Nedojčené bábätko a choroby
Ahojte. Už sa neviem brániť.. mám 2 mesačné bábätko, narodené prirodzeným spôsobom. Mlieko sa mi nerozbehlo. Možno som niečo zanedbala a možno nie. V porodnici mi dieťatko akoby napriek nosili “na prikladanie” najedené. Spinkal, cuckať nechcel. Keď som im to povedala, ohradili sa, že to papal ešte pred 2 hodinami a určite je už hladný. A nerobili to len mne, ale aj spolubyvajucej. Mne sa mlieko nerozbiehalo a ona ho zase mala nadbytok. No k veci: mliečko nabehlo v malom množstve až 3 týždne po pôrode. Vyťahala som ho odsávačkou, keďže živá odsávačka nemala o cicku záujem, pretože na flaši sa toľko nenarobil. Vydržalo mi to, kym nemal 1,5 mesiaca. Aktuálne sme na UM. No zarážajú ma niektoré poznámky z okolia, že budem mať choré a neinteligentné dieťa.. preboha🤦♀️🤦♀️ keby som to pocula raz, ale už asi 10x.. to fakt je pravda ? Však koľko deti vyrastalo len na UM a sú v pohode… ja už neviem aký argument
Ale tie choroby keď sa porovnava um a mm nie sú zamerané na kašeľ ci skolkarske sople, skôr na veci ako obezita, cukrovka, astma a pod. A hlavne sa to berie ŠTATISTICKY aka priemerne, väčšinou. Co mam pocit, že drvivá väčšina ľudí nechape. 😅 Ja napríklad rozumiem, že štatisticky je lepšie keď sa dieťa narodí prirodzene, mala som dve sekcie, inak som tu už byt nemusela. Aj tak nemám potrebu niekoho presvedčiť že cisarsky je lepší. Všetko je o šťastí, genetike, náhode, nehode...🙂
@amonet 🤦🏼♀️ Ja nehovorim ze niekto nieco spravil zle preboha. Ja som mala sama co robit po akutnej sekcii, aby som rozbehla kojenie a viem ze to pre mna bolo psychicky narocne obdobie. Iba som vecne skonstatovala, ze to mohol byt tiez dovod okrem milion inych a nie ze mamicka nieco spravila zle alebo sa malo znazila. Tak ak niekedy neporoumies pisanemu textu skus si najskor overit, ci si pochopila, skor ako niekoho obvinis, ze robi vycitky za kojenie/nekojenie. Asi nemas tieto veci sama v sebe vysporiadane, ked vztahovacne vydedukujes z komentaru nieco, co tam ani nie je napisane. To ci nemala maleho pri sebe bola skor otazka na margo porodnice, lebo na Slovensku su zial stale take, kde dieta nedaju matke na izbu.
6rocny syn kojeny do 3 rokov, keby ho neodstavim isto by este cical ,ale tak uz som išla škôlka,ja praca, a islo mi to uz na city,ale nie o tom som chcela.... takže, chorý bol ako každé iné dieťa,v škôlke týždeň,tri týždne doma...to ci dieťa pije prvé 6 mesiace mm,alebo um na inteligenciu nemá absolútne ziaden vplyv, a kto tvrdí opak vedome klame,alebo nevedome ,neviem čo je horšie.
Každému jednému človeku, ktorý by ma opakovane atakoval dristami o tom,ako nedojcim,preco,zaco,naco ohladom mojej výchovy, starostlivosti, ci by to bola naj kamoška,mama, svokra, koňa psa brat,by som poslala v rit,a nech ma uz viac neotravuje. Ozvať sa môže,ked sa začne správať normálne.
Ja mam obe deti dojcene, teraz mam2 ročného,a áno stale sa dojčí, ale nikdy nikdy by ma ani nenapadlo posudzovať inú ženu,ze ona nedojci, a ani aa ja necítim lepšia ze ja hej. Dojčenie nešlo ľahko, ale chcela som dojčiť, ked inej zene to nejde,alebo nechce, nikto iny do toho nemá co kecat.
Ja by som chcela vidieť nejaky vedecky clanok o tej inteligencii. Zo zivota viem, ze to nie je pravda.
@petkasaurus aj s odkazmi na studie a publikovatelov s vysvetlivkami...
https://www.nicswell.co.uk/health-news/breastfe...
