Odsávanie a kolaps dieťaťa

filipko14
19. jan 2016

ahojte maminy, chcem sa spytat, stalo sa vam uz niekedy, ze ste odsavali sopliky odsavackou /ta,ktora sa napoji na vysavac/ a dieta vam potom skolabovalo? mne sa to stalo teraz v sobotu.

lavinis
19. jan 2016

nie nestalo, prepana a sli ste asi na pohotovost?

mummy01
19. jan 2016

@filipko14 co presne znamena skolabovalo?

filipko14
autor
19. jan 2016

@lavinis jasne,isli

filipko14
autor
19. jan 2016

@mummy01 blede,oci stlpom,studeny pot,nereagoval na oslovenie,pokakal sa.

andrejta
19. jan 2016

@filipko14 a zistili z coho to bolo?

mummy01
19. jan 2016

@filipko14 tak to bol sok a nie kolaps. A prvy krat ste mu odsavali? Ako stary je? Ja som synovi odsavala skoro 3roky kvoli zdravotnym problemom a nikdy sa mi to nestalo.

filipko14
autor
19. jan 2016

Bol to kolaps,porucha vedomia so spontannym dychanim a tak to zhodnotili aj v nemocnici,kde sme hospitalizovani. Bud sa mu odsavanim podrazdil nervus vagus,ktory inervuje srdiecko alebo slaby epilepticky zachvat ako neskory dosledok hypoxie po porode.takze nas cakaju vysetrenia. Ja som len chcela vediet,ci sa vam nic podobne nestalo. Maly ma dva roky a odsavam ho pravidelne.

ervenka
19. jan 2016

To ste ako odstavali? Nasi drobci nikdy neboli v takom soku. Plakali (nepacilo sa im odsavanie), ale ziadne vyvratene oci a pod.

mily7
19. jan 2016

@filipko14 Ahoj ja mám teraz 13mesačne dieťatko, prave v období keď sa bojí zvukov ako fén,vysávač a pod. Šok nemalo ani jedno z detí. Treba na to ísť opatrne, niekedy vysvetľovať, starší pochopil a aj keď plakal nechal si dobrovoľne odsat sople, inokedy som nepripravovala na situáciu len doniesla pred nachystany vysavac a rýchlo odsala. Ak je veľmi citlivý na zvuk tak odsavat inak. Veľa robí ten hluk. Zľakol sa. Este môžte vymeniť vysávač za tichši.

filipko14
autor
19. jan 2016

@andrejta bud sa mu podrazdil jeden nerv,ktory ovplyvnuje srdiecko alebo to je neskory nasledok toho,ako sa narodil. Mne sa odlupila placenta a maleho museli kriesit. Chodime pravidelne na neurologicke kontroly a zatial bolo vsetko ok. Teraz nas cakaju vysetrenia. Ja tu nechcem ziadnu maminu plasit,len som naozaj netusila,ze sa taketo nieco moze stat a to som zdravotna sestra...

mily7
19. jan 2016

@filipko14 až teraz čítam.,prepáč ale nerozumiem. Ako to je? Môžme odsavanim niečo poškodiť alebo to odsavanie vyvolalo takú zlú reakciu a mohol ju dostať inokedy aj? Drzim prsty nech ste skoro doma a zdravý malý.

mummy01
19. jan 2016

@filipko14 a on ako reaguje na odsavanie? Ze ci neprislo k nejakemu psychickemu napetiu a vplyvom toho mohol mat epi zachvat...no asi to nieje pri odsavani bezne a mozno za to ani odsavanie nemoze,len zhoda nahod mozno

filipko14
autor
19. jan 2016

@ervenka moj neplakal vobec,takze to bude asi nasledok porodu. A odsavala som ho ako vzdy,nerobila som to prvykrat. Uz to mi bolo podozrive,ze neplace,vzdy pri tom vrieskal.

