku 😉 😉 😉 😉 takže dufam, ze som ta trošku povzbudila, ze to bude raz fajn, ale je pred tebou tažka cesta...
dakujem za pozbudenie ale aj tak sa bojimmmm.............ja som sa ties neucila velmi dobre v tedy to asi neriesili a skazdej strany som bola podcednovana a teraz si vobec neverim nemam vobec sebavedomie a nikto ma ani nepodrzi aj moj partner uz 6 rokou chodi na kamione tak som na deti sama a vzdycky som sa im venovala stale som volaco vymyslala aktivity a tak ja sa mu stale venuje,,m a nic tak ucitelka hovorila ze matematika mi uz ide trochu lepsie
@kburgerin
chodievas so synom aj do pedagogicko psychologickej poradne ku skolskej psychologicke, ktora sa s tvojim synom uci? Nabrala si od nej nejake postupy, ako sa so synom mas ucit?
Poznam matku, ktora takto chodila so svojou dcerou celu zakladnu skolu do Dialogu v BA, ktore sa venuje aj detom so specifickymi poruchami ucenia, a teraz jej dcera je uz druhacka tusim na hotelovej akademii a pritom mala diagnostikovane tiez vsetky styri poruchy ucenia ako tvoj syn.
nam prisiel papier teraz piatok neviem co si bude ucitelka mysliet o tom a psychologicka sa s nim neuci ale odporucania dala ze ho treba pozbudzovat a mam zvolit citlivy postup
@kburgerin
informuj sa vo svojej pedagogicko psychologickej poradni na "specialneho pedagoga" . Ked tvojmu synovi psychologicka diagnostikovala tolko specifickych poruch ucenia, mala by ta nasmerovat aj na nejakeho specialneho pedagoga, ktory sa zaobera specifickymi poruchami ucenia. Pri tolkych poruchach ucenia potrebujes odbornika, ktory bude tvojho syna viest. A, mala by ti to aj hradit zdravotna poistovna.
a studiene centrum basic by nebolo dobre
@kburgerin chodil maly do skolky? Vyzera to tak, ze isiel do skoly skor, ako bol pripraveny (podla diagnozy) Teraz uz ale nie je dobre ho odtial vyberat. Takisto odporucam navsetvu specialneho pedagoga a ucenie pod jeho dozorom. Mozno bude rok-dva za ostatnymi detmi zaostavat, ale to sa po case spravi. Len sa mu treba naozaj venovat.
@kburgerin Pre školu papier od psychológa nie je záväzný. Navštív pedagogicko-psychologickú poradňu, ako ti radili baby vyššie. Keď budeš mať od nich papier, dones ho do školy a požiadaj o individuálnu integráciu dieťaťa. Buď vám pridelia asistenta, alebo budete mať iné úľavy pri vyučovaní (nie také prísne známkovanie, osobitný prístup, ako je napr. skúšanie len ústne, alebo pri písomnom skúšaní viac času...) a budete chodiť k špec. pedagógovi. Ak bude škola dieťa integrovať, dostane na neho viac peňazí a z tých peňazí sa potom platí ten asistent.
@kburgerin
centrum basic osobne nepoznam, ale chod sa s nimi porozpravat, uvidis. Len musia mat aj specialnych pedagogov.
Inak, psychologicka diagnostikovala tvojmu synovi vsetky specificke poruchy, to je dost vazne, naozaj ide o celkovu nezrelost. Ale, ziadny fundovany odbornik si nedovoli urcit definitivne tieto poruchy uz v prvom rocniku, dovolia si to az koncom druhej triedy. Pretoze u dietata moze ist v prvej triede naozaj len o celkovu nezrelost, nemusi mat specificke poruchy. A pri celkovej nezrelosti vyskakuju aj znizene intelektove vlastnosti, ktore sa po dozreti nervovej sustavy a stimulacii dietata mozu zvysit, byt priemerne aj nadpriemerne. Ale samozrejme, nemusi to byt vzdy.
Neviem, ake mas financne moznosti, ale ja by som svoje dieta dala otestovat este nejakemu dalsiemu psychologovi, ak si bola u psychologa v pedagogicko psychologickej poradni, tak teraz asi aj sukromnemu, cas tlaci, lebo uz bude koniec januara, a budu sa davat polrocne vysvedcenia.
