icon

Návšteva detského psychológa s 1,5-ročným dieťaťom

29. aug 2025

Ahojte, chcem sa opýtať, či niektorá z vás navštívila detského psychológa už s 1,5 ročným dieťaťom.

Mám doma veľmi živého chlapčeka, vôbec neobsedí. Keď ideme do spoločnosti, úplne ma ignoruje, ide si kam chce, všetko berie do rúk, zhadzuje a ja celý čas len behám za ním, okrikujem ho alebo ho ťahám preč. Potom príde z jeho strany neskutočný krik a plač. Ja už mám obavu aj niekam medzi ľudí s ním chodiť, pretože sa stretávam s fakt nepeknymi pohľadmi od ľudí, ktorí nás vidia.

Vonku mi nechce dať ruku, neposlúcha, stále chce ísť presne tam, kam si on zmyslí. Iné deti si veľmi nevšíma, iba ak sa naháňajú alebo skáču, vtedy sa pridá a teší sa. Hračky ho moc nezaujímajú, najviac ho baví sledovať káble, tie sleduje aj pol hodinu, alebo sa hrá s autickami, tam zasa sleduje kolieska ako sa točia.

Začínam mať obavy, či je to len „normálna“ živá povaha alebo by som to mala začať riešiť.

Ďakujem za vaše odpovede.

Strana
z2
tomcimka
30. aug 2025

@anonym_autor aj môj syn bol takýto v tomto veku: ja som ho dala do kočíka bez ohľadu na to,či tam chcel byť alebo nie. Radšej ísť s revajúcim chlapcom,ako by si mal ublížiť. Veľmi rýchlo sa naučil mi dávať ruku a ísť tam,kam sme chcela. Aj doma akonáhle robil skazu išiel do kočíka a to ešte nemal ani rok. A že skúma káble? Bola som s deťmi v poisťovni, on mohol mať 1,5r.-2r. a aj tam ho zaujali káble a aj jeden z PC odpojil 🤦‍♀️. Tento vek 1,5r.je ideálny na stanovenie hraníc a usmerňovania. Teraz má drobec 3,5r. , povahu má stále živu a temperamentnú,ale vie,čo môže a čo nie. Vie,kde končí hranica. Netvrdím, že počúva na 100%,ale môžem ho pochváliť, že je dobrý chlapček.

biglovemom
30. aug 2025

Ahoj
1,5r dieta objavuje svet , zacina mat vlastnu hlavu. A to je uplne prirodzene a v poriadku.jemu psychologicka netreba ,ty si nastuduj ako sa detsky mozog vyvyja.nerobi ti nic naschval,on jedna sam za seba .
Nie je ani cvicena opica co bude sediet kam ho polozis.
Mas uplne normalne dieta .

jaskolka
30. aug 2025

Podľa opisu je to úplne normálne batoľa. Deti nie sú rovnaké, možno máš v okolí nejaké úplne kľudne dieťa typu kam ho dajú,tam bude a podľa toho porovnávas,ale ver tomu,že drvivá väčšina detí je taká,ako píšeš
Proste malé torpeda,Duracellky a "samovrahovia"(pravdaže nadnesene)v jednom. Lebo take malé dieťa je na všetko zvedavé a nemá este pud sebazáchovy,takže bez problémov vylezie kdekoľvek,ide rovno aj pod auto,či je schopné skočiť z výšky.Nie je ešte schopne vnímať nebezpečenstvo. Preto je to také náročné v tom veku ho strážiť,lebo v kuse mu musíš byť za zadkom a myslieť aj za neho dopredu.
Zároveň v tom veku už si uvedomuje sami seba,chce robiť to,čo v tej chvíli sa mu páči a keď mu v tom budeš brániť,tak logicky bude protestovať, kričať, plakať,môže sa hodiť o zem, alebo vrieskať tak,že si ľudia môžu myslieť,že ho tyras. No všetko to patrí k tomu,že sa mi mozog vyvíja postupne a ako bude rásť,tak to prejde

staromodna
30. aug 2025

Čo očakávaš od 1,5 ročného dieťaťa? Živú bábiku? Psychológa za každú hlúposť. Čo budeš robiť, až sa dostane do extrémneho obdobia vzdoru, ale tak, že za den ti urobí 5 obrovských cirkusov? Za tak malym dieťaťom utekať musíš a musíš ty na nho dávať pozor, pretože jeho rozum je ešte maličký. Učiť ho a vysvetľovať. Mám tiež 1,5 ročne dieťa a utekám za ním neustále. Máš nereálne predstavy materstva.

