Novinka podľa našej sestričky - na 13 ročné dieťa si nemôžem vziať OČR
Maminky, už ste sa stretli s informáciou, že na pomali 13 ročné dieťa si nemôžete vziať OČRku?
Dôvod?
Podľa našej zdr. sestričky ,, pretože už je veľké,, a keď nemá horúčku, netreba aby s ním bol niekto doma.
No my sme ako deti možno od cca 9-10 rokov bývali sami doma, keď sme boli chorí. Možno nás raz za deň prišla skontrolovať starká, ale ani to nie vždy, nebývali sme spolu. Mamina nám volala na pevnú linku vtedy ešte z práce domov 1-2x denne a fungovali sme. 13 ročné dieťa si bez problémov dokaze dať lieky, prípadne si aj privolať pomoc, alebo zavolať rodičom. Ak teda ozaj nie je vážny stav, v tomto veku by som ju kľudne nechala doma samu, to už nie je malé dieťa.
Ano od 11r. v zavislosti od diagnozy. A ano aj na inych clenov domacnosti sa moze vziat OCR ale tiez s nimi nie ste doma so "zelenym soplom a troskou kasla". Mozno by autorka mohla napisat o aku diagnozu sa jedna?
Ak je to priama rada /co syn je/, a pani je nemocensky poistena /napr. zamestnanec/. Dieta je chore, tak ma narok na OCR. Dieta nemusi mat vysoke teploty, potrebuje starostlivost, tak ma narok. Lekar musi vypisat fialovu OCR.
@kukaluci Zalezi na posudeni lekara, ci take velke decko potrebuje aby ho iny clen rodiny celodenne osetroval. To nie je ziadna novinka. Ak lekar uzna, ze nie, tak nie. Rozhoduje o tom lekar, nie rodic ani sestricka.
@pecatica Nie, nemusi. Rozhoduje lekar podla vaznosti zdravotneho stavu
@natalienka12 - podla sociálnej poisťovne,kazdy platiteľ nemocenského má nárok aby si zobral ocr. Ako lekár dopredu vie,že sa daný stav nezmení.
@0silvia0 veď iste ...čítam, že 13 r si majú frajerov hľadať.Myslim, že v zahraničí do oveľa vyššieho veku nemôže nechať rodič dieťa samé doma.Sice si to neviem predstaviť, keď prídu zo školy a rodičia pracujú, ale ...keď bolo dieťa choré vždy bol niekto doma zase nepíšem fakt o sopli a kýchani.
Moja dcéra má 37,5 a je hotová niekto dobre znáša teploty
oficialne pri pandemickej nemozes normalnu ano, a ak ma postihnutie ci ztp mozes aj na starsie aj pandemicku
@0silvia0 stať sa môže všetko...môžem vyjsť von a prejde ma auto...smiať sa nikomu netreba...to je pravda...každý rodič si pozná svoje dieťa a vie ako zvláda chorobu...môj 11 ročný má pri chorobe stále teplotu do 40 stupňov...je zmoreny ale inak "sa správa normálne" starší 15 ročný stačí, že ma soplik a "umiera"...
@ajka0207 prečo potom podpisuje rodič ako zákonný zástupca súhlas s vyšetrením, s preventívkou, pri hospitalizácii atď.? Do 18 rokov má jednoducho za dieťa zodpovednosť a keď máš za niekoho zodpovednosť, tak ak sa niečo stane, vina je aj na tebe, lebo si dospelý a máš predvídať a zodpovedne rozhodovať.
Kedysi to tak samozrejme nebolo, ale teraz je legislatíva taká aká je. Tiež som ako decko sama behala po lekároch už od 10 rokov pomaly, doma pri chorobe som bola sama, a to sme nemali ani pevnú linku.
blbosť, minulý mesiac mal môj muž očr na mňa a nikto s tým problém nemal
@0silvia0 presne tak. Tiež mám ten názor. Radšej byť opatrná ako potom ľutovať. Ja už som s mojimi deťmi zažila všeličo. Syn mával horúčky cez 40 stupňov, dcéra je zas astmatička a aj pri obyčajnej viróze sa niekedy dusí. Úplne smiešne mi prídu názory čerstvých matiek vo veku môjho syna, čo nás tu začali zosmiešňovať. Ešte nevedia, čo ich v živote čaká a či aj ony nakoniec nebudú doma aj so starším dieťaťom, lebo sa oň budú báť.

nikdy som nebola na očr s dieťaťom starším ako 10 rokov, naša pediatrička tvrdila to isté, že očr na staršie deti sa nedáva a maminka si musí zobrať dovolenku. Dnes už viem, že očr sa môže vypísať aj na staršie deti.
Jasné, že okolo veľkých detí netreba behať, ani som nebehala, boli doma samé. Ale raz sa stalo, že syn bol chorý (bežné soplíky a kašlíky, vek cca 13 rokov) bol na wc, zatočila sa mu hlava a na wc odpadol. Boli sme doma, počula som buchot. Ale tiež sa toto môže stať, keď rodič doma nie je, dieťa si môže tresnúť hlavu a môže to dopadnúť zle.
Takže moc by som sa nerehotala že deťom sa skáče okolo riti do 30ky, ale treba myslieť aj na to, že nie vždy má človek šťastie a nie vždy všetko dobre dopadne.