Obriezka. Ako sa s tým chlapci v dospelosti vyrovnajú?
Ahojte, mojmu synčekovi robili pred dvomi týždňami obriezku zo zdravotných dôvodov. Okrem prirastenej predkožky mal aj veľmi skrátenú uzdičku, takže iná možnosť nebola. Mne osobne to nevadí, neodsudzujem to, len sa bojím, aby s tým synček nemal v budúcnosti problémy. Myslím psychické. Má to krásne spravené, zahojené, bez jaziev. Len sa bojím, aby nemal nejaké predsudky, komplexy a nehanbil sa v budúcnosti nadviazať vzťah s dievčaťom, poprípade sprchovať sa v spoločnosti a pod. Mamičky, máte s tým niektorá skúsenosti? Ako to berú Vaši synovia? Sú s tým vyrovnaní a berú to v pohode? Viem, že dnes to už tento zákrok asi nie je nič výnimočné, ale predsa je to na dosť chúlostivom mieste a v puberte si deti vśímajú všetky "odlišnosti" ....ďakujem za odpovede.
@pastelka28 ahoj,my ideme tiez na operaciu,a termin mame 5.3. idete do nemocnice,alebo na jednodnovu chirurgiu?kolko ma maly?ak chces o tom popisat,napis IP.dakujem 🙂
@adula3334 AHOJKY...No my ideme do BB tiez na jednodnovu chyrurgiu normalne do nemocnenice na detskom oddceleni...moj Samik bude mat v juni 3 roky 🙂 ...a tvoj??...a vy ske odkial??...kam idete na operacoi a preco vlastne??? ☹
@ruthke Uz len slovne spojenia: trauma po obriezke a zhrozena z obriezky nasvedcuju o tom, ze tento zakrok beries velmi negativne.
Podla mna by si sa mala spytat svojho manzela, ako sa vysporiadal s traumou z obriezky.... ( Ja skutocne neviem, o akej traume pises)
Ja poznam traumu z pretahovania predkozky, alebo z obriezky vacsich deti, ktori mali iba lokalne umrtvenie a rekonvalescencia trvala dost dlho.
Ak si pozorne precitas mamicky v diskusii, kedy maju problem s pretahovanim, tak tam najdes stovky prispevkov, kde mama pise toto: " syn mi neda ani chytit pipika, ma z toho traumu, alebo sa boji, alebo ma zly pocit...a pod"
Moj syn takyto pocit nema... ja neviem o akej traume pises...fakt, prepac. Mozno tvoj manzel mal traumu....
Pytala som sa na to mojho manzela: on sa mi stale smeje, ze co to trepem. Mam kamaratky s chlapcami....vsetci su obrezani....nikto ziadnu traumu nespominal a to sa rozpravame o dost intymnich veciach ohladne detskych zdravotnych problemoch....
@loxa Nie...teba nemyslim.
Ja ale uz k tomu v podstate nema ani co dodat....my sme robili obriezku v nemocnici, trvala 15 min, zotavovanie bolo 8 dni a bolo to pred 7-mi rokmi. Odvtedy ma tato vec nenapadne, akurat ak sa ma tu niekto na nieco spyta...alebo ma zaradi do skupiny matiek, ktore zmrzacuju matky.
Ten, kto potrebuje obriezku zo zdravotnych dovodov asi traumu mat nebude a matka je hrdinka.
Ten, kto je obrezany hned po narodeni, nema ani potuchu o zakroku, nema ziadne nasledky...ten utrpel traumu a jeho matka je tyran.
Akurat vysledok je ten isty: dvaja obrezani chlapci 😅
Asi tak sa to chape v kruhu Slovakov. Nikoho tu o nicom nechcem presvedcovat, kazdy by sa mal rozhodnut sam.
Ale tie rozhodnutia rodica za dieta su proste nevyhnutne...dieta si nevybera meno, dieta si nevybera oblecenie, ani kocik, ani miesto, kde bude zit, ani skolu do akej bude chodit, ani ci bude zaockovane, alebo nebude zaockovane....su veci, ktore musi rozhodnut rodic.
@digysa tu o vela veciach vela zeny "nepresvedcis" ... to je ako ked ja som povedala ze nekojila som prve dieta a nebudem ani druhe ... to mas to iste .. nikde to nikto neriesi (tiez zijem v zahranici ) a na slovensku zenske zomna urobili krkavciu matku bez toho aby sa hoci len tak zo zaujmu opytali ze a mala si neake problemy alebo tak ... takze nasa slovac vie byt hnusna zakerna a preto ja uz vyberam slova ked tu prispievam a ignorujem hlupane ktore su neuveritelne zaslepene a blbe ....
