icon

Odmietajú vašim deťom pediatri robiť výtery?

12. jún 2026

Ahojte… som zufala… dcerka prekonala mononukleozu…uz mesiac sme doma… v pondelok mala ist konecne do skolky a dnes vecer sa uz zacala stazovat na nozicky a hlavu a celkovo uz vidim na nej ze zase na nu nieco lezie… ide o to ze bola takto chora od septembra dost casto….vzdy som ziadala vytery a vzdy ze netreba… teraz pri mononukleoze po dvoch tyzdnovh mala znovu 40 horucky.. ziadala som vyter ze si myslim ze uz ma dlhodobo v sebe nejakeho ,,koka” ktory nie je absolutne nijako lieceny… az po tyzdni dosli vysledky a hadajte…streptokok… dostala 1x ATB peniclin… v nedelu ho dobrala… ziadala som kontrolny vyter po dobrati ATB …. Pisala som mail… sla na kontrolu s nou moja mama ja som mala akurat vysetrenie na ktore som cakala polroka… mame som prizvukovala ze nesmu odist bez vyteru…. Ani tej sa ju nepodarilo presvedcit…. No a ja proste citim ze ten streptokok sa uplne nepreliecil… chapem ze po mononukleoze je rozbita imunita… avsak streptokok sam o sebe vie tiez napachat vela skody… u tejto lekarky sme len rok… taktiez som odisla kvoli rovnakemu problemu od inej… a v nasom meste pocuvam od roznych zien rovnake scenare… je prosim nejake nove usmernenie pre lekarov ze nesmu robit vyrery ? Ze na tom maju nehako setrit ? Ci co sa to deje :( co mam robit… dcerka sa vytrapila uz strasne moc… a ja som sa dnes uz dostala do depky… v skolke bola mesiac a pol dokopy od zaciatku skol. Roka a to neprehanam…a viem, ze vam nemusim hovorit co vsetko matka pre svoje dieta spravi ked je chore a aku citim zufalost lebo ja uz neviem ako jej mam pomoct….

Strana
z3
autor
12. jún 2026

Este doplnim ze ten vydupany vyter robila strasne nechcene a davala mi najavo ze je to zbytocne …. Streptokok asi nestoji za ziadnu zmienku u trojrocnej… 🙈😭

anonym_36fd1e
Včera o 04:29

No niečo podobne mám aj ja aj keď mám ešte malú dcéru. Mali sme silnú zltacku po pôrode prepustili nás že to už odsleduje pediater mala stale žlta asi po 2 týždňoch od prepustenia stále taká unavená prišla som že nech to skontrolujú a odmietli jej zobrať krv a stále len veď už nie je taká žlta neviem s čím porovnávala nemohla si ju pamätať z pomedzi toľkých deti..a teda krv jej odmietli zobrať aj na moju žiadosť a ja som sa len bála aby ten zvýšený bilirubin nešiel na mozog a podobne..
a tie vytery toto sa stalo aj mme. Mala som streptokoka samozrejme kontrolný odber nikde nebolo mi dobre a potom o 2 roky z krvi mi vyšlo nejaké zvýšené aslo a doktorka mi hovorí že nemám prelieceneho streptokoka tak som hneď sa s ňou pohádala tak vy neurobíte kontrolný odber a je to už hneď môj problém. Tak mi pokazila celu imunitu antibiotiká predpisovala jedna radosť bez odberov bez toho aby overila citlivosť atd. Neviem čo sa stalo ale po Covide sa im prestalo chcieť ordinovať.. ja ešte si môžem dať odbery ako samoplatca či bežne robím lenže malému dieťaťu do 7 rokov to nie je možné v súkromných laboratóriách. No a ak sa toto ide pri dcérke opakovať že budú odmietať robiť vyšetrenia a tiež tie lieky predpisovať ako sa im zachce tak bohužiaľ pôjdem asi do súkromnej ambulancie.. takze úplne toto celé viem pochopiť.

anonym_5f70aa
Včera o 04:37

Teraz sa od vyterov ustupuje. Nemaju vyznam pri beznych virozach. Robia sa pri zvysenom crp, aby sa vedelo, ak bude treba nasadit atb - aka je citlivost. Prepze bezne sa v hrdle a v nose bakterie nachadzaju aj u zdravych ludi a klinicky sa prejavit nemusia.

