Nočný des u 8-ročného, resp. niečo nepomenovateľné
Dobrý deň chcela by som poprosiť o radu ohľadom syna 8 ročného. Keď bol menší tak sa nám sem tam dvakrát do roka stalo že mal Niečo akoby nočný des. Do 2 h od zaspatia sa zobudil A hrozné sa bál triasol nevedel o sebe a Nespoznával ma. Sťažoval sa na bolesť hlavy na čele a nato sa riadne pozvracal. A vždy keď mal tento nočný des tak jednoducho vyzeral akoby pomäteny A mal halucinácie a následne sa vždy nato pozvracal.
Dlhšiu dobu nič. Potom sa to opäť vrátilo asi pred pol rokom. To bolo ešte tiež také že sa Bal, Halucinácie a zvracanie. Odvtedy nič a teraz viac ako týždeň noc čo noc do 2 h od zaspatia Sa zobudí, úplne pomäteny Vždy ho bolí tá hlava, pozvracia sa len sem tam.
Ale už je to trochu iné lebo sa nebojí ale behá po byte ako Splašený, do toho dosť nadáva, hrozné kričí a včera večer dokonca rozbil v kuchyni kávovar a vravel že vyskočí von balkónom. A celkovo už má aj spoznáva, už si niektoré veci aj pamätá nie ako predtým. Vždy tak vraví že ho čo si ťahá že niečo vidí že čosi počuje. Boli sme aj detského lekára ale tento zatiaľ nerieši. Neviem čo mám robiť lebo je to dosť nebezpečne pre neho aj pre nás trvá to tak 5 minut Tento jeho stav. Len je to stále horšie a horšie. Ako píšem on už si to aj celkom pamätá čo robil a keď mu to skončí po tých 5 min. tak je z toto ho dosť nešťastný.
Poprosila by som niekoho ak má s týmto skúsenosti že ako mám postupovať. Či si mám vyhľadať nejakoho psychológa alebo nechať odporucit k neurológovi,.... Ďakujem za odpovede
Ja by som s nim isla k neurologovi najprv. A pediater by mu mal spravit vysetrenia ktore moze, myslim z krvi. Ked po fyzickej stranke nic nenajdu, tak potom k psychologovi/psychiatrovi. Ja som ako dieta mavala tiez divne stavy, tiez to bolo v noci, neviem to opisat,ale bolo to hrozne pre mna, ale ja som sa z posteli nikdy nepohla, bala som sa co i len pohnut. Casom to preslo.
Volá sa to somnabulizmus. Sú rôzne spánkové laboratóriá po Slovensku, tam je vhodné spraviť polysomnografiu, inak to potom rieši skôr psychológ/psychiater, môže aj neurológ. Existujú na to na predpis lieky ak je to už nadmerné a časté, ale v zásade je to neškodné okrem rizika úrazov napr vo sne vykráča na cestu, na rebrik a podobne...
@sissa_il dobrý deň mi sme si tým istym prešli, zjavne sa mu v živote objavilo znova to čo mu tie nočné desi spúšťa moj syn bral jedno obdobie lieky aby sa vyspal nakoľkno u nás to bolo každú noc. Odporúčam psychologičku ta vám najlepšie poradí či to samo prejde alebo by boli vhodné návštevy s terapiou.
Určite sa poraďte minimálne s detskou pediatričkou ako postupovať.
Držím palce
@drake122 tak toto sa podla mna vylucit neda, nam napr robil neurolog eeg pretoze cez den mavala velke zachvaty placu, hysaky, a ze niekedy sa epilepsia moze prejavovat aj takto rozne preto je dobre ju vylucit.
@sissa_il ja by som asi zasla k neurologovi, prve vylucit taketo priciny zvyknu a dalej ako pisali baby psychiater a potom tie spankove laboratoria 🙂 samozrejme netreba mysliet hned na najhorsie, skor to budu tie nocne desy/namesacnost.ale dala by som si to vysetrit
Ak by ste sa trošku do toho vyznali, vedeli by ste, že v tom spánkovom laboratóriu ako súčasť polysomnografie sa snima aj EEG. Takže ak na základe toho záznamu vznikne podozrenie na epilepsiu, isto, treba to u neurologa doriešiť. Ale opis týchto nočných stavov je od autorky jasný a keď už to veľmi skúmame, skôr by sa mohli považovat za epileptické tie stavy z minulosti, keď sa budil, nereagoval a potom vracal. Avšak tie ustúpili spontánne, čo zase nie je typické pre epilepsiu, aj keď stopercentné garancie nie sú. No proste záver je, neradte autorke, ak o tom nemáte ani šajnu a len zbytočne ju hneď na úvod vyplašíte, že jej decko má epilepsiu a "iné závažné ochorenie mozgu". Toľko k tomu.
@sissa_il my mame to iste, tiez rozne intervaly. Boli sme na neurologii, nahrala som ho, dala mu kvapky ( letak-epilepsia tam bola tiez!! som sa uplne zlakla). Ked to zacalo, ja som bola uplne v soku..nevedela som, co robit. posledne 2 roky, ked ma teplotu, tak sa mu to deje castejsie. On sa boji pokrcenej periny, vidi rozne ,bytosti’, minule tiez behal po dome..ja uz viem ako nanho, ono to prejde a uz si viac pamata, co videl a robil..minuly rok bol uplne bez nocnych desov. Ked mal kiahne tak 4 dni za sebou..!!!cize neni to uz take caste, nastastie..nam neurologicka povedala, ze vyrastie z toho???
