Operácia nosnej mandle pri pozitívnom výtere

ela75
22. jún 2016

Ahojte, chystáme sa na výber nosnej mandle v CA. Pri predoperačnom vyšetrení nám pri výtere vyšla pozitívna Moraxella. Dcéra ju tam má stále ( to je aj dôvod pre výber mandle). Pediatrička, jej ale nechce nasadiť žiadne ATB a tvrdí, že to nie je prekážkou na operáciu. ORL nám zase tvrdila, že v prípade pozitívneho výteru sa nasadia celkové ATB a na operáciu môže ísť. Problém je, že s ORL budem až v deň operácie. Nemáte niektorá z vás s týmto skúsenosti? Išli ste na výber mandle úplne zdravý? Bojím sa, aby sa jej tá infekcia pri zákroku nerozniesla do celého tela.
Ďakujem.

loginexistuje
22. jún 2016

Nie to nie je prekazkou operacie. Moja dcéra mala streptokoka neustale pozitivneho 9 mesiacov na ATB potom sli mandle von a mala pod nimi lozisko.

To je v poriadku, dobre to dopadne. Nosna mandla je sup sup.

yanielka
22. jún 2016

tiez by som sa toho nebala, ved nejake zvieratka tam mame vzdy, ked bude navyse prekryta ATB nevidim problem, ba co viac , je to lepsie, predsa len je to otvorena rana v nosohltane vselico sa tam moze po zakroku vytvorit (abces atd) tak ak bude na ATB bude vsetko v poriadku

yanielka
22. jún 2016

zabudla som napisat, ze samozrejme za predpokladu, ze nema akutny infekt spojeny s teplotu , kaslom..

ela75
autor
22. jún 2016

@yanielka Nie, nema. Naoko je zdrava, ale ma ten pozitivny vyter. Vy ste isli na operaciu bez antibiotik a ani po tom ako zistili, ze tam ma lozisko, tak jej nic nenasadili?

ela75
autor
22. jún 2016

@yanielka No len problem je ten, ze my prave tie ATB nedostaneme. Pediatricka nam ich nechce kvoli Moraxelle predpisat ☹

yanielka
22. jún 2016

@ela75jaaj tak som zle precitala, no mojim obom detom vyberali nosne mandle a obaja mali po operacii ATB, so starsou som bola v zime a tam proste davali pre istotu, lebo bolo take chripkove obdobie, a mladsiemu uz nedali, ale prestal hybat hlavou, stale ho bolelo hrdlo, mal teplotu, tak sme aj tak tak pre tie ATB po troch dnoch isli. Ja nie som nejaky ATB sialenec a vyhybam sa im ako sa da aj pri detoch, ale rozpravala som sa so susedou lekarkou a ta mi povedala presne to, co som pisala vyssie, ze ona by takyto zakrok prekryla ATB preventivne kvoli moznym neskorsim komplikaciam......tak a tam kde budete mandle vyberat s nimi si sa o tom nerozpravala?

ela75
autor
22. jún 2016

@yanielka No zatial nie, lebo lekarka je v zahranici, ale tiez ju chcem, poprosit aby nam ATB dala aspon po operacii, kvoli prevencii, lebo nezda sa mi to byt Ok, ak zacnu vrtat do loziska Moraxelly a potom by to mali nechat iba tak bez ATB.

ela75
autor
22. jún 2016

@loginexistuje Aha, az teraz som si vsimla, ze som nespravne adresovala otazku. Takze tato mala patrit tebe 🙂
Vy ste isli na operaciu bez antibiotik a ani po tom ako zistili, ze tam ma lozisko, tak jej nic nenasadili?

loginexistuje
23. jún 2016

@ela75 moja brala pred operaciou ATB penicilinovej rady 9 mesiacov nepretrzite /cize sla na operaciu s ATB / a dostala ich nasledne aj do zily po operacii.

Ona ale mala streptokoka nie moraxelu co je v podstate velmi bezna bakteria najma v skolkarskej populacii.

Uvidis co ti povedia. Podla mna sa rozhodnu aj podla stavu. Mojej ale vyberali nielen nosne ale aj krcne mandle, co je vacsi zasad ...