ljmmm
Včera o 05:08
@anonym_36fd1e

No niečo podobne mám aj ja aj keď mám ešte malú dcéru. Mali sme silnú zltacku po pôrode prepustili nás že to už odsleduje pediater mala stale žlta asi po 2 týždňoch od prepustenia stále taká unavená prišla som že nech to skontrolujú a odmietli jej zobrať krv a stále len veď už nie je taká žlta neviem s čím porovnávala nemohla si ju pamätať z pomedzi toľkých deti..a teda krv jej odmietli zobrať aj na moju žiadosť a ja som sa len bála aby ten zvýšený bilirubin nešiel na mozog a podobne..
a tie vytery toto sa stalo aj mme. Mala som streptokoka samozrejme kontrolný odber nikde nebolo mi dobre a potom o 2 roky z krvi mi vyšlo nejaké zvýšené aslo a doktorka mi hovorí že nemám prelieceneho streptokoka tak som hneď sa s ňou pohádala tak vy neurobíte kontrolný odber a je to už hneď môj problém. Tak mi pokazila celu imunitu antibiotiká predpisovala jedna radosť bez odberov bez toho aby overila citlivosť atd. Neviem čo sa stalo ale po Covide sa im prestalo chcieť ordinovať.. ja ešte si môžem dať odbery ako samoplatca či bežne robím lenže malému dieťaťu do 7 rokov to nie je možné v súkromných laboratóriách. No a ak sa toto ide pri dcérke opakovať že budú odmietať robiť vyšetrenia a tiež tie lieky predpisovať ako sa im zachce tak bohužiaľ pôjdem asi do súkromnej ambulancie.. takze úplne toto celé viem pochopiť.

@anonym_36fd1e ahoj. Ako to myslis - "aby jej zvyseny bilirubin nesiel na mozog"?

danielahamar
Včera o 05:15

Po mononukleóze bude aj pol roka jej telo ešte oslabené /hlavne všelijake bolesti, hlavne hlava a nohy/ a áno, nerobia sa vyzerá kontrolné, teda za 23r nikdy nikdy nerobil deťom, proste sa len čaká, či zas niečo bude, nejaká choroba a podľa toho sa ďalej lieči, keďže čo ja viem, tak v tele už ho bude mať stále.

sara07
Včera o 05:19
@anonym_autor

Este doplnim ze ten vydupany vyter robila strasne nechcene a davala mi najavo ze je to zbytocne …. Streptokok asi nestoji za ziadnu zmienku u trojrocnej… 🙈😭

@anonym_autor robí mi vytery , zmen lekara
platíš dost vysoké zdravotne odvody na to aby aspon o deti bolo postarané ako malo
a teraz si pozri v aplikacii kolko vlastne ten vyter stál, však ty si nepýtaš pre to dieta nejaku niekolkotisovu vec
načo nechaš so sebou zametat , platiš odvody platíš ...

mogaa
Včera o 05:20
@anonym_autor

@anonym_autor streptokoka sa zbavíš veľmi ťažko, niekedy je prospešnejšie to nechať na telo, ktoré si s tým časom poradí.....lebo brať opakovane ATB stav len zhoršuje, hlavne u malých detí v kolektíve je to potom začarovaný kruh,....stačí že niektoré dieťa v škôlke je bezpríznakový prenášač a tvoje dieťa ho bude mať stále napriek liečeniu ATB.....toto je základná vec, ktorú si musíš uvedomiť....na streptokoka nezíska dieťa imunitu aj keď je preliečené....

autor
Včera o 05:31
@anonym_5f70aa

Teraz sa od vyterov ustupuje. Nemaju vyznam pri beznych virozach. Robia sa pri zvysenom crp, aby sa vedelo, ak bude treba nasadit atb - aka je citlivost. Prepze bezne sa v hrdle a v nose bakterie nachadzaju aj u zdravych ludi a klinicky sa prejavit nemusia.

@anonym_5f70aa mala nemala crp zvysene ani raz ! Tiez tomu nerozumiem ale stava sa to vraj….mala z troch tyzdnoch dva tyzdne 40 horucky… sialene bolesti hrdla… a crp nic….

autor
Včera o 05:35
@danielahamar

Po mononukleóze bude aj pol roka jej telo ešte oslabené /hlavne všelijake bolesti, hlavne hlava a nohy/ a áno, nerobia sa vyzerá kontrolné, teda za 23r nikdy nikdy nerobil deťom, proste sa len čaká, či zas niečo bude, nejaká choroba a podľa toho sa ďalej lieči, keďže čo ja viem, tak v tele už ho bude mať stále.