Mozno by nebolo zle poradit sa s psychologmi aj o prestupe synceka do nulteho rocnika. Prestupit moze len do konca prveho polroku, t.j. januara. Lebo, ak ti nebude prospievat do konca prveho roka, do juna, tak ho potom uz len nechaju opakovat prvu triedu, uz ho nemozu dat do nulteho rocnika. Sharlotta tu sice spominala, ze nie je dobre, aby sa dieta vratilo, ale u tvojho syna je vela tych diagnoz. Opakovanie prvej triedy sa nesie s dietatom uz celu zakladnu skolu. A ak by sa mu aj tak nedarilo, navrhuju potom aj specialne skoly. Kburgerin, nechcem ta strasit. Sama by som velmi zvazovala, a prave preto by som sa poradila este aj s dalsim psychologom. A v pripade, ak si nebola v PPP, najvyssi cas, aby si ju navstivila.
no ja sa mu venujem dneska doniesol s diktatu 3 tak je to uz lepsie
NO JA SA MU TERAZ VENUJEM VIAC A JE TO TAM VIDIET VCERA DOSTAL S MATEMATIKY 2 A DIKTATY 3 DNESKA MI UCITELKA VOLALA ZE SI HO MAM PRIST ZOBRAT LEBO KASLE ALE OD ALERGOLOGICKY BERIE LIEKY NA ASTMU ISLA SOM SNIM DOKTORKE VYPISALA HO DO PONDELKA A HOVORILA ZE TO NENI TAKE VAZNE TAK DUFAM ZE SA DO PONDELKA VYLIECI MAME AJ ZVLCHCOVAC VZDUCHU STALE VETRAM A V OLAKO NIC JE TO UZ NA SLAKTRAFENIE CAJE PIJE VITAMINY MU DAVAM A FURT DOOKOLA TO ISTE AJ SOM ROZMYSLALA NAD KADECIM TAK ASI TENTO BYT CO V NOM BYVAME TAK BUDE ASI PREKLIATY LEBO ZEVRAJ NIEAKA ZENA TU ZOMRELA ALEBO PORADTE MI DAKUJEM VAM AHOJTE
kburgerin - necitala som celu diskusiu, tak len moja skusenost -moj st.syn ma dys...zistili mu to uz v 1. triede ZS. v druhej sa uz trapil no a 3 a 4 rocnik chodil uz do skoly pre deti s poruchami ucenia. skola nebola zla, dobry pristup, ucila ich specialna pedagogicka vsetky predmety. v triede ich bolo tusim 12. po 2 rokoch sme sa museli rozhodnut kam dalej, kedze ta skola bola len do 4 rocnika. Pravdu povediac, syn tam nechodil velmi rad, a dovod bol ten ze ostatne deti mu vraveli ze chodi do pomocnej. ☹ inak, v celej skole boli iba "biele" deti, ziadny asociali, vsetko slusne deti, bez poruch spravania. nakolko sme sa v tom case stahovali, tak nam to troska pomohlo k rozhodnutiu dat ho do "obycajnej" skoly a vybavit mu integraciu. integracia spociva v tom, ze dieta by malo mat vypracovany individualny plan, podla ktorreho sa maju ucitelia drzat. ty potom raz za mesiac, alebo castejsie chodis k spec. pedagogovi, prip. pokial takeho ma skola, este lepsie. detom by malo byt umoznene to, na co maju narok, napr. pisu diktaty, ale neznamkuju im ich, skusaju viac ustne...inak skola "taketo" deti vita, kedze za take dieta dostanu o dost viac penazi ako za " normalne".ale niekedy to tym konci. pokial ma dyslexiu, tak tam je to horsie v tom, ze bude mat mozno problem v kazdom predmete, kedze vsetko si musi precitat. clovek si to mozno ani neuvedomuje, ale problemy mozu byt aj v matike, staci, ze neporozumie zadaniu.
k tomu centrum basic - poznam, chodili sme tam, kedze topiaci sa aj slamky chyta 😉 je to velmi mila skupinka ludi, pracuju podla Hubbarda , / nie som si ista ako sa to pise/ a to znamena,dieta to musi pochopit. pravdu povediac, vobec nam to nepomohlo. ale to co robia, s nim mozes aj doma. napr. sa mi pacilo, ze dieta si to pismenko, co mu robiloproblem, muselo vymodelovat z plasteliny. skus to 😉 robte take vacsie pismena, pojde mu to lahsie.
