Opakujúci sa sopeľ a kašeľ po nástupe do škôlky
Ahojte dievcata,
chcela by som vas poprosit o vase skusenosti. Moj dvaapolrocny syn nedavno nastupil do skolky. Od kedy je tam, tak cyklicky sa mu objavuju sople, nasledne kasel, pretoze hlieny stecu do hrdla.. a tak stale dokola. Niekedy ma aj zvysenu teplotu, ale podstata je v tom, ze je stale totalne zahlieneny. Snazim sa odsavat mu nostek co najastejsie (ani za ten svet totiz nechce sniakat) a kupila som aj inhalator, ale problemy sa stale vracaju. Uz ma to fajt se..ka, pretoze maly je poriadne mrzuty, uplakany, v noci sa casto budi a nevyspi sa ani on, ani ja. Tak rozmyslam, co by mu este mohlo pomoct, aby sa s tym vedel lepsie popasovat. Momentalne mu k tomu idu aj zadne stolicky a to je uz uplna katastrofa, sople mu tecu aj usami a k tomu este bolest zubkov a teploty.. Dakujem za vsetky tipy.
Také malé dieťa si ešte len buduje imunitu, má kratšie dýchacie cesty, preto ten hlie a k tomu ak nevyfúka sopeľ.
Bude sa to opakovať.
Napriek tomu chodiť von ak sa dá, vitamíny, dobré je plávanie pre malé deti, moj chodil mali aj saunu tam to mu pomáhalo.Cesnak ak by si mu vedela dávať na malinké kúsky s medom pravidelne, echynacea sirup celú sezonu, hygiena nosa ráno večer. Neprekurovať v byte skor zvlhčovať.
@gabikkas ano rodic si pozna svoje dieta ja nepisem o alergikov co presoplia , prekaslu cely rok. Ale vracajuce dieta v satni a matka ho da do triedy s tym nic mu nie je a ucitelka s usmevom ho berie a tam nakazi celu triedu a aj same ucitelky tak naozaj nic mu nie je , len crevna viroza . Alebo naozaj dievcatko malo sopel az po kolena stale si ho utieralo, zeleny, zlty ( krasne farby ;-/ ) ucitelky sa pytam ono je zdrave?? Nema nahodou byt mino kolektivu a odpoved je zdrave ved ma len sopel a zlty a zeleny nie je nakazlivy . Mna skoro vystrelo ...
Naozaj nasa skolka je extrem . Ja som statsna , ze tam dieta uz nedam , ani keby mi davali milion. Tam uz nevkrocim 🙂
@jaruska6
hej tak...kamoska tak dava co mi ho odporucila (minuly rok ho odporucila mamickam na sidlisku a vsetky co ho davali tak si ho pochvalovali, myslim, ze ho davali koli tomu, ze sa nevedeli zbavit kasla)...on chutovo nieje nic moc, treba mat hned pripravene nieco na zapitie...
my sme si tym uz presli nas bol od 14 m v kolektivne do 30 m kasel a sopel vkuse aj zapal priedusiek 5x,nas dr tvrdil ze ked dieta nema teplotu ma byt v kolektive aj soplave a ukaslane mna ani raz nevypisal na ocr a malemu dal papier ze moze byt v kolektive,bola som jeho postup overit na detskej klinike u profesora a veru dal nasmu dr zapravdu.liecil sa bez antibiotik a potom fakt mu to preslo chory nieje od toho 2,5 r pomaly bude mat 4 roky raz bol chory dostal ovcie kiahne priebeh lahky.ja som davala arco defesens
@pena33 u nás to isté, od 9/2013 chodí dcéra do školky, dovtedy nebývala chorá, ale od nástupu do mš sa opakovali soplíky, kašel. 3 dni v škôlke 2 týždne doma. A takto sa to s nami ťahalo až do januára 2015 kedy jej z krvi diagnostikovali zníženú bunkovú imunitu a alergiu na trávu a raž. Berieme Imunor ktorý nám naozaj pomohol, k tomu jej dávam Arco defensis je tam plno vitamínov aj probiotiká. Samozrejme zdravá strava, ovocie a zelenina to je jasné. Doteraz sme vyskúšali xy preparátov, doplnkov stravy a neviem čo ešte, ale toto nám ako jediné zabralo. Choré, ukašlané deti v škôlke už neriešim, tie sú všade a aj keby si sa postavila na hlavu nič s tým nenarobíš. Imunita dieťaťa by sa s nejakým tým náporom bacilov mala vysporiadať, a ak nie potom je tam chyba a treba to riešiť.
