Oodtučňovací pobyt pre 2,5 ročné dieťa
Dobry den.Vie mi niekto povedat ci sa niekde robia odtucnovacie pobyty pre dvojrocne deti?Potrebujeme pomoc.
@mariannajesenska ..ja mam kamarátku, jej malý má 14 mesiacov...oblečnie kupuje 92=98 má pomaly 15 kg....ale obaja rodičia su vykoký, otec skoro 2 metre mama 1,80cm..strava vyvážena, bez cukrov...dokonca do teraz vobec nesladili, nesolili...čistá voda, max nesladený bylinkový čaj.....a zatial podla lekárov je pevnejší, ale nieje to na kury...ide leto, možno trošku viac pohybu, prechádzok...hlavne hlavu hore, skuste to prekonzultovat s lekárom, čo Vám odporuča?
hmm,genetika,,v manželovej rodine bolo tučnučkych deti ale nie take vačšie
@mariannajesenska kolko meria? 110 alebo presne 105?
Na odtucnovaciu kuru je este maly ,takze zacat musis zmenou jeho jedalnicka a viac pohybu.Aj lenivec sa musi hybat.
Nastastie moj syn 2,5 roka nema problem s vahou,ma 92cm a 13kg.V pohybe je cely den,okrem spanku....................
No s toho čo pises takú váhu ? Nejde mi to do hlavy.moj bude mať 5 rokov váži 17 kg a to je ti co my je aj hranolky,jogurty ,krupicovu kašu a často.sladke a robím zasmazky do polievok a nepribera
@mariannajesenska suhlas s @mamulienka30 . ako prve by som vysadila piskoty a vyzivy - staci mu ciste ovocie, uz nie je babatko, co nepohryzie.
mlieko - ak pije plnotucne - bud sa ho uplne vzdat alebo zmenit na polotucne ak nie priam nizkotucne.
viac pohybu - aj ja mam doma "lenivceka"; ktory v tom veku dokazal presediet 2h na piesku.
ale bez pohybu ziadne sladkosti.
ak jogurty - tak biele, nie ovocne s cukrom.
prosto to chce upravu stravy a viac pohybu. ziaden kocik, ale pekne chodit.
Chodime bez kociara na dlhe prechadzky kazdy den sa snazime.Je aj ovocie dokonca konecne zacal jest mrkvicku surovu.Mlieko pije polotucne ale malo.Starsiemu som na veceru musela varit krupicu plnu flasu na veceru inak sa budil.A mladsi vecer da len deci mlieka a spi od osmej do siestej celu noc.
@mariannajesenska viac mlieka nepotrebuje 😉
a fakt vysadit vsetky sladkosti - bez pardonu. ziadne kolaciky, cukriky, chipsy, chrumky...ani na navstevach.
nic vyprazane, a davat mensie porcie. 😉
@mariannajesenska Nechce sa mi verit,ze ak ma dost pohybu a nejedava vela,moze mat tolko kil! Jedine,ze ma naozaj zdravotny problem...
Bud nevravis pravdu o tom pohybe a kvalite i kvantite stravy,alebo je to situacia patriaca do ruk lekarov,kludne zopakovat vysetrenia hoc aj cestou konzultacie s inymi doktormi...co na to pediater?
A co sa rodiny tyka,zvacsa nejde ani o genetiku,ale o zauzivane nespravne stravovacie navyky. Ina vec je,ked ma niekto dane geneticky pevnejsiu stavbu kosti,tkz.siroke,ale to vidno,ze u toho dotycneho je to v kostiach.
V kazdom pripade verim,ze ta to trapi,ved je este malicky...
pediatricka to neriesi ze on s toho vyradtie a na endo sme boli a vsetko bolo v poriadku.Vyprazane nejedava vobec ani chumky chipsy hranolky keksy cukriky
@mariannajesenska no ak sa stravuje tak ako pises ja to skôr vidím na nejakú poruchu metabolizmu alebo prípadný diabetes..máte aj toto v poriadku?ak ma hormóny stitnej žľazy ok tak pátrať inde lebo je to velmi naozaj veľmi veľa.výšku ma tiež teda dosť.moja dcéra ma 4 roky a 110 cm a to je vysoka dosť si myslím.zo zdravotného hľadiska je riziko ak ma veľa tuku na bruchu lebo tým pádom aj vnútorné orgány sa obaluju tukom.co hovorí jeho pediater?.
