Očné vyšetrenie 6 ročnej dcéry

moonica
18. feb 2022

Ahojte , prosím Vás Maminy, ktoré máte skúsenosť s deťmi a zhorsenym zrakom. Včera som bola s dcérkou ( čerstvých 6r) na vyšetrení, mala som podozrenie , že nevidí úplne v poriadku. Vyšetrili ju bez rozkvapkania lekár sa vyjadril , že možno to bude na okuliare , po rozkvapkani nám povedal , že netreba. Kontrola o 3 mesiace. Správu mi pozrela ale aj ina Dr, ktorá sa vyjadrila , ze na jej vek je to vysoká dioptria a okuliare hby aj bolo treba .
Viete mi poradiť niekto ak sa vyznáte ? Ako ste to mali vy s detičkami? Či nejaký čas čakali a neskôr dali okuliare … Prikladám správu .
Ďakujem 🙂

nique
18. feb 2022

@moonica 5r zistili 0,5 a 1 a hneď mu dali okuliare.

euka210
18. feb 2022

moji nosili od cca 4-5r. Viem ze tam bola vacsia tolerancia, ze ked je +-1 tak sa nedavaju okuliare, moj mal az 4,5 a dostal 3,5 a 3. Ale uz ma 8r a ma tusim o 1 slabsie na oboch. starsi mal len okolo 1- 1,5. Ma 10r a v lete mu povedala ze slabsie ani uz nemoze mat ako mal...a to ani nenosil kvoli rusku...takze uz nenosi...iba k pc ked ho bolia oci, lebo po 5r som zistila, ze ma blizko, nie na dialku 😂 Nasi chodili 2xrok, teraz kvoli kovidu 1x rok...ked dal uz o 3mes, tak caka ako bude dalej, lebo to je skoro. mozno potom da uz okuliare.

yoxinka
18. feb 2022

@moonica
5 ročnej dcére namerali dioptrie 2 a 1,5 a okuliarky veru dostala, avšak s dioptriou o polovicu menšou. Lekárka hovorila, že úplne v pohode okuliare o pár rokov vôbec nemusí potrebovať, u detí sú okuliare ako liek, nie korekcia ako u dospelých. Oko sa vyvíja a okuliare to pomôžu skorigovať správnym smerom.

moonica
autor
18. feb 2022

@yoxinka jasne ja súhlasím , že okuliare sú ako liek. Skôr sa mi nezdá , že keď namerali na oboch očkach 1,75 tak ich nedostala 🤷🏻‍♀️

yoxinka
18. feb 2022

@moonica
Ja chápem, no neviem poradiť :(. Možno skúsit ešte iného očného … hm?

oktoberka
18. feb 2022

Bohužiaľ,lekári majú rôzne názory na korigovanie oči celkovo. Či deti,či dospelých.
Veľakrát aj dospelých tlačia k tomu,že netreba okuliare,nech oči nezleniveju,atď.
Už to je úspech,že lekár dieťa pred vyšetrením rozkvapkal. Už ani toto 80%leksrov nerobí.
Ja by som išla na kontrolu o tie tri mesiace. A uvidíš,čo povie.

sojorez
18. feb 2022

@moonica Je rozdiel medzi plusovymi a minusovymi dioptriami. Deti su v podstate od narodenia s vyssimi plusovymi dioptriami a ked oko rastie, tak tie plusove sa zlepsuju (teda znizuju). Pokial dieta nema problemy ( strabizmus z nevykorigovanych dioptrii, bolesti oci, hlavy...), tak sa okuliare nedavaju a su kontroly. Minusove sa praveze rastom dietata zhorsuju, zvacsuje sa dioptria, vacsinou az do ukoncenia rastu. Ja mam minusove, zacala som nosit ako tretiacka na zakladke a dorastla som do -4.
S dcerou chodim kvoli strabizmu, tam dr zvolila konzervativny pristup korekcie okuliarmi, napriek tomu, ze dcera dioptrie nemala. Po par rokoch zvysovania dioptrii v snahe vykorigovat strabizmus uz ma dioptrie + 2,5. Po zmene lekarky som sa dozvedela, ze dceru bolo treba hned zoperovat. Takto uz jej dioptrie ostanu, oko si zvyklo.

eriksonka1234
18. feb 2022

@moonica aj dcére dali hneď okuliare, potom jej 2x zvýšili dioptrie a zrazu na konci 3 tieho ročníka začala vidieť a už okuliare nepotrebuje

moonica
autor
18. feb 2022

@sojorez áno citala som , že deti majú dlhšie plusové dioptrie . Budem dôverovať lekárovi , uvidím čo povie na kontrole v máji a potom už pôjde mala do skoly a uvidíme. …