Nam napr. Arko Defenses vobec nezabera. Mali sme trojmesacnu kuru a nic, ani Imunoglukan, ani AMP Care Junior s Echinaceou, vsetko vyhodene peniaze.
@veronicka1901 ja som prvy krat dala arco ked mal 2,5 r trojmesacnu kuru neviem co zabralo ale od tej doby nebol chory hlavne zapal priedusiek uz nedostal,uz som bola sa dohodnut na detskej klinike ze ked znova dostane tak nas hned prijmu nastavit na inahacnu liecbu,dovtedy bol na Singulair co beru astmatici,ale nastastie doteraz nebolo potrebne,po roku som zopakovala davku ,bol chory raz mal kiahne a potom kaslal a soplil bolo to virusove,nam este pri naznakoch prechladnutia pomaha Kaloba,najlepsie zabera welnes pobyt v teplej a slanej vode,a sauna aj ked tam vydrzi minutu,na druhy den je po soploch
@katinka71
My mame inhalator doma, pomaha velmi najma na suchy kasel, bali sme sa opakovanych laryngitid, ale nastastie s inhalatorom to vzdy ustojime, len to dlho trva. Inak, ten wellness je zaujimavy napad, musime vyskusat pri dalsej chorobe. Hneva ma to, lebo ma aj stravu vyvazenu aj pobyt na vzduchu pocas choroby a stale sa nam to opakujem. Verim, ze pride zlom a bude lepsie.
@jaruska6 to sa mi to tiez osvedcilo mame asi 20 minut termalny wellnes chodime tam od maleho 3 m aj plavat voda vo vnutry je 33 C a da sa aj vonku vyplavat voda je tam este teplejsia,aj ked su vonku minusove teploty tak sme aj vonku vo vode iba hlava mu trci ,este ked bol mensi tak som si myslela ze ochorie viacej ale za 3.5 roka sa nestalo ze by po kupani bol chory este aj moja mama sa chytala za hlavu ze co to stvarame smalym,je este bazen s obsahom 2% soli a fakt to je nasa prva pomoc pri nadche ponara sa aj dycha lebo z tej soli sa vyparuje a este ta sauna jje pri bazenoch,do saunovych svetov nemozeme ist z malym,este parna sauna s eukaliptom ked mal zapaly priedusiek dobre pomahala,fakt som bola bezradna ten rok co bol v kuse chory tam sme skusali fakt co sa dalo,antibiotika nemal ani raz predpisane ,nas detsky nepridpise na zapal dychacich ciest antibiotika,jedine pri zapale stredneho ucha
ahojte všetky zúčastnené! môže mi niekto z vás prosím napísať, že popri tomto všetkom ako zvládate financie, resp. prácu, nevyhodili vás, alebo ste zhodou okolností z tých šťastných, ktorých muži tak dobre zarábajú, že si môžete takéto nenormálne dlhé OČR-ky dovoliť?? ako to riešite? každá má ochotnú babku, ktorá stráži a má na to čas?? ja to proste nechápem, moje dieťa nastúpilo ako 3 ročné teraz v septembri 2015 do škôlky, prvé dva mesiace bola doma tak každý druhý týždeň, to sa ešte ,,s odretými ušami" dalo ustáť v mojej práci, ale teraz sme doma už štvrtý týždeň!!! a stále kašle! ja proste nemôžem ísť do práce ani zajtra, ani pozajtra a ani v piatok!!! nabeton ma vyhodia, ako to teda zvládate vy?? ďakujem za odpovede!