filipko14
autor
19. jan 2016

@mummy01 vzdy reve "jak najaty", ale teraz vobec a potom skolaboval,s tym,ze spontanne dychal,nastastie.

filipko14
autor
19. jan 2016

@mily7 nie,neboj,nemozes nic poskodit. Len sa moze vyskytnut takato zriedkava reakcia. Ale u nas to bude pravdepodobne naozaj nasledok tazkeho porodu. Uz len pockat co ukazu vysetrenia.

lavinis
19. jan 2016

No držím vám palce

mily7
19. jan 2016

@filipko14 Držím prsty nech sú následky čo najmensie a nech je rýchlo v poriadku .

mlil77
20. jan 2016

boze, ved mne to pride ako z hororu odsavcaka na vysavac, neviem nevidela som to ale urcite by som nikdy malemu nedala odsavat nostek z vysavacom.............to uz su dnes ludia blazni ked nieco take vymyslia ? odsavat nos vysavacom..........................

mlil77
20. jan 2016

@filipko14 a nastastie ani sme zatial nepotrebovali a aj ked budeme , mam pumpicku na nostek tak s tym ale nie s vysavacom

filipko14
autor
20. jan 2016

@mlil77 ked ma dieta nostek plny husteho hlienu,tak neviem ci to pumpickou odsajete. Odsavacky na vysavac su bezne dosptupne v lekarnach a pouziva ich vela mamiciek. Ked si precitate celu diskusiu,tak zistite,ze komplikacia,ktora sa stala nam s odsavanim pravdepodobne nesuvisi.

sardinka335
20. jan 2016

@mlil77 je to uplne normalna vec - odsavať hlieny vysavačom...ved ten ťah vysavača snad ludia reguluju tak aby dieťaťu nevysalo mozog z hlavy nie? Dieťa do isteho veku smrkat nevie, hlieny mu stekaju na priedušky a to narobí väčšiu škodu ako chvilkove nepohodlie pri odsavani. Je to len neprijemne ale nie bolestive. Bolestive bude ked chyti obštruknu bronchitidu a kazde zakašlanie bude bolestive ako bodnutie nožom. Pripadne chytí zapal pluc.

Toto su typicke otazky na koniku take všeobecne - ,,aj vam dieťa skolabsovalo pri odsavani soplov,,? NIe, zdrave dieťa neskolabsuje pri odsavani soplov .A nakoniec sa zisti ze dieťatko je zial chore...neurologa asi nenavštevuje pravidelne zo srandy. No držím palce nech to nič vazne nie je.

jabadaba
20. jan 2016

@filipko14 joj, chudatenko malinke.. nie, nestalo sa nam to vobec, aj ked sa dieta odsavaniu branilo, no vydrzal a ziaden kolaps nebol. Drzim palce.

jabadaba
20. jan 2016

@sardinka335 tak dieta mohlo teoreticky skolabovat aj zo stresu. Odsavacka na hluciaci vysavac nie je zrovna prijemna vec, proste mu od strachu mohlo prist nevolno. Deti nevedia spracuvat emocie a strach ako dospeli. Tentokrat tu otazku vobec teda neberiem ako mimo misu. Su tu ovela zarazajucejsie dotazy.... Tak mimo ine, este si nepocula o tom, ze kludne aj pubertak odpadne pri merani tlaku? Su ludia, ktore rozne medicinske procedury nezvladaju!

jabadaba
20. jan 2016

@filipko14 ked pises, ze predtym zvykol revat ako najaty, potom mi to pripada ako keby skolaboval od stresu. Tentokrat to uz proste nezvladol a prislo mu nevolno zo strachu, aj to sa stava. Kiez by to bolo ozaj len toto. Moj spoluziak bezne omdlieval pri merani tlaku ci pocuvani fonendoskopom...holt, su aj padavky ludia. Stacilo, ze mu tlakomer tym rukavom zovrel viac pazu a zostal biely ako krieda a siel k zemi. 15 rocny!

