icon

Novinka podľa našej sestričky - na 13 ročné dieťa si nemôžem vziať OČR

kukaluci
26. okt 2021

Maminky, už ste sa stretli s informáciou, že na pomali 13 ročné dieťa si nemôžete vziať OČRku?
Dôvod?
Podľa našej zdr. sestričky ,, pretože už je veľké,, a keď nemá horúčku, netreba aby s ním bol niekto doma.

Strana
z3
siska53
26. okt 2021

@kukaluci ze vraj uz od 11r.sa neda.. ale neviem, mozno v urcitych pripadoch, vysoka horucka a tak..by sa mozno dalo.. treba si zavolat do socialnej..

nika1971
26. okt 2021

OČR si mozete vziat aj na svojich rodicov, aj na manzela...cize je to blbost....aj ked momentalne dcera nema teplotu, nikdy sa neda predpokladat, ze tu teplotu nedostane...a co ak jej pride zle? Na OCR by som trvala aspon tych prvych par dni

viestta
Odpoveď bola odstránená
evica17
26. okt 2021

@kukaluci no tak to je pekne trapne. Mne by bolo luto nechat chore dieta same doma.

renka30
26. okt 2021

pani sestricke je do toho prd na koho si beries OCR, nepletie si to nahodou s pandemickou OCR, ta je iba do 11 r.

vikusjk
26. okt 2021

@siska53 @kukulaluci baby a nie je ten vek 11r len pre pripad, ze je dieta zdrave, a teda napr. ako teraz pocas pandemie, ze boli zatvorene skoly?

diusqa761
26. okt 2021

@kukaluci ahoj, nestretla som sa s tým ale na druhej strane už ako s 13 ročnými ani nikto s nami nikdy doma nebol keď sme boli chorý. (Nepočítam keby sme mali 40tky ale bavíme sa o normálnej chrípke) To už je naozaj veľké dieťa. Mamina nám nastavila atb ak boli napr 12hodinove že nám dala o 7 ráno pred prácou a 19:00 večer keď bola už dávno doma , urobila ráno hrniec čaju , aj ostatné lieky nám nastavila tak aby nám čo najviac dala sama. Cez deň zavolala ako sa cítime , na obed keď mala pauzu doniesla v obedári jesť. A to sme takto fungovali od cca tých 10 rokov. Však 13ročné ide pomaly za 3 roky na strednú to nieje žiadne malé dieťa čo sa nedá doma nechať.

nika1971
26. okt 2021

@diusqa761 lenze 13 rocne je stale este dieta...keby sa nieco stalo, kto by bol za to zodpovedny? no urcite nie ta sestricka

diusqa761
26. okt 2021

@nika1971 je to už násťročná. Ide za chvíľu na strednú. Už nemá 5 rokov. Vie zdvihnúť telefón a zavolať keby jej bolo horšie. Naviac. Bavíme sa ako to bolo u nás doma a že u normálnej chrípky nie niečom vážnejšom. Pripadá mi prehnané 13rocnú opatrovať pri soploch. Ak by mala dáke veľmi veľké horúčky tak dobre ale ak má do 38 tak nechápem prečo pomaly s pubertiačkou doma sedieť. Však telefón používať vie nie?

matabb73
26. okt 2021

Moja dcéra má 13 a minulý týždeň som s ňou bola na OČR. Bola chorá, brala antibiotika a aj zvracala. Naša lekárka nemala problém mi ju vypísať. Keby má len niečo mierne, tak neriešim, ale takto som sa ju bála nechať doma samu. Ako tu už bolo písané, OČR si môžeš zobrať aj na iného člena rodiny, nie len na malé dieťa. Závisí od zdravotného stavu.

breznica
26. okt 2021

@diusqa761 presne,ja som bývala sama od cca 11 rokov a vždy som si užívala byť sama doma celý deň.dnes by najradšej ešte aj vysokoškolákov vodili za ruku do školy lebo čo keď sa niečo stane 😐

stanulienkat
26. okt 2021

To je uz fakt velke dieta. Preto su tie decka take nesamostatne,lebo ich obskakujete do dospelosti.

