Nedojčené bábätko a choroby
Ahojte. Už sa neviem brániť.. mám 2 mesačné bábätko, narodené prirodzeným spôsobom. Mlieko sa mi nerozbehlo. Možno som niečo zanedbala a možno nie. V porodnici mi dieťatko akoby napriek nosili “na prikladanie” najedené. Spinkal, cuckať nechcel. Keď som im to povedala, ohradili sa, že to papal ešte pred 2 hodinami a určite je už hladný. A nerobili to len mne, ale aj spolubyvajucej. Mne sa mlieko nerozbiehalo a ona ho zase mala nadbytok. No k veci: mliečko nabehlo v malom množstve až 3 týždne po pôrode. Vyťahala som ho odsávačkou, keďže živá odsávačka nemala o cicku záujem, pretože na flaši sa toľko nenarobil. Vydržalo mi to, kym nemal 1,5 mesiaca. Aktuálne sme na UM. No zarážajú ma niektoré poznámky z okolia, že budem mať choré a neinteligentné dieťa.. preboha🤦♀️🤦♀️ keby som to pocula raz, ale už asi 10x.. to fakt je pravda ? Však koľko deti vyrastalo len na UM a sú v pohode… ja už neviem aký argument
@tianna moje dieťa malo koliky až dovtedy, kým sme to vzdali s dojčením a v 3 mes a prešli na UM. Odvtedy pokoj a na krmenie som ho budila, lebo spal veľmi dlho a pokojne., Stále ho bolelo bruško z môjho mlieka. Doktorka mi vždy hovorila, že si mám dávať viac pozor, čo jem.
mám 2 dievčatá, prvá kojená rok a bola oveľa viac chorá, keď bola maličká ako mladšia, kojená 6 týždňov a vychovaná na Sunary :D
Joooj okolie vie vždy všetko najlepšie 🤦🏼♀️😄
Moje deti nedojčené, dcéra je šikovná, v roku začala rozprávať, teraz je predškoláčka a je jedna z najšikovnejších detí. Chorá býva raz do roka a aj to len soplík.
Syn rovnako šikovný, tak isto ako staršia, ale ten býva často chorí. Od narodenia sa stravujú rovnako a boli na rovnakom umelom mlieku... Takže aj keď je materské mlieko najzdravšie, nie to záruka, že dojcene deti sú inteligentnejšie alebo zdravšie. Kamarátka má dojcenu dcéru stále chorú a nedojčená chorá nebýva...
Na okolie sa vyprdni ❤️
Prosim ta mam dve deti a ani jedno nebolo vobec kojene. Dcera ta ma imunitu na rozdavanie a syn je zas uz v piatich rokoch vedomostami a inteligenciou na takej urovni ze ludia otvaraji usta. Takze taketo bludy necitajte ani nepocuvajte. Jednym uchom dnu druhym von ako sa vravi.
Vôbec to nesúvisí, choroby a kojenie.
Staršia bola kojená + UM do 2,5 mesiaca, potom len UM. Tiež uprednostnila fľašku pred prsom. A bola veľmi málo chorá. A také ako zápal priedušiek, ucha alebo laryngtida, to ja nepoznám. Pri oboch deťoch. Len teplota, soplík, kašeľ, prípadne brušná viróza riešime. Akurát, že na mladšiu sa častejšie lepí ten sopel a kašeľ. A tá bola kojená do 2 rokov, úplne bez UM. Druhé dieťatko budete kojiť. Ako ja som sa poučila a nedala som sa ovplyvniť už nikým. Žiadna fľaša, len prikladať, ale správne a ono to pôjde. Budete iba kojiť. Pokiaľ tam nie je iný problém.
Ja som SA tiez mesiac trapila a diplnkami a kdecim, aby islo kojenie, bohuzial, maly skoncil pri UM. A potom mi mama aj svokra povedali, ze tiez kojili kratko, ze sa nemam trapit. Ked som prestala odsavat, konecne som si trocha oddychla a aj sa u@kludnila, dovtedy som bola kopka.nervov, nevyspata. Maly ma dva a pol a Mal akurat tak COVID a raz dva dni teplotu, nic ine.
To, čo popisuješ, sa žiaľ v nemocnici deje často. Aj ja som mala v nemocnici problém... vystresovaní sme boli všetci, až kým sme neprišli domov. Tam sme mali svoj kľud a svoje rituály. Mliečko sa robí vždy! Všetko záleží od satia bábätká...keď je dopyt, je aj ponuka...to nám hovoril primár na prednáškach. Je však veľa faktorov, ktoré tvorbu mliečka znižujú a medzi ne určite patrí stres. Mliečko je bezkonkurenčné a umelé mliečko zostane vždy len náhrada. Viem, že niektoré maminky prešli celou radou UM, kým našli to, ktoré ich bábätko tolerovalo, takže umelé je umelé...
