icon

Nedojčené bábätko a choroby

17. okt 2022

Ahojte. Už sa neviem brániť.. mám 2 mesačné bábätko, narodené prirodzeným spôsobom. Mlieko sa mi nerozbehlo. Možno som niečo zanedbala a možno nie. V porodnici mi dieťatko akoby napriek nosili “na prikladanie” najedené. Spinkal, cuckať nechcel. Keď som im to povedala, ohradili sa, že to papal ešte pred 2 hodinami a určite je už hladný. A nerobili to len mne, ale aj spolubyvajucej. Mne sa mlieko nerozbiehalo a ona ho zase mala nadbytok. No k veci: mliečko nabehlo v malom množstve až 3 týždne po pôrode. Vyťahala som ho odsávačkou, keďže živá odsávačka nemala o cicku záujem, pretože na flaši sa toľko nenarobil. Vydržalo mi to, kym nemal 1,5 mesiaca. Aktuálne sme na UM. No zarážajú ma niektoré poznámky z okolia, že budem mať choré a neinteligentné dieťa.. preboha🤦‍♀️🤦‍♀️ keby som to pocula raz, ale už asi 10x.. to fakt je pravda ? Však koľko deti vyrastalo len na UM a sú v pohode… ja už neviem aký argument

prhlavka
18. okt 2022

Kojila som obe cca 2 mesiace aj to nie,len mojim vyhradne,lebo bud to neroztahali,alebo im to zadne mlieko neslo, nevedeli sa prisat,nemam take tie stojace bradavky,musela som si ich natahovat a tvarovat prstami ,aby sa prisali,ked sa nepodarilo zachytit jej hned tu moju bradavku o chvilku som ju mala zese plochu a rev na hovado, taketo kojenia som mala s kazdou a islo mi to velmi na nervy a stresovalo ma to, lebo to nebolo,len vytiahnut cecok, a kojit...brala som aj senovku aj benedikt,Natysaka som pila,vela vody,polievky, mne to mlieko neslo aj mi same prestalo ,nikdy som nemala,ze mokre podorsenky 😁. Stale som mala par ml mlieka aj ked som pol hodinu odsavala,takze ked uz pila vacsi objem,prislo mi zbytocne sa tu za 20ml mlieka dojit,ako krava na bitunku a stresovat,a kvoli 20 ml mlieka nemat cas na nic. K veci, detom sa imunita buduje aj kvalitnou stravou, vitaminy,minerali, pobytom vonku za kazdeho pocasia! Treba kazdy den vychadzku aj dve a nevyhybat sa ani mrazom,len pobyt vonku tomu pocasiu prisposobit,ist vtedy na 20 min.ale aj 2 krat za den naor. Ked je pekne slnecno aj na 2-3 hodiny priklad. V detskom kolektive v sjolke su non stop chore deti ci kojene ci nekojene, nevidim v tom rozdiel. Hlavu hore, zdrava stava a cerstvy vzduch

klodyka76
18. okt 2022

Toto sú absolútne sprostosti a netreba si to vôbec všímať. Netvrdím, že nie je dobré dojčiť (hlavne je to praktické, lebo mlieko je vždy po ruke a v správnej teplote 😀 ), ale podľa mňa sa tá propaganda okolo dojčenia veľmi preháňa. Každý človek dostane do vienka nejakú imunitu od svojich rodičov. Ak sú chorľaví rodičia, tak dieťa môže matka dojčiť koľko chce, aj tak bude chorľavé. Môj syn má 10 rokov, nedojčila som vôbec kvôli komplikáciám po pôrode a chorý nebýva vôbec.

aceris
18. okt 2022

Je to totalne individualne a meni sa to...nemyslim si ze sa to da zovseobecnit. Syn absolutne nekojeny, od narodenia na UM, nebol chory do troch rokov. Max parkrat prechladnuty. Od troch rokov alergie, histaminka, imunita totalne v prdeli. Staci 10min na ihrisku a do dvoch dni lezi s horuckou tyzden. Dcera kojena zatial 1,5roka. Chyta vsetko od brata. Teplotu ma ale len max dva dni ak vobec a sopel taky, ze to zvlada aj v noci udychat(klop, klop). Uvidime co bude o x rokov ako sa to pomeni. Kazdopadne je uplne bezpredmetne ked ti teraz 100ludi napise, ze nekojene je zdravsie ci opacne. Tvoj pripad moze byt uplne iny.

simona_boz
18. okt 2022

Ja som vyrastla na UM a tu som a mam lepsiu imunitu ako moj manzel omnoho 🤣 aktualne mam 6 mesacnrho synceka ktory je tiez na UM (podobny problem som mala ako ty) a zatial poklopem nebol este chory a to sme mali obaja bolesti hrdla a nadchu ked mal mesiac a teraz pred dvoma tyzdnami manzel covid. A drobec neochorel takze myslim ze imunitu ma dobru napriek tomu ze nieje kojeny. 🙏

mariazatkova
18. okt 2022

Prvého som nekojila. Tiež sa nepodarilo. Druhého 5 mesiacov. Rozdiel nevidím žiadny. Keď starší príde zo škôlky chorý tak isto ochorie aj mladší. Dokonca ma aj atopicky ekzém. A starší také problémy nemá. Podľa mňa to zázraky nerobí. Materské mlieko je určite lepšie aj po finančnej stránke ale rozdiely medzi deťmi nevidím žiadne,co sa týka chorôb.