@loriana Čauko no my to mame detto doma.Od októbra v škôlke pomaly koniec novembra a dokopy bol asi tri tyzdne.Ja ale od decembra nastupujem.Jedine co som rada že robím na smeny čiže aj voľno aj pred nočnou keď bude v dennej a bude treba tak ostane muž.Ale byť hore po dvoch nočných tiež slušný hardcore.Babky ďaleko.Verím že sa to zlepší.Držím aj Vám palce.
@pena33 urcite sa tu na mna zruti kritika, ale aj tak mi neda nepridat svoj nazor. Zila som takmer 11 rokov v zahranici a tam som videla aj iny sposob zivota a pestovania imunity a zdravia. Tak napriklad v kancelariach, pracoviskach, doma v skole, skolke je vykurene na 18-19stupnov. Nie viac... takze uz toto podporuje otuzilost a imunutu. Dalsim faktorom je to ze deti v zapadnej Europe nie su tak dopovane kvapkami, sirupmi, atb... rodicia ale aj spolocnost skor zastava nazor ze imunita sa buduje otuzilostou, pohybom na cerstvom vzduchu, navstevou sauny, nenaobliekavat dieta... Moja rodinna lekarka v zahranici mi povedala ze ked dieta chodi (nelezi v kociku) ma mat Tolko vrstiev oblecenia, kolko staci aj mne ako dospelej. Mam sama dve dcerky a ked sme sa prestahovali na SK tak si ucitelky v skolke mysleli ze ma daju na socialku, pretoze som deti nenaobliekavala tak ako ine mamicky. Zaujimave je, ze moje dievcata maju stale teple rucky aj ked maju menej oblecene ako ostatne deti. Ked starsia dcera nastupila do skolky, tak bola prve 3 mesiace nachladnuta... Na zapade sa toto vola BUDOVANIE IMUNITY a u nas vsetci davaju sirup a nechaju deti doma. V zahranici su bezne v skolkach nachladnute deti aby si budovali imunitu v roznych bakteriach. Deti zostanu doma iba v pripade horucky, bolesti hlavy, hnaciek.......... ale nie kvoli nachladnutiu. Detom sa odporuca jest dva kusy ovocia a dva kusy zeleniny denne. Chodit co najviac von aj ked mrzne, prsi, snezi... Moja vlastna skusenost mi hovori ze zdravie dietata sa buduje do 6.-7. roku a v tomto obdobi je dolezite aby diet prekonalo co najviac virusov, je to investicia do buducnosti. Sportujme s detmi vonku, vodme ich do sauny, doprajme im prirodzene potrebny cas na budovanie imunity. Stoji to ale viac energie ako davit sirup alebo nasadit atb.
@katarinaina Mas pravdu. LENZE mne do skolky usoplene dieta nevezmu, takze nemam na vyber. Musim ist lekarovi, nadopovat ho antibiotikami a prist do skolky po tyzdni s potvrdenim o neinfekcnosti. Pokial si ho necham doma aby sa liecilo bez antibiotik ( ratam sem aj lokalne antibiotickekvapky ) tak sa mu ta choroba neskutocne taha. A ked clovek pracuje tak sa proste neda neustale si nechavat dieta doma 2-3 tyzdne kym sa z toho dostane samo.
@dumamcelyden ja ti rozumiem, tiez pracujem... vlastne som na materskej bola len rok. Ale to uz je vyber kazdeho ako to zariadi. Myslim si vsak, ze mne by to za to nestalo dopovat dieta. Ja som si bravala aj dovolenku ked mi diet nachladlo. Podotykam ze nemame ziadnu pomoc od rodicov alebo svokrovcov. Vsetko riesime samy.
@katarinaina No tak 5 tyzdnov dovolenky rocne nie je vela na vykrytie kazdomesacnej 2tyzdnovej absencie. A zamestnavatel sa moze zblaznit. Chapem preco nikto nechce zamestatnat maminy po materskej, to je nezvladnutelne.