sardinka335
20. jan 2016

@jabadaba to dieťa ma evidentne neurologicke problémy.....je sledovane v ambulacii,takze tam by som aj verila ze moze prist k nejakemu kolapsu, takze to nie je pre mna ,,bezna,, vzorka populacie. Nepočula som o tom ze by omdlelo zdrave dieťa pri odsavani odsavačkou...tym netvrdim ze sa to nemoze stať,ale zase nerobme tu z vysavača nejaku traumu...pustený vysavač vidí dieťa a počuje uz od utleho veku, moja 6 mes. ma vidi vysavať počuje zvuk..a ked sme jej išli odsavat sople ani by nestihla ,,omdlet,, lebo pri 3 deťoch šup sem šup tam..jeden drži ruky druhy hlavu a je to minutka...mala len pozerala ako puk z ladu ked uz bolo po všetkom. Normálne a zdrave dieťa dajme tomu plače...ale trauma je naozaj silne slovo. A kolabs zo stresu? Kolko by ten stres musel posobiť aby to dieťa skolabovalo? Podla mna dlhšiu dobu....iste viac ako trva nejake odsavanie.

lavinis
20. jan 2016

@mlil77 nie, nie su a odporucaju to aj lekari. pumpickou na nos rucnou som odsala tak houby a nie sopliky.

hoogy
20. jan 2016

nasa dcerka mala afektovane zachvaty od roka do asi 2,5 roka. a bolo to pri hocijakej situacii ked zacala plakal. buchla sa, nahnevala sa na nieco .... proste odpadla na par sekund bola mimo. nastastie sme neboli z toho tak v soku lebo ja som to robila ako dieta tiez.

jabadaba
20. jan 2016

@sardinka335 jedna vec je, ze dietatko je sledovane a to pravidelne na neurologii a druha vec je, ze ano, stres moze mat aj takyto efekt. To nemusi byt len hluk vysavaca ale manipulacia so samotnou odsavackou, ved to cpes dietatu do nosa, clovek obycajne to dieta drzi, ze jo...aj nas sa chudak branil a bol vydeseny a to rad vysaval! Kym som nevidela omdliet spoluziaka pri banalnom merani tlaku, tiez som netusila, ze niekto nemusi tieto veci zvladat. Ja som so sebou zas sekla pri odbere krvi - ved to neboli, no prislo mi nevolno uz len pri pomysleni na bodanie do zily. Bola som decko a sla som k zemi ako vrece krumplov. Ludia reaguju rozne na rozne podnety. Cim nechcem zlahcovat situaciu tuto malickeho ,ale treba dufat, ze to moze byt len banalny strach a stres. Ved su na vysetreniach, to je dobre.

sardinka335
20. jan 2016

@lavinis na to pride sama pri prvej väčšej nádche kde dieta ani chudatko nemoze sa najest čo ma plny noštek...chrapčí...a ked sa odsaje tak sa pekne aj napapa...Na toto sa ja nemozem pozerať, ze dieťa ma pny nos a nemoze dychať, papať a spať...a nie na to ze chvilu by eventuelne poplakalo...mne sa skor deti zdali prekvapene ze čo sa deje ale určite nie vystresovane...ved je to minutka!!! Aj 7 ročnu dceru ked vidim ze ma plny nos a ani jest nemoze a nevysmrka dokopy nič pošlem ,,na hadicu,, uz si to spravi aj sama...resp. učila som deti časom nech si to sami spravia...aj to potom odstranuje ten ,,strach,, a ,,neprijemno,,. Ale tak napr. u mojej 7 mes. sa nebudem pytať proste odsajem ved to je pre jej dobro.... 😀 😀 😀

jabadaba
20. jan 2016

este mi napadlo - pri odsavani vysavacom treba dbat na to, ze vysavac musi byt nastaveny na znizeny vykon.