nika1971
26. okt 2021

@diusqa761 ale pani nepisala, co je jej dcere..len ze nema teploty...momentalne....jasne pri soploch je to ine...ale ako matka hadam vie posudit zdravotny stav dietata...mimochodom...keby dostal teplotu moj muz, asi by som musela tiez na neho brat OČR, lebo by umrel 😀 ...teplotu nemal 27 rokov ...a na posledy bola pri nom sanitka 😀

matabb73
26. okt 2021

@diusqa761 a keby sa jej stane niečo vážne, stihneš prísť z práce? Ja si pamätám ako som pri angíne doma odpadla, mala som 16. Našťastie to bolo večer, keď boli rodicia doma. Mala som vysoké teploty a telo to nezvládlo. Preto som s dcérou radšej doma a do práce idem keď sa jej polepší.

diusqa761
26. okt 2021

@breznica tiež to tak vydím. Pomaly do 30tky ešte kakao variť ako v reklame na Granko . 🤭 Viem to pochopiť ak by malo dieťa veľké horúčky že ju treba sledovať 39-40, alebo dáko veľmi zvracalo celý deň že by odpadávalo , tak dobre. Ale ak má ako väčšina detí do 38 horúčku a sople , maximálne si pokašle tak na to naozaj opateru pomaly stredoškolák nepotrebuje .🤷 Ja som si to vždy tiež náramne užívala , sama v byte , občas keď bol aj brat chorý sme mali takú pohodičku , rozprávky, na obed mamina jesť doniesla, komu bolo lepšie 😇

diusqa761
26. okt 2021

@matabb73 znovu, bavíme sa keď sa nejedná o vysoké horúčky čítaj s porozumením a nerob drámu

diusqa761
26. okt 2021

@nika1971 tiež som písala v prípade že niesú horúčky a napísala som že je iné v prípade ak by mala vysoké horúčky , treba čítať poriadne

simca06022011
26. okt 2021

@kukaluci mala by to urcit lekarka, nie sestricka a samozrejme rodic. Kazdy si pozna svoje dieta. A aj na chorobe zalezi aka je... ak je to fakt ze sopel, alebo daaka viroza bez teploty, tak na co byt doma? nachystam aj cmulacky na hrdlo malej, sirup na obed ak je kasel, napisem listocky a ona si to vezme vtedy (vacsinou jej volam...)

@nika1971 takto sa mozem pozriet aj na 14-15r.. je to dieta? je. moze sa mu nieco stat? moze. A moze sa stat aj ked budem doma... hocico. aj ked bude v skole.Tieto prehnane strachy su odveci a zbytocne, lebo realne sa to neda ovplyvnit. my sme boli doma sami od momentu ako sme chodili do skoly. Este aj k lekarke som chodila sama. Na druhej strane kazde dieta je ine, ja svoju necham samu doma hocikedy, sama chodi do skoly, zo skoly, na kruzky, s kamoskami von. A mam kamosku a jej syn pomaly 15rokov a sam ledva nieco urobi, urcite chory doma neostane sam a ani do skoly nechodi sam. A nie je to vychovou, je to proste povaha... ona sa smiala, ked mal 11-12r ze aj cestou do skoly by sa asi stratil, alebo by ho daco zrazilo,lebo uplne je vo "svojom svete". A mame tu aj chlapca v dcerinom veku a ten by bez rodica doma neostal, tak neveim ako by to sestricka tato riesila, on je schopny rev spustit ak zaspi a nahodou su napr. rodicia vonku a on ich nenajde po otvoreni oci.... Ano, take dieta by som mala problem nechat same ale bezneho samostatneho tinedzera, nie. Aj tak vacsinou ako rodic vypadne, deti riesia PC, mobil, telku (a ako rychlo sa na chorobu zabudne 🙂 ) . Aj jest si ohreje, ak si vobec spomenie. CHoroba sa odkonzultuje aj cez telefon, staci zavolat sem tam.