pimpulienka
18. okt 2022

Nie nie je. Kojila som 2 roky a mala mi bola často chorľava..takze nemá to súvis

hendikep
18. okt 2022

@1mina a nesla si s nou ako doprovod? ja som to zazila s dcerou v septembri ale mna presunuli s nou na novorodenecku jis a vzdy ked plakala volali ma na kojenie… ale je pravda ze som si to musela vydupat inak by to bolo kazde 3 hodiny

ja_bb
18. okt 2022

Moj bol kojeny 20 mesiacov a ako prisiel do kolektívu, je stale chorý. Uz ma 6,5 roka...takze kojenim to nebude 🙂

nikayla
18. okt 2022

Mám 3 deti, ani jedno nebolo kojene dlhšie ako 2 týždne a aj popri tom bolo prikrmovane UM. Najstaršia má 6 a nikdy žiadne nebolo choré!

sim_icek
18. okt 2022

Ja som bola kojená skoro 3,5roka a každá choroba a alergia sa na mňa lepí. Rodina sa nechápavo smeje ako je to možné keď som bola tak dlho kojená.
Môj syn pil UM a absolútne nebýva chorý a dokonca nikdy po žiadnom očkovaní nemal ani len teplotu zvýšenú. Moja mama a jej súrodenci tiež nemohli byť kojení a choroba ich chytí raz za 10r aj to len prechladnutie😂
K inteligencii sa vyjadrovať nejdem to už je aká blbosť? Očividne tým ľuďom čo to vravia chýba...

jankaa26
18. okt 2022

Kasli na to. Ja som malu kojila rok a pol. Chora bola casto, taktiez alergik a atopik. Skor som si vsimla v mojom okoli, ze deti na UM su zdravsie.

soffyee
18. okt 2022

Ahoj niektore proste nemame stastie na to materske mlieko ja mam 4 baby a kazdu jednu som kojila 1,5 az 2 mesiace a potom UM lebo som proste mlieko nemala a to som pila aj caje aj mliecne veci a neviem co vsetko na podporu mlieka proste ked sa raz neda tak sa neda a vobec sa nezaoberaj tym co hovoria druhy 😉 Co sa tyka chorob okrem toho kolotoca v skolke ze bol soplik nic vaznejsie nebolo baby su zdrave a naozaj malokedy som u lekara....😉

vercavercaverca1
18. okt 2022

Ahoj 😊 určite sa tým netráp 😊 mne sa maličký neprisal aj keď mliečka bolo dosť, odsávala som 3,5 mesiaca 😊 a už je na UM (aktuálne má 6 mesiacov). V rodine máme viacero detičiek na UM aj kojených a nedá sa povedať, že by bolo niektoré viac choré 😊 manžel napr nebol kojený vôbec 😊 a teda má rozumu dosť 😂 a ja necele tri mesiace lebo som proste prestala ťahať a zaujímala má hneď viac iná strava 😊 a aj technickú VŠ mám 😂 hlavne mu daj papať koľko chce aj umelého, nerieš okolie 😊 každá mamina robí čo môže a každá je svojim spôsobom hrdinka 😊

bolcari
18. okt 2022

Blbosť podla mna, ale ma prekvapuje aj mrzí že takéto veci ešte stále kolojú v spoločnosti..ako toto môže niekto vypustiť z úst nechápem. Keby si nechcela kojiť náročky, ale snažila si sa a nešlo to, prečo majú ludia /a hlavne teda asi ženy/ potrebu toto riešiť, ja nechápem. Mňa mama kojila 6 mes., sestru iba 2 mes. potom sme boli na Sunari a sme VŠ vzdelané, pomerne zdravé bez alergií, zato bratia boli už kojení dlhšie ako rok a obaja boli často chorí, jeden alergik, druhý slabá imunita...takže to vôbec od kojenia nezávisí. Prajem pevné nervy pri počúvaní týchto blbostí :/

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
top_manazerka
18. okt 2022

@tianna umelé mlieko je veru čisté, jeho zloženie sa laboratórne kontroluje.

top_manazerka
18. okt 2022

@bolcari no a keby aj náročky nechcela dojčiť? Je preto horšia matka?

kittykat22
18. okt 2022

Moje dieta plne kojene do 1.5 roka a najchorlavejsie dieta v skolke aj v skole 😅😅😅

jance333
18. okt 2022

🤦 keby mi toto niekto povie, tak mu len odseknem "fakt? Vas tiez mama nekojila?". Vy*er sa im na hlavu, nic ich do toho nie je. Dojcenie je super, ale ked to nejde, tak to nejde. Dieta prezije aj na UM a nie je to ziadne zlyhanie matky.
A neboj sa, keby si dojcila, pocuvala by si mudre rady typu "preco este stale kojis?/preco uz nekojis/preco tak casto/preco tak malo/preco na verejnosti/preco sa (ne)zakryvas.. . Furt si nieco najdu.