@laurikagab no my uz viac ako tyzdnen, noc noc... hrozneee
A ci vyrastu z toho, tazko povedat
Ja som myslela ze moj uz vyrastol, kedze davnejsie to tiez mal. Ale nie takto casto a horsie
@sissa_il moj uz ma 11 a teda klop, klop ..naposledy to mal pri horucke tento rok, minuly nemal..bala som sa ho dat na prespavacku do skoly, kamaratov ale zvladol to.. tvoj syn mema teraz nejake ‘tazsie obdobie, netravi moc casu na nejakej hre, choroba ..moj raz pozeral s dcerou rozpravku o jednorozcovi a vever bluznil o ruzovych jednorozcoch.. my sme mali viac noci za sebou pri kiahnich..
Pri nocnom dese sa deti tusim nepovracaju... to bude to, co pise mamicka vyssie
@laurikagab tazko povedat ci ma tazsie obdobie. Nemyslim. Skor bol teraz chory a nechodi do skoly. Ale chory uz nieje a toto pokracuje po veceroch
@zorkahorka co myslite tym vyssie? 🙂
@sissa_il somnabulizmus
@sissa_il dobry den ...my prechadzame presne tym istym Co vy akurat nas syn tiez 8 rocny nezvracal .a tiez hladame nieco alebo niekoho kdo nam pomoze ...dnes sme mu dali prvykrat homeopatika na odporucanie obvodneho alé zatial nepomohli ..treti den po sebe a skoro 2 tyzden kazdy druhy den ma tento zachvat desu...vy ste uz niekde riesili ?
@juditkaa my sme si mali najst psychologa
No zial nikto nedviha
Muz bol dnes v nemocnici kde sa nachadza spankove centrum si ako sa to vola,neviem presne.
Vraj to je len pre dospelych. Pre deti sa nachadza v Martine a este niekde...
Len sa dlho caka...
tak na odporucili skor neuroga, potom psycholog, alebo zaroven. Tak muz to hadam konecne vybavi. Neurolog a psycholog.. my to mame stale...
@sissa_il no nam sa to po tyzdni kazdej noci vcera zlepsilo ze sa neposadil ani nevstal.. alé triasol sa ako spal take 2 -3minuty ...urcite sa mu snivalo ..rano si samozrejme nepamata ...my tiez riesime psychologa..nam obvodny hned povedal ze on nema spankovu poruchu tak nam netreba ist do toho spank.centra ..ja by som uz aj vycestovala ..nech sa mu len pomoze
@sissa_il teraz je maly aj chory ...poobede zaspal ..po hodine sa zobudil a to iste Co v noci ...je to proste faza spanku ktorou prechadza...je v polospanku vnima ma ..ale nie uplne ..chvilu trva pokym sa uplne prebudi nepamata sa coho sa bal..a uz sa dopredu boji toho ze sa zobudi a bude sa báť...je to hrozne v tom momente mu neviem pomoct
@1306monika dobry den ..reagujem na vas prispevok vyssie ..my mame tiez podobne problemy so synom 8.r.kazdu noc sa budi ..bereme homeopatika tie velmi nezaberaju..psychlogicke sme objednany az za mesiac ..mozem sa spytat ake lieky stw uzivali ..ci pomohli?dakujem
@juditkaa
@juditkaa Dobrý deň, dnes si už nepamätám ako sa presne volali pred rokom sme ukončili terapie , ktoré boli súčasťou ( bola som na prvých terapiach. Pani doktorka nechala na jeho rozhodnutí čo chce robiť či sa hrať , rozprávať, kresliť a popritom sa snim rozprávala) vždy ma informovala o všetkom pred terapiou kým sa hral zo sestričkou. Lieky bral ich len asi pol roka. U nás bol problém aj z laktózu tak pani doktorka musela nájsť lieky ktoré neobsahovali laktózu. Mi sme boli pre istotu aj na neurologii aby sa vylúčili že ide o epilepiu alebo nejaké iné nervové ochorenie. Určite ho nebudú umelo napchávať liekmi. Dnes už nemáme žiadne desi ani cez spánok počas obeda ani v nocí, syn sa stal prváčikom a je šikovný a jednotkar a aj novým prostredím a spolužiakmi sa unho neudiali žiadne stresové situácie, spáva celú noc bez nočných desov. Držím palce
@1306monika dakujem za odpoved ...nam to stale pretrvava..aj ked uz niekedy s lahsim priebehom alebo kratsim ..uz sme sa naucili reagovat...tak uvidime Co nam da psychlogicka
@juditkaa ahoj..mozno vam pomoze moja rada, nacitala som si o tom rozne studie (dvojicky to zacali mavat pocas horucok - covid a drzalo ich to este asi 2 mes.). Priblizne za polhodinku od zaspatia je potrebne dieta jemne potriast a prebudit - nakolko nocny des nastava v 1 hodine fazy spanku, a tymto sa "prerusi". Skuste..nam to pomohlo. U nas tiez hrozne stavy, uplne ako prepnuti boli, bala som sa aby sa vobec dostali do normalu, ukazovali na "niekoho" prstom, bali sa..a xxx veci ktore hovorili.

@sissa_il Ospravedlňujem sa za chyby a preklepy 🙂