@danielahamar no zaujimave…. Vsade pocujem z inych kutov miest ako sa vytery bez problemov robia… a aj po dobrati ATB

anonym_5f70aa
Včera o 05:40
@anonym_autor

@anonym_5f70aa mala nemala crp zvysene ani raz ! Tiez tomu nerozumiem ale stava sa to vraj….mala z troch tyzdnoch dva tyzdne 40 horucky… sialene bolesti hrdla… a crp nic….

@anonym_autor Tak by som atb nedavala. Tu horucku mala z virozy pravdepodobne. Tymi atb zbytocne zhorsujete jej imunitu.

autor
Včera o 05:42
@mogaa

@anonym_autor streptokoka sa zbavíš veľmi ťažko, niekedy je prospešnejšie to nechať na telo, ktoré si s tým časom poradí.....lebo brať opakovane ATB stav len zhoršuje, hlavne u malých detí v kolektíve je to potom začarovaný kruh,....stačí že niektoré dieťa v škôlke je bezpríznakový prenášač a tvoje dieťa ho bude mať stále napriek liečeniu ATB.....toto je základná vec, ktorú si musíš uvedomiť....na streptokoka nezíska dieťa imunitu aj keď je preliečené....

@mogaa to je v poriadku… ale mala ma stale 40 horucky… pri kazdej jednej chorobe… ak by jej vyter bol spraveny omnoho skor nepreslo by to do takeho chronickeho stavu si myslim… ja ako decko som sa po tejto chorobe spamatavala 3 roky az to skoncilo vyberom mandli …taktiez ma zanedbavala doktorka a stale nespravne liecila … proste som len zufala…. Citim ak by jej spravila vyter uz hned pri prvej chorobe v septembri…. Alebo aspon pri druhej tretej …. A bola preliecena ako mala … nebola by na tom takto …mam este jednu dcera … ta je uz dva tyzdne v kolektive a takisto mala mononukleozu … bez streptokoka akurat….

autor
Včera o 05:45
@anonym_5f70aa

@anonym_autor Tak by som atb nedavala. Tu horucku mala z virozy pravdepodobne. Tymi atb zbytocne zhorsujete jej imunitu.

@anonym_5f70aa ona mala teraz penicilin ATB prvy raz v zivote …. Doteraz mala stale len pamycon a nic viac… dcera rozprava cez nos prakticky od toho septembra nonstop.. aj ked bola zdrava … stale toto vsetko doktorke rozpravam …

anonym_5f70aa
Včera o 05:47
@anonym_autor

@anonym_5f70aa ona mala teraz penicilin ATB prvy raz v zivote …. Doteraz mala stale len pamycon a nic viac… dcera rozprava cez nos prakticky od toho septembra nonstop.. aj ked bola zdrava … stale toto vsetko doktorke rozpravam …

@anonym_autor Ano, penicilinom sa lieci streptokova angina. Ale vyter moze byt pozitivny z dovodu nosicstva. Takze neda sa urcit ochorenie podla vyteru. Dolezite su aj ine priznaky - ci ma dieta sopel, kasel, ake crp.. a pamycon urcite neodporucam - je sice lokalne atb - ale narusuje prirodzenu mikrofloru v nosohltane

autor
Včera o 05:49
@anonym_5f70aa

@anonym_5f70aa ona mala zle krvne vysledky … crp mala vzdy OK !! Pri tejto chorobe az bola prvykrat vysetrovana … krv, vyter … vzisla mononukleoza so streptokokovou anginou … stale by ste ziadne lieky nedala ?. To dieta plakalo nonstop sialenymi bolestami ..ja som si to vydupala teraz doslova placom ! Nespala som vtedy tyzden .. max po dve hodiny denne .. kvoli zabalom a starostlivosti … tak som pustila emocie v cakarni..

amonet
Včera o 05:59
@anonym_autor

@anonym_5f70aa ona mala zle krvne vysledky … crp mala vzdy OK !! Pri tejto chorobe az bola prvykrat vysetrovana … krv, vyter … vzisla mononukleoza so streptokokovou anginou … stale by ste ziadne lieky nedala ?. To dieta plakalo nonstop sialenymi bolestami ..ja som si to vydupala teraz doslova placom ! Nespala som vtedy tyzden .. max po dve hodiny denne .. kvoli zabalom a starostlivosti … tak som pustila emocie v cakarni..

