Obezita u 8 ročnej dcérky
Ahojte mam 8r dceru ma 132cm a 39kg. Co mam robit aby schudla. Slane pochutiny , sladke vody nepije. Sladkosti nema kazdy den . Poradte mi pls jedalnicek alebo co obmedzit. Od mala je taka stavba , po ex strane su vsetci velky.
Napisem ako sa mi podarilo: davam si pozor aby nezobkali medzi hlavnym jedlom, odvratim ich pozornost cinnostou, pitim. zatial funguje. Sladkosti mame doma len tmavu cokoladu, vodovu zmrzlinu a veganske gumene cukriky, max. na olovrant a malo. Dvakrat tyzdenne tancuju. A nemozu jest pred strojom, telkou. To neni pravy hlad. Mne to funguje, maju 11 a 7.
@essinna1 Presne tak, žiadne diety. Keď tak urobiť zmeny v jedálničku celej rodiny. Obmedziť sladkosti, keď tak urobiť domáce dezerty (ubrať cukor), nech nemá pocit, že nemôže. A hlavne aktívny život, celá rodina, na prechádzky, bicykle, plávať. Ak má záujem tak nejaký športový krúžok, ale nie na silu. Myslím si, že pohyb je kľúčový. Ale musí mať príklad v rodine, nie že ty choď von behať a ja budem pozerať telku. Prajem veľa zdravia.
Dnes o detskej obezite hovorila pediatrická v rádiu...vôbec žiadne cukríky.keksiky.sladke vody...nieže malo ale nič...a zelenina.zdrava strava.pohyb každý deň nie iba cez víkend keď majú rodičia čas...bicykel má? Partiu na Loptove hry má?
stitnu zlazu daj vysterit ako prvu
To co mate furt s tou stitnou zlazou kazdy chce kila zvalovat na to, zmena stravy a pohyb a nic jej nebude
Toto je mierne off topic, ale napíšem. Daj si pozor na svoj postoj k nej a aj reči. Už len ten nadpis, že chceš, aby schudol 8 ročne dievčatko
Dnes deti a obzvlášť dievčatá dospievajú veľmi rýchlo a toto môže byt pre ňu veľký problém, že mama má problém s tým ako vyzerá
Aj keby bola trosku guľatá, musíš jej dať cítiť že ju ľúbiš aj keď má 5 kíl navyše
Zas sa netvarme, že všetky deti majú mat v 8 rokoch 23 kíl. Obzvlášť ak píšeš že otec a jeho rodina sú veľkí ľudia
Fakt pozor, ja mam sestru zdravotnícku a je fakt že nám pribúda obetných deti, ale aj deti na psychiatrii s poruchami príjmu potravy
A žiaľ veľkú zásluhu majú matky, ktoré nie sú spokojne so svojimi deťmi
Veľa zdaru
Stitna zlaza by mal byt prvy krok, ked sa to toci v rodine, tak je nadfunkcia stitnej zlazy casto dedicna. Skontrolovat to poriadne, aj hladinu cukru v krvi. Aspon budes vediet, ked sa nic nepotvrdi, ze je to skutocne strava. Pre mna na 132 cm 39 kil este nie je nejaka strasna katastrofa, trochu nad limit, ale nie vela... Ked nepije sladke vody, nepapa medzi hlavnymi jedlami, davas jej porciu na detsky tanier a normalne varene jedlo, kopa ovocia a zeleniny na desiatu a olovrant... nerobis nic zleho...
@zuzubb007 tak napriklad u nas v rodine, teta, sesternica a aj moja dcera problemy zo stitnou zlazou maju, berie lieky piaty rok... kedze je to dedicne, tak by som to ako "ono to nebude ono" moc neposudzovala.
@janinah to nie je podľa mňa správny postoj, úplne obmedziť sladkosti. Sladkosť určite nie kupovaná v obchode, ale napr. nízkotučný tvaroh vyšľahaný s medom a kakaom, raz za čas, alebo s ovocím. Ak bude mať dieťa úplný zákaz, bude v škole drankať sladkosti od spolužiakov, meniť ich za ovocie, nad čím mama nemá kontrolu. cestou je zmeniť stravovacie návyky celej rodiny a voľný čas tráviť v maximálnej miere mimo domu, v prírode, pohybom.
ak chces dosiahnut dlhodobe vysledky a bezbolestne, musis zmenit navyky celej rodiny. Postupne a nenapadne. serviruj na mensie taniere, ak mate nahodou velke. Ku kazdemu jedlu, serviruj zeleninu, akukolvek a vzdy. Var s cerstvych surovin, ziadne polotovary, setri cukrom, olejmi. Dohliadnut, aby mala pravidelne pohyb, ale netreba nic extremne. Stacia rodinne prechadzky. Vyhybat sa skrytemu cukru vo vyrobkoch ako jogurty, akoze zdrave sladkosti a potraviny. Zameraj sa na co najmenej spracovane suroviny. Ako dezert ovocie, v akejkolvek podobe, ale nie neobmedzene, ak by to bolo extra vela.
@elizabet173 úplný súhlas
@elizabet173 tvaroh s medom nepovažujem za sladkosť...
@pribinak vypytovať? Má 8 nie 4....zmene návykov má predchádzať rozumne veku primeraná debata
Píšeš len ze nepije sladké vody a neje slané pochutiny ale čo zvyšok stravy, aký má pohyb koľko? To ze je obezna povedal kto?
Do ničoho drastickehk by som nešla... Upraviť stravu celej rodiny, dbať na pitný režim, dostatok spánku a pobytu na čerstvom vzduchu... Príkladom musi celá rodina...
