Ovplyvňuje vákuumextrakcia u detí riziko autizmu?
Ahojte. Myslíte že deti , ktoré prišli takto na svet majú väčšinou nachylnosť ma autizmus?
Skúsenosti.dakujem ❤️
@domka222 rozumiem len ma zaujíma či sa u niekoho táto spojitosť potvrdila
Tato spojitost sa nemoze potvrdit, kedze je v tom smere vela nezodpovedanych otazok (presne ako je vyssie pisane).
A ked aj diagnostikujes autizmus, nemas sancu zistit co bola primarna a vyvolavajuca pricina, kedze ich moze byt vela. Ukazat preto na jednu sa neda.
To uz proste naozaj nezistis, ci za toho mohla vakuumextrakcia alebo ine vplyvy.
ak mozem prispiet do statistiky, poznam minimalne dve take deti, ktore absolvovali taky porod a nie su autisti, maju momentalne okolo 13rokov
Táto spojitosť je málo pravdepodobná. Autizmus je záležitosť génu. Vakuumextraktorovy pôrod má skôr rizika napríklad nedokrvenia mozgu (dieťatko keď dlhšie sa nenadychne) a tým pádom môže nastať poškodenie mozgu. Avšak tieito poškodenia sú skôr napríklad DMO a pod - tie sú z nedokrvenia. Avšak autizmus je málo pravdepodobný z toho .... Odhliadnuc od toho väčšina detí z takýchto pôrodov je zdravá ;) VEX sa používa práve preto, aby dieťa nebolo dlho nedokyslicene. Cize aby sa práve predislo poškodeniam mozgu.
najnovsie zistenia spajaju autizmus s niecim na urovni metabolizmu buniek a je to vrodena zalezitost. tiez mam v okoli dve deti, co sa takto narodili a su uplne zdrave. naopak, chlapec s autizmom u nasich znamych mal uplne bezproblemovy porod.
Ďakujem krásne baby za reakcie❤️
hlavne sa nestresuj, ak je dieťatko zdravé a správa sa normálne, nerob si zbytočné starosti dopredu, vychutnávaj si to, čo je
@danica2711 práveže som prvorodička nemám s kým v rodine porovnať a nezdá sa mi to už.ale tak vidim vekovo rovnake deti napr.aj v skupine na mk.aj celkovo 😑. ďakujem za podporu ❤️
Aké staré je maličké? ... Vieš čo my sme mali ťažký pôrod, malý mal dokonca po ňom sepsu. Tiež som sa bála kazdecoho ... Mal aj hypertonus, museli sme vojtu cvičiť. Dnes ma 2 roky aj mesiac a je to živý aktívny behajuci chlapec 😊 Akurát momentlane je jeho slovná zásoba veľmi malá oproti rovesníkom, ale snažím sa to zatiaľ moc neriešiť ... O nášho som mala jeden čas tiež strach či nemá nejakú diagnózu, asi 2 mesiace mal neskutočne záchvaty hnevu a revu a hádzania o zem trvali aj hodinu ... A potom to zrazu ustalo.
Ono každé dieťa je iné a aj keď viem, že je náročné neporovnávaj skús si užívať, že ho máš. 😊 Ak máš naozaj veľké pochybnosti skús možno napísať niekomu, kto sa do toho viac vyzná ... Ale skôr ako v 4 rokoch ti väčšinou aj tka diagnózu nikto nedá, nakoľko deti sa vyvíjajú naozaj rôzne 🙂
Ahoj, moj porod bol velmi komplikovany, maly 3x omotany, nakoniec porod vakuumextraktorom a ma autizmus. Ale netrufam si to spajat.
@tinka_1807 1.5 čochvíľa.vsimam si tak od roka .tie pochybnosti vo mne 😔
@brezza na to ze u nás bol takýto pôrod vexom, tak inak bolo všetko naozaj v poriadku ani rozdychavanie.abgar nič . všetko ok
autizmus je neurovývinová porucha
pôrod vexom ho nespôsobí
v čom sa ti dieťatko nepozdáva?
Ani u nas netrebalo rozdychavat. Abgar mal 10
Nie, autizmus je skor geneticka zalezitost a nejake faktory k tomu, urcite to nebude iba vexom. Poznam asi 20 deti narodenych takto, kamoska ma hned dve deti takto a vsetko normalne, intaktne deti. Poznam aj tazke pripady autizmu ( tam kde su naozaj v dospelosti plienky, ment retardacia) a porody boli ukazkove a tehu tiez. Same sme toto raz preberali ako autisti a mamy autistov a nevyslo nam z toho naozaj nic, ze by prave toto, pripadne nieco ine ukazovalo na pricinu autizmu.
Myslím si že to je genetického pôvodu. S týmto to nesúvisí
Ďakujem baby👍🏼
Moja bola vexom, apgar mala 6-7-10, bola rozdychavaná a je úplne ok, žiadne choroby
Autizmus je zle fungujúce mikrobiálne – imunitné – neuronálne prepojenie, ktorého výsledkom je neuro-zápal. Túto poruchu deti získavaju počas vývoja v maternici a po narodení. Hlavný vplyv má prostredie maternice, nie pôrod, ktoré vyvolalo poškodenia v prenatálnom živote a ďalšími budúcimi neuro-vývojovými poruchami zohráva práve črevná MIKROBIOTA. Nevyvážená prítomnosť biologicky dôležitých látok v organizme, účinok ťažkých kovov, lepku, kazeínu, glutamátu, organofosfátov, herbicídov, stabilizátorov a tiež hormonálna nerovnováha.
Tento stav bráni optimálnej funkcii neurónov, poškodzuje aktivitu mikrobioty a následne vyvoláva poruchy imunity vo vnútri aj mimo tráviaceho traktu.
Toto bol náš prípad, vysvetlila nám to klinika www.symptomedica.com, a nastavila úpravu črevného mikrobiómu a vidíme zlepšienie.
@nikaeli slabo reaguje na meno, očný kontakt tiež málokedy, nemá hru aku by mal mať, málokedy sa somnou do hry zapoji keď ukážem, dat mi veci nedá aj chce ale potom vidno že nechce mi dať hračku v polke zastavi ruku ze nechce
Skús aplikáciu ASDetect - nastavíš vekovú kategóriu a podľa videí odpovedz na otázky. Ak by bol záver pozitívny, kontaktuj Centrun včasnej intervencie, oni ťa už nasmerujú, poradia.

Môže a nemusí. Ohľadom autizmu je milión nezodpovedných otázok, na ktoré nevedia ešte odpoveď ani odborníci.