@mariannajesenska zmen pediatricku,alebo sa aspon porad o probleme s inou lekarkou 😉 viac hlav,viac kapusty 😀
Este ma napadlo.kedy ste boli na endokrinologii?aké hormóny sa pozerali?
@mariannajesenska ako to tu tak čítam, viac vecí mi nesedí... najprv má 110cm a zrazu presne 105cm - dosť rozdiel... nebude to aj s tými kilami podobne? ozaj má 28kg? lebo si napísala "má väčšie bruško" - to má kopa detí, resp. takmer každé v tomto veku, nepoznám žiadneho škôlkára so sixpackom na bruchu... takže buď má 28kg a nie že väčšie bruško, ale sakra problém, alebo má ozaj len väčšie bruško a kíl podstatne menej...
ďalej, ak napíšeš, že jedáva 2dc polotučného mlieka denne, ovocie, jogurtík, zeleninovú polievočku, piškotku a výživu - tak bude skôr podvyživený a hladný ako sýty a tučný... a pri tých mierach, aké si písala, by som chcela vidieť tú dr., ktorá povie, že z toho vyrastie... iba žeby mala nejaký problém s optikou a nebola pediater...
ako tu baby radili - napíš do poslednej omrvinky čoho koľko zje v priebehu pár dní, ale naozaj poctivo, a prosím ťa dobre ho premeraj a zváž (najlepšie len v slipoch), aj opakovane a na rôznych váhach... dať spraviť vyšetrenia aj na cukrovku, porozmýšľala by som aj nad nefrológiou, či mu obličky pracujú tak ako majú alebo či mu telo zadržiava vodu...
Dakujem tym mamickam ktore sa mi snazia poradit a nie kritizovat.Ja tu hladam pomoc a dobre rady aby som pomohla malemu je mi jasne ze nieco robime zle.
@mariannajesenska Podla mna si totalne protirecis....na jednej strasne pises, ze neje nic nezdrave ci kaloricke, na druhej strane, ze ak mu urobis daco dietne, tak to nezje
Vies, ak chces radu, tak ozaj treba napisat podctivo s tym jeho jedalnickom....Bud ma nejaky zdravotny problem, alebo skutocne nema spravnu stravu, alebo oboje....skus to vysvetlit s tym, ze ze ak mu spravis daco dietne, tak to nezje....co myslis pod pojmom dietne......v podstate si vobec nenapisala podrobne, co jedava - napriklad ci to nie je vela chleba, mucnych jedal....ak to zhrniem, tak si napisala, ze jedava dost ovocia a polievok, jogurty, ziadne sladkosti, ziadne vyprazene, hranolky....tak potom jediny hriech su tie piskoty.....a z toho taka nadvaha? to nie je mozne....a tiez - ake ma geneticke dispozicie? ako je to u teba a manzela?