Moja ma tiež 8r a 37 kg aj keď je teda vyššia ale od obeznej ma hodne ďaleko...
@janinah ale sladký je a sladkosť nahradí, ale môže to byť kľudne aj tvarohový alebo ovocný koláč, banán postriekaný šľahačkou a pofŕkaný čokoládou, či dve tri kocky tmavej čokolády, stále lepšie ako sladkosti kupované. No sladkosti zakázať úplne vedie deti k tomu, aby sa nimi prepchali, keď sa raz za čas k nim dostanú.
@sense tiež by ma zaujímal celkový životný štýl a stravovanie rodiny. Je rozdiel dieťa vyzdvihnúť z družiny, zobrať ho na kúpalisko, ísť tam na bicykloch, tam mu kúpiť ovocný vodový nanuk, broskyňu a minerálku, večer prísť domov, na večeru zapekanú brokolicu so zemiakmi a rajčinovým šalátom a je rozdiel vyzdvihnúť dieťa z družiny autom, prísť domov, mama ide variť vysmážaný karfiol s tatarskou, na olovrant lupačka s kakaom a kým sa dovarí večera, dieťa na tablete.
@essinna1 tak pokiaľ nepije sladké vody ani minerálky tak je to dobre... Treba zameniť napr biele pečivo za cereálne.. Co sa týka sladkosti raz za čas môže.. Tiež nieje dobre všetko obmedziť... Nejesť vyprážané... A tiež nejest o nejakej neskorej hodine to tiez nieje dobre...ale aj záleží ci je štítna žľaza v poriadku... Nie jedno dieťa na s nou problém a priberá aj keď sa nestravuje zle... A treba jej to s kľudom vysvetliť co môže a co nie pretože keď sa do nej bude hustit bude to mať uplne opačný efekt... No nepríde mi to zas dáka extra velka nadváha..
@essinna1 nech si vyberie sport, ktory ju bude bavit a od septembra ju prihlas. Dovtedy kazdy den chodte na prechadzku, najlepsie niekde na kopec a budete obe spokojne.
@anjelicek26 presne tak, u nas to zacalo maminou, ked sla do menopauzy, potom sestra v puberte, tiez mala kila navyse, ale to decko stale bolo v pohybe a aj tak. Mala asi 14, prestala jest po 17, az ked zacala polihovat, dlho spat, nevedela sa zobudit a odpadavala, mala nizky tlak, tak mamu napadlo, ze to moze byt stitna a aj bola. Katastrofalne hodnoty. Mne sa "porouchala" po druhom porode, mam aj Graves-Basedowu chorobu, aj Hashimota, strieda sa mi hyper s hypofunkciou. Par rokov klud a po tretom porode taka "parada", ze fakt z mesiaca na mesiac ine stavy 😒
8 rocna mozno zacala uz aj dospievat, celkovo hormonalny profil nie je na skodu, inzulinova rezistencia, cukrovka, prolaktin a androgeny - vsetko by som dala vysetrit. Hlavne, ak sem tam zje sladkost...Lebo ja mam 8 a 6 rocnych a sladke maju kazdy den, bud ranajky na sladko alebo poobede nieco male, ovocie, syn mi zje na veceru 2 chleby, iny den zas plny tanier krupice a je tak akurat, dcerka je troska oblejsia. Radsej jeden-dva odbery, ako to zanedbat.
@sense tak lekarka podla tabuliek. Stitna je ok. Zaxal fo nej rypat ex ... ranajky jogurt , alebo mlieko s kukuricnimi ceraliami,desiata chlebik tmavy alebo kvaskovy alebo grahamovy rozok zo sunkou ,alebo maslo a zelenina kedy ako,obed v skole , plus ovocie a voda,obcas keks alebo croasant. Poobede teraz nanuk . Vecera chlebik s niecim ,alebo zelenina s cottage cheese , alebo ryzove rezance kecup syr. Kedy ako. Chodi na kolobezku , vs kole lietaju
@essinna1 mne sa vidí tých sladkostí, alebo teda sacharidov dosť veľa. Kukuričné cereálie by som nahradila ovsenými vločkami na raňajky a nejakým ovocím, prípadne orieškami, desiata ešte ujde, maslo samotné nie, radšej tvrdý syr, nie tučný, obed v škole neovplyvníš, keks croissant by som nedávala, radšej ten šľahaný tvaroh, keď ešte aj nanuk má, je to príliš, verím, že nie denne.. Večera zase chlieb, možno by bola vhodnejšia ryba, zemiaky, zelenina a kečup vôbec nie.
Bola som s nou aj na hormonolnom odbere , ma zvyseny jeden hormon , zacali jej rast chlpky na genitaliach. Lekarka povedala ze je to v ramci normy. Tym ze je vysia aj baclutejsia ,nevyzera na 8. Ten hormin uz produkuju diavcata od 6roku. Stitna je ok. Od mala bola taka mohutna , teraz jej vyskocilo brusko a stehna . Teraz v tych horucavach je pohybu menej . Tak zacneme chodit kazdy den na rychlejsie prechadzky. Mala berie aj anopyrin ,ma hustejsiu krv. Zienky tiez si myslim ze treba viac pohybu. Jogurty vymenim za biele , pridam ovsene vlocky ,a ak vas este nieco napadne piste mi pls. Ona je taka pazravejsia ,ale jak deti.

@essinna1 v tomto veku žiadne diéty a už vôbec nie čo tu ti poradia podaktoré odborníčky
V tomto veku len podporovať šport, veľa pohybu a zdravú stravu