Obriezka. Ako sa s tým chlapci v dospelosti vyrovnajú?
Ahojte, mojmu synčekovi robili pred dvomi týždňami obriezku zo zdravotných dôvodov. Okrem prirastenej predkožky mal aj veľmi skrátenú uzdičku, takže iná možnosť nebola. Mne osobne to nevadí, neodsudzujem to, len sa bojím, aby s tým synček nemal v budúcnosti problémy. Myslím psychické. Má to krásne spravené, zahojené, bez jaziev. Len sa bojím, aby nemal nejaké predsudky, komplexy a nehanbil sa v budúcnosti nadviazať vzťah s dievčaťom, poprípade sprchovať sa v spoločnosti a pod. Mamičky, máte s tým niektorá skúsenosti? Ako to berú Vaši synovia? Sú s tým vyrovnaní a berú to v pohode? Viem, že dnes to už tento zákrok asi nie je nič výnimočné, ale predsa je to na dosť chúlostivom mieste a v puberte si deti vśímajú všetky "odlišnosti" ....ďakujem za odpovede.
....obriezka zo zdravotných dôvodov - áno...
...obriezka na základe tradície alebo náboženstva - nie...
...každý kúsok nášho tela má nejakú funkciu...
...obrezávanie, odstraňovanie, alebo naopak implantáty sú zásahy do tela a organizmus nám to môže "vrátiť"...
@veonka Suhlasim s publikaciou, ci strankou z ktorej si cerpala informacie. Ja nie som odbornik na obriezky, to sa priznam.
Ja sa snazim vysvetlit, ze obriezka NEROVNA SA trauma, alebo menejcennost
Ci sa muz da obrezat, alebo neda je to podla mna jedno. Rozdiel je to iba jeden- DOVOD obriezky
Muzi na slovensku su tiez obrezani ( nie je ich az take velke mnozstvo) ale vacsinou sa obriezka u nas robi, iba v pripade "nutnosti" A vidim, ze takych pripadov je tu dost.... cize obriezka ma asi dost velky vyznam.
V inych krajinach ( nie iba USA, ale aj Azia, Australia, Novy Zeland, Afrika) sa obriezka robi z 3-och dovodov:
- nabozensky dovod
-tradicia
-PREVENCIA proti problemom, ktore mozu nastat pocas zivota
Tradiciu povazujez za trapnu....neviem, ale tradicia je v zivote cloveka a rodiny dost podstatny faktor. Tradicie rodiny sa prenasaju z generacie na generaciu a ludia si potrpia na to, aby zostali v rodine, aby sa uchovali pre deti a dalsich potomkov.....je to velmi silny faktor.
Myslim, ze ziadny rodic by nechcel zle pre svoje dieta..... Ak je obriezka tradicia v rodine a je to nieco, s cim ma rodina iba kladne a pozitivne skusenosti, tak tu tradiciu prenesu na deti... Moj manzel je spokojny, jeho otec bol spokojny, jeho brat, jeho dedko....preco by nepreniesol tradiciu na syna?
Je pravda, ze dieta je v tomto pripade ochudobnene "vyberu a nazoru"...ale niektore veci si deti jednoducho nevyberaju a rozhodnutie spada na rodica.
Mne osobne je jedno, ci je chlapec obrezany, alebo nie. A o to mi ide.
Obriezka dievcata- to si prehnala ale poriadne...to hadam nemyslis vazne. Rozmyslam, ci existuje pripad, ze dievca by muselo byt obrezane zo zdravotnych dovodov.... Prosim ta....to co porovnavas? 😀 😀
Zato moja dcera ma prepychnute usi lebo je to nasa tradicia. V skolke je jedina... Ano, len koli tradicii ich ma prepychnute a tiez namala moznost si povedat, ci chce mat usi prepichnute alebo nie. Zato, ze to nie je miesto genitalii, neznamena, ze to nie je adekvatny priklad.
V obidvoch pripadoch sa dieta same nemoze rozhodnut, v obidvoch pripadoch sa rozhodli za deti rodicia.
V obidvoch pripadoch to nebolo nutne....bola to skor tradicia a prevencia z nasej strany.
@adus123 Mas pravdu....
Ale to je tak....moj manzel na mna pozeral ako debil, ked som mu povedala, ze mala bude mat nausinice v uchu uz ako babatko... 😕 Tak som mu to vysvetlila....
