icon

Odstránenie semenníka u 14-ročného chlapca

18. aug 2025

Baby prosím vás o názor radu .
Syn bol operovaný pred 4rokmi mal nedostupný semenik .ten mu našli v dutine brušnej vrátili do miesku.
Teraz v jan.ako sme boli na kontrolu doktor povedal že citujem on takéto semenníky najradšej hádže do koša .že je menší s že ho treba vybrať .teraz máme na budúci týždeň operácii ale mne to stále vŕta v hlave či nedať urobiť ešte jeden názor .jedná sa o 14r.chlspca ktorý teraz ide do puberty poslednú pol roka to na ňom badať riadne. Je možné že ako teraz ide do puberty že ten semenik sa dá do poriadku?ďakujem za každú radu,názor .

pribinak
18. aug 2025

Sám sa do poriadku nedá
Ale ROZHODNE by som šla na konzultáciu k inému lekárovi.

autor
18. aug 2025
@pribinak

Sám sa do poriadku nedá
Ale ROZHODNE by som šla na konzultáciu k inému lekárovi.

@pribinak jasné len či to je tak že je len menší ale je funkčný alebo je nefunkčný a treba ho von .nechcem to uponáhľať a urobiť taký razný krok zato rozmýšľam že či by bol dobrý aj druhý názor.

pribinak
18. aug 2025
@anonym_autor

@pribinak jasné len či to je tak že je len menší ale je funkčný alebo je nefunkčný a treba ho von .nechcem to uponáhľať a urobiť taký razný krok zato rozmýšľam že či by bol dobrý aj druhý názor.

@anonym_autor tak takýto radikálny zákrok si určite vyžaduje konzultáciu u iného odbornika

loliki
18. aug 2025

Určite konzultuj aj s inými, ale nemyslím tu na MK.

anonym_e6818e
18. aug 2025

Konzultuj jednoznačne, operovať sa dá vždy. Naspäť už to ťažko vezmeš. Ideálne u niekoho vychyteného a vychýreného v odbore. Keby to bolo moje dieťa, vypočula by som si ešte aspoň dva názory na situáciu.

subartic
18. aug 2025

@anonym_autor no čo sa týka lekára, etika mu nič nehovorí asi .
Pokiaľ semeník nie je do budúcna zdrojom nejakých problémov typu rakovina, tak by som ho nechala. Konzultuj v TN na urologickej ambulancii , doktor. Sokol . Alebo na súkromnej urologickej klinike niekde v CZ . On nereže svojho syna ale cudzieho chlapca.

dennissa16
19. aug 2025

@anonym_autor už len kvôli jeho spôsobu vyjadrovania by som si to isla prekonzultovať s niekým iným ..

nikpa
19. aug 2025

@anonym_autor nezvratna a dosť podstatná vec, určite by som konzultovala aj s iným odbornikom. Operáciu vieš naplánovať kedykoľvek v budúcnosti, nie je to nieco co ohrozuje na živote ale späť to už nezoberies...

anjelicek26
19. aug 2025

Urcite skonzultuj s inym odbornikom, ten postup moze byt uplne zbytocny a je velmi invazivny.

mameha7
19. aug 2025

@anonym_autor No on to povedal preto, lebo je tam veľké riziko vzniku rakoviny semenníka. Môj bývalý mal toto isté, museli mu neskôr ten semenník aj tak zobrať. Ale poraď sa pre istotu, v nemocnici sv. Alžbety je top onkourológ prof. MUDr. Dalibor Ondruš, DrSc.

autor
19. aug 2025

Ďakujem vám dnes o 13mame termín onkourologa .ďakujem

hellwant
19. aug 2025

Mna operovali na toto na zakkadke. Je logicke, ze bude mensi, lebo bol nezostupeny, ale prekonzultuj to s inym, lebo ide hlavne funkcnost. Ak je funkcny- ako aj môj- naco odstranovat. Ake kazdy rok povinne urolog a kontrola do konca zivota, lebo tieto nezostupene maju vraj väčšiu pravdepodobnost , ze zacnu rakovinovo bujniet. Aj v teplej vode pri kupeli nech sa aspon raz za nesiac sam kontroluje, ci hrcky nie su na semennikoch.

autor
19. aug 2025
@hellwant

Mna operovali na toto na zakkadke. Je logicke, ze bude mensi, lebo bol nezostupeny, ale prekonzultuj to s inym, lebo ide hlavne funkcnost. Ak je funkcny- ako aj môj- naco odstranovat. Ake kazdy rok povinne urolog a kontrola do konca zivota, lebo tieto nezostupene maju vraj väčšiu pravdepodobnost , ze zacnu rakovinovo bujniet. Aj v teplej vode pri kupeli nech sa aspon raz za nesiac sam kontroluje, ci hrcky nie su na semennikoch.

@hellwant áno toto presne robí aj kontroly sú stále .ideme teraz na konzultáciu ku druhému .tak uvidím čo povie .potom napíšem ďakujem za vašu odpoveď

autor
19. aug 2025
@pribinak

@anonym_autor tak takýto radikálny zákrok si určite vyžaduje konzultáciu u iného odbornika

Tak boli sme v roku 2022 to už bolo po operácii mal jeden semenik 5mm druhý 9mm dnes má jeden 29mm druhý 45mm .
Pre ďalší názor idem Siná objednať ešte ku jednému detskému urologovi .
Aky je váš názor .
@hellwant
@mameha7
@anjelicek26
@subartic
@nikpa
@pribinak

pribinak
19. aug 2025
@anonym_autor

Tak boli sme v roku 2022 to už bolo po operácii mal jeden semenik 5mm druhý 9mm dnes má jeden 29mm druhý 45mm .
Aky je váš názor .
@hellwant
@mameha7
@anjelicek26
@subartic
@nikpa
@pribinak

@anonym_autor že dobre, nech to zhodnotia viacerí odborníci

hellwant
19. aug 2025
@anonym_autor

Aky je váš názor .
@hellwant
@mameha7
@anjelicek26
@subartic
@nikpa
@pribinak

@anonym_autor dobre. Ten semennik uz bude stale mensi, len fakt ide o ti, ci je aspon funkcny. Jeho funkcnost uz iste nebude 100%.

zuz1177
20. aug 2025

@anonym_autor urcite konzultovat, neviem odkial ste, my mame vybornu skusenost s urologiou v ba. Synovi tiez operovali nezostupeny semennik, ale teda ovela skor - mal este len necele 3 roky. Moze byt, ze ak je semennik dlhsie nezostupeny, tak sa vplyvom vyssej teploty v brusku poskodi. No urcite by som pred takou raznou operaciou chcela viac nazorov a hlavne by som neverila niekomu kto komunikuje stylom ako ste pisali v prispevku vyssie.