Novorodenec nekaká: Je to normálne?
Ahojte, máme doma cerstvé skoro 2 tyzdnove bábo. Kym
sme boli v nemocnici, pri kazdom prebalovaní mal stolicu, odkedy sme doma stale sa to redukuje. nekaká cely den a potom to zaraz zo seba dostane v dost velkom mnozstve. snazim sa kojit ale to je fakt nic, z oboch prsnikov
dokazem vytiahnut max 20 ml, mam problemy aj stym , uz 2. den mam vysoke horucky lebo sa mi zapalili prsia, beriem zinat.. cize na prsniku je fakt len na jeho ukludnenie a " hlavne jedlo" ma UM.. kupili sme aj hylak, davam mu do flasky 25 kvapiek ako to bolo napisane... podla vas je to
normalne ze nekaká? pride mi to tak obcas ze ho
boli brusko a je nekludný, masirujem ho, cvicim s nozickami ale nic. napr. teraz naposledy kakal vcera o takomto case.
Ahoj, ked je na UM ta stolica by fakt mala byt 1xd (aj ked napr kamoska mala dieta co maval raz za 2-3 dni a ok). Ak ma problem s vyprazdnovanim, tak bude to naozaj aj tom, hladat co Tvojmu vyhovuje. Pri UM - co mu sedi konkretne tato znacka co ma. A potom ostatne, masaz bruska, kupanie, vsetky preparaty typu Espumisan, Colliprev, Babycalm, probiotika, az cez rektalne rurky ci cipky, ked to bude nutne.
Presle sme si skoro vsetkym, a ked naozaj uz bolo zle a plakal kopkal tlacil a nic, bolo treba dat aj cipok (fakt super sa mi osvedcil Lecicarbon a bohate stacilo ked som z neho narezala polovicu ci tretinku, skvele sa potom vykakal a bol spokojny).
Neboj sa tych ruriek a ani cipkov ak to bude nutne, nenechaj ho trapit. Nie, nie je to navykove ani mu neublizis, proste pride potom den kedy uz to bude v poriadku, crievko "dozreje" a tiez svaly ktore tomu maju pomahat a bude ich vediet dieta lepsie ovladat. A dovtedy len vydrzat.
@snazilka_bio_mamka moze to byt ok ale aj nemusi, spytaj sa doktorky. Obcas mu pomoz rektalnou rurkou z lekarne ked sa bude pucit a bude nekludni. Dietatu sa spevnuje brusne svalstvo do cca 3 mesiaca, niektore su na tom lepsie, ine potrebuju na spevnenie cas a viac sa pucia lebo to nejde von ako by chceli.
@snazilka_bio_mamka ahoj, mne kakala mala zo zaciatku raz za 10 dni a nasa pediatricka povedala ze ke to v poriadku. Tiez som to mala takto turbulentne ze dostala som teploty atd hned zo zaciatku este k tomu rana po cisaraku:/ nemoze to byt aj z toho UM? mne zacala klesat tvorba mlieka musela som dokrmovat velmi mi pomohla laktacna ale nasa nevedela pit z flase takze sme pouzivali cievku. V noci som kojila ja a cez den cez cievku na prsniku a velmi to pomohlo aj zapal mi presiel a do 2 tyzdnov aj ked nebudem klamat bolo to narocne sa rozbehlo aj mliecko a postupne som umele vysadila. Ale odsat som si nikdy nevedela a nikdy neodsala viac ako 20ml, laktacna mi vravela ze to tak niektore mamy mozu mat ze dietatko vie to mliecko vytiahnut ale my si odsat nevieme tak bohvie...aj potom ked uz som mala vela mlieka som nikdy viac neodsala 🙈 my ame pouzivali na brusko biogaia probiotika a espumisan ten na zaberal a pri kazdom prebalovani masirovat kremom pupik to tiez mam pocit ze trosku pomahalo...ale teda to su len osobne skusenosti kazde babo je ine🙂 velmi drzim palce a este by som sa aj poradila s pediatrickou ta ta ukludni aj co sa kakania napr tyka alebo s tymi liekmi🙏