matabb73
26. okt 2021

@diusqa761 akú drámu? Nevieš čítať s porozumením? Písala som, že pri vážnejšej chorobe sa aj staršiemu dieťaťu môže niečo stať a treba s ním byť doma.

diusqa761
26. okt 2021

@matabb73 asi nevieš čítať keď v každom príspevku som napísala že rozumiem tomu ak má dieťa vysoké horúčky , veľa zvracia že jej býva na odpadnutie atď ale vidíš iba to čo chceš aby sis prišla poskákať po druhých.

ibrunova
26. okt 2021

Moja mama nikdy nebola so mnou na očr, bola som sama doma, aj keď som mala teploty. Ale inak je to na zvážení lekára, pri bežnej chorobe očr nie je nutná, môj názor. 13 ročná je už samostatná osoba, také baby už riešia frajerov, tak predpokladám, že aj lieky si vedia zobrať. Samozrejme nehovorím o nejakom vážnom stave, vážnom vracaní, vysokých horúčkach a pod.

klip0
26. okt 2021

Pri horšej chorobe sa môže aj staršiemu dieťaťu niečo stať, tak isto ako dospelému. Čiže tak ako si môže niekto zobrať ocr na dospelého ak to jeho stav vyžaduje, tak aj na 13r dieťa. Pri slabej bežnej chorobe ale už nie

bubalea
26. okt 2021

Pri chorobe sa dá normálne vziať očr na dieťa aj v takom veku, vlastne aj na rodičov. Len to je očr, ktorú ti proste vypíše lekár, nie je to teda tá pandemická očr

gabika20
26. okt 2021

13 ročná je už veľká ak je v poriadku môže zostať sama doma..predpokladám, že aj von chodieva už sama s kamoškami tomu rozumiem..mám 12 ročnú a zvládne to v pohode.. skôr by ma zaujímalo ako je to po právnej stránke, viete niekto? Čo ak sa hocičo stane, bude musieť zavolať hasičov, policajtov nedajbože a keď sa zistí, že dieťa samo doma či môže mať rodič nejaký postih za to?

matabb73
26. okt 2021

@diusqa761 ja niekedy žasnem na tým ako sa tu niektoré ženy chovajú? Cítiš sa teraz lepšie?

ivicka0502
26. okt 2021

Ja som už aj 10 ročného nechala doma samého lebo mu nič vážne nebolo. Verte že deti ak nie sú vážne choré si samotu doma užívajú. Aj ja som bola šťastná keď som v tom veku bola sama doma. verte im trochu, veď ani oni si nechcú ublížiť. A teória čo všetko sa môže stať - to by sme nič nemohli ...

loginexistuje
26. okt 2021

tak to bolo vzdy to nie je novinka je na rozhodnuti lekara ci da OCR pri vacsich detoch ak nemaju vysoke horucky atb alebo obmedzeny pohyb tak nedava OCR

slavomira1980
26. okt 2021

13rocne decko aj tak presedi soplik pri Netflixe a na Facebooku. K tomu netreba asistenciu. Polievku ci druhe si hadam vie nabrat na tanier a ohriat v mikrovlnke. Paralen si vezme keby bolo horsie a zavola mame ci otcovi.

14-15rocne decka pustate na diskoteky, na chaty a prespat k frajerovi (uz som to tu citala velakrat), ale 13rocne decko so soplikom a Paralenom byt samo doma nemoze 🤦.

Vynimka su seriozne choroby a vysoka teplota, lenze to je nebezpecne aj pre dospeleho.

ibrunova
26. okt 2021

@slavomira1980 deti v tomto veku sú radi, keď môžu ostať sami doma, to len niektorí rodičia si myslia, že je to inak 😂

Strana
z3