Návrat syndrómu periodických horúčok u detí
Dobrý deň 🙂
Chcem sa opýtať, či nemáte niektorá podobnú skúsenosť...
Dcéra bude mať v auguste 9 rokov. Od 2.5 roka má potvrdený PFAfA... Každý deň ráno večer užíva colchicin... Ataky mávala cca každé 3 týždne. Dali sme prednison a horúčka zmizla.. O 3 týždne opäť a tak dookola ( samozrejme k tomu bolesť hrdla a afty)
Pred 2 rokmi mala horúčky každé 2 týždne, potom každý týždeň... Profesor Jeseňák už začal zvažovať biologickú liečbu, ak by zvýšené, už maximálne dávky kolchicinu nezabrali... Objednala som najsilnejši Višňový extrakt a dávala som pravidelne ráno večer... Atak prišiel raz... A potom už našťastie nie... 1.5 roka bola bez ataku.
Colchicin sme teda min.rok znížili a aj višňovy extrakt dávam len 1 tbl..
No lenže poslednú dobu sa jej Ataky po 1.5 roku vrátili... Najskôr sme si mysleli, že má hnisavú angínu, hrdlo mala strašné s obrovskými čapmi horúčka 3 dní okolo 39.4 + crp 116... Dostala teda ATB na 10 dní...
O 3 týždne ale bolesť hrdla opäť prišla, teplota 2 dní okolo 39 a čapy na hrdle... Crp 109...
No po podávaní klasických liekov proti horúčke to po 2 dňoch ležania a teplotovania prešlo...
No a dnes znovu... Je to presne 2 týždne od posledného predpokladám, že ataku... Z ničoho nič lesklé oči, červené hrdlo a 38.3... Ani som nečakala a rovno som jej dala 2 prednisony ako kázala doktorka ( má cez 40 kg)
Zaujíma ma, že prečo sa jej to mohlo po 1.5 roku vrátiť... Keď som už dúfala, že z toho "vyrástla"...
Ak máte niekto podobnú skúsenosť, prípadne mi viete vysvetliť, čo to mohlo znovu spustiť budem vám veľmi vďačná. Ďakujem 🌹