icon

Neposednosť alebo ADH😨 Ako riešiť správanie dieťaťa?

3. feb 2025

Ahojte, už sme naozaj zúfalí aj my (rodičia) už za hlavu sa chytajú aj starí rodičia z oboch strán ..
Áno je zdravá tá detska neposednosť... ale toto čo sa deje je naozaj na nervy, nekričime na ňu zato ... ale snažíme sa pýtať na dôvody

Dnes v škôlke hádzaná Papučky po deťoch... nikdy sa takto nesprávala... a naozaj niesme zástancom toho aby robila zle detičkám (takže ma zaracha a tablet sa odložil - zvykla ho mať len doma, alebo u babky)

Dnes ráno mi p.uč. povedala že predtým udrela dievčatko lebo sa deti handrkujú o hračky..áno riešia to tam vysvetľujú... aby detičky to pochopili...
Ale čo mám robiť? Ja mám podozrenie ADHD (ano poviete že je to iba novodobosť rozmaznaných rodičov čo to chcú otočiť na niečo ) lenže ona neobsedí, má amoky hnevu za úplnú maličkosť, nepočúva (pri vysvetlovaní) nechce nič sama a nič čo ona nechce, začala sa v poslednom týždni búchať po hlave a má z toho srandu... vysvetľujem jej prečo nemá robiť to a to (väčšinou mi skočí do reči a nenechá má dohovoriť) ťažko si viem získať jej pozornosť na dlhšie...

Má veľa energie to áno... preto chodila na bojové umenie ... no bolo to príliš krátke (30min) a mali sme pocit že ju to nenapĺňa... začala chodiť na tanečnú školu (60min.) A naozaj to nieje najlacnejšie.. no ona neobsedí musia ju napomínať... nerobí čo má, pri tanci opakuje ako sa jej chce niekedy neopakuje...jednoducho má na "háku" sa mi zdá ...

Od detstva som ju učila k slušného správaniu, skôr vedela chodiť, vie aj poďakovať aj poprosiť pekne celou vetou som ju to pekne naučila všetko, vie pomôcť, vie zahodiť, vie priniesť, vie pomôcť pri varení, pečení, aj pri zametani mi pomáha, je zručná v modelovaní, skladaní, v logických hrach a rebusoch, od mala vie angkicky slovíčka, vie počítať, vie Abecedu, vie písať písmenká...

Takže nieje to o tom že som jej nevenovala pozornosť, ona má veľmi dobré základy aj nadanie, rada spieva tancuje, taktiež ako dieťa Alfa vie dosť dobré pracovať na tablete...
Taktiež vie zložité slovíčka.

V tomto to nieje. No neviem kam mám ísť snou. Lebo ako ADHD ževraj sa zistiť až vo vyššom veku (má 3 apol)
Ešte ma uchylku skladania a zaraďovanie vecí podľa farieb a do línií za sebou ... (čo som študovala, že je aj príznak autizmu, ale to si vždy vyfúknem z hlavy, lebo naozaj nemyslím si že to bude tým ale človek nikdy nevie no)

Mam šancu s týmto všetkými problémami aj v škôlke (nepozornosť, neposednosť, agresivita...) dostať k psychologičke/neurologičke alebo niekomu kto by mi vedel pomôcť trochu zvládať jej POVAHU A NÁLADY A AKO KOMUNIKOVAŤ ABY MA POCUVALA A HLAVNE TÁ NEOBSEDENIE (doma to trénujeme, 5min.sedieť bez mykania sa, bez žiadnych odbehov, podarilo sa to navela ale mala stále tie nutkania "zdúchnuť")

Prosím poraďte 🤞🙏 a maminky tie čo by ste si chceli pichnúť tak naozaj kaslite na to lebo mi je mizerne a neviem ako jej pomôcť aby to mala jednoduchšie 🙄

P.s ďakujem za prečítanie lebo naozaj je to dlhé (ešte aby som nezabudla, nechce mi v škôlke často krát jesť, a obliekanie a vyzvanie je ako za trest... nespraví to sama... vždy to dokázala spraviť)