Z mojej osobnej skusenosti plati chorlavost, inteligencia nie. (Rozumej u nas v rodine, deti odchovane na um su chorlavejsie ako kojene, inteligencne su nezavisle- v oboch frontoch su zastupcovia). Ale tu ide o vela sucinitelov, ktore nikto nevie posudit a v skutocnosti ide iba o akusi pravdepodobnostnu predpoved. Taku istu ako je to z ochoreniami- niekto ma vacsie, niekto mensie predispozicie na rozlicne choroby ...
Určite nie. Obe deti som rok kojila a boli choré pomaly viac ako tie na umelej strave. A dcére to zostalo do dospelosti.
my sme vsetci traja surodenci boli na um a chory sme boli asi tak ako kazde ine dieta
Ja mam 4,5r chlapca-kojeny 1,5r...a mam 2,5r dievčatko, kojena 2r...odkedy začal chlapec chodiť do škôlky boli vkuse chori obaja(týždeň v škôlke, 2tyzdne doma) takto sme fungovali od jesene do jari... Teraz nastúpila aj mala a už to zase zacalo(chorobnosť) 🤷♀️ Ú nás takto, takže si nemyslím, ze je imunita spojená len s kojenim...
Nech mi dajú aj Ban ale slušne toto nenapíšem . JE TO PI*OVINA !!!!! Malý kojeny- viac ako rok a už sme boli 2* v nemocnici, mala kojena 1 mesiac a chorá býva minimálne... Toľko ku tejto fáme....
Kazdy 7 rokov sa kazda jedna bunka v nasom tele vymeni za novu…a hadaj z coho su nove? U 21 rocneho asi nie z materskeho mlieka ;)
Nestresuj, imunita a inteligencia zavisia od inych veci ;)
Urcite je lepsie dojcit ako nedojcit..to bez debaty..ale ked sa to neda, svet sa nezruti..imunita sa da posilovat aj inak..napr.zdravym zivot.stylom, otuzovanim, vitamimni v strave a tiez nezneuzivanim ATB..najlepsie vobev nebrat a lahke ochorenia prekonavat prirodnym liecenim..inteligenciu ovplyvnuje vela faktorov, ale zaklad je genetika..to je fakt..kazda mama chce pre svoje dieta to najlepsie..robi co moze..neda sa to porovnavat..
Jedným uchom dnu, druhým von... 🤷. Čo iné tu môžeš robiť. Ja by som sa zasmiala a povedala by som, že nemôžu byť všetci Einsteini 😄. Ale osobne by som sa toho nejak nebála 🙂. Vo väčšine prípadov platí, že deťom sa v škole darí podobne ako ich rodičom, bez ohľadu na to, či rodičia boli na um alebo nie 😉.
Chudata adoptovane deti, nikdy nekojene... Aj ja mam takeho a je zdravy a mudry! Takze kasli na poznamky okolia a vobec sa neobhajuj, nemas sa preco. Ci kojis, ci nie, je to tvoja vec!
Ja som bola len na UM a z cca 1000 ľudí čo sa hlásilo na moju vysokú školu som bola prvá. (Teraz sa nechcem chváliť a ani si absolútne nemyslím ze som múdrejšia než zvyšných 999, proste som sa asi dlhšie pripravovala. Chcela som len povedať, že nie som úplne blbá a neinteligentna aj napriek UM). Antibiotiká som nemala už 20 rokov. Ono ja viem ze štatistika sa nerobí na 1 človeku...možno je o čosi kusocek vacsia šanca, že dojčené dieťa bude zdravšie a múdrejšie, ale absolútne to tak nemusí byť ❤
Ja mam obe dcery na sekciu. Obe dojcene par dni...do tyzdna max.
1. je chorlava, ma alergie, vekom sa chorlavost zmierňuje.(8rokov)
2. zatial veľmi malo chora, ak soplik,do 2-3 dni prejde (5rokov)
Tazko povedat cim to je,no ja si to vysvetlujem stravou. Mladsia jedla prikrmy akekolvek,vela zeleniny, strukoviny,maso,vajcia. Starsia bola tak vyberava,ze jedla dookola to iste.
A este ma.napadlo dnes sme boli zrovna na 4 rocnej poradni, a hovorila doktorka ze sak moc ju bepozna ked nechodime casto.....to iste hovorila aj prva dr u ktorej sme boli do 3 rokov... Proste fakt je chora dva rlat za rok a to bola na um skoro hned po narodeni
ja som kojila len tyzden prwtoze som nemala mlieko, a ma 4 roky a bol chory 3x a to nastastie len sople a raz brusna viroza.