Tak isto som bola ja hotova z toho, ze chcel dat obrezat syna...On mi tiez vysvetlit svoje pre a proti....My vychovavame deti spolu. Ja nie som vyssia hodnost a moj manzel ma rovnake pravo ako ja zasahovat do rozhodnutia nasich deti.
@digysa ...prečítala som si tvoje argumenty...s niektorými súhlasím ale skôr sa prikláňam k názoru @veonka...tradície sú naozaj dôležité v živote spoločenstva, ale mnohé tradície časom zanikajú ako prežitok alebo z dôvodu neopodstatnenosti v dnešnej dobe...
...súhlasím s veonkou a tiež sa mi obriezka v mene tradície nepáči a nesúhlasím s ňou...
...podľa mňa je to tradícia založená na náboženskom základe a nemá žiadne medicínske opodstatnenie...
...píšeš, že prepichnutie uší je porovnateľný prípad ako obriezka ženských genitálii...
...nesúhlasím a veonka to opísala dosť jasne - ucho je len chrupavka bez nervových zakončení..
...ženské genitálie sú najcitlivejšie miesto na tele...
...prepichnutím ušného laloku nič neodstraňujeme a nepoškodzujeme funkciu ucha...
...ženská obriezka poškodzuje funkciu ženských pohlavných orgánov a to snáď v tej najvyššej miere v akej môžu byť poškodené - pripravujú ženu o orgazmus...
...a obriezka z dôvodu prevencia je podľa mňa ešte utopistickejší argument ako tradícia...
...prevencia pred čím ?
...pred chorobou ?
...ako môže rodič vedieť, že dieťa bude choré ?
@ywana myslim, ze s prikladom zenskej obriezky a prepichnutia usi sme sa vobec nepochopili...ale to nevadi.
Ja som svoj nazor vyjadrila.... v podstate uz nemam co dodat... len dodatocne zopakujem,ze "JA" osobne nikoho k obriezke nenutim. Mala som partnerov obrezanych aj neobrezanych a u mna ich pohlavny ud nehral ziadnu podstatnu rolu (resp. sex nebol koren rozchodu 🙂 )
Uz to necham na mamickach, ktore sa zaoberaju tymto problemom a maju pred sebou "nutenu" obriezku svojich synov, ako sa budu vyrovnavat s pocitom, ze ich syn je obrezany.... Zelam vela stastia a pevne nervy, ked budete pocuvat akekolvek poznamky od okolia... 😎
Dakujem za vsetky reakcie, dlho som tu nebola, bola som mimo PC, tak sa ospravedlnujem... 🙂
Podla mna sa absolutne neda porovnavat obriezka a prepichnutie usi. Nausnice dievca v dospelosti nosit nemusi, dierku moze nechat zarast, nemusi nosit nausnice cely zivot ak nebude chciet. Takze urcita moznost volby tu je, co pri obriezke nie je. Samozrejme to sa bavime o obriezke koli tradicii.
@syslica moj partner bol obrezany v citlivom veku - v puberte, zo zdravotnych dovodov. nikdy som od neho nepocula ze by mal problem na panskych toaletach alebo sprchach, ze by na neho ostatni pokukovali alebo si s neho robili posmesky. myslim ze v podstatne vedia to o nom len ti muzi ktorim to povedal, ako velmi si myslite ze sa chlapci na toaletach "ocumuju"? takisto som od neho nepocula ze by mal s tym problem v intimnom zivote a predpokladam ze vsetky zeny co ho videli, videli nieco take prvy krat v svojom zivote.
@digysa nechapem ake poznamky od okolia mas na mysli? ty by si dala svojho syna obrezat a potom to vyhlasila do obecneho rozhlasu, ci? a predpokladam ze kazdy rodic ktory sa takto rozhodne, je s tym zmiereny. ale mas pravdu, kazdy rodic sa musi rozhodnut. ak nema chlapec ziadne problemy, kludne mozu rodicia pockat do jeho dospelosti, nech sa sam rozhodne.