1sally12
30. aug 2025

Prečo sa všetkým keď dieťa nerobí to a to hľadajú ľudia diagnózu?

biba_18
30. aug 2025

@1sally12 niekedy je lepšie veci nepodceniť…

nyphadora
30. aug 2025
@biba_18

@1sally12 niekedy je lepšie veci nepodceniť…

@biba_18 ale ved preto robia pediatricky, vyvojovy dotaznik,ktory vyplňaju online rodičia.
@autorka precitaj si knihu o vychove deti, Detsky mozog vysvetleny rodičom a ako zvladať vlastne emocie Aha rodičovstvi.

pribinak
30. aug 2025
@smajliica

Čo by mi bolo zvláštne sú tie káble a kolečká

@smajliica deti sú fascinovane točiacimi sa kolieckami, najmä chlapci a technické typy ….vsak to su základy dynamiky a pohybu

Niektorým matkám tu už fakt hrabe

biba_18
30. aug 2025

@pribinak takže napr. mne hrabe - keď som bola so svojim dieťaťom už v takom malom veku na vyšetrení, áno?
a keď už sa potvrdila diagnóza, už mi nehrabe, tak?
a ak by som nešla, aby mi podľa iných matiek nehrabalo - a dieťa by sa trápilo bez určenej diagnózy, to už by bolo to dieťa nevychované a neviem aké??

čo vás vedie k takým vyjadreniam?

pribinak
30. aug 2025
@biba_18

@pribinak takže napr. mne hrabe - keď som bola so svojim dieťaťom už v takom malom veku na vyšetrení, áno?
a keď už sa potvrdila diagnóza, už mi nehrabe, tak?
a ak by som nešla, aby mi podľa iných matiek nehrabalo - a dieťa by sa trápilo bez určenej diagnózy, to už by bolo to dieťa nevychované a neviem aké??

čo vás vedie k takým vyjadreniam?

@biba_18 tebe sa čo stalo?

biba_18
30. aug 2025

@pribinak zaujíma ma, prečo tým matkám čo idú s dieťaťom na vyšetrenie hrabe 🤷‍♀️

pribinak
30. aug 2025
@biba_18

@pribinak zaujíma ma, prečo tým matkám čo idú s dieťaťom na vyšetrenie hrabe 🤷‍♀️

@biba_18 lebo keď sa pozrieš na takéto diskusie tak každá hľadá diagnozu

biba_18
30. aug 2025

@pribinak ale vieš že nejaké tie diagnozy naozaj sú, že… u detí s poruchami pozornosti či dokonca s hyperaktivitou pomáha keď sa s nimi pracuje čím skor…

pribinak
30. aug 2025
@biba_18

@pribinak ale vieš že nejaké tie diagnozy naozaj sú, že… u detí s poruchami pozornosti či dokonca s hyperaktivitou pomáha keď sa s nimi pracuje čím skor…

@biba_18 ale ja nikde nespochybňujem skorú intervenciu

Dosť si môj príspevok nepochopila, nevadí

biba_18
30. aug 2025

@pribinak keď si to tak nemyslela, potom ok 🤷‍♀️

anonym_ff2dcb
30. aug 2025

@anonym_autor poradím ti skôr neurológa a detského fyzioterapeuta. Vyšetria dieťa či sa vyvíja ako má a či tam nie je nejaká dysfunkcia.

anonym_0df785
30. aug 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, nedavno bol v tv program o rodine, mali dve malicke deti a rodicom sa nieco nezdalo na ich spravani, riesili to s doktormi a tak absolvovali terapie, ktore im pomahali, do terapii boli zapojeni najma rodicia, aby vedeli ako s detmi komunikovat a co v nich rozvijat.jednemu dietatku to pomohlo viac. Pointou bolo, ze kedze zacali s detmi pracovat velmi skoro, pozitivne to ovplyvnilo ich vyvoj. Keby sa cakalo napr.do troch rokov,zbytocne by stratili cas a ich vyvoj by bol uplne iny.
Tym chcem povedat,ze ak mas nejake podozrenie,vzdy to ries s doktormi a hladaj kym nenajdes,kym neuvidis,ze nieco pomaha. Mozno pomoze len cas a dietatko je v uplnom poriadku. Na nazory inych sa vyprdni.

@janetinka27 a potom sa cudujte, ze lekari a psychologovia maju dlhe cakacie doby, ked s kazdou prkotinou za nimi behate

janetinka27
1. sep 2025
@anonym_0df785

@janetinka27 a potom sa cudujte, ze lekari a psychologovia maju dlhe cakacie doby, ked s kazdou prkotinou za nimi behate

@anonym_0df785 ja sa nicomu necudujem.iste kazda mama chodi s dietatom k pediatrovi a tam nikoho nezdrziava, ked sa poradi, ci je vsetko v poriadku. Pripadne si zaplati stretnutia s detskym psychologom. Neobmedzuje nikoho s rakovinou ci zlomenou rukou.

Strana
z2