Strana
z2
jesenzima
4. feb 2025

@maxik24 zhodneme sa,myslím, na Tom, že každé dieťa má iné potreby, a je na rodičovi, aby ich napĺňal .. ak to rodič nezvláda, ako autorka, potrebuje poradiť, pomôcť, usmerniť, sú na to inštitúcie ... 🙂 Alebo sa môže prísť poradiť sem. Ale my to dané dieťa nepoznáme, a čo platí pre jedného, nemusí platiť pre druhého ..

derdia
4. feb 2025

@jesenzima to je sice tiez pravda... Ale trab zistit ci to v hlave beha ako skrecok na kolotoci alebo ma vela energie.

carolynka
4. feb 2025

Moze mat autizmus aj ADHD. Treba just nechat diagnostikovat a naucit sa strategie ako k nej pristupovat. Netreba sa trapit a ani z diagnostiky robit vedu (co netvrdim, ze robis;) niekedy stacia male zmeny, malu zmenu pristupu a to je jednoduchsie, ked vies, ci pracujes s nejakou diagnozou (ci jej nervova systava je trochu atypicka) , alebo mas Len zive dieta. Ale ma vela priznakov a vim skor sa nauci s nimi pracovat, a samoregulovat, tym lepsie pre vsetkych

jakubrianka
4. feb 2025

🙏 pánečku autorka 🙏. Tvojej dcére sa ešte vyvíja mozog! Porozmýšľaj si či ju odkladáte na krúžky a k tabletu aby ste mali kľud, alebo sa jej skutočne venujete? Dieťa, hlavne v škôlkarskom veku potrebuje dostatok voľnej hry von v prírode kde sú kamienky, voda, vzduch. sneh, dážď, mláky, vietor…skutočný život. Okysličí sa jej mozog, bude ti bližšie, vieš s ňou hodiť reč a dohovoriť jej.
- načo mi povedz načo je škôlkarke tablet? Lebo na jednej strane sa sťažuješ, že je hyperaktívna a na to jej dáš tablet?
- hyperaktivne deti majú mať naopak kľudné aktivity a učiť sa kresliť,rozmýšľať, učiť sa sústrediť, doma tancovať, hrať s loptou (spolu s tebou), upratovať s tebou, rolové hry. Po škôlke potrebuje kľud a nie živé aktivity v ďalšom cudzom prostredí, plnom ďalších podnetov a bez kontaktu s prírodou.
- a prosím ťa, termín zaracha si nechaj na 2 stupeň ZŠ. Rozpravaj s ňou primerane jej veku a choď sa s niekým poradiť v prístupe k nej.
- naštuduj si výživu pri ADHD a hľadaj príčinu. Posilňuj črevá.

autor
6. feb 2025

@jakubrianka lebo je iná doba a nieje žiadna matka ktorá už nepustila TV alebo nedala tablet svojmu dieťaťu 🙂 a ako som písala venovať sa jej venujeme yo nieje o tom 🙂 ale to tu nebudem rozoberať , písala som svoje postrehy ktoré vidím u nej že sa to zmenilo a o trosku aj zhoršilo. Ženy mi tu poradili sa obrátiť na centrum a tak sa aj stalo ja som sa snimi skontaktovala a bude dúfam len lepšie 🙂 ...

A či má "zaracha" alebo nie je na každej z nás 🙂 áno má zákaz byť na tablete, a ani ho nedostane už 🙂 už na neho aj zabudla, síce sa pýta že kde ho má... ale popravde ani ja sama neviem :D keďže ho tatino skryl...

Každé dieťa je iné a to že je aktívnejšia, neznamená že ju budem teraz "utlmovať" to nemienim snažím sa len o to aby sme vedeli spolu komunikovať a nie len cez hračky ... áno prosím pekne maminka jé pán kaktusák, jednoročné, zajko atď 😃😃 ona len je taká živá...
A to počúvanie.. najviac ...kebyže začala počúvať tak mi ani viac netreba, bolo by to jednoduchšie

A dnes som sa aj rozprávala s inými maminami zo škôlky a ich deti sú také isté ... čo naozaj mi len pohladkalo srdiečko 🙂 že sú to len také deti a niesu sediace v kúte 🙂

A stravu som si pozerala aby nemala určite látky ktoré môže spôsobovať "spúšťače" ako aj cukor atď 🙂
Ale to budem všetko robiť po tom ako nám povedia v centre alebo Dr. Niečo od čoho sa môžeme odraziť 🙂 lebo možno má len o niečo horší stupeň vzdoru🙂