bolcari
Autor odpoveď zmazal
bolcari
18. okt 2022

@top_manazerka nie určite nie je, blbo to vyznelo ale nemyslela som že je horšia.

katuskamala1
18. okt 2022

Obe deti som kojila (2r a 1.5roka), prvy bol chorý prvy krat soplikom ako 1.5rocny a druha dostala covid ako 5mesacna a od vtedy je chora vzdy ked jej brat. A teda kojila sa extremne vela.

lily111
18. okt 2022

Mna mamina kojit nemohla, narodila som sa predcasne, neslo to, a ak neratam covid tak teplotu som mala naposledy na zs, a to mam buduci tyzden 40r🙃

slniecko174
18. okt 2022

Vobec sa netrap recami, kto nezazije nepochopi. Mam dvojicky a tiez som ich nekojila. Narodili sa predcasne s nevyvinutym sacim reflexom, prve dva tyzdne boli sondovane plus mali ine zavazne zdravotne problemy a ako polrocne museli obidve podstupit narocnu operaciu. Primar na novorodeneckom mi to povedal uplne natvrdo bez stipku empatie, bez ohladu na to, ze som bola prvorodicka treti den po porode, cele tehotenstvo mi tvrdili, ze su zdrave,ze sa maju ako v bavlnke a potom bum zrazu vrodene chyby......... Aj ked som robila vsetko preto mlieko sa nespustilo. Presli sme si skolkarskymi chorobami a dnes su z nich krasne zdrave slecny.

17alexis
18. okt 2022

Nedojcim, mam takmer trojmesacne dieta a za mna to je pravda. Samozrejme, v pripade deti, nemyslim celozivotne. Dcerka je chora uz druhykrat. Chodime von denne ked je zdrava. Svagrina ma dve deri - skolkarku a babatko vekovo podobne ako moje. Skolkarka bola chora uz asi 4x, moja mala to od nej 2x schytala a jej maly surodenec nic. Je plne dojceny.

terez26
18. okt 2022

Nepocuvat druhych priblble reci jednych uchom dnu a druhym von...mam 2 syncekov...prvy je prvak na zs a doteraz nebral ziadne atb (klop klop) a kojeny bol 1,5 mesiaca aj to s dokrmivanim...mala som tazky porod skonceny akut.sekciou nevyspata dosla z porodnice a straasne som chcela kojit za kazdu cenu presne pre takyto tlak z okolia...bola som prvorodicka neskusena najradsej by som sa prefackala teraz co som stvarala len aby som kojila...2.syn som bola nachystana nakuoene flase ze maleho urcite nebudem tyrat porod super 2.sekcia planovana spala som ...cuduj sa svete maleho este kojim ma 1.5 roka...uvidime ako bude s imunitou sama som zvedava😂 nevidim ziaadny rozdiel medzi um a kojenim akurat ze nemusim zrabat um a neminiem peniaze na um (minam ich zas inde😁😂) obaja lasku prejavovali a prejavuju rovnako ci bol na um abo na dide😁podotykam 1.ovela lepsie spaval na um ako tento nas nezbednik ale uz je to super;) drzim palceky aby si sa necitila vinna za to ze nekojis..pretoze to je uplny blud..si dobra mamicka aj ked nekojis;)

dkethe
18. okt 2022

Ja som milovala kojenie, ten pocit, blizkost..
Ale nie som fanatik.
Ani mm, ani sunar nezaruci nic. Lebo je tisic inych dolezitejsich aspektov, co maju vplyv na tieto veci.

Protiargument neviem navrhnut, aj ked paci sa mi koment 'tiez ste asi neboli kojeni, ked mate take hlupe poznamky' 😂 proste ignoracia a obmadzenie kontaktu. Uzivaj si novorodenca, nemas cas pocuvat kydy okolia.

rik01lulaka
18. okt 2022

2deti odkojene a tretie kojim, ale žeby boli nadpriemerne inteligentné či bez chorôb sa nedá povedať 😂😂😂

katarinamamina
18. okt 2022

Moje kojené deti sú chorľavejšie ako ja nekojená keď som bola škôlkárka/školáčka.
Jediné čo by som každému odpovedala: Ešte že to nieje Vaše/tvoje dieťa ale moje.

kiirkee
18. okt 2022

Syn bude mať 3roky. Už 5x stihol atb (opodstatnene na základe crp - bakteriálne infekcie +covid s vysokými horuckami) , a skoro pravidelne sa naňho niečo nalepí ak ideme do interiéru s viacerými deťmi. Dojčení bol do 2 rokov. Poznám viaceré nedojcene deti, naši rovesníci. A teda sú poväčšine odolnejší ako on. Tým nechcem dehonestovat dojčenie,, ale u nás to asi nebol taký dôležitý faktor pre synovu imunitu.