Kakanie nie kazdy den je v poriadku, ale len ked je dieta spokojne a dokaze sa lahko vykakat aj o tri dni (teda stolica potom nie je tuha, plastelinova ci tvrda). Ak dieta boli brusko alebo ma problem sa vyprazdnit, ja by som skusila zmenit znacku mlieka. K probitokam: treba nasadit v tomto pripade Biogaiu (nie Hylak), ta ma kmen s preukazanym ucinkom pri bolesti bruska (samozrjeme nie u kazdeho ten ucinok mat bude.. potom pripadne Probiofix alebo infant dophilus), SabSimplex/Espumisan ak na dieta nafuknute tvrde brusko, ColiPrev mozes vyskusat - pouziva sa pri prechodnej laktozovej intolerancii, ktorou malicke babatka casto trpia. Ty ale pises, ze obcas je nekludny, takze predpokladam, ze zatial nejde o nic, co by bolo takto treba riesit. Prejidte na Biogaiu, masiruj a cvic nozickami pri kazdom prebalovani, polohuj viackrat denne na brusko a ak by sa problemy zhorsili, tak ako som pisala vyssie. K rurke - ja som tiez pouzivala kazdy 2-3 den velmi velmi dlho, netreba sa bat, ze sa na nu dieta nauci, ALE treba ju pouzivat vtedy, ked dieta aktivne tlaci a snazi sa vyprazdnit samo a nejde mu to, nie ked si rodic povie, ze uz by sa malo vykakat. Capiky Lecicarbon som vtedy nepoznala, ale teraz by som ich davala ako prvu volbu urcite 👌
Zaverom: ak je dieta spokojne (napriek obcasnemu placu, ktory nemusi byt vobec sposobeny bruskom), brusko je makke, dieta sa nepuci a netlaci a ked sa po niekolkych dnoch vykaka a stolica je makka a vykaka sa lahko, tak nie je dovod nic riesit ani menit 🙂
@snazilka_bio_mamka zober odsávačka a každé 2-3 hod odsaj svoje mlieko a daj mi svoje materské. To je vždy lepšie než UM. Máš mlieko, keďže máš tvrdé prsníky, len ho musíš odtiaľ dostať. Ak ti dieťa nevie sa prisat, tak odsávaj a dávaj tak kým si zvykne na prisatie sa normálne.
@snazilka_bio_mamka ak ti na kazde kojenie vycucne tych 20ml a je spokojne tak neviem preco sa trapis s UM
No a zapal je z toho te mas vela mlieka a nedavas. Masiruj a cez bolest vytlacaj rucne, nie odsavackou
@snazilka_bio_mamka suhlasim s kitycat, ty mlieko mas lebo mas prsniky zapalene. Preto treba dietatko casto prikladat, ono sa musi naucit ako ma tahat a ako sa ma prisat. Tie zaciatky su velmi narocne a casto bolestive ale to sa spravi. Ja som pri oboch synoch mala zozaciatku az bolesti brucha pred kazdym kojenim, lebo som vedela, ze to bude boliet. Chvilku aj im aj mne trvalo kym sme sa naucili ako na to ale po takych dvoch, troch tyzdnoch uz paradicka a oboch som kojila do dvoch rokov. Drzim palce, nevzdavaj to s kojenim. To, ze odsajes len 20ml absolutne nic neznamena, babo si vysaje viac.

@snazilka_bio_mamka hylak by som vylúčila a začala používať probiotiká,espumisan my sme občas aj rekralnu rúrku dali. Ale to masírovanie pokračovať ďalej. Prípadne počkať ešte 2 týždne a keď problémy neustúpia poradiť sa s pediatrickou o zmene mlieka.