Slečna prosím pekne vie celú abecedu, aj anglicky, vie počítať do 20, do 10 vie anglicky 🙂 kresliť, maľovať, skladať, modelovať, strihať to robí aj v škôlke aj u babky aj doma - doma najradšej kreslí či už to čo jej ja nakreslím (rukou)a to vyfarbuje alebo sú také postupy na "jednoduhsie" kreslenie "napr.že z čísla spravia zvieratko atď.."
Spravila som jej aktivity kde skladá, maľuje, vyfarbuje, píše písmená, dáva vlnu ovečkám podľa čísla pri nej, aktivity na farby, má motoriku, na pamäť atď...

Je to v tom ako pani písala že je dospelá a tiež ma ADHD a že jej mozog funguje a točí sa jej tam všetko áno viem že vlastne krúžok raz do mesiaca možno by bolo ako rušivý aspekt... ale vidím na nej ... že je taká ako mačička keď sa tam vyskáče povrtí s tou suchou riťkou 🤣😂
A nieje to hneď po škôlke čiže medzi tým má hranie sa doma oddych, ešte jedenie, možno rozprávky (teraz frčí u nás naozaj klobúk dolu pred touto rozprávkou lebo je krásna náučná a naozaj tie deti z toho niečo majú-Blue)čiže si frčime na modrom psíkovi🙂

Ale ďakujem každej z vás a keď budeme po stretnutí v centre, určite dám vedieť či je iba živá alebo naozaj tie myšlienky v tej hlavičke má dosť veľa a nevie čo skôr 🙂

jakubrianka
6. feb 2025

Je na každej áno, ale 4-ročná potrebuje byť von s mamkou a keď spraví zle vysvetlím a netrestám. Lebo to nemá dobrý vplyv na mozog. Stačí jej danú vec zobrať že si potrebuje od toho oddýchnuť lebo jej to škodí…
- tiež deťom pustím rozprávku, ale je to skôr z núdze ak fakt inak nejde a väčšinou sa snažím nepúšťať žiadne a keď už musím max 15-20 min. Sama badám zhoršenie. Tablet v ruke nikdy nemali a mobil len pod mojím dozorom.

maxik24
6. feb 2025

Dalej necitam, len tolko, ze ANO, existuje aj matka, ktora nikdy nedala batolatam mobil, tablet, ani telku. Ty mas sice dietatko alfa, ci ako dcerku nazyvas, no su aj bezobrazovkove deti, ktore zase vedia ine veci, na dany vek prospesnejsie 🙏

petoge
21. máj 2025

Skuste počúvať Paradne rozprávky. Sú super. Vtipné, originálne a poučné. Naše deti 20 min.sedia a ani sa nepohnú. Úplne ich milujú.
https://open.spotify.com/show/1rJtg8Rd4rH9gP0i5...

autor
21. máj 2025
@maxik24

Dalej necitam, len tolko, ze ANO, existuje aj matka, ktora nikdy nedala batolatam mobil, tablet, ani telku. Ty mas sice dietatko alfa, ci ako dcerku nazyvas, no su aj bezobrazovkove deti, ktore zase vedia ine veci, na dany vek prospesnejsie 🙏

@maxik24 a to mi ako malo pomôcť teraz ? 🙂 je na zvážení každej z nás či má prístup k rozprávkam a naucnym veciam alebo nie 🙂 moja tiež nieje 24/7 na tablete, tiež má iné záujmy či už kreslenie, maľovanie a ručné práce atď čiže tému obrazovkove deti by som veľmi neriešila, ďakujem. Pekný deň.

autor
21. máj 2025
@petoge

Skuste počúvať Paradne rozprávky. Sú super. Vtipné, originálne a poučné. Naše deti 20 min.sedia a ani sa nepohnú. Úplne ich milujú.
https://open.spotify.com/show/1rJtg8Rd4rH9gP0i5...

@petoge počúvame rozprávky ako macko atď aj o škôlke, aj o slušnom správaní atď🙂 ona rozumie veľmi dobre co robí zlé a čo sa nesmie 🙂 len jednoducho ma veľa energie, a to sa odzrkadluje na jej správaní, riešim jej chovanie v centre a psychologicka bola úplne nadšená🙂

Strana
z2