Obriezka u novorodenca
Ahojte, čakám chlapčeka pomalicky sa mi blíži termin no mam otazku …a to na tému obriezka ..
viem ze je tu zopár diskusií na tému obriezka ale v ziadnej som sa nedozvedela to co potrebujem ..
Moja otazka teda znie ..mamicky mate niektora doma synceka ktoremu ste dali spravit obriezku hned po narodení?
My sme o tom s muzom diskutovali vela studovali nacitali si KVANTA a zhodli sme sa ze maleho chceme dat obrezat ..
no neviem ako to funguje ci to treba riesit s pediatrickou uz teraz a ci moze mat obriezku spravenu hned v porodnici napriklad aby sa to cim skor zahojilo.? .. mate s tym niektora skusenost?
za odpovede na moju otazku vam vopred dakujem
@saharse chlapci sa tiez mozu dat proti hpv zaockovat a teda nestretla som sa s chlapom ktory dodrziaval hygienu a mal by tam nejake necistoty alebo smrad... vravim je to podobne ako preventivne dievca pripravit o prsniky lebo vsak moze dostat rakovinu. Keby to bolo take super asi by to doporucovali pediatri robit vsetkym chlapcom a nie ze tu si to niekto zmysli ze je to super a ide zasahovat do maleho babatka (ktore mimochodom este nie je ani na svete a uz sa rodicia rozhodli zanho)
@nin12345 moj syn 1,5rocny ma nezostupeny semennik, pri vysetreni u urologa mi spominal doktor, ze aj obriezka asi bude nutna a nato mu hovorim ze obriezku budeme riesit urcite ale nie teraz a nie tu na sk a nie naraz s operaciou semennikov, nato doktor povedal co som sa sama cudovala ze to je to najlepsie co mozme urobit. potom sa mi to stalo aj s najstarsim ked sa ma pytala ci stahujem predkozku, povedala som ze to neriesim kedze planujeme obriezku, tiez to kvitovala.. no musim povedat ze aj keby mi dotoho hocikto rozpraval, vzdy by som sa pre obriezku rozhodla..nema to jedno jedine negativum, zato pozitiv az az..
@saharse no tu by bolo aj par tych negativ spojenych s chirurgickym zakrokom. Ale nevadi beriem ze na to mame kazda iny nazor. Povedz mi ale ktory dospely chlap co nema s predkozkou problemy sa pojde dat zajtra dobrovolne obrezat lebo to ma len pozitiva. Pri vas to chapem u tvojho syna je to zjavne potrebne tak samozrejme ze mu ju date spravit
@nin12345 a este prepac ze pisem na 3x ale ja rozhodujem o svojom dietati. Takisto ako ho nutim umyvat si zuby lebo viem ze to je prospesne, takisto mu dam urobit obriezku, takisto ho nutim sa ucit. Nenecham ho rozhodovat o nicom o com si myslim ze nieje prenho dobre, alebo o tom co viem a som presvedcena ze je spravne.
@nin12345 moj syn nema vyslovene indikaciu na obriezku. Najstarsi syn nikdy nebol u urologa a obriezku ma spravenu. Tieto negativa ktore su vypichnute na fotke ktoru si ledva dohladala, su rizika ktore su pri kazdej jednej operacii v narkoze. Mojmu muzovi pri septoplastike hovorili ze su s tym spojene rizika ako docasna strata zraku, prebodnutie nosnej prepazky a nasledne “piskanie” pri dychani atd atd.. Co sa tyka realnych rizik ktore su tam vypichnute ako estetika to mas pri vsetkom aj pri spominanej septoplastike(nevies na koho natrafis bohuzial. Dalej co sa tyka bolesti a zhorsenie sexualneho zazitku, moze byt pokial sa to vykonava v dospelosti(dospely muz moze citit rozdiel pred obriezkou a po obriezke) vseobecne ale plati, ze praveze po obriezke je penis viac citlivy na dotyky v dobrom slova zmysle. Viac ktomu nemam co dodat, obriezka je prospesna a nema ziadne negativum iba benefity. Tiez sa stotoznujem s nazorom, ze by sa mala vykonavat neskor(5-8 rokov najneskor)
@saharse tak ja som mala partnerov neobrezanych a naozaj som sa nikdy nestretla so zapachom. to je ako dovod strasna blbost. chlap co sa neumyva bude smrdiet ci je obrezany alebo nie. toto je neskutocna kravina.
ale nech sa tu vyjadria aj ine zeny ci ich partneri smrdia.
vydrz to je tiez vymyvanie mozgov. to chces tvrdit ze neobrezani chlapi su slabo vykonni? ja s tym teda problem nemam ani u muza ani som toto nikdy nezaznamenala.
tiez sa mozu vyjadrit partnerky neobreanych muzov.
nepochybujem ze s tym problem mat niekto moze ale rozhodne toto nie je top benefit.
