icon

Nespavosť tínedžera: Skúsenosti s L-Tryptofánom

26. feb 2025

prosím o radu / skúsenosť, syn (17) má v poslednej dobe veľké problémy so spánkom
Melatonín sme skúsili, aj čaje... ale tvrdí, že mu to nepomáha skôr naopak... skúšal niekto L-Tryptofán? alebo čo ešte skúsiť?

s1s4
26. feb 2025

aktivitu pocas dna, musi sa unavit
ja som vyskusala vsetko mozne, nic mi nepomahalo ba po tom melatonine som sa budila v noci a rano som nebola vobec vyspata
vela vela aktivity a najma chodit spat v tu istu hodinu a vstavat tiez
na ten vikend je to sice prekonavanie vstavat o 4-6 ale mne to velmi pomohlo + pila som akysik caj na vnutornu harmoniu a ten ma doslova upokojil

klaudia127
26. feb 2025

Ja tryptofan uzivam od leta, spanok sa mi upravil okrem noci ked je spln, ten nic neprekona

hama_ba
26. feb 2025

Aký má problém? Zaspať alebo sa budí?

janulka182
26. feb 2025

@klaudia127 prosim ta, ak sa mozem opytat, preco si ho zacala uzivat? mal by fungovat aj ako antidepresivum. velmi by ma zaujimala skusenost, ci pomaha naozaj. dakujem

autor
26. feb 2025

nevie zaspať, leží v posteli aj dve hodiny a nezaspí

aandrea9
26. feb 2025

A aký má denný režim?

prasiatko30
26. feb 2025

Ma debila po ruke?

chichua
26. feb 2025

Ja by som zas potrebovala poradiť niečo na časté budenie v noci.zo zaspaním problém nemám,keďže som unavená zaspím hneď aj pohybu mám myslím dosť.Chodim pešo do práce aj cvičím skoro každý deň,ale v noci sa budím hádam milionkrat a nad ránom už nespím.skusala som melatonín,Valérianu, čaj z medovkovy, z lubovnika efekt 0.a to som predtým prespala celú noc. Podotýkam,že nemám stres ani sa ničím nejak netrapim.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
26. feb 2025

@matkamirko syn to môže mať aj z puberty...

deti95060810
26. feb 2025

@s1s4 ak má začínajúcu depresiu, alebo problémy so spánkom tak žiadna aktivita počas dňa nepomôže... treba lieky.

sandra49
26. feb 2025

Nie každý melatonin funguje.. mala som ich niekolko..tento istý problém, že som ležala a nič.. jediný pomohol dospinox forte sprej..a ideálne aspoň 2 hodiny pred spánkom nebyť na mobile ani telke, PC.. keďže je syn v purte ty nevieš ako dlho leží v posteli na mobile. A to sakra veľa urobí.. ešte by mu mohla k tomu dospinoxu pomôcť maska na oči aby bol úplne v tme, pripadne meditacna hudba na spánok..

s1s4
26. feb 2025

@deti95060810 autorka o tom nikde nepise

hama_ba
26. feb 2025

Môže skúsiť rôzne postupy. Napr dve hodiny pred spaním už mať filter na mobile (twilight) a taktiež používať červené svetlo alebo červené okuliare (blokujú modrú a zelenú zložku spektra, ktoré znižujú prirodzenú tvorbu melatoninu). Taktiež to platí aj na TV, klasické biele LED svetlo ktoré používa pri hygiene (dať okuliare). Niekomu tesne pred spánkom pomáhajú studené sprchy. Odporúčam aj šport, l tryptofan som brala po pôrode, keď som nemohla spať a trpela insomniou. Nie je to antidepresivum, kúpiš to v dm. Ja by som najskôr skúsila prirodzene skúsiť biohackovat.

anika
26. feb 2025

Kolko ma rokov? Urcite psycholog neuskodi, skus hedepy takto narychlo a potom mozes aj inou cestou. Kvalitne magnezium , b komlpex, omegače, nech vynecha sladkosti, cipsy, nejake sladke napoje , nech to vyluci uplne. A kup mu lavekan na noc aj. A pu ertaci a adolescenti maju prirodzene posunuty spankovy rezim. A mozno sa vymackne, co ho trapi

koniarova
26. feb 2025

Niečo ho trápi. Zisti a rieš.

liv02
26. feb 2025

Ja som začala používať cbd olej pod jazyk po 3 dňoch užívania som ľahla do postele a za 5 minút doslova spala a taky tvrdý spánok som mala ze som to až vysadiť musela

chichua
27. feb 2025

@liv02 napíšeš,kt.presne?

klaudia127
28. feb 2025

@janulka182 ja ho beriem kvoli spanku, mala som problem zaspat, caste budenie, celkovo nekvalitny spanok. U mna asi v suvislosti s menopauzou. Depky ani nic podobne nadtastie nemam 🙂

janulka182
28. feb 2025

@klaudia127 dakujem 🙂

liv02
3. mar 2025

@chichua brala som taký malinový od plačkovej

chichua
3. mar 2025

@liv02 dakujem