@ywana prevencia pred hromadenim bakterii, ktore vieme ze tam su a vieme ze sa nedaju odstranit beznou hygienou. je to casovana bomba ktora moze vyusit kedykolvek do zdravotnych problemov nielen chlapca ale bohuzial aj jeho sexualnej partnerky. zuby si predsa tiez umyvas kazdy den do cista a nepytas sa ze naco, ved nie je iste ze budes mat kaz alebo paradentozu? a co ockovania? chces povedat ze na ne nechodis a nedala si zaockovat ani svoje deti? ironiou je moda dnesnych dni - mamicky chodia dat zaockovat svoje 14 rocne dcery proti rakovine krcka maternice, ale zaroven budu brojit proti chlapcenskej obriezke, ktora je prevenciou pred nakazou touto chorobou....
ahojte.chcem sa opytat z vasich skusenosti.mojho syna caka onedlho v ritual obriezky.umrtvia mu to lokalne alebo nie?ma 14 mesiacov. mam tak aj o neho strach
moj manzel je obrezany a je to ovela krajsie, estetickejsie a vacsie?🙂 nemenila by som. a ak raz budem mat syna, urcite mu dame obriezku urobit. zato moja sestra ma presne opacny nazor. 😒 je to asi len otazka preferencie.
@canama Trochu neskoro reagujem, lebo som si to vsimla az teraz... 🙂
Citujem:
"nechapem ake poznamky od okolia mas na mysli? ty by si dala svojho syna obrezat a potom to vyhlasila do obecneho rozhlasu, ci? "
Ja tiez nechapem...ja som reagovala na uvodny prispevok matky,ktora dala obrezat syna a teraz si mysli, ze z toho bude mat psychicku traumu a spoluziaci, alebo deti v skole budu mat divne poznamky, ak uvidia, ze je obrezany.... Takze skus sa zamerat na mamicku, ktora zalozila temu 😉
Ja som svojho syna dala obrezat a som nesmierne stastna, ze nemusim prechadzat tym, cim prechadzaju mimicky pri pretahovani predkozky....ktore sa v mnohych pripadoch skoncia obriezkou tak-ci-tak 😉
A tiez som za to, ze kazdy sa rozhodne ako chce...ale nemam rada komentare typu- aka som to matka, ze dam obrezat dieta, a je to zmrzacenie a podobne blbosti
Obriezka je obriezka..... nerozdeluje sa podla toho, ci je preventivna,alebo nevyhnutna....
Ak dam obrezat dieta preventivne, tak je zmrzacene
Ak dam obrezat dieta, ktore ma problem s predkozkou, to zmrzacenie nie je.... 😀 ha-ha-ha... aky krasny dvojity standard
@ywana ak je obriezka nevyhnutna nechapem preco sa robi... preco ju lekari uz davno nevylucili z praxe...ked je to take hrozne a zmrzacovanie ...preco nenasli iny sposob ako pomoct zrastenej predkozke....
A este si napisala: ...každý kúsok nášho tela má nejakú funkciu...
Ano, mas pravdu...aj slepe crevo.... 😖
VIes, koli takymto ludom, ako si ty mam teraz na Slovensku klamat a vymysliet si pribeh, ze syn mal velke problemy s predkozkou a nic ine nam nezostavalo iba ist na obriezku... Vtedy budem v tvojich ocich akoze spravna matka???
Neviem......nechapem vas vsetky, ktore si myslite, ze obriezka je horibilna vec, nedavate vobec zmysel.......
Dolezite je, ze chlapec bude mat predkozku...ale surove stiahnutie zrastenej predkozky je vzdy lepsie, ako obriezka.... 😅
@vitaaa URcite sa dozaduj umrtvenia! Na slovensku si masiari a nie lekari...co citam diskusiu o pretahovani predkozky u chlapcov a necitlivosti lekarov...az mi je zle...
Tvoj syn uz je starsi...moj mal 1 den a cela procedura trvala 15min s odchodom a prichodom sestricky, ked mi brali syna na obriezku. Ja vobec ani neviem, ako to prebieha....nemali sme ziadne problemy...bol to velmi kratky proces...ktory si skoro vobec nepamatam...
@digysa
Citujem:
"ak je obriezka nevyhnutna nechapem preco sa robi... preco ju lekari uz davno nevylucili z praxe...ked je to take hrozne a zmrzacovanie ...preco nenasli iny sposob ako pomoct zrastenej predkozke...."
...ale ja som nikde nepísala, že by obriezka vôbec nemala byť vykonávaná...
...ja som napísala, že :
...obriezka zo zdravotných dôvodov - áno...
...obriezka na základe tradície alebo náboženstva - nie...
Citujem: "A este si napisala: ...každý kúsok nášho tela má nejakú funkciu...
Ano, mas pravdu...aj slepe crevo...."
...áno, ale slepé črevo lekári odoperujú, ak stratilo v tele svoj význam, neplní funkciu a dokonca ohrozuje život...
