icon

Ochorenie hlasiviek - " spevácke uzlíky "

denisocka
16. jún 2012

ahojte ,
chcela by som poprosit o radu ohladne zachrípnutia . Syn uz dobrý rok,ak nie viac je jemne zachrípnuty . Ja ako rodič som si to nejak neuvedomovala,kedze ho pocuvam denne - stale spieva - teda skor tlaci na pílu,kričí,samozrejme večne plače,vrieska a ked mladší spí tak šepká . pred nejakým mesiacom mali v skolke laryngitidu, a zacal tak hmkať,akoby mal niečo v krku , vonku sa aj extremne schladilo a tak som myslela,ze ho skriabe v hrdle a takto už mesiac mu striekam aj tantum verde,aj davam od cibule s medom po calcium , avsak posledný týžden sa to uplne zhoršilo - akoby mutoval . je mu 4,5 roka a kedze sa mi to nejako nezdalo,vzala som ho k lekárke a tam vraj všetko Ok,vzala mu výter a ten tiez dopadol OK. Dnes som ho vzala na ORL a tam ma lekár dost skredo odbil,kde sme boli doteraz - ze má uzliky na hlasivkách,mame ist k foniatričke aby ho naučila normálne rozpravat, Tak neviem,ci hovori nenormálne,alebo ci nevie dobre pracovat s hlasom,ale je pravda,ze ked nepiští tak vrieska ...

mate s tým niekto skusenost , u skolkarov-skolákov ? co som zatial vygooglila su operacie ale u dospelých,lebo je tam potrebne 2 týždne po operacii mlčať a to on nedokaze ani 2 hodiny,obavam sa ze ani 2 minuty 😒

citujem z netu :• hlasivkové uzlíky a polypy: (Benígne nádory hrtana) príčinou býva premáhanie „hlasu“, pri polypoch, ktoré sú veľmi zriedkavé, okrem nadmernej hlasovej záťaže môže byť aj zakrvácanie pod sliznicu hlasivky. Uzlíky bývajú väčšinou na oboch hlasivkách a umiestnené sú väčšinou asi v polovici hlasiviek a to na vnútornom okraji, polyp býva často len na jednej hlasivke a môže byť lokalizovaný ako na vnútornom okraji tak aj na povrchu hlasivky. Hlas detí býva zastretý, s chripotom, tlačený, žily na krku sú pri hovorení zreteľne vystúpené.
Liečba u malých detí spočíva v hlasovej hygiene (nekričať, nespievať, hlasno sa nesmiať, nerecitovať atď.) a hlasovej reedukácii (hlasové cvičenia). U starších detí je možná operácia, ak si to stav vyžaduje.

funkčné poruchy

• detská hyperkinetická dysfónia je veľmi častou poruchou hlasu u detí, niektorí autori udávajú, že až 15 % detí má túto poruchu.
Príčinou je nadmerná hlasová námaha, časté hlasné rozprávanie až krik (dieťa sa chce svojím hlasovým prejavom uplatniť medzi ostatnými deťmi) Chlapci často napodobňujú zvuk motorov, kričia pri športe a pod.
Príznakom je zachrípnutie (dysfónia), hlas je tvorený nadmerným fonačným tlakom, zvýšená náplň krčných žíl a posúvanie hrtana mierne smerom nahor pri rozprávaní.
Diagnostika: pri vyšetrení nemusia byť na hlasivkách žiadne chorobné zmeny, pri rozvinutom náleze sa môžu postupne vyvíjať hlasivkové uzlíky (opísané vyššie).
Pozor! Ak vyšetrujeme dieťa okolo 3 - 4 rokov myslíme vždy aj na možnosť hrtanovej vrodenej vývinovej chyby, prípadne na papilomatózu hrtana. Ak sa nepodarí urobiť vyšetrenie hrtana takzvanou nepriamou laryngoskopiou (u detí je to pre zlú spoluprácu časté), je potrebné dieťa vyšetriť cez nos fibroskopom (tenkým ohybným káblom s optikou), prípadne priamou laryngoskopiou v celkovej anestézii (celkové uspatie ).
Liečba u detí predškolského veku je ťažká, treba sa zamerať na inštruktáž rodičov a vychovávateľov o hlasovej hygiene, možná je aj hlasová reedukácia skúseným hlasovým terapeutom. Šance na úspech nie sú však veľké. Liečebné výsledky v tejto oblasti sa zlepšujú s rastúcim vekom.
Chirurgickú liečbu treba starostlivo zvažovať, pokiaľ nie je odstránená príčina, je veľká možnosť recidívy.
Prognóza býva pri dobrej spolupráci zo strany dieťaťa a jeho rodiny priaznivá.
Pozor! Neplatí názor, že porucha hlasu sa upraví v puberte.

http://www.orl-lfuk.sk/hlasove_poruchy_u_deti.php

Strana
z2
jalla
24. nov 2015

@strapco13 mozem sa opytat? mojmu synovi tiez nasli uzliky, zachripnuty je uz tristvrte roka (v podstate odkedy mu brali nosnu mandlu, ukricany je tiez od narodenia) a povedala ze mame ist k logopedovi. Aky je prosim rozdiel medzi logopedom a foniatrom? ked som tu citala prispevky, tak ich poslali k foniatrovi... Nas k logopedovi... Dakujem

katrin21
24. nov 2015

@jalla foniater riesi poskodenia hlasiviek, vystruje atd...FOniater je LEKAR..
Logoped nie je lekar... leogoped riesi vyslovnost,reč, ton reci... spravne dychanie apod..

denisocka
autor
24. nov 2015

Nechodili ...

jalla
24. nov 2015

@katrin21 lebo tu niekto pisal ze k foniatrovi chodili na cvicenia ci ich ucil rozpravat, sa mi zdalo

ssonnykka
25. nov 2015

@jalla boli sme u foniatra, isla som tam s velkymi ocakavaniami, lebo na orl povedali ze dobry foniater to odstrani, ale foniatricka mi povedala iba to iste co na orl a poslali nas k logopedovi, ze on nam pomoze... Ale

ssonnykka
25. nov 2015

@jalla sme na tom rovnako... Logopedicka nas vladtne posielala k orl, aby sme to riesili... S liecbou nema skusenosti, ale ak som spravne pochopila je to hlavne o hlasovej hygiene! Nekricat, podsadit hlas a to u nasho nehrozi... Momentalne je prvak myslela som,ze sa to skludni, predca cez hodiny tolko nemoze vypravat, ale on si to vynahradi cez prestavky a po skole...

banana10
23. júl 2020

Ako ste na tom, zlepsilo sa to? Tiez to teraz doma riesime.

Strana
z2