@monikajaco kojenie to je tu kapitola sama o sebe....to ti verim.
Moj syn sice obriezku nema ale moj nazor na to je ze tteba v nom budovat taku zdravu sebadoveru a napriklad mu povedat ze je vynimocny ze to nema kazdy 😉 osobne obriezka u dospeleho chlapa urcite vyzera lepsie ako origos ;) a je to aj omnoho hygienickejsie.Aj moslimovia robia obriezky a niesu preto menejcenny este to aj oslavia.Pointa:treba mu to hlavne vysvetlit cim skor aby neprislo k nedorozumeniam nieje to ziadna choroba a myslim ze nebude sam dnes to je dost caste.keby to je bezbolestne tak ja by som ju dala hned spravit ale bohuzial nieje actrapit to moje chlapciatko nebudem pokial to nieje nutne len tolko pekny den
ahojte chcem sa aj ja podeliť so skúsenosťami ohľadom obriezky, staršieho syna operovali ako 2,5 mesačného, obriezka bola nutná nakoľko mal balanitidu mal tam baktériu a take male miminko, nemohlo byť od narodenia stale na ATB. Operacia dopadla super aj rekonvalescencia, do 2 tyždnov sme mali pindurika zahojeného ( myslim, si po skúsenostiach aj s chalanmi kamošiek, čim menšie dietatko, tym to všetko lepšie znáša).
My mame teraz 6rokov a už asi rok problém, že ked sa mu pipik postavi ( čo je za den aj 2 krat 🙂) boli ho ale zaujímave je, že nie v mieste, kde mu obrezali kožku, ale v mieste kde ma dierku kadial cika a ked mu pipik už nestoji je všetko ok:(((( už sme boli u detskej urologičky ta zhodnotila, že je všetko ako v poriadku. Ja už neviem, viete mi nietkora poradiť čo to môže byť???????
Ahojte,mozte mi niekto popisat ako to vyzera po obriezke-doliecovanie? a Ci je rozdiel ked ma dieta 10 mes. alebo 3 roky.Teda ako dlho to trva?
@katkabudik Podla mna je obrovsky rozdiel ak robis obriezku 10 mesacnemu chlapcovi v porovnani s 3-rocnym.
My sme davali obrezat 2-dnoveho syna a hojenie.....obycajne obviazanie gazou asi tak 10 dni a to bolo vsetko. Ziadna krv, ziadne opuchy, ziadna bolest....len sa tam nesmela dostat voda 2 tyzdne.
@jajus myslim, ze obriezka s tym nebude mat nic spolocne....nie som odbornik, ale ak ho to boli pri dierke, tak skus urologa, mozno infekcia, alebo nieco s mocovymi cestami.....neboli ho to ked cika?
@digysa Ahoj!ja sa chcem len informovať ako prebieha obriezka u detí?Môj syn má 21mesiacov a ťažkosti z predkožkou,tak ma zaujíma táto téma,čo sa týka obriezky,treba platiť za uspatie alebo ako to prebieha či sa len znecitlivie miesto,môže byť pritom matka ak sa neuspí?A ako skoro sa môže vykonať?Aj nejaké odbery sa robia myslím krvi či moču pred zákrokom?A potom ako sa stará o penis kým sa zahojí respektívne ako dlho trvá hojenie približne?Vopred ďakujem za informácie.
@zora256 Ahoj. Asi to moc neporadim. V prvom rade nie som na Sk. V druhom rade, mojmu synovi (ako som uz spominala vyssie) robili obriezku ked mal 2 dni. Robili mu ju v nemocnici a zakrok trval cca 10 minut. Syna mi zobrali, o 15 minut bol naspat, bez placu a penis mal gazou obviazany, kde bola vaselina.
Domov mi dali sterilnu gazu na 10 dni- na prevazovanie , maly sa nesmel kupat pocas tohoto obdobia...resp. iba penis nesmel mat styk s vodou. Hojenie prebiehalo bez infekcie, ziadna krv. O 10 dni sme gazu dali dole a bolo.