Citujem: "VIes, koli takymto ludom, ako si ty mam teraz na Slovensku klamat a vymysliet si pribeh, ze syn mal velke problemy s predkozkou a nic ine nam nezostavalo iba ist na obriezku... Vtedy budem v tvojich ocich akoze spravna matka???"
...prečo by si mala klamať ?
...ak si o obriezke tak presvedčená, tak ju prezentuj a nedaj sa strhnúť názorom matiek, ktoré s tým nesúhlasia...
...toto nemá nič spoločné s obriezkou, ale s tvojou silou čeliť názorovým rozdielom...
...a ja som nikde nenapísala, že si nesprávna alebo zlá matka (to by som si nedovolila) - ja len nesúhlasím s obriezkou z rituálnych dôvodov, to je všetko...
Citujem: "Neviem......nechapem vas vsetky, ktore si myslite, ze obriezka je horibilna vec, nedavate vobec zmysel.......
Dolezite je, ze chlapec bude mat predkozku...ale surove stiahnutie zrastenej predkozky je vzdy lepsie, ako obriezka..."
...nemyslím si, že obriezka je "horibilná vec", ja len nevidím jej význam, ak nie je vykonávaná zo zdravotných dôvodov...
...v podstate je to odrezanie určitej časti tela bez dôvodu (len na základe určitých zvyklostí)...
Na záver: ...ani jeden z argumentov ma nepresvedčil o opodstatnenosti obriezky, ktorá je vykonávaná na inom, než zdravotníckom podklade...
...obriezka je osobnou vecou každého jedinca, ja som len vyjadrila svoj nesúhlas s týmto činom...
...a ak už má byť obriezka vykonaná z náboženských dôvodov, nech si ju vyberie mladý muž v takom veku, kedy už dostatočne chápe náboženstvo a s týmto aktom plne súhlasí...
ahojte... mojmu obriezku robili ked mal 15, teraz je uz velky fesak ma 18...
@ywana Súhlasím! podľa mňa je veľmi veľký rozdiel ak sa pre obriezku rozhodne dospelý muž a keď ju dá rodič urobiť dieťaťu len tak 😒 Neviem, nechcem sa púšťať do veľkých debát, ale nechápem vôbec túto tzv. tradíciu. Ako môže toto urobiť matka svojmu dieťaťu? prečo sa ona tiež nedá obrezať? keď to tak už musím napísať...
Hygiena? to je len výhovorka! estetickosť? hm... no neviem 😒
Samozrejme ak je zdravotný problém a nieje východisko chápem to, ale inak som jednoznačne proti! Predkožka má svoju funkciu a keby nebolo takých "úžasných" lekárov čo sa malým deťom "v tom prplu" tak by neboli ani z polovice take problémy pri odliepaní predkožky. Mne to príde až úchylné, že sa Dr. týmto zaoberajú pri úplne maličkých deťoch.
A môj osobný názor na obrazaných ... nepáči sa mi to, vyzerá to divne? nechutne? (nič v zlom 😅 ) Jednoducho tam chýba tá časť, ktorá tam má byť a ktorá spĺňa určitú úlohu!
ahojte mamicky... 🙂 mame so syncekom podobny zdravotny problem ako vy...ma zuzenu kozticku na penise a musia mu robit obriezku..ideme 5.marca na operaciu do BB k jednej super Pani doktorke,ktora ho vysetrovala uz pred rokom,ale este sme pockali ci sa mu to neupravy ☹ ale nic stale to ma take...obriezka mi ani nerobi take problemy ako celkova opercia,bojim sa aby nenastali neake komplikacie... ☹ a preto pisem neakej mamicke ci neam neaku skusenost so svojim syncekom a koplikaciami pri tej operacii alebo po nej....alebo nech mi poradi ako najlepsie zmiernit bolest malemu,lebo najhorsie je ze ma este plienky 😒 tak viem ze ho to bude stipkat...tak prosim neaku mamicku o radu,alebo ako bola spokojna so starostlivostou ak bola v BB na zakrok..dakujem s pozdravom Ivana 😉
@pastelka28 a má tvoj malý nejaké problémy? 😕 Píšeš, že má ešte plienky, čiže môj názor je, že by som obriezku určite odmietla. Ak niesu problemy, tak je veľmi skoro takúto vec riešiť.