@anonym_autor ono aj pri beznej chripke mas 40 teploty a chripka je virus nato proste atb nezaberaju a nepotrebujes vyter iba liecis priznaky. u tvojej dcery by som komplexne riesila imunitu a nie zbytocne vytery ktore stresuju teba aj ju.
ako ju liecis? ako podporujes imunitu?

anonym_ee745b
Včera o 06:01

Nerozumiem, prečo dala doktorka antibiotiká. Šialené bolesti na to nie sú dôvod. Pri mononukleóze môžu byť horúčky a bolesti hrdla aj týždne. A streptokok aký? Salivarius? Pyogenes? Iný? Množstvo streptokokov je bežnou súčasťou flóry ústnej dutiny/nosohltanu. Angína je klinická diagnóza, na to človek nemusí čakať na výtery. A to, že má podľa teba dcéra dlhodobo neliečeného koka...zrušme mikrobiológov, keď sa to dá takto vycucať z prsta. Podľa mňa dieťa dostalo antibiotiká, aby bola mama spokojná.
Keď nie si spokojná s lekárom, tak ho zmeň, ale neordinuj sama, keby to bolo také jednoduché, nebolo by treba študovať medicínu.

anonym_5f70aa
Včera o 06:02
@anonym_autor

@anonym_autor Pri mononukleoze sialene boelsti hrdla veru su...

anonym_5f70aa
Včera o 06:08
@anonym_ee745b

Nerozumiem, prečo dala doktorka antibiotiká. Šialené bolesti na to nie sú dôvod. Pri mononukleóze môžu byť horúčky a bolesti hrdla aj týždne. A streptokok aký? Salivarius? Pyogenes? Iný? Množstvo streptokokov je bežnou súčasťou flóry ústnej dutiny/nosohltanu. Angína je klinická diagnóza, na to človek nemusí čakať na výtery. A to, že má podľa teba dcéra dlhodobo neliečeného koka...zrušme mikrobiológov, keď sa to dá takto vycucať z prsta. Podľa mňa dieťa dostalo antibiotiká, aby bola mama spokojná.
Keď nie si spokojná s lekárom, tak ho zmeň, ale neordinuj sama, keby to bolo také jednoduché, nebolo by treba študovať medicínu.

@anonym_ee745b Teraz je bezne spochybnosvat lekarov - ved co sa naucili oni, ja si viem precitat na nete alebo mi poradi ai 😅. Len si neuvedomuju, ze laik take komplexne informacie nevie pobrat. A nieto este, ak ma dieta aj EBV.

autor
Včera o 06:09
@amonet

@anonym_autor ono aj pri beznej chripke mas 40 teploty a chripka je virus nato proste atb nezaberaju a nepotrebujes vyter iba liecis priznaky. u tvojej dcery by som komplexne riesila imunitu a nie zbytocne vytery ktore stresuju teba aj ju.
ako ju liecis? ako podporujes imunitu?

@amonet asi si necitate vsetko,,,, vyter jej bol spraveny prvy raz v zivote a prvy raz v zovote ma antibiotika … berie lipozimalne vitaminy sirupy kvalitne probiotika s prebiotikami , kefiry pije kazdy den kvalitne teraz … bylinkove caje … prechadzky v lese … robim vo mozem ako kazda mama

marianarem
Včera o 06:18

@anonym_autor Nie je sanca zmenit lekarku? Nasa vyter robi, aj tento tyzden sme boli. Takisto moja obvodna vytery robi. Ale tak vzdy musi byt nejaky dlhodobejsi problem.

anonym_9c1b32
Včera o 06:19

Zaujímavé čítanie. Ja mám dieťa, ktore bolo nonstop choré v škôlke a teraz na základnej škole - prvý ročník mala za prvý polrok vymeškaných 12 hodín a za druhý 20 hodín. Imunitu si vybudovala práve tými chorobami a nikdy, nikdy jej pani doktorka výter nerobila a to vážne bola stále chorá.

autor
Včera o 06:23
@anonym_5f70aa

@anonym_ee745b Teraz je bezne spochybnosvat lekarov - ved co sa naucili oni, ja si viem precitat na nete alebo mi poradi ai 😅. Len si neuvedomuju, ze laik take komplexne informacie nevie pobrat. A nieto este, ak ma dieta aj EBV.

@anonym_5f70aa ked ja ju nespochybnujem … len si myslim zeby nas mozno uz mal vidiet imunolog alebo aspon ORL … mala potvrdeny EBV aj CMV s pridruzenou streptokokovou anginou… ja si nemyslim ze v takomto pripade brala ten penicilin zbytocne…a hlavne ja som urcite ziadne lieky nikdy nepytala … len vysetrenia !!!

autor
Včera o 06:29
@anonym_9c1b32

Zaujímavé čítanie. Ja mám dieťa, ktore bolo nonstop choré v škôlke a teraz na základnej škole - prvý ročník mala za prvý polrok vymeškaných 12 hodín a za druhý 20 hodín. Imunitu si vybudovala práve tými chorobami a nikdy, nikdy jej pani doktorka výter nerobila a to vážne bola stále chorá.