Asi by si sa mala skor spytat @pastelka28 Ona mala planovanu obriezku. Ako pastelka28? Ako dopadla obriezka? Mohla by si prezradit, ako to prebiehalo? Ako vidis, tak zora256 ma par otazok...
ahojte mamicky...no kde zacat..no my sme to mali planovane,lebo nebol uz dovod dalej cakat,mal zuzenu predkozku na pipiku,a neso mu pretiahnut...tak sme boli objednany na operaciu,no so Samkom sme prisli rano do nemocnice o pol osmej a isli sme do izby a cakali...maly bol celkom dobrucky potom aj zaspal,len bolo vela deti,tak jeho zobrali operovat presne o dvanastej predtym mu dali vypit taky sirupceka isiel na salu a ani o desat minut uz lezal na jiske...tak som pri bol asi desat minut a previezli ho na izbu nazad...tam sa prebral a trosku plackal,nechcel tu kanilu,co mi tiekla vyzizva,ale potom zasa zaspikal a spal asi az dve hodiny,zatial mu dotiekla infuzka tak uz bolo dobre...a potom musle uz len pit ,vypila nazraz asi dve flasky cajiku a bol hladny chudacik ale nemohol..no a potom prve cikanie trosku plackal a potom uz pri dalsom vobec...tak som bola prekavapena...no a okolo stvrtej nas pustili domov...doktorka nam vysvetlila ako sa starat o pipika,mocili sme ho 3 krat denne v harmaceku a potierali skorocelovou mastickou...a o par dni sme uz pretahovali ako islo...a maly bol uplne paradny ani nevedel pomaly,ze bol operovany a teraz ked sme boli na kontorole ,tak nam povedala doktorka,ze ma vystavneho pipaka,vobec mu to nastrihnutie nie ej vidiet,takze nebolo vobec potreben robit obriezku,,,,a tak a teraz pretahujeme kazdy den a bez problemov..... 🙂 tak odkazujem mamickam nech sa neboja,ja som sa strasne a uplne zbytocne,a hlavne nech si dobre rozmyslia do akej nemocnice a akemu doktorovy ho daju operovat...toto je asi najdolezitejsie....s pozdravom Iva
@digysa ĎAkujem 🙂
@pastelka28 Ahoj!ĎAkujem za opis 🙂Takže ten sirup ho uspal,ak som dobre pochopila?A pred operáciou bolo treba nejaké odbery krvi,alebo niečoho?A po odporučení asi koľko ste čakali na termín?Či hneď,vás vzali?A koľko Ti mal malý vtedy?Ďakujem za info.
@zora256 nam hrozila tiez obriezka, neskutocne problemy sme mali s pipikom, dr, nas chcela poslat k urologovi no nastatsie vda MK (tu som sa docidtala aky su urologovia necitlivy a pretiahnu predkozku na silu.)som isla najprv na chirurgiu a neolutovala som, tam mi mila pani r. povedala, ze som veru dobre urobila, lebo urologovia sa veru nehraju a ani nehladia na to ci tam budu dalsie zrasty atd. Dr. nam dala najprv masticku a povedala ak toto nepomoze tak operacia, na moje stastie som natierala denno denne davala som si pozor, aby sa do pisulaka nedostal krem a po 2 mesiacoch sme isli na kontrolu, teta dr. pozrela a vravi: no este pohackujeme a bude dobre, to znamenalo, ze mu predkozku musela odlepit, (maly dostal nalepky, trochu zamrncaL a potom bolo dobre, mozno jedno dve cikania mrncal, ale repik urobil svoje a uz je dobre, mal skoro dva rocky)lebo bola uzka a aj prilepena a este aj uzdicku ma kratku, ale to nam povedala, ze na to mame este furu casu, hlavne je aby problemiky a zápaly uz neboli, tak od toho dna vieme pekne pretiahnut a umyt a nemame ziadne problemy a uzdicka sa vraj moze casom aj povolit a natiahnut. tak a toto je nasa skusenost. Maly spokojny a ja tiez
@sylvia78 Ach moja ďakujem krásne kiežby bolo aj nášmu dobre čím skôr,nuž my máme problém sa dostať autobusom k detskej do tejd dediny kde je pondelok preto sa chystám sním utorok na druhom mieste je ľahší spoj, tak jej dám prezrieť mu predkožku a pinďúra a nak dá niečo naň alebo doporučí niečo,veď to,že urológovia sú hrozný,ako mi opisovali dievčence z dediny ako oni pochodili snimi,tak nechem takúto traumu malému spôsobiť,radšej k detskej,ona mu už 3x stiahla nasilu ale nie úplne si myslím,tak mu to určite upravý ako aj vlani,mu upravila a framikoin nám vtedy stačil naň a bolo,ale asi mu aj repíkový čaj spravím nato a poutieram mu ho sním,nanajvyš,je dobrý proti zápaľom,tiež harmanček vysušuje aj.Ja len moc dúfam,že nič vážne.
