Neustále škrabanie si pupka u 2,5 ročného syna

patiiik
13. júl 2020

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či nemá niektorá z Vás skúsenosť s neustálym škriabaním si pupka u dieťaťa. Som z toho už zúfalá. Určite si poviete, že je to dieťa a skúma si telo alebo len nevie čo s rukami. To som si myslela zo začiatku aj ja...
Syn má 2.5 roka a od kedy ráno otvorí oči, celý deň, až kým nejde spať sa škriabe v pupku. Či leží, či sedí, či sa hráme, či sme von, či sme dnu, či je sám, či je medzi deťmi...Má ho už celý rozšuchaný, červený, nedovolí aby sme sa mu ho dotkli. Riešime to už skoro rok s prestávkami, ale bezúspešne. Najprv sme to brali, že skúma svoje telo. Neriešili sme to. Potom, že je to zlozvyk. Strihám mu stále nechty aby si neublížil ešte viac. Pediatrička nám dala Fucidín krém a prelepovať pupok leukoplastom. Žiaľ neúspešne. Leukoplast si strháva. Skúšala som mu natrieť pupok mentolovou masťou, aby ho to odradilo. Nič. Po mesiacoch škrabania nás poslali na gastro. Tak mu zistili z výterov a stolice premnožené kvasinky v TS. Bola mu podaná antibiotická a antimykotická liečba. Pupok vytieraný šalviou. Zabralo to asi na pár dní a opäť sa to vrátilo. Výsledky aj usg na gastre mal dobré. Dostal len probiotiká, vit D a vitamíny Ca, Mg a Zn. Ná pupok masť Canesten. Bezúspešne. Som už zúfala. Na upozornenia nech to nerobí nereaguje alebo reaguje podráždene. Niekedy dokonca na mňa zaútočí ked mu chcem dať dole ruku z pupka. Sladkosti veľmi neje. Čokoládu vôbec. Nemá žiadne potravinové ani kožné alergie. Nemá problem ani so stolicou. V septembri nastupuje do škôlky. Nemá niekto skúsenosť ako sa zbaviť tohto otrasného zlozvyku, kedže sa zdá, že zdravotne je ok?

zuzka251
13. júl 2020

Lokálne by som vyskúšala ešte Betadine dezinfekciu, dá sa aj trochu nariediť vodou. Zapojila by som do toho aj malého, nech ti pomôže s ošetrovaním, potom prelepiť priedušným leukoplastom napr ráno a večer opäť.. Spraviť si z toho takú spoločnú procedúru.. Ale že medzitým nech sa toho nedotýka, aby sa to zahojilo a večer to skontrolujete. Proste dať mu možnosť sa v tom pupku povŕtať, ale len 2x denne pri tebe. Inak neviem..vraj je dobré pri škrabajúcich sa deťoch odvrátiť pozornosť na niečo iné, zamestnať ruky, hlavu, vymyslieť nejakú činnosť.

patiiik
autor
13. júl 2020

@zuzka251 dakujem za odpoved. Betadine mame v lekarnicke, tak vyskusam. Ale leukoplast sa dlho neohreje :(

lindusss2016
13. júl 2020

@patiiik ale ved su aj take leukoplasty, co drzia jak priklincovane. To mam problem aj ja dat dolu, vyskusaj kupit