@katarinaina mas pravdu takto to chodi aj v at,tu tazko dostaneme antibiotika ,a v skolke su zvyknuti ze kasel a sople nieje choroba,a kedze deti zo skolky chodia ku tomu istemu dr tak su vskolke malokedy chybaju,my mame narok na OCR iba 10 dni na cely kalendarny rok,
@dumamcelyden Viem, ako je to na Slovensku a teraz aj vidim, ako je to v zahranici. Musim hlboko suhlasit s @katarinaina - v zahranici sa zo sopla a kasla absolutne nic nerobi. Ak ma dieta teplotu, hnacku, je malatne, vtedy ostava doma. Inak sa s lahkym nachladnutim chodi dokonca aj na plavaren. Raz som isla k lekarke s dcerou, pretoze 3apol tyzdna kaslala. No pozerali na mna ako na blbca, co tam vlastne robim 😀 Na Slovensku mi v tychto pripadoch dali za naruc sirupov a isli sme na tyzden domov.
Bohuzial s chorobnostou dietata sa neda robit vobec nic. Tak to proste chodi, deti byvaju chore. Kedze skolky su nastavene tak ako su, nemas dieta kam umiestnit, ostava ti len OCR a modlit sa za ustretoveho a chapaveho zamestnavatela.
A ze nikto nechce zamestnavat matky s malymi detmi? To je samozrejme druha strana mince. Da sa to riesit vselijako flexibilne, polovicne uvazky, home-office a podobne. Akurat nasi zamestnavatelia sa do toho nehrnu az na par nadnarodnych korporacii, lebo je jednoduchsie vykopnut matku a zamestnat mladu 20tnicku.
Takze jedina konstruktivna rada je najst si zamestnanie, kde to budu tolerovat a tlacit na skolku, nech beru deti aj so soplom. Pripadne si najst opatrovatelku, aj ked tam je zas otazkou vyska prijmu. To uz je potom na uvazeni, ci sa skor neoplati ostat doma alebo ci je dolezitejsie obetovat par mesiacov a vlastne chodit do prace "bez vyplaty" za cenu udrzania pracovneho miesta.
Drzim palce.
@dumamcelyden ale ked budes uz v prvych 3. rokoch materskej otuzovat, chodit s detmi do kolektivu aby ste prvy rok v skolke neboli Tolko nachladnuti. Nase dcerky boli v prvom rocniku skolky nachladnute 1x v septembri a 1x v oktobri odvtedy uz chore nebybaju. Ale chcelo to predpripravu ako som spominala vyssie.
@anasstazia ahoj chcem sa spitaat ze aj ja davam sterimar cu a vibrocil moze dlhodobo to nie su kcapky jak nasivin lebo aj my od septembra v kuse sopel co za teka a nejde mu nic von a ma z toho uz aj zvecsene mandle lekarka orl ze prideme na komtrolu a uvidime ze treba ci netreba vybrat
@darina05 Ahojky, vibrocil sa môže dávať tak 3-4 dni a potom prestávka. To mi zatiaľ povedali všade, kde som sa pýtala v lekárni.

@zuzin78
kazdy rodic je zodpovedny za svoje dieta a velmi dobre ho pozna a vie, co je pre neho najlepsie....mnohe veci sa daju obmedzit, ovplyvnit, mnohe nie, ani keby sme sa na hlavu postavili....napr. prostredie, v ktorom zijeme sa velmi ovplyvnit neda (podla mna to nieje vyhovorka, ale fakt)...pre take deti, ktore maju alergie na pele, inhalacne alergie na plesne z ovzdusia (napr ked dlhsie prsi, je vlhko...) a mnohe ine alergie....lekar ich dokaze trosku utlmit, ale vadit budu vzdy, potom z toho sople, vlhka sliznica, mnozenie bacilov, zapaly usi, zatekajuce sople, dlhotrvajuci kasel...poznam dospelych co maju alergie a su bezradni, presoplia, preslzia celu jar a nepomozu im ani antihistaminika, musia fungovat....
Minuly rok si presne pamatam ako lietali z odkvitnutych pupav tie "padačiky-tak sme ich volali ako deti"....to bolo cosi neskutocne a pritom ani nemam alergiu na to, ale bolo to cosi hrozne....