No ma taky cerveny zalud popraskane zilky na nom,nakolko mu ratie a ta kozka mu v tom brani,tak sa mu to musi obrezat..a ma cervenu predkozku okolo otvoru kde cika...ale inak iny problem nema..ale ak by by som mu ho pretiahla tak by sa mu hned urobil zaskrt ak viete co je to... ☹ uz sme boli nejeden krat s tym na pohotovosti....ale uz sme sa rozhodli,dufam to bude ako tak znesitelne pre maleho...najviac sa bojim tej narkozi a co bude potom... ☹
Netreba zit v USA a mat takyto nazor,ze je obriezka spravna.ja zijem v rakusku a dokonca s manzelom ktory ma urobenu obriezku a je to najlepsia vec co moze byt.nechat dieta trpiet len aby sa mu potom v skole alebo v zivote nesmiali,tak to je ubohe,a to ze to v niektorich nabozenstvach vykonavaju to sa zase potrvdzuje len nazor niektori slovaci asi zaspali dobu, je to len mali kusok kozicky,ktory mu moze neskor narobi len problemy, 🙂 a ked bude dospeli bude rad ze to ma a partnerka tiez, nemusi bat ze chyti daku chorobu.kludne daj syncekovi spravit obriezku a nemej vicitky,pomoze mu to a mozno raz sa ti aj podakuje,a co sa tyka citlivosti ta je vyssie ako pri neobrezanom,lebo zalut je hnet drazdeni. partner aj partnerka si dokazu milovanie viac vychutnat.a co sa tika obriezky zeny tak to asi je uz privela ako to mozete porovnavat.to je naozaj zhovadenie a zmrzacenie zeny,a nic zo zdravotnym zakrokom a higienou.
@ywana ucho je praveze jednou z casti tela ktora ma spustu nervovych zakonceni a prepojene s kazdym organom v tele. Ked nahodou niekedy pojdes na akupunkturu, tam ti to priamo vedia vysvetlit. Prepichnutim usi, ak sa narusi nejaky bod, mavaju ludia dozivotne problemy, ktore ani netusia, ze su spojene s aplikovanim nausniciek uz u malych dievcatiek. Azijske medeciny su v tomto na stokrat vyspelejsej urovni ako nase.
Na margo toho, ze usi nemaju nervove zakoncenia a neposkodia sa prepichovanim.
@loxa Tak ja takto na verejnom fore teda prezradim najskor to, ze nikomu obriezku nevnucujem, iba mi vadi, ze ja som nejaky tyran, co mrzaci deti...
Na margo toho, ci citim nejaky rozdiel pri sexe. Kedze som mala priatelov aj zo slovenska, tak sa priznam, ze ja osobne ziadny, ale ziadny rozdiel pocas sexu necitim. Moj manzel nema ziadny problem a uprimne bola to jeho prosba, aby syn bol obrezany, ako on.
Ziadne hygienicke problemy nemame.
Ale ja v tom vidim neskutocne pozitivum hlavne v rannom veku chlapcov...ja mam pokoj na cely zivot, nemusim nic pretahovat.
Ja sa vsak priklanam k nazoru....ak obriezka, tak hned v rannom veku.... Inak tomu treba nech volny priebeh. Mne je skutocne jedno, ci je niekto obrezany, alebo nie...ale hlboko sa ma dotyka, ak mi niekto napise, ze mrzacim svojho syna a moj syn je chudacik......
Zatial sa moj syn na to nestazoval.... 😅
@loxa Ale jeden rozdiel tu je... moj manzel vydrzi velmi, velmi dlho pocas sexu kym dosiahne orgazmus. To je jedna vec, ktoru ked porovnam, tak ziadny frajer tolko nevydrzal, co moj manzel (sice som ich nemala stovky, ale pre porovnanie mi to uplne staci). V tom vidim skutocny rozdiel.
ahojte, moj manzel je tiez obrezany zo zdravotnych dovodov a malemu ju planujeme dat urobit ako babatku tiez. a povazujeme to za normalne. preco? lebo manzel si tie zdravotne problemy uzil uz ako dospely muz a hovori, ze to bolo peklo, liecil sa z takeho maleho zakroku vyse mesiaca, pri dietati je to jednoduchsie a rychlejsie. a vraj nechce, aby si nas maly uzil to, co si musel prezit on.