ale podla mna vyhodene penize.ak by si chcela vediet nieco viac, kludne napis
weverka11 - ani nevies, ako si ma svojim prispevkom potesila 🙂 syn by chcel ist tiez za casnika, samozrejme najradsej na 4 rocku ale sem tam mu svieti na vysvecku stolicka, tak neviem 😉 tiez predpokladam, ze sa jeho znamky na SS zlepsia, aj spec. pedagogicka vravela, ze na strednej je to hlavne kvoli tomu, ze tam sa nebaziruje na diktatoch, ale skor sa tam ucia uz take odborne veci a to tie decka viac bavi. chcem sa ta opytat este, ak mozes, na aku skolu brat chodi, v BA? moze v skole pisat na PC? 😕 a ma to diagnostikovane, myslim tym, ma na to papier, na zaklade ktoreho mu napr. laptop toleruju, prip. ine ulavy...dakujem
inak mam kamosku, ktora s takymito diagnozami skoncila VS. dnes je uznavana vo svojom odbore ale mysim, ze tam je to vela o osobnosti dietata. pokial je to dieta nepriebojne a tieto problemy veru na sebavedomi nepridaju, tak je t naozaj tazke. ta kamoska sa vraj zatala, zacala na sebe makat a dostala sa tam, kde je teraz. pravopis sa jej ale nezlepsil, ale kto to uz dnes riesi? 😉 drzim bratovi palce
ahojte kocky takze som si vas precita 😉
@kburgerin ani nam nejdu diktaty u nas je potvrdena zatial dislexia a disgrafia ☹ matematika nam ide no ako spomina @evina313 staci, ze si precita zle zadanie a uz ma vsetko zle ☹ doteraz sme nosili s mat. vcelicka a ked pisali velky tast tak mal 8 chyb co mi nijak neslo dohlavy kedze s matematiky vsetko vie 😠 minule mi ucitelka napisala aby som mu vysvetlila ucivo lebo to ani na 3 krat nepochopil tak som sa do toho pustila a verte ci nie pochopil to hned a na pisomke co mali na druhy den dostal 1 😀 teda vcielku mal vsetzko bez chyb 🙂 o tom spec. pristupe som pocula nasi na skole to maju co som rada aj nasa pani ucitelka ma s tym skusenosti ked som sa informovala o tom ci nam hrozi prepadnutie tak namna zhrozene pozrela ze nie v ziadnom pripade to by nikdy nedovolila 😉 tak ma trosku potesila 🙂 ucit sa ucime podla odporucania sp. pedagoga psychologa len 1 hodinku nikdy nie dlhsie a maly krasne spolupracuje 🙂 no ma dni kedy ne a ne spolupracovat a vtedy s nim nepohnem 😢 ocenila by som ak by ste mi poradili ako nanho aby pri nechutenstve do citania som ho nejako s usmevom do toho dotlacila 😀 lebo ked ma citat so slzami v ociach to ako keby ani necital 😠 ale na druhej strane odkedy nanho pri uceni idem podla odporucania tak sa to o dost zlepsilo 🙂
tak ja psychologicke tak neverimmmmmmmmm lebo ja som matka a svoje dieta poznam lepsie ako ona moze mat aj 5 vysokych skol................. ja sa s malym ucim tak hravou formou som uvolnena kludna tak potom aj moje dieta je kludnejsia veselsie je sice pomalsi ale doma mu to ide aj ucitelka by mala byt trpezlivejsia alebo to nevie tak potom je naco ucitelkou................. mam tam 14 deti v triede tak sa im venujem a pozbudzujemmmmmmmmmm a nie len stale kritizovat a zhadzovat to mozem aj ja ju zhadzovat .................. tak sa snazim aby kazdy ziak bol dobry tak ja s malym viem pohnut pekne si sadneme napisem priklady do zosita a pocita aj sam.............aj diktaty to je trochu dlchsie ale on do toho pride
brisilda tak to nezavidim este aj take male dieta mas a este aj s malym sa ucit tak ja som mala rozdiel medzi detmi 2 a pol roka a ich otec je stale na kamione uz 6 ROK TAK VIETE CO PREZIVAM..........................LEN STALE DOMA ....................
kocky nasla som zaujimavy link 😉 http://www.zshal8lc.edu.sk/1114/index.html#Metó...