HPV? dnes su ockovania a navyse je to len znizenie rizika. zaujimala by ma relevantna studia o kolko percent. lebo toto je veta bez vypovednej hodnoty. v populacii je velke percento obrezanych muzov dokonca vo viacerych krajinach asi aj vsetci napriek tomu je HPV hrozba ako je to mozne? mozno su vysledky skreslene tym ze v krajinach kde je obriezka nabozensky odovodnena je aj promiskuita nizsia. a vysledky tym mozu byt ovplyvnene.
z nejakeho dovodu ta predkozka tam je. rezat zdrave dieta nie je normalne. a mna by zaujimalo aj ci kazdy ten urolog ju ma na sebe urobenu.
a prepac ale za mna je rozhodovanie o takejto osobnej a intimnej veci ktora je nezvratna nespravne pokial nejde o ohrozenie zdravia. ci davas si preventivne vyoperovat aj apendix len preto ze sa niekedy niekomu zapali? mas vytrhane preventivne vsetky zuby mudrosti? nie o tomto by mal rozhodnut sam clovek. pokial by moja matka takto rozhodla o mojom tele za mna bez zdravotnej indikacie bola by som nastvana a nie vdacna. je to jeho telo. pokial nema zdravotne problemy nie je to fer. a prosim ta nezrovnavaj ucenie a umyvanie zubov s nezvratnym chirurgickym zakrokom. to nemozes mysliet vazne.
@pralinka25 presne tak!! Ja som bola zdesena len ze ma v detstve rodicia ostrihali na kratko lebo som mala vsi ale tak vlasy dorastli predkozka chlapcom nova nenarastie. Istotne sa s tym zmieria ale neverim ze nebudu rozmyslat nad tym ze preco prave oni museli o nu prist rozhodnutim svojej matky a ze jej to bolo lekarmi umoznene aj bezdovodne
@pralinka25 vybrala si si zo vsetkych vaznych pro akurat tie menej vazne pro akou su smrad a estetika.. to ze ma obriezka len benefity a ziadne negativa ale nijak neovplyvnis lebo je to fakt-ci sa ti to paci, alebo nepaci. Nebojim sa toho, ze by moji synovia za mnou za 10/20/30rokov dosli s tym ze su nestastni z toho, ze nemaju na penise kus koze, za ktorou sa usadza spina a bakterie. A takisto sa nebojim toho, ze by v buducnosti mali nejaky zdravotny problem skrz to-ze tam ten kus koze nemaju. Viem ze som im ako matka zabezpecila znizenie viacerych zdravotnych rizik a ak mas syna, porozmyslaj nad tym aj ty. Viac sa ktomu nejdem vyjadrovat, nepotrebujem nikomu dokazovat ze 1+1=2
@saharse mam syna dokonca s obriezkou a nikdy by som to nedovolila keby nemusel. druhy syn dufam ze toto nebude musiet nikdy podstupit. citala som si o tom hodne ked sa nas to tykalo. nic z toho ma nepresvedcilo.
ano vidim tam tie "benefity" aj tie nie o estetike. chcela by som vidiet cisla. priznam sa ze v mojom okoli ti neobrezani muzi nekapu ako muchy na vsetky tie rakoviny co sa tam pisu. a ani ich partnerky neumieraju na HPV. v tvojom okoli ich je vela? proti HPV je daleko vyssia miera ochrany nizsia promiskuita, ockovanie .... nie za mna to nie je dost presvedcive. ak by to tak bolo obrezavalo by sa veselo vo vsetkych vyspelych krajinach. ale nerobi sa to.
@saharse preco az v neskorsom? Nie je lepsie davat to robit babatku? Rychlejsie sa to zahoji a menej bolesti ostane v pamati…. Aj za starozmluvnej doby ked Zidov davali obrezavat na 8 den po narodeni robili takto skoro pre nejaku pricinu
@katarina092 ja sa nato pozeram z pohladu matky..nechcem trapit tak male babatko bolestami, nech by boli akokolvek slabe.. mne vyhovoval presne vek 6rokov, kedy moj syn vedel co sa mu bude robit, preco sa mu to bude robit a vedel si davat aj pozor na seba pri rekonvalescencii. Ale vela ludi v mojej rodine to davaju robit babatkam a tiez hovorili ze sa to rychlejsie hoji atd atd, mne sa ale ta predstava nepacila.
V emerike bežný jav, skoro každý čávo má obrezaného vtáka a nikto to nepovažuje za problém.
Skôr divne zazerajú na europskych vtákov, že čo to ja zjav :D
@saharse tak 6 rocny trpiaci chlapec nieje zrovna vyhra podla mna ale Vy ste matka..
@katarina092 vobec netrpel, hral pri tom playstation, doma sme mali oslavu s celou rodinou kde dostal kopec darcekov, pytal sa kedy tam pojde zas..🤣hahah

@saharse asi nie som scitany clovek. Pred cim je to prosim prevencia? Chapem ak sa chlapcovi casto vracaju zapaly alebo ma iny problem ze sa preventivne urobi obriezka ale robit preventivne obriezku potencialne zdravemu babatku mi pride ako keby si dala dievcatku preventivne urobit mastektomiu aby nedostalo rakovinu prsnikov