@zora256 nie je dobre nasilu pretahovat, mozu sa vytvorit zrasty a je to este horsie, nam chirurgicka detska predpisala TRIAMCINOLON kremik a to nam dost pomohlo, dovtedy to bolo hrozne, malehu pindura maval hrubeho a priam bordoveho od zapalov, klop klop klop uz je dobre a dufam, ze tak aj zostane. Zelam melo bolesti a nech to mate co najskor v poriadku
NIe nie ten ho neuspal iba ho mal omracit trosku,uspala ho az narkoza potom na sale ale tam som ja uz nebola....no my sme boli v BB a maleho operovali hned o dva tyzdne ako sme boli u doktorky,vobec sme dlho necakali.... 🙂 a maly mal 2 roky aj 8 mesiacov...a nie malemu nebrali krv nebolo treba,ked nie je ziadne ochorenie v rodine...iba sme boli na aneszioligii a tam sa rozpravali iba s nami....malemu nic nerobili... 🙂 a vy aky mate problem???zora256
My sme mali tiez podobny problem aj ked neviem ci az tak vazny. Boli sme u jednej starsej doktorky chirurgicky, ktora nam povedala ako to robi, rucne, bez narkozy a operacii...tak sme sa toho bali a isli sme este na sukromnu kliniku k urologovi, vraj dobremu ale pomerne mlady doktor. Tak sme tam boli par krat a neslo to,nevedel si s tym rady, tak nam povedal ze to bude potrebne urobit asi operacne a ze rozhodnutie je na nas. Vraj niektorim muzom obriezka moze vadit ak su tam citlivejsi... Tak nakoniec sme predsa isli za tou starsou doktorkou, za par sekund to mala urobene, tyzden sme macali v repiku a chodili ku nej a vsetko sa pekne zahojilo bez operacii. Podla mna zalezi hrozne aj na doktoroch. Niektori to proste nevedia .. samozrejme ze mozu byt aj pripady ked by to fakt neslo...to neviem posudit.
@sylvia78 ĎAkujem za radu,veľmi dúfam,že bude čím skôr vporiadku.
@pastelka28 Ahoj!ĎAkujem za odpoveď.Problém,kiež by som vedela čo je príčina jeho bolesti pri sťahovaní predkožky,nenechá si stiahnúť ani len poriadne pozrieť pinďúra,a keď mu stojí tak z na vrchu predkožky vidno červenú cievku,a zúžila sa mu predkožka od kedy si nenechá sťahovať.Len mi hovorí,že ho bolí.☹Ale ináč pri cikaní nemá problém nič len pri sťahovaní. A nasilu mu nesťahujem,len pokade sa dá,a pokiaľ dovolí,pri jeho otáčanísa a utekaní z plienky hneď sa mi posadí a posúva preč keď sa mu ho dotknem že mu ho pozriem :-/.
@keram3053 A vedela by si mi opísať ako sa máča pipík v repíku,viem iste smiešna otázka,ale myslím tým v akej teplote,či si nechala vychladnúť?íky vopred za radu.
@pastelka28 Ozaj chcem sa opítať ešte tá kanyla je čo vlastne a kam sa zavádza?A tu v Sk treba platiť za obriezku,alebo ak máte odporučenie tak platí poisťovňa?A v akej ste poisťovni neviete dôvera prepláca?A tam kedy treba do poisťovne z odporučením na obriezku a kedy ste dostali súhlas na preplatenie?Ďakujem vopred.
@zora256 Zdravim.... no kanila je to co ma v rucicke ihlu, ktora sa vytahuje az vtedy ked ide dtieta domkov...no neviem my mame zdravotnu pistovnu a vsetko sme mali uhradene..neviem ako je to u inych poistovni..ale asi tiez zadarmo,a nie nepotrebovala som suhlas od poistovne....
@pastelka28 Dobrý večer!To je fajn,tak iste už to máte zasebou a je všetko ok,prajem vám už len šťastné dni 🙂A roky.Kiežby sme mali všetko ok,a nemal by zápaly už ak sa podarí vyliečiť z Atb.tak nebudem riešiť obriezku,iba ak by sa opakovali ťažkosti,moc dúfam,že liečba zaberie a najmä že nám niečo detská dá naň.

Milion ludi, milion nazorov. Nech si kazda spravi, co uzna za vhodne. Kazda mate svoj rozum, pristup na internet a doktorov, kde mozete ziskat informacie a poradit sa.
Odsudzovanie a jasterenie sa, ci a preco to jedna urobila alebo neurobila, je absurdne. Nikdy neviete za akych podmienok sa rozhodi.