Od koľkých rokov môže chodiť dieťa samé k doktorovi?
Naša doktorka ma od 15
Podľa zákona od 18 rokov, ale mnohí pediatri už vyšetria aj stredoškoláka samého, stačí napr telefonát rodiča
tak zjavne je to všade inak, naša lekárka vyžaduje podpis do karty zakaždým....takže ešte pol roka musím chodiť s ním
Môj chodil na strednej škole už sám.
Ja som syna k pediatricke posiela sameho tak od 11-12 rokov s anginou, bolavym hrdlom, kaslom a pod. a nebol problem, ze som tam nebola
@belllinka 11-12 rokov to vážne ??? Akože ako ja rodič by som osobne neposlala sama dieťa k doktorovi . U mňa to bude iste že ak by po 15 narodeninách tak len s tým že zavolám že príde .dnešné deti donesú čokoládu kávu a majú ospravedlnenku bola som svedkom .a ja nebudem podporovať lajdáctvo
@aduskatt aj u nás sa podpisuje rodič .takže do 18 rokov ma smolu
Tak aj ja som kedysi sama chodila k lekárke od 15, potom sa to neskôr zmenilo, rodič sa musel vždy podpísať tak každý do 18 len v sprievode rodiča.Aj teraz čo majú moje deti lekárku tiež do 18tky s mini.
čože tak neskoro? my sme potom v Zm boli asi za opicami 100 rokov.Ja si pamätám ak naši nemohli z roboty hlavne mamina, išla som sama k detskému a to som mala 9,10 rokov neviem či aj menej nie a nepovedal mi nič normálne ma ošetril
Haha. Ja som chodila od strednej sama. A ziadny telefonat rodica a podobne.. :D Proste som prisla,vysetrili ma a hotovo. Nikdy nebol problem,ze som sama.
Aj u nás zoberie pediater nad 15 ale musí to byť nie o speci,napr na preventívku , prípadne keď treba enaky papier potvrdiť,ja som raz šla rovno zo školy so zápalom močových ciest no mala som 17
Tento tyzden som bola so 17 r.dcerou, samu by ju nezobrala. Musim podpisovat suhlas, A ked som sa spytala ci uz na kontrolu moze sama, tak ze nemala by, ale ze moze.
@liusa82 tu nejde o samostatnosť, ale jednoducho aj lekárka musí byť nejako chránená ak by sa niečo stalo, alebo že povedala všetko diagnóze, čo naordinovala a pod, preto rodič musí sa podpisovať a dávať informovaný súhlas. Ja si pamätám, som mala 16 a prišlo 1 dievča 17 ročne ktoré som poznala k našej lekárke a dostala tam záchvat, rodičia v práci a prišlo same. Alebo som zažila situáciu odber krvi a dieťaťu prišlo zle proste z hrania a zas samé bez rodiča. Je lepšie keď ešte pride s dieťaťom takmer dospelým s rodičom akokeby sa malo niečo stat. Naša detská lekárka je zároveň moja kamarátka a jednoducho je to tak dané, že musí dať podpisovať, detský lekár, ktorý nedá podpisovať a dieťa nemá ešte 18 ide po veľmi tenkom ľade.
Ja som chodila sama asi od 11-12. Ked mi bolo zle alebo som mala horucku a nasi boli v robote, tak som automaticky isla k lekarovi sa dat vypisat. Mobily vtedy neboli, nasi sa dozvedeli, ze som chora, ked prisli z roboty.
@liusa82 toto s nesamostatnostou veľmi nesúvisí. Chcela by som vidieť ako by ste sa bránili keby sa niečo stalo.
Samostatnosť sa dá trénovať aj na iných veciach ako na zdravi
O doktorke ktorá vyšetrí samé 12 ročne dieťa sa inak ako o nezodpovednej krave nedokážem inak vyjadrit
To je na odobratie licencie
Nepoviem 15-16 rokov to je už úplne iná hlava, ale take 12 ročne decko?
A chcela by som vidieť na koho by ste prstom ukazovali ak by doktorka niečo zanedbala, alebo dieťa by si povedalo nejde tam kde má poslala, alebo tieto lieky nie
Tolko k hrdinkam
ja som tiež chodila už na strednej sama hlavne ku pediatričke... k odborným, ktorých našťastie nebolo veľa chodila so mnou mama..
@mariska1989 co je na tom? Nikdy som u pediatricky nic nepodpisovala. Jasne ze keby bol vo vaznejsim stave, tak ho sameho neposlem, ale s beznou virozou a pre ospravedlnenku do skoly v pohode. Ako tam ja so svojou pritomnostou zistim, ci nieco nezanedbala?
@uzanka16 Kto posiela lekarky po sudoch?
kludne si vsetky precitajte aspon priblizne naco je to vhodne a preco by mal lekar davat rodicovi podpisovat a tym padom musi do 18-tky rodic chodit s dietatom k lekarke. https://www.medipravnik.sk/pravne-clanky/inform...

od 18, keďže rodič podpisuje do karty každý úkon a informovaný súhlas