icon

Panický atak u dieťaťa

17. mar 2023

Ahojte.Chcem sa spýtať,či tu má alebo mal niekto podobný problém so svojím dieťaťom.Moj 10 ročný syn už dva mesiace nechce poriadne jesť,vraj sa mu nedá prehĺtať jedlo ani voda dokonca .Som z toho už zúfalá.Pred pár týždňami v noci za mnou dobehol,že sa dusi,že sa nevie nadýchnuť ,že sa boji,že sa zadusí.Zlakla som sa,tak sme išli hneď na pohotovosť.Nechali si ho na pozorovanie ,cca 5 dní v nemocnici.Urobili mu všetky možné vyšetrenia, rentgen,sono,EKG, gastrofibroskopiu,brali mu krv ,moc ,proste všetko bolo v poriadku.Vraj je úplne zdravý a nemá žiadny fizicky problém.Tak nás poslali ku psychologicke.Ta povedala,že sú to zrejme Panické úzkosti.Poslali nás domov,ďalšie sedenie u nej nám dala o 3 týždne.Lenze môj syn každý deň hovorí pri jedle ,že nevie prehltnúť,že mu tam niečo v hrdle zavadzia,zavadzia mu jazyk ,má sucho v ústach ,boji sa,že sa zadusí.Skoro pri každom jedle sa rozplače,neviem čo mám robiť .Prejde to ? Vie mi niekto prosím poradiť? On sa v škole minulý rok dusil vraj a učiteľka mu dávala prvú pomoc pobuchala ho atď a bolo to v poriadku a teraz sa mu to nejak vrátilo do hlavy a bojí sa,že sa opäť bude dusiť.Ale prejde to ,alebo ako to máme riešiť,prosím o každú radu a skúsenosť milé maminy,ďakujem :(

petruldo
17. mar 2023

No obávam sa, že bude potrebovať psychiatra a liečbu aby sa to nezhorsilo

luccija
17. mar 2023

U psychiatricky si bola?dá mu slabé ukludnovaky.
Doma je všetko v poriadku, v škole nerobí mu niekto zle?

oslo1
17. mar 2023

Moze to mat psychickeho povodu. Ale aj tak by som mu zmenila dietu. V UK sa to Vola soft moist diet. Dava sa to pacientom s poruchami prehltania. Ziadne tvrde kusky. Vsetko uvarene, prevarene, Vela omacky, male kusky Mesa, zeleniny . Syn Bude mat aspon pocit, ze mu chces pomoct. Samozrejme pocas jedla Vela zapijat.
Davat viac snack, banan, nastruhane jablcko, aby Mal nutricnu hodnotu.

koniarova
17. mar 2023

Má aspoň nejaké jedlo, ktoré zje bez problémov? Ak áno,dávaj zatiaľ len to .

autor
17. mar 2023

@petruldo
@luccija ďakujem Vám všetkým.....nerobí mu nikto v škole zle ,práveže je veľmi obľúbený,každú chvíľu s niekým volava, píše,chodil stále von s kamarátmi a teraz dva mesiace cca prestal ako má tie problémy,je uzavretý do seba....stále chce byť so mnou ,aj spat,tak spíme spolu.Snazim sa mu dávať len jedlo,ktoré on chce, mäkké, kaše,banán ,zelenina na pare pretlacena a podobne.No aj tak hovorí,že sa mu ale prehĺta.K psychológovi máme ísť až o 3 týždne skôr termín nemali .A lieky nechcem aby bral ,nechcem v tak mladom veku aby bol na niečom závislý.Skor som dúfala,že sa z toho dá vyrásť,alebo tak.a zapija jazde jedlo sám od seba stále.
@oslo1
@koniarova

autor
17. mar 2023

@luccija a doma no som tehotná ,tak neviem či by to z toho mohol mať ,má strach aj o mňa hovoril

majenkajulka
Autor odpoveď zmazal
petruldo
17. mar 2023

My sme mali pacienta s rovnakým problémom k nám prišiel už ani sliny nemohol prehltnúť. Ja by som ho netrapila neviem kde si vzala, že by mal byť závislý. Dostane lieky a keď mu to prejde, tak sa vysadia.