@digysa
Hm, zaujimava debata. Manzel je Zid, a prenho je absolutnou samozrejmostou, ze jeho synovia budu obrezani. Ja som bola velmi proti a vela sme sa na tu temu hadali. Nakoniec som uznala, ze ak budeme zit v krajine, kde je vacsina muzov obrezana, bude asi lepsie pre syna aby bol obrezany aj on. Ked som otehotnela, modlila som sa, aby to bolo dievcatko, a vyslo to 🙂 Ale chceme dalsie deti, a hrozba obriezky nado mnou stale visi.
Jedna vec je ta bolestna skusenost ktorou si to dieta musi prejst. Viacere vyskumy ukazuju, ze pre deti je obriezka traumou (sledovali spravanie a stresove hormony u deti). Neviem si predstavit, ze by som dovolila, aby niekto mojmu dietatu sposobil bolest bez toho aby na to bol velmi dobry dovod. (Dobre, do istej miery pomoze znecitlivenie atd.) Ale co mi vadi este viac: je to trvaly zasah do tela mojho syna, bez jeho suhlasu, navyse na mieste pre muza tak chulostivom, a tak citlivom. Nasledky mojho rozhodnutia ho budu sprevadzat cely zivot v tych najintimnejsich chvilach. Vidim to takto- ked sa narodi zdrave dieta, jeho telicko je dokonale, presne take ake je. Ja nemam pravo donho bezdovodne zasahovat. Mozno nie kazdy chlapcek chce mat penis "ako ocko". Poznam osobne rodinu, kde je otec obrezany a syn nie. Ked bol syn dost stary na to, aby si vsimol rozdiel medzi penisom svojim a otcovym, spytal sa otca, preco ho ma taky iny. Otec mu vysvetlil co a ako. Syncek sa zamyslel a povedal, ze je rad, ze jemu to neurobili.
Ja viem, ze vacsina obrezanych muzov sa nestazuje, alebo si to dokonca pochvaluju. Ale faktom je, ze ti, ktorych obrezali ako malych nemozu vediet, ake by to bolo mat neobrezany penis.
A su aj ti, ktori sa stazuju http://www.foreskin-restoration.net/forum/showt...
Obriezka je na ustupe uz aj v Amerike a Kanade, kde bola doteraz velmi popularna. Uz sa vie, ze neexistuju ziadne medicinske dovody na jej rutinne prevadzanie. Este aj velmi rozsireny nazor ze partnerky obrezanych muzov maju nizsie riziko vyskytu rakoviny krcka maternice bol spochybneny.
Tymto Ta nechcem napadnut, ani obvinit z toho ze si zmrzacila svojho syna (ako som uviedla vyssie, ak raz budem mat syna bude obrezany tiez). Len by ma zaujimalo, ci si sa na to niekedy pozrela z tejto stranky. Ci sa nebojis, ze raz sa Tvoj synator prida k tym "foreskin restoration" chlapikom, ci nebodaj Ti vytkne, co ste mu to spravili.
Moj syn ma otca kuwaitana moslima ale ja som trvala na tom aby obriezku nemal a ani nema,je uz dospely a je velmi rad ze ju nema,jeho otec mu zavidi ze jemu tu obriezku urobili,najcitlivejsia cast tela sa stane uplne necitlivou po obriezke.Obriezka je uplne zbytocna z akehokolvek aspektu.Hygienicke dovody?Dnes uz ma kazdy kupelnu a tecucu vodu po ruke 😀

@digysa ..reagujem na poslednu vetu v Tvoom prispevku ....."Ale tieto "slovenske" prispevky o traumach z obriezky ma najskor rozosmeju, potom si pomyslim, aki mozu byt niektori ludia negramotni a nakoniec ma vytocia...."...mozno Teba rozosmeju, pretoze zijes v Amerike, kde je obriezka beznou vecou a ako si pisala robi sa dokonca aj zato, ze ju ma dedo, potom otec maleho a tak to v rodine pokracuje. Myslim si, ze to zase nie je na Sk normalne, ze obriezky sa davaju robit takto "generacne". Je to predsa len zakrok, ktory by som asi ani ja nedala svojmu syncekovi urobit, keby to neboo nevyhnutne zo zdravotneho hladiska. Nechala by som to na nom, ako sa v buducnosti rozhodne.
Osobne nemam proti tomuto zakroku nic, neberiem to ako zmrzacenie, ci zohavenie piposa, ale viem, ako to beru ludia na SK...ako nieco INE...takze si myslim, ze prijatie obriezky na Sk a prijatie obriezky v USA je uplne odlisne.....preto chapem obavy mamiciek obrezanych chlapcekov tu na SK....