A čo sa týka tvojho "chytrého okolia"... ak budeš mať dosť spoľahlivých informácii, už sa nad ich argumentami a hláškami len pousmeješ a nebudú ti ubližovať, ...lebo ty budeš vedieť o tom viac. Hľadaj spoľahlivé články odborníkov ako napr. DOJČENIE A JEHO VÝZNAM V PREVENCII INFEKČNÝCH OCHORENÍ - SOLEN.
SOLEN je síce odborný časopis pre zdravotníkov, ale niektoré články majú verejné prístupné a dokáže si ich prečítať aj normálny smrteľník...keď chce.
Synček má 8 mesiacov nekojeny od narodenia a je zdravy ako buk ;) a to sme prišli domov z nemocnice s covidom, muža to položilo ja s malým nič ani soplik
Teraz je tiež muž chorý dusivy kašeľ a malý somnou nič 🙂 chodi medzi deti, na návštevy, malé deti mu dávajú pusu na ústa, aj choré boli a malý nič.
Malému dávam vit D, každý deň probiotiká- od narodenia- probiofix baby-70% imunity je v črevách
Keďže je chrípkové obdobie tak dostáva aj vitamín C momentálne
Ale stále je podľa mňa podstatne aj to akú imunitu dieta zdedilo po rodičoch lebo su kojene a chorlave a rovnako nekojene chorlave. Sú očkované a i tak chore a neockovane zdrave a opačne 🤷♀️ je to od každého jedinca individuálne ale dopomôcť k imunite sa da každému
Prveho syna som kojila 23 mesiacov a dceru 18 mesiacov a ona ma silnejsiu imunitu ako on... neviem potvrdit, ci to je alebo nieje pravda. Ale zarucene viem, ze ak je v psychickej pohode mamina je na tom dieta lespie ako ked budes stresovat, ze nekojis.... podla toho co pises si pre to urobila maximum. Pri druhom budes mudrejsia. ;)
niekdy nevihovies kazdemu. Moja obvodna ma chcela zaockovat a prevracala oci, ze kojim viac ako 6 mesiacov.... ze je to uz zbytocne.
Drzim palce.
Tak možno ti pomôže moja skúsenosť ... moja mamka nás mala 7. Ani jedného z nás nedojčila. Traja súrodenci majú problém co sa týka dysgrafie ale len mierny. Proste si potrebujú veci dopredu načítať. Z týchto troch súrodencov jeden skoro neurobil maturitu z jazykov ale v elektrotechnike a robotike je majster a chodil na súťaže. Ďalší ké sa prinútil k učeniu odrazu zistil, že sa vie naučiť čokoľvek. A tretí súrodenec má históriu v malíčku a vestetike a je veľmi kreatívny a iní ho naozaj za to obdivujú... čo sa ďalších súrodencov týka dvaja majú fotografickú pamäť a teda dokážu pochopiť a ,,ovládnuť,, všetko čo ich zaujíma (jazyky, počítače, elektronika...) ... a ďalší súrodenec ma nádherný hlas a talent na hudbu, maľovanie... a posledný je kreatívny, rad sa vo všetkom pipla do detailov a VŠ skončil s červeným diplomom. Ani jeden z nich nebol kojený a napriek tomu nikto z nás nie je hlúpy... čo sa chorobnosti týka zo siedmich detí dvaja sú alergici ale nie je to nič hrozné jednoducho sezónna nádcha z peľov a prachu. Jedným z tých alergikov som aj ja a ja konkrétne (jediná zo surodencov) som bola v detstve často chorľavá a chodila som po doktoroch ale alergologička to pochytila a teraz o mne hovorí, ze som skor pacient na papieri ale konkretnu liecbu uz nemam ziadnu len sem tam liemy na imunitu.... takže ak si vezmeš nás ako príklad myslím, že nekojene deti neprichádzajú ani o imunitu v nadmernom množstve a ani o inteligenciu. Tak ako môžu byť chorľave alebo zdrave nekojene tak môžu byť chorlave alebo zdrave aj kojene deti a tak ako môžu byť hlúpe alebo múdre nekojene to isté platí aj o kojenych ;)

nezmysel starsi syn bolo kojeny necele 2 mesiace ucil sa na same 1 a teraz studuje posledny rok na VS a chce ist aj na doktorat. Mladsi bol kojeny skoro rok, neuci sa zle no do vsetkeho ho musime nahanat a o vyske zatial ani pocut je druhak na SS