autor
17. mar 2023

@petruldo zatiaľ nič ani neodporučili,ale ak áno a neprejde to...tak skúsime asi aj to.

majenkajulka
17. mar 2023

Panické ataky sú u ľudí ktorí majú problém s pečeňou. Ďalej ľudia s nízkou hladinou vápnika niekedy aj vitamínu D. V akútnom stave záchvatu pomáhajú detičkám masáže nožičiek od kolena dole a zamestnať nejakou činnosťou pri ktorej sa musí sústrediť napr. Spolu skladať lego a pod. a tak zabudnúť na ten strach čo prežíva.panicky atak trvá len pár minút. Potom prejde.casto prichádza keď je človek dehydrovaný preto prvá pomoc pri ataku je pohár cistej vody. Atak prejde rýchlejšie. Pomáha na to bylinka pestrec mariánsky. Môžu to jesť aj deti od 5 rokov. V lekárni to dostať za 2 až 5 eur. Su to semienka drvené. Dávkovanie je polovičné vzhľadom na jeho vek. Čiže pre 10rocneho chlapca 2 krát denne čajová lyžička semienka zjesť a zapiť vodou. Dávkovanie začať opatrne pre prípad že by mohol byť na to alergický . Zvlášť ak je dieťa alergické na astrovite rastliny ako je napr. Harmancek- vtedy môže byť alergické aj na pestrec. Ale inak mám dobru skúsenosť s pestrecom ale pri deťoch treba byť opatrny. Toto odporucam všeobecne pri Panickej poruche. Nepoznám celkový zdravotný stav vášho dieťaťa preto mi ak chcete napíšte správu. Aby som vám mohla poradiť presnejšie. Ak dieťa berie nejaké lieky tak o užívaní pestreca sa treba poradiť s lekárom alebo lekárnikom.Drzim palce.

zobaka
17. mar 2023

nemusi to byt len psychika, na tvojom mieste by som zasla na orl a gastro, na vysetrenie bariom rtg, moze to byt nieco fyzicke, najma ked kazde jedlo zapija

autor
17. mar 2023

@zobaka keď si prečítate celý popis ,čo som písala hore....tak bol na všetkých vyšetreniach,ktoré spomínate a všetko má vraj v poriadku.Preto nám odporučili psychológa

autor
17. mar 2023

@majenkajulka áno ďakujem pestré mariánsky mám doma od leta,kúpila som ho ešte sebe ani neviem prečo,ale potom som otehotnela tak som si ho nedávala..skúsim teda a napíšem Vám správu dakujem

zobaka
17. mar 2023

ak bol aj na rtg s kontrastnou látkou tak ok, lebo bez kontrastnej nevidno nic, drzim palce, nech to prejde

julka188
17. mar 2023

Mne napadla este zvacsena stitna zlaza...? Ale to asi vysetrovali.... Ja mam podobne pocity v krku, ked si lahnem na bok, tak citim, ze mi tam nieco akojeby upchava krk, tiez mi "nic nie je" podla vysetreni. Takze ja verim vasmu synovi, ze to tak citi, i lekari vravia opak. Ja si myslim, ze mam zvacsene uzliny - kontrolovali mu lymfaticky system?

jumama
17. mar 2023

Pri panickom ataku sa dava dychat do papieroveho sacka. Aby videl, ze ten sacok sa nadychuje spolu s jeho dychom, malo by mu to pomoct trochu. Pozor, nie igelitovy, aby sa ozaj nedusil, ale papierovy. Skus si to pogooglit a zaobstarajte si take tie papierove desiatove vrecka... ako prva pomoc, skuste.

gabika0825
17. mar 2023

@luccija ukludnovaky 10 ročnému dieťaťu? 🙄 skôr by som to riesila sedením u detského psychológa.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
jumama
18. mar 2023

Este ma napadlo jedno cvicenie z arteterapie, co arteterapeutka hovorila, ze mozno robit aj s detmi: Pokrcit papier, vystriet ho. A potom nech si vezme ciernu fixu a pozera sa do papiera, nech skusi povedat, coho sa boji a niektore tie ryhy na papieri spaja, nech ten strach takto nakresli.

