Nedostatok vitamínu D u 8-ročného

kavicka12
16. nov 2023

Ahojte máme málo déčka,,nechápem keď sme brali dlhšie od 3 r.omega oleje,syn je autista.Potom ho odmietal tak sme prestali.Dr.nam dala vigantol ,a zase berieme ten olej .Mal tu niekto nízku hladinu tohto vitamínu?Upravilo sa to?Dr to bude sledovať zase odberom krvi

majamat
16. nov 2023

keby to kontrolovali vsetkym, hlavne po zime, tak vacsina slovakou je pod normou.

v nasej oblasti trpime casto nedostatkom vit D, v zime treba doplnat.

ja so pred neikolkymi rokmi mala tazky nedostatok vit D. dokonca po niekolkomesacnom uzivani vysokej davky a po lete som bola stale este mierne pod normu.

bolarazjedna
16. nov 2023

Uvádza sa, že 95percent našej populácie má nedostatok vitamínu D (myslím si, že tých zvyšných 5 percent tvoria deti do 2 rokov, ktoré ešte podľa odporúčaní si užívajú pravidelne Dčko). Určite sa to upraví, len treba brať dlhodobo.
Ja keď som si dala raz vyšetriť, mala som hlboko pod normou (tuším 38, a norma je od 75). A po roku a pol užívania 2000 IIU som mala cca 80, čiže na dolnej hranici normy.

majamat
16. nov 2023

@bolarazjedna ja som mala 29. cobec netusim ako som sa k tomu dopracovala. v tom obdobi som mala ekzem a co je zaujimave, mne chutilo klasicke maslo - samostatne. normalne som z neho ujedala.
ked sa mi zvysila hladina vit D, uz som maslo jest nepotrebovala, potom sa mi to este stalo v zimnom obdobi,ale uz nie v takej miere.
teraz viem, ze ked mi zachuti maslo, tak musim jest vit D.
aj ked okrem toho, ze to je tuk, neviem ci to ma neico spolocne,

kavicka12
autor
16. nov 2023

@bolarazjedna tiež sme pod normou ,spôsobuje nám únavu ,skoro až depresie,zhoršenie stavu,

kavicka12
autor
16. nov 2023

@majamat a užívala si len vit.d?Môže sa popritom ešte omega olej ?Dr nám povedala že môžme no ešte nám nastaví dávku podľa toho koľko d čka obsahuje olej

jamimo
16. nov 2023

@kavicka12 ja som mala nízku hladinu vitamínu D cca 10 rokov dozadu. Konzumovala som každý deň 1 konzervu tresčej pečene + tabletovú formu vit. D 5000 IU denne. O 3 mesiace kontrolný odber. Hladina nižšia 🤦‍♀️ Zlé vstrebávanie 🤔Prešla som na Vigantol, vtedy iný tekutý nebol, vitamín D šiel hore 👍.= lepšie vstrebávanie...V potravinách ho je málo, zo slnka tiež. Ja sa potrebujem s výsledkami "hýbať" vo vyšších číslach ako je norma, dávam si brať krv 2-3 x za rok, je to ok a mne to prospieva. Respiračné ochorenia naposledy covid v roku 2021(mala som ATB) a 2x covid 3 dni v roku 2022- bez liekov.
Skoré zlepšenie aj vám prajem ❣️

majamat
16. nov 2023

@kavicka12 omega olej som nikdy neuzivala, tak neviem, ale zavisi od davky.

ja som uzivala Devit forte kvapky ( vtedy este neboli kapsle ) a mala som 4 davky. to je 6000 IU denne.

chora byvam minimalne. tiez za posledne roky iba kovid
1x uplne bez liekov, aj ked som mala 2t horucky.
2x+3x skoro bez priznakov.
ine infekcie som nemala, predty sem tam som chora bola, ale teda nic zavazne, bez PN.

majamat
16. nov 2023

eraz mi napadlo, minulu zimu mala aj dcera mierny nedostatok vit D

nevenka
17. nov 2023

@majamat mne sa zdvihol parathhormon (robia mi na endo) a doktor povedal, ze mam silny deficit D vitaminu a to bol oktober a tesne pted odberom som bola chora a brala som 4000 IU denne. 😑
No tak davam si znova 4000 IU a vit. K2 k tomu. Ale samotne D mi z krvi nerobili.

nevenka
17. nov 2023

@majamat Boze, ja som maslozrut tiez 😵‍💫

sense
17. nov 2023

Ja užívam omega 3, Vít D, a K2 v kapsuliach.... Prakticky celoročne.... Keďže som mala výsledky z krv katastrofalne. Odkedy to užívam neviem co je choroba a dokonca ani len prechladnutie, výsledky v norme

jamimo
17. nov 2023

@nevenka vitamin D sa zisťuje v odbere na endokrinológii viac-menej automaticky. Nemuseli ti ho zisťovať v odbere zvlášť.