Nepodávanie vitamínu D novorodencovi
Mile skusene maminky. Uz som zufala. Mame doma vsetky druhy vit d co na Slovensku su. Mam 2 tyzdnovu dceru ktora ma preukrutne krce zo vsetkych. Az take ze volame vzdy skoro zachranku. Co sa stane ak ho nebudem davat. Vdaka
V prvom rade. Vit. D sa uziva OD druheho tyzdna zivota. Nie od nariodenia. To ti kto poradil?
Neviem, od ktorého týždňa sa dáva novorodencovi vitamín D, ale predpisuje ho detský lekár, nemôžeš mu ho dávať svojvoľne.
Ukrutné kŕče môže mať aj z koliky. Prešla som si tým u oboch synov.
To ste ako vyskusali vsetky za tak kratku dobu? Treba davat aspon dva tyzdne jednu znacku a az potom robit s toho nejake zavery...navyse velmi zalezi v davkovani (pre novorodenca staci 1 kvapka 1x denne) a davas pred-ci po kojeni? Na prazdny zaludok to neni dobre.
@lubka261 vsetky by stihli jedine tak, ze by davala s kazdym kojenim kvapku a to potom chapem tie krce s predavkovania...
to si prosim ta ako stihla vyskusat? ja som v prepustacej sprave z porodnice mala - podavanie vit. D od UKONCENEHO 2.tyzdna dietata a rovnake instukcie som dostala od nasej pediatricky. takze s vit.D ste mali teraz zacinat a nie uz vsetky znacky vyskusat.
?
Tak jej daj chvíľku pauzu...šup s ňou čo najviac na slniečko(vďaka Bohu,že je leto)a po týždni skús jednu značku...jednu ... Koliky môžu byť z mlieka, nie z vit. D.
Problem je v tebe, nie v Dcku. Podava sa od druheho tyzdna, kym by si este vsetky stihla vyskusat....ved to nemozes skusat 1-2 dni a ist na dalsiu značku. A bez Decka riskujes velke zdravotne problemy. Nezaviedlo sa pre srandu kralikov. Na krce odporucam celu bdelu babatka cvicit s nim. Stlacat nozicky atd. Nie par minut ale cely bdelu fazu, kazdu bdelu fazu
Vitamin D je detom potrebne podavat z dovodu prevencie rachitidy a krivice. Deti do 3 rokov si ho nedokazu vyrobit este same pobytom na slnku, takze rady typu ze je leto pri novorodencovi nepomozu. Krce/bolesti bruska mozu sposobovat aj ine veci. Takze kludne daj tyzden pauzu, zisti ci tie krce nema aj tak. A potom davaj vitamin D az po najedeni, najlepsie na lyzicke aj s trochou mlieka. Ak nesadne vigantol da sa skusit aj jamieson baby alebo devit. Urcite ale treba vitamin podavat.
@zuz1177 tak toto si akú blbosť napísala... 🙈 Každá ľudská bytosť dokáže absorbovať vitamín D zo slnka, akurát, že deti do 3 rokov by nemali byť priamo vystavené slnečnému žiareniu. Ja sa tu vždy zasmejem 👌😅..,že nedokážu vyrobiť... 🤣🤣🤣
Dokonca netreba ani pobyt na priamom slnku, aj keď je zamračené, hodina na dennom svetle stačí na dostatok vit D
@mamamasama ono je to tak s casti aj tak pravda... deti v obdobi velmi rychleho rastu maju neskutocnu spotrebuj vitaminu d (hlavne teda prvy rok-dva), pokial viem "pouzivaju ho" na pomoc vstrebavania vapniku do kosti... preto sa pridava navyse, pretoze tolko slnka, hlavne v zimnych mesiacoch a vzhladom na citlivu pokozku babatiek, velmi nezabezpecis. Moji su uz skolaci a stale davam vitamin d od oktobra do velkej noci...
@anjelicek26 s týmto súhlasím..., Ale nemôžem súhlasiť s tým, čo napísala @zuz1177
@mamamasama áno sup sup s 2 týždňový bábätkom na slnko, ved je leto, krásnych 34stupnov, uv index miestami ako v Austrálii...
@domiklik kde píšem na priame slnko??? Existujú UV filtre, slnečníky, tieň, špeciálne oblečenie...
A teraz už máš predsa slnko, nikdy som "v lete" nedávala vit. D.
Kŕče moze mat pokojne z koliky. Cvicit a masírovať bruško s olejcekom.
Prepac,ale to je dobra sprostosť co píšeš. Novorodenci majú kolíky a vit.D sa nedpredpisuje len tak.
@akbara77 je viacero druhov vit D, ktore su volnopredajne, bez predpisu
Ja som nedávala, tiež som mala dojem, že všetko vadí na brucho.
Dávala som od 2 mesiacov. Dojčila som, tak myslím, že čo to dostávala odomna. Ani pri mladšej som nedávala nejako podstivo.
@matkahelka no vidíš, a v jednej diskusii ma skoro ukamenovali, že aj cez oblečenie sa dostane vitamín d, aj cez krém, stačí byť pár minút na slnku/ruky/ že aj keď 50 tkou natrieš, máš dostatok D atď Atď. Bola som hľadám jediná, ktorá tvrdila opak
nie je chyba niekde inde? mne hovorila sestrička v nemocnici príhodu, ako prijali dieťa až do nemocnice kvôli horzným kolikám a až v nemocnici zistili, že chyba je v matke a jej strave.. vraj netušila, že nemôže jesť všetkoa veru že jedla celý deň presne tie veci, čo najviac nafukujú... (napr. na obed mala polievku s pečeňovými haluškami - cibuľa, cesnak... a na raňajky a obed tiež nič moc) ako náhle zmenila stravu, dieťa bolo ok
osobne som si tie prvé týždne tiež dávala veľký pozor a dcérka nemala koliky nikdy... D dávam od Jamiesonu
spytaj sa dr. ci treba aj cez leto d vit. casto netreba kvôli slnku vonku, ak ho bebudes davat dieta moze dostat krivicu co je to si najdi na nete. nasa je chora a ma nedostatok vit. d aj ked ho davame ma na ju nabeh.
@mamamasama nie je to blbost, mozno by bolo presnejsie tam doplnit - nedokazu si ho sami este vyrobit v dostatocnej miere a preto im ho treba pridavat…ale ak si myslim ze je rozumnejsie zobrat 2 tyzdnove babatko v slnecny den von do tiena a tym padom uz nie je potreba podavat vitamin D, nech sa paci tvoje dieta, tvoje rozhodnutie. Ja by som to s mojim neriskovala.
@mamamasama "sup sup s nou co najviac na slniečko"
Vitamin D sa dava az od 1.mesiaca....ja som davala po 6tich t.

Za 2t si stihla vyskusat vsetky D vitaminy?