@anonym_9c1b32 mam starsiu dceru este ..skolacku… ja si tymito vecami neprechadzam prvykrat … ja citim ze nieco je zle … som zufala …som rada za vasu dceru ze jej nikdy nebol robeny vyter… ved ja to tiez nechcem preboha ! Ale s tym dietatom nieco je a doktorka nas nikde nechce poslat ze je to zbytocne … nema sa pri mononukleoze aspon nejaky ultrazvuk ak ma bolesti bruska ? Mne ho robili potom ked mi zistili ze som to prekonala .. mala som zvacsene organy a nariadenu dietu…. Napr. Starsia dcera mala taktiez sialene bolesti hrdla.. ale len dva dni.. tam som citila hned ze dalsie vysetrenia su zbytocne a len sa musi samovyliecit telo … ale pri tej mladsej citim ze je nieco inak

autor
Včera o 06:30
@marianarem

@anonym_autor Nie je sanca zmenit lekarku? Nasa vyter robi, aj tento tyzden sme boli. Takisto moja obvodna vytery robi. Ale tak vzdy musi byt nejaky dlhodobejsi problem.

@marianarem moc nie … volala som a prijimaju len babatka

anonym_9c1b32
Včera o 06:36
@anonym_autor

@anonym_9c1b32 mam starsiu dceru este ..skolacku… ja si tymito vecami neprechadzam prvykrat … ja citim ze nieco je zle … som zufala …som rada za vasu dceru ze jej nikdy nebol robeny vyter… ved ja to tiez nechcem preboha ! Ale s tym dietatom nieco je a doktorka nas nikde nechce poslat ze je to zbytocne … nema sa pri mononukleoze aspon nejaky ultrazvuk ak ma bolesti bruska ? Mne ho robili potom ked mi zistili ze som to prekonala .. mala som zvacsene organy a nariadenu dietu…. Napr. Starsia dcera mala taktiez sialene bolesti hrdla.. ale len dva dni.. tam som citila hned ze dalsie vysetrenia su zbytocne a len sa musi samovyliecit telo … ale pri tej mladsej citim ze je nieco inak

@anonym_autor zmeň lekára.

zenazaba
Včera o 06:44
@anonym_36fd1e

@anonym_36fd1e ASLO hovori iba o tom, ze si v minulosti prekonala streptokokovu infekciu a nie, ze nemas prelieceneho streptokoka. Protilatky pretrvavaju v krvi roky. Ak si mala streptokokovy infekt a riadne si brala atb, kontrolny vyter sa nerobi. Bezpriznakovy pozitivny vyter sa antibiotikami nelieci... Aky bol dovod na vysetrenie ASLO? Jedina indikacia je podozrenie na reumaticku horucku ci choreu minor.

zenazaba
Včera o 06:48
@anonym_autor

@marianarem moc nie … volala som a prijimaju len babatka

@anonym_autor ake ma tvoje dieta aktualne tazkosti?

anonym_9aae9f
Včera o 07:34

Nemám problém s výtermi, ani pri mojej žiadosti nikdy nemá problém. Ale pri streprokokovi A jej po penicilíne opakovaný výter nerobila. Náhodne sa prišli na to, že je ešte tam po mesiaci, keď jej robila výter iná dr.-mimovoľne zmizol do 4 mesiacov od liečby, nebolo treba ďalšie atb.

anonym_047733
Včera o 08:05
@anonym_autor

@anonym_autor Podľa všetkého ani ty nie sú zdravotne v poriadku a svoj imunideficit si preniesla na deti. Naozaj, toto nie je v poriadku a nie sú to zdravé deti, keď sa na všetko lepí a sú stále choré. Zbytočne sa hneváš na lekárku, tam to bude na genetickom základe. Začni od seba a pomôžeš aj deťom.

anonym_36fd1e
Včera o 08:40
@ljmmm

@anonym_36fd1e ahoj. Ako to myslis - "aby jej zvyseny bilirubin nesiel na mozog"?

@ljmmm vysoké hladiny bilirubinu sa môžu hromadiť v mozgu a spôsobiť neurologické poruchy až poškodenie mozgu. Moja dcéra bola žlta hádam aj do 3 mesiaca a pediater to neriešil absolútne a ja som ju len stále dojčila nech sa to vyplavuje taká som bola z toho v strese že jej to ublíži.. z pôrodnice nás prepúšťali ešte s dosť vysokou hodnotou.

Strana
z3