u nas sa uz citanie zlepsilo a aj pisanie /ked sa maly sustredi neurobi ani jednu chybu / no dnesmi bolo oznamene ze mame poruchu pozornosti 😝 a s tym suvisi velmi vela veci no po prestudovani zaujimaveho luinku sa to hadam bude dat zvladnut 😉 nam napriklad biofeedback nepomohol a maly tam chodil cele leto 😖
ahojte tu vsetky,som tu nova a prihlasila som sa tu len koli tejto diskusii.....moj syn ma asi vsetky dys problemy okrem dysgrafie...na chlapca pise az moc pekne.....prve problemy som sledovala uz v materskej skolke tesne pred nastupom do skoly tak som mu dala odklad,ako 7 rocny sa naucil farby a to zo dna na den,uz som mala strach,ze je farboslepy,ale v PPP mi vraveli ze je OK,ze to dobehne......zacal chodit do skoly,skolu miloval,krasne pisal prve ciarky,vlnky,vsetko vyzeralo idealne,aj samohlasky zvladal na vybornu.......ale prisli spoluhlasky a bolo po optimizme......vobec si ich nevedel zapametat....plakala som ja,plakal syn......kym nas predvolali znova do PPP bol uz pomali koniec skolkeho roku......tak sme dobiehali zameskane aj cez letne prazdniny......ako druhak sa naucil citat a tiez ako pri tych farbach .....len taky skok......pomali zo dna na den zacal pekne citat......urcite nie tak dokonale ,ale pre mna a pani ucitelku krasne....inak podotknem ze ma zlatu pani ucitelku,vzdy mala u syna pochopenie pre tento ''handikep''.......bojovali sme cely druhy rocnik a myslim ze az na odcitanie cez desiatku sme vsetko zvladali v ramci synovej integracie........prisiel 3 rocnik a ja som v koncoch.......syn co sa nauci a to velmi tazko,lebo nevie nic opisat svojimi slovami,takze ucivu pochopi,ale ho nepovie,tak co sa nauci to aj zabudne.....takze lietame v prirodovede,pani ucitelka ho zacala trapit pisomkami aj ked taketo deti sa odporucaju skusat ustnou formou,matematiku nezvlada,vybrane slova vysype z rukava ale doplnat i/y nevie,deti sa mu smeju v skole,syna rano boli brucho pred skolou,vyrasta z neho neurotik co sa uci viac ako stredoskolak a vysokoskolak dokopy a v ziackej ma same 4 a 5..........nemcinu ani neriesime,slovencina je pre neho cudzi jazyk,take deti sa nemaju co ucit dalsi......nezvlada zakladnu skolu a ja rozmyslam ze ho dam preradit do osobitnej skoly aj ked tam zevraj nepatri.......natiska sa mi otazka......nezvlada zakladnu skolu alebo pani ucitelka uz nezvlada mojho syna?dosial som mala pocit ze je anjelom na zemi a rada by som bola keby mne a synovi pomahala
este maly dotaz k tomu ako sa moj syn naucil citat......mal karticku.....na tej karticke tlacene a pisane pismena a ku kazdemu pismenu obrazok....A-auto,B-bubon......a tak syn zacal slabikovat.....mal precitat MA a vyzeralo to takto......M-motyl,A-auto......MA.....kym precital stranku slabikaru aj ho pusa bolela....a slabikar pouzival aj v druhom rocniku,v prvom si tam len obrazky pozeral
no ucitelka ho uz pochvalila ze sa zlepsil aj z citania a j z matematiky ale diktaty velmi nevie a pravopisne pisanie a este anglictina aj to ties no a ja sa len trapim uz nevladzem
dneska mi moj syn doniesol zosit z diktatov ze cely diktat mame opravit ale 5 tam nebola napisana ale ja sa snim kazdy den ucim diktaty piseme furt uz treti zosit je zapisany tak co mam povedat ucitelke z citania dostava uz 1 poradte mi prosim..........................
aj dneska mal s diktatov 12 chyb a z citania 1 a diktaty piseme kazdy den jednu stranu
@kburgerin nestresuj ho zbytočne,viem čo prežívaš,tiež sme to zažili,stále sme písali diktáty a vôbec nám to nešlo,aj čítal slabšie a stanovenie diagnozi -dyslexia bol pre mna koniec sveta,ale iba pre mna.Naučili sme sa s tým žiť,diktáty sa dyslektikom neznámkujú a keď ho opisoval tak aj s chybami,doteraz je to problém,ešte že na počítači robí ovela menej chýb,chodí už na strednú,o rok bude maturovať a dokáže si všetko čo potrebuje aj prečítať aj napísať,len častejšie mu opravujem gramatické chyby.Ešte niečo,keď písali diktát na precvičenie vybranných slov,tak on mal spravenú predlohu,nepísal celý diktát,dopisoval iba I,Y -a to mu potom oznámkovala. 😉
a nechali ho preúpadnut na zakladnej skole ci nie

@jelka21 Najlepšie by ti bolo obrátiť sa priamo na pedagogicko-psychologickú poradňu, ktorá je v každom meste. Odporúčanie nepotrebuješ, stačí sa objednať.
Súkromná psychologička má ešte jednu nevýhodu okrem platenia a to, že jej odporúčania nie sú pre školu záväzné. Takže ak by sa potvrdilo tvoje podozrenie a chcela by si potvrdenie pre školu, aby pristupovali k tvojmu dieťaťu osobitne, musela by si aj tak navštíviť ped.-psych.poradňu.