Prosím ta to kto tvrdí? Nemenovaná kojo sekta ? 😅 syna som nekojila a ma dva roky a nikdy nebol chorý a ma nadpriemerný intelekt. Takze kľud a užívaj si babatko či s MM či s UM tak či tak bude úžasne 😘
@katulka94 Presne,musim suhlasit👍dcera kojena-stale chora...kazdy druhy tyzden ako chodila do skolky..syn-nekojeny-nevie co je choroba,uz je stvrtak a najlepsi ziak v triede👍👍
NIE JE TO PRAVDA. Je to mytus!
Dajú sa nájsť štúdie, vedecké, založené na výskume na obrovských vzorkách. Štatisticky rozdiel je významný, avšak neznamená to, že dojčenie je jediným faktorom.
Prínosy dojčenia sú celosvetovo preverené na stovkách rôznych vedeckých štúdií. Dojčené deti sú odolnejšie voči infekciám než deti kŕmené umelou výživou. Mnohé štúdie ukazujú, že dojčenie posilňuje imunitný systém. Počas dojčenia matka odovzdáva protilátky potrebné pre základné fungovanie a rozvoj imunitného systému dieťaťa. Pomáha aj vytvárať správnu reakciu detskej imunity na prvé očkovania.
Nedojčené deti trpia 3 až 4-krát častejšie hnačkovými ochoreniami než deti dojčené. Dojčenie tiež znižuje riziko ušných infekcií, ktorých liečba je jedným z najčastejších dôvodov prvotného nasadenia antibiotík. Vedci zistili aj to, že dojčenie môže pôsobiť ako ochrana pred vznikom ekzémov. Tie bývajú výrazne vzácnejšie u dojčených detí než nedojčených. Navyše deti, ktoré sú dojčené dlhšie, majú menej zubných kazov po celý život.
Syn - nekojený, len na UM od narodenia do 3,5r nebol chorý. Prvá choroba bola kovid.
Dcéra - 1,5r kojena tri mesiace a potom UM , za ten 1,5r chorá už min 5x. A šikovní sú obaja 🙂 .
Je to blbosť. Ja mám všetky deti kojene 11 mesiacov. Škôlka pre nás utrpenie. Chytia snáď všetko čo okolo len prebehne. Takže jedným uchom dnu, druhým von a neriešiť takéto reči.
Kojila som voac ako 1.5 roka na litre...maly ma sialenu chorobnost
Prepac, ale ked sa clovek zamysli, tak je to fakt vtipne. Ako moze kojenie ovplyvnit inteligenciu? Rovnako, ako imunita su vo velkej casti vrodené... Pravdaze zalezi aj na vonkajsuch faktoroch. Neviem o tom, ze by strava maka vplyv na inteligenciu, iba ak by bola v utlom veku velmi nevyvazena (napr. Nedostatok jodu). Imunita je tiez hlúposť. Pytala som sa kamaratiek, co mali jedno kojene a jedno nekojene dieťa. Vsetky mi svorne potvrdili, ze to nemalo ziaden vplyv. A co poznam mamicky co koja, tak ich deti su este viac chore, ako moj nekojeny. Druhy je zatial na mojom mliecku, ale je este malicky, tak to neviem posudit.
Ludia budu mat vzdy reci, neries ich... Kazdy vie vsetko najlepsie. A navyse, nikoho do toho nic nie je. Nikdy ma nenapadlo niekoho poucovat, ze ma kojit, to je predsa dost intimna zalezitost. To ti aj radia, ako casto sa mas milovat s manzelom? Niektori ludia su fakt velmi neempaticky. Drz sa, uzivaj si babatko a neboj sa, urcite bude zdrave❤️
Moja dcéra nebola dojčena vôbec a nebola nikdy extra chorá, iba tak bezne... Ani nemala časty soplik a pod skolkarske choroby. Akurát má alergiu, čo môže s tým súvisieť, ale tak dnes ju má už každý.

Kojila resp skor sa trapila mesiac,potom som to vzdala lebo bud by som skoncila na psyxhiatrii alebo vo vaznici. Odvtedy boll diwta na UM. Spokojna matka, spokojne dieta. A teda chora nebyva, ano mala raz zapal pluc a aj kiahne, ci sarlach..ale ziadne sopliky ani kasliky ani neviem co vsetko nemavala ani nema dokonca ani ked nastupila do kolektivu. A teda nie je ani hlupa , je sikovna, vyprava v 9r troma jazykmi a zo skoly nosi dobre znamky....
Poznsm sle dost deti kt boli dlho kojene a kazda choroba na ne sadne
Takze jednym uchom dnu a druhym von...