dobre rano. Ake postavy mate vy dvaja s manzelom? Mam kamaratku,jej muz ma 2 m,ona je tiez vysoka,a maju tri deti. Vsetci su riadni papkaci,ale zaroven velmi zive deti.tiez sa trapila lebo ked isla dcerka do skoly v prvom rocniku vyzerala ako piatacka,teraz je v tretom a uz nosi 39 topanky.najmladsi bude mat tri v septembri ale tiez uz nosi 110 oblecenie.kamoska sa stale trapila ze vela vazia,tiez im uz nechcela davat po piatej jest,a vselico zakazovala,ale ja som jej povedala ze je to hlupost,jednoducho tie deti maju byt po kom take velke,a neboli tucne,len velke a pevne a ked som ich videla v lete na zahrade kolko behali a jasili sa cely den,tak som jej tukala po cele,tie deti su zdrave, jedia vela lebo vybehaju vela.ty ako mama sama dobre vies ci naozaj mate problem.to ze vela vazi este neznamena ze mate problem.ak mu vyslovene nedavas tazke vyprazane,nezdrave jedla,chipsy,vela sladkosti a pod. tak ma normalny detsky jedalnicek.ak ma dost pohybu tak by som sa nestresovala.ak ale chces naozaj aby chudol,skus mu davat mensie porcie a castejsie a neviem ci byvas v rd alebo byte,ale ak mate zahradu skuste kupit napr. Trampolinu a nech sa vyskace na nej.hlavne nestresuj seba a dieta,lebo stres bude u neho vyvolavat este viac chut papat.poznam to z vlastnej skusenosti.ja dodnes zajedavam stres a velmi tazko sa s tym bojuje.u dcery mam zase problem ze malo jedava,ma 4 a pol roka a vazi len 16 kil.
Tiez mi jedalnicek a vaha dietatka nejde dokopy. ak to pediatricka neriesi tak by som ju zmenila.Lebo ak dieta je naozaj presne to co pisis tak bud ma nejaky zdravotny problem alebo prepac ten jedalnicek je uplne iny...ako uz bolo spomenute...vela cadu travit vonku a za kazdeho pocasia. pit cistu vodu a nesladene caje. urcite vyradit piskotky al. upec doma so spald.muky a osladit trocjou medu al. Xylitom.aj to davat len obcas.vela zeleniny a ovocia v cerstvom popr.dusenoum stave...zemiaky varene al. bataty. ryza natural...masko dusene....nesolit vela....este k tomu chodeniu von skuste kopat do lopty...al.ak mard moznost chodte plavat....a treba korigovat aj velkost porcie.....take jedlo nezje nedat hned druhe ....ponuknut mu neskor alebo az dalsie jedlo...
@mariannajesenska ty by si tam predsa šla s ním, že?..na ten pobyt. Takže to nie je len odtučňovací pobyt pre malého (ako tu píšu mnohé, že to nemá význam, lebo i tak dieťa samo dietu držať nebude), ale hlavne súbor poriadnych vyšetrení od odborníkov, rady od odborníkov, plus poriadne pártýždňové sledovanie príjmu a výdaju a teda toho pohybu - na to všetko tam bude mamka. Takže to môže mať význam. Určite si to skús nejako vybaviť. určite s tým treba za pomoci odborníkov niečo robiť, to dieťa nemôže mať ešte ani kĺbiky uspôsobené na takú hmotnosť
Ak by mi pediatricka pri tejto vahe a vyske povedala,ze z toho vyrastie, videla by ma v ambulancii posledny krat.Toto rozumneho cloveka ani nenapadne z ust vyslovit. Tvoje dieta je vazne chore a ak je jeho strava skutocne taka, ako pises, nie je mozne aby tak priberalo,ak su funkcie vsetkych organov, metabolizmus v poriadku. Kolko maly vazil ked sa narodil? Ako priberal? Nezacalo sa to menit povedzme az od nejakeho veku ? Preco ste to nechali zajst do takeho extremu ? Ved uz skôr si musela vidiet ze nieco nie je v poriadku.Zrejme takto nepribral za mesiac.
Zacala by som nie odtucnovacim pobytom, ale patranim po pricine, co to spôsobuje. Ako som pisala,pri zdravej racionalnej strave to z jedla nebude.Kym sa hlada pricina, vyradila by som z jedalneho listka vsetok rafinovany cukor a vyrobky, v ktorom sa nachadza. Ak pecivo,tak celozrnne,ale naizaj celozrnne nie farbenu bielu muku,sacharidy iba dopoludnia.Ak nieco mliecne,tak biely jogurt a ked ochutit tak med,pripadne mala lyzicka domaceho dzemu.Zabudnut na vsetky zasmazky,maslo,smotany,udeniny,tucne syry,pouzivat ryzove cestoviny, pohanku, nattural ryzu,masko dusene na prirodno ,strukoviny a pod. Ovocie iba dopoludnia,popoludni ponukni cerstvu zeleninku.Za stravu si v plnej miere zodpovedna ty a co maly uvidi u teba, bude jest tiez.
