icon

Novinka podľa našej sestričky - na 13 ročné dieťa si nemôžem vziať OČR

kukaluci
26. okt 2021

Maminky, už ste sa stretli s informáciou, že na pomali 13 ročné dieťa si nemôžete vziať OČRku?
Dôvod?
Podľa našej zdr. sestričky ,, pretože už je veľké,, a keď nemá horúčku, netreba aby s ním bol niekto doma.

0silvia0
26. okt 2021

nikdy som nebola na očr s dieťaťom starším ako 10 rokov, naša pediatrička tvrdila to isté, že očr na staršie deti sa nedáva a maminka si musí zobrať dovolenku. Dnes už viem, že očr sa môže vypísať aj na staršie deti.
Jasné, že okolo veľkých detí netreba behať, ani som nebehala, boli doma samé. Ale raz sa stalo, že syn bol chorý (bežné soplíky a kašlíky, vek cca 13 rokov) bol na wc, zatočila sa mu hlava a na wc odpadol. Boli sme doma, počula som buchot. Ale tiež sa toto môže stať, keď rodič doma nie je, dieťa si môže tresnúť hlavu a môže to dopadnúť zle.
Takže moc by som sa nerehotala že deťom sa skáče okolo riti do 30ky, ale treba myslieť aj na to, že nie vždy má človek šťastie a nie vždy všetko dobre dopadne.

kikavadi
26. okt 2021

No my sme ako deti možno od cca 9-10 rokov bývali sami doma, keď sme boli chorí. Možno nás raz za deň prišla skontrolovať starká, ale ani to nie vždy, nebývali sme spolu. Mamina nám volala na pevnú linku vtedy ešte z práce domov 1-2x denne a fungovali sme. 13 ročné dieťa si bez problémov dokaze dať lieky, prípadne si aj privolať pomoc, alebo zavolať rodičom. Ak teda ozaj nie je vážny stav, v tomto veku by som ju kľudne nechala doma samu, to už nie je malé dieťa.

merica123
26. okt 2021

@nika1971 ja,by som si choré dieťa ,či má 13 nikdy nenechala bez dozoru boli sme doma,dcéra nebola ani chorá a skolabovala z ničoho nič musela prísť záchranka a nemocnica,takže ja NIKDY

nelca84
26. okt 2021

@kukaluci no je to na posudeni lekarky pri tak velkom dietati, ci to zdravotný stav vyzaduje alebo nie. Pokial ma vysoke teploty, tak by ti mala vypisat OCR, ak je to len obycajny sopel a kasel, tak OCR nemusi vypisat.

veroniq85
26. okt 2021

Ano od 11r. v zavislosti od diagnozy. A ano aj na inych clenov domacnosti sa moze vziat OCR ale tiez s nimi nie ste doma so "zelenym soplom a troskou kasla". Mozno by autorka mohla napisat o aku diagnozu sa jedna?

pecatica
26. okt 2021

Ak je to priama rada /co syn je/, a pani je nemocensky poistena /napr. zamestnanec/. Dieta je chore, tak ma narok na OCR. Dieta nemusi mat vysoke teploty, potrebuje starostlivost, tak ma narok. Lekar musi vypisat fialovu OCR.

natalienka12
26. okt 2021

@kukaluci Zalezi na posudeni lekara, ci take velke decko potrebuje aby ho iny clen rodiny celodenne osetroval. To nie je ziadna novinka. Ak lekar uzna, ze nie, tak nie. Rozhoduje o tom lekar, nie rodic ani sestricka.

natalienka12
26. okt 2021

@pecatica Nie, nemusi. Rozhoduje lekar podla vaznosti zdravotneho stavu

pecatica
26. okt 2021

@natalienka12 - podla sociálnej poisťovne,kazdy platiteľ nemocenského má nárok aby si zobral ocr. Ako lekár dopredu vie,že sa daný stav nezmení.

luccija
26. okt 2021

@matabb73 radšej, keby sa ypsilonky učila pisat🙂

luccija
26. okt 2021

Teraz tu bude zase predbiehanie kto od akého veku bol skôr doma a kto mal väčší zväzok kľúčov na krku🙂a všetci prežili!

@kukaluci ak Ti to nechce vypísať vezmi si dovolenku..oddýchneš si aj ty.

0silvia0
26. okt 2021

@luccija ono keď má niekto malinké deti tak nevie aké je to mať veľké deti a myslí si, že 13-ročná je už dospelý človek, lebo to posudzuje podľa seba, keďže si pamätá ešte svoj teeneagerský vek.

luccija
26. okt 2021

@0silvia0 veď iste ...čítam, že 13 r si majú frajerov hľadať.Myslim, že v zahraničí do oveľa vyššieho veku nemôže nechať rodič dieťa samé doma.Sice si to neviem predstaviť, keď prídu zo školy a rodičia pracujú, ale ...keď bolo dieťa choré vždy bol niekto doma zase nepíšem fakt o sopli a kýchani.
Moja dcéra má 37,5 a je hotová niekto dobre znáša teploty

jaroe
26. okt 2021

@diusqa761 tak ja by som zas pri chrípke ostala aj s 13 ročným. To nie je soplik s občasným pokasliavanim.

