Opätované strhávanie chrasty

10. máj 2021

Potrebujem poradit ohladne syna. Zacali sa mu robit jemne bodky/akne/ okolo vlasov. Ma 8r. A on si ich samozrejme strhne, alebo ked mu ja cistim tvar tak mu to dam dole rucnikom, a ostane tam mikro rana. Lenze syn je marny a strhne si chrastu ktora ranu hoji. Spravi sa mu nova, a on ju opat strhne, a takto dookola. Problem je, ze zacina mat pomerne velke jazvy na tvari a ja neviem ako to zastavit. Som z toho nestastna, bojim sa ze sa mu zostane zjazvena tvar. Najskor som vysvetlovala, potom som natierala, potom som lepila, potom som sa vyhrazala, potom som kriala, potom som zobrala ipad, a potom dostal na zadok. Teraz zistim, ze mu to zalepim - a on si odtrhne lepku!!! strhne si chrastu a zalepi si to spat! Privadza ma do zufalstva 😩😩 neviete co s tym?

autor
10. máj 2021

sme objednani k detskej dermatologicke koli pleti - ale termin mame az v lete. Koli koronavirusu je sklz ☹

meluela
10. máj 2021

objednajte sa aj detskej psychologicke, mozno poradi co s tym. najlepsie bolo vobec na to neupriamovat pozornost, nemala si mu to ani ty cistit. teraz ho bude treba od toho odvyknut. su aj take hydrokoloidne naplaste, ktore sa davaju tazko dolu, to by mozno pre vas bolo riesenie spolu s nejakym motivacnym systemom - teda netrestat, ale odmenovat pokroky, aj ciastkove. ked vydrzi par dni, tak potom mu to uz pojde lahsie, moze trebars zbierat body/nalepky za kazdyn den/polden ked si to necha na pokoji a potom na koniec nejaka cielova odmena, nieco co ma rad (nova pocitacova hra, vylet a pod.)

autor
10. máj 2021

@meluela mozno skusim pozitivnu motivaciu. Dik. Zacalo to ked nemohol chodit do skoly. Je vidiet ze je nonstop v strese - vizualne to vidim na vyraze tvare. Prekvapivo ked je doma 🤷🏼‍♀️ Malo sa uci, vela sa hra. Nerozumiem tomu.

meluela
10. máj 2021

jaj a este mu skuste kupit nieco na sposob fidget toy -- trebars take tie lopticky na mackanie, tahanie .. co by mu zamestnalo ruky. skus tiez vypozorovat kedy to robi (napr. pri pozerani telky, zaspavani a pod.) a na tie chvile davat pozor

meluela
10. máj 2021

moze to byt tym stresom, tymto sposobom uvolnuje napatie. moze to pretrvavat aj ked uz bude mino stresu, lebo si na to uz navykol. tou motivaciou to ale mozete zmenit. hlavne majte pre neho pochopenie, nie je to ze len tak prestane, je to ovela komplikovanejsie. vyhoda je, ze to robi este len relativne kratko, o to lahsie bude odvykanie

autor
10. máj 2021

@meluela skusim. On je dieta ktore ma sklon k stresu, a ako zacal chodit do skoly, tak to preslo. Sadla mu skola, kolektiv aj ucitelka. Ked prisla karantena akoby sa to vratilo.

marcellka32
10. máj 2021

Kúp pupalku tablety, dcérke (13) dávam kvôli akné a vyzerá, že to zaberá, za týždeň veľa vyrážok odišlo

autor
10. máj 2021

@marcellka32 dakujem, vyskusam

hlubik
10. máj 2021

je to psychicka porucha. Mame to v rodine. Cele telo sama rana jazva. Pozri na google. zlupovanie chrasty

hlubik
10. máj 2021

neviem to popisat ale prinasa mu to nejake kvazy uspokojenie. On si tu krastu zrobi inde. Hoc mu tvar das do poriadku on si za ziva bude lupit kozu inde. Treba to stopnut lebo telo bude mat samu jazvu.

meluela
10. máj 2021

@hlubik ano, to je pravda .. da sa googlovat aj dermatillomania alebo skin-picking disorder. Kedze to vsak zacal len nedavno, je sanca ze to nema az tak velmi hlboko zakorenene a ak sa podari vyliecit tie miesta, tak nebude pokracovat. Je mozne, ze sa mu to v buducnosti obnovi na inom mieste, hlavne ked bude pod stresom.

autor
10. máj 2021

@hlubik prosim ta, zase v klude. Ma 8 rokov. Netreba z toho zase robit dozivotny problem.

hlubik
11. máj 2021

tak ked si ty v klude tak je to ok.