Popravde,kamoskina mala bude mat 6 rokov, ma 127 cm a 30 kg a uz ona je poriadne pri sebe, tak si neviem predstavit skoro tuto vahu na 2,5r dietati ☹ .MOj maly ma 6 rokov,121 cm a 21 kg a je ako sparatko.V kazdom pripade drzim palce, aby ste malemu pomohli...
@mariannajesenska ak u endokrinologa bolo vsetko ok (bolo by dobre vediet, ake vysetrenia mu vobec robil), a tvojej pediatricke to nepride nejak hrozne, tak zrejme je problem hlavne v strave. vyhladala by som si nejakeho dietologa, pripadne napis Igorovi bukovskemu, poradi ti ohladne vyzivy
http://www.akv.sk/
na odtucnovacie pobyty by som tak male dieta nedavala, mozno pocas pobytu schudne, ale pokial bude mat potom beznu domacu stravu ako doteraz, naberie vahu nazad.
@yukki konečne niiekto kto ma pochopil o čo mi tu ide.Dakujem
@mariannajesenska To bude asi tym, ze sa dost nepresne a chaoticky vyjadrujes uz od zaciatku
Fúúú, baby , ja myslm, že tu nepomôže nejesťp iškotky.... deti bežne chrumu od polroka vkočíku piškotky... jedia sladkosti... jedia viac či menej... pozám deti ktoré pijú nie čistú vodu ale vod zo sirupom... a nie sú obézne.. tu ide o niečo iné.. ZDRAVE DIETA nepriberie len tak... nesudte ju preboha ež dieťa pije o pohár mlieka viac ako by malo...
ODKAZ AUTORKE: určite by som sa bila o iné vyšetrenia, aby sa vylúili nejaé choroby.. srdiečko.. či cukrovka..ap otom "chudnúť"
Presne deti v nasom okoly jedia omnoho viac a sladkosti kopec a su chudulinke.
@mariannajesenska Urcite by som dala urobit dalsie vysetrenia...ak by neodporucila pediatricka....vymenit ju!!! To nie je sranda...ide o zdravie dietata, moze byt vazne chory a potrebuje pomoc!!!
Baby, nenavážajte sa do nej!
@mariannajesenska Ahoj, ja Ti verím, že malého (teda, malý asi zrovna nie je, že? 🙂 ) neprepchávaš, zrejme tam bude iný problém, možno endokrinologický, ja neviem, nie som doktorka. A prečo Ti to verím? No, môj syn už má vyše 3 a pol roka, je na svoj vek maličký, aktuálne má okolo 100 cm a cca 15 kg. Ale čo ten dokáže pojesť, to som ešte nevidela! Cez deň sa stravuje v škôlke, pravidelne chodí na dupľu. Po návrate zo škôlky (po olovrante) takmer vždy niečo menšie zje, väčšinou jabĺčko, banán, ale pokojne napríklad aj 2 lekvárové palacinky, alebo nejaký koláčik. No a keď sa náhodou vonku zdržíme dlhšie, tak už mi rozpráva aký je strááášne hladný. Varím skoro každý deň, takmer vždy má malý teplú večeru, proste normálne jedlo, ako na obed, mäsko, zeleninku, zemiaky, alebo ryžu... On zvládne zjesť takmer dospelácku porciu, jemu aj sebe naložím rovnako a vždy všetko zje. Miluje ryby a keď niekomu rozprávam, že už ako 2-ročný zjedol sám celého pstruha, tak mi to nikto neverí, hlavne, keď ho vidí. Tak kam to doňho ide???
U vás je to opačný problém, Ty sa asi zase čuduješ, z čoho ten Tvoj toľko priberá. Nuž, neviem, skúste tie vyšetrenia. Držím palce a kašli na blbé komentáre. 😉

@mamulienka30 dakujem za radu skusim to