0silvia0
26. okt 2021

@luccija jasné, môj syn zas odpadol, čiže nech si každá mama posúdi podľa seba a každý si svoje decko pozná najlepšie. Neviem prečo sa niekto musí hneď odbavovať na rypať do toho, keď je niekto opatrnejší. Radšej byť opatrný ako si potom niečo vyčítať.

kacena4
26. okt 2021

oficialne pri pandemickej nemozes normalnu ano, a ak ma postihnutie ci ztp mozes aj na starsie aj pandemicku

dievcacitajucelist
26. okt 2021

@0silvia0 stať sa môže všetko...môžem vyjsť von a prejde ma auto...smiať sa nikomu netreba...to je pravda...každý rodič si pozná svoje dieťa a vie ako zvláda chorobu...môj 11 ročný má pri chorobe stále teplotu do 40 stupňov...je zmoreny ale inak "sa správa normálne" starší 15 ročný stačí, že ma soplik a "umiera"...

evabb35
26. okt 2021

@kukaluci Je to v Zákone o sociálnom poistení v podmienkach, za ktorých sociálna poisťovňa vyplatí OČR.

ajka0207
26. okt 2021

@0silvia0 a myslíš že 30 ročný už odpadnúť nemôže? Alebo kedy je ten vek že už nepotrebuje človek nonstop dozor? Lebo 100 istota nie je nikdy, tak by sme možno sa mali rozčuľovať že nemôžme strážiť manžela pri každom sopliku, prípadne aj úplne zdravého.

luccija
26. okt 2021

@ajka0207 môže, ale neporovnavajme dospelého a dieťa za, ktoré si zodpovedna

0silvia0
26. okt 2021

@ajka0207 za 30 ročného má ešte rodič nejakú zodpovednosť?

0silvia0
26. okt 2021

@ajka0207 prečo potom podpisuje rodič ako zákonný zástupca súhlas s vyšetrením, s preventívkou, pri hospitalizácii atď.? Do 18 rokov má jednoducho za dieťa zodpovednosť a keď máš za niekoho zodpovednosť, tak ak sa niečo stane, vina je aj na tebe, lebo si dospelý a máš predvídať a zodpovedne rozhodovať.
Kedysi to tak samozrejme nebolo, ale teraz je legislatíva taká aká je. Tiež som ako decko sama behala po lekároch už od 10 rokov pomaly, doma pri chorobe som bola sama, a to sme nemali ani pevnú linku.

ajka0207
26. okt 2021

@luccija
@0silvia0 ja som myslela že ide o zdravotny stav toho dieťaťa, a vadí vám že by sa mu mohlo samemu niečo stať a nie o právny rámec zodpovednosti za dieťa.

0silvia0
26. okt 2021

@ajka0207 ono to s tým hlboko súvisí...

ajka0207
26. okt 2021

@0silvia0 ani nie, keďže OCR je dávka zo zdravotného poistenia, takže ide o zdravotny stav. Keby je dieťa doma z iného ako zdravotného dôvodu tak rodičovi nikto žiadne dávky za to že naňho dáva pozor nezaplatí.

floren
26. okt 2021

blbosť, minulý mesiac mal môj muž očr na mňa a nikto s tým problém nemal

0silvia0
26. okt 2021

@ajka0207 myslím, že všetci vieme čo je očr. Ešte raz, nechala by som na uvážení každej matky či zostane či nezostane s dieťaťom na očr. Je to môj názor, ty môžeš mať iný.

nika1971
26. okt 2021

@ajka0207 ocetrovne je nemocenska davka, ktora sa vyplaca cez socialnu poistovnu...nie davka zo zdravotneho poistnia

anita1978
Odpoveď bola odstránená
matabb73
26. okt 2021

@0silvia0 presne tak. Tiež mám ten názor. Radšej byť opatrná ako potom ľutovať. Ja už som s mojimi deťmi zažila všeličo. Syn mával horúčky cez 40 stupňov, dcéra je zas astmatička a aj pri obyčajnej viróze sa niekedy dusí. Úplne smiešne mi prídu názory čerstvých matiek vo veku môjho syna, čo nás tu začali zosmiešňovať. Ešte nevedia, čo ich v živote čaká a či aj ony nakoniec nebudú doma aj so starším dieťaťom, lebo sa oň budú báť.