Potom ho moze pomenovat nejakym menom a vyfarbit. A napokon ho nejakym sposobom prekonat. Napadlo ma, ze ak on sa boji, ze sa zadusi, tak potrebuje zmensit ten pocit, ze ma cosi v krku, tak napriklad nech porobi do toho vykresleneho strachu dierky, hoc aj ostrou farbickou, spendlikom aby ten strach vyfucal, aby tam uz nebol, aby sa aj cez tie dierky dalo nadychovat... alebo ak sa to tyka uviaznuteho kuska jedla, tak moze pomoct tiez predstava, ze len po malinkych kusockoch je, a ze zuby su silne, rozhyzu ten strach uz v sutach, nech si tam dokresli silne zuby... proste akakolvek predstava co mu pomoze zmensit ten strach v krku... Alebo ho moze papier roztrhat na kusky, alebo aj zadupat. Ten sposob znicenia by si mal domysliet aj sam, lebo potom to je ucinne.

Bola som na takej arteterapii, kde kazdy z nas mal nico ine ako ten strach, ci prekazku. Jedna mala spalujucu energiu hadky, a arterapeutka povedala, ze co s tolkym ohnom, ako ho uhasiit? A dokreslila si tam baba vodu, dokonca naozaj zadupala ten ohen na zemi nohami, ze aj tak sa da hasit. Dalsia mala, ze sa jej moc miesa mama do zivota, a arteterapeutka sa iba spytala, ako ju zastavis? A ona hned vedela, ze si musi okolo seba postavit silnu hranicu. Dalsia mala, ze ako ju neustale vsetci nutia aby bola taka alebo onaka, len nie svoja a arteterapeutka sa spytala - co s tym spravis? A ona ten papier roztrhala na kusticky a povedala, ze ich nebude pocuvat a nebude si z toho nic robit...

Moze sa to zdat take zvlastne, ale arteterapia je prave o tom, ze nemusime vsetko len slovami a myslienkami vediet popisat a pochopit, ale cez nejake dielko sa s tym co nas trapi vysporiadame. Ze tam to pochopime na zaklade obrazkov, farieb, ze to riesenie nam dojde rychlejsie a jasnejsie...

Dalsie namety:
http://www.pulib.sk/web/kniznica/elpub/dokument...
https://fphil.uniba.sk/fileadmin/fif/katedry_pr...

autor
18. mar 2023

@jumama ďakujem skúsime aj toto,každá rada je dobrá rada a stojí to za vyskúšanie.Dnes sa išiel konečne hrať s deťmi ,učíme sa spolu už nie s nátlakom ako voľakedy,že musí vedieť všetko,povedala som mu napríklad,že koľko chce toľko sa naučíme a keď dostane zlú známku nevadí,buď si ju niekedy opravi alebo aj keď nie nič sa nedeje,myslím že aj to pomáha.Bol kludnejsi pri učení bral to ako hru,pretože minule mi povedal,že má stres aj v škole ,že nebude niečo vedieť a dostane zlú známku.Je pravda,že doteraz mal jednotky a pár dvojok vždy som dbala,nech sa dobre učí ,možno až moc,ale úprimne už chcem mať doma len toho veselého usmievaveho chlapca,či s trojkami alebo s akými známkami mi je už jedno.Teraz som pochopila,že úplne najdôležitejšie je,aby sa len zabával usmieval a bol v pohode,potom sa mu bude aj ľahšie učiť časom.

autor
18. mar 2023

@kukulda1234 a po akom čase Vás to asi tam prešlo ? On to má už asi 2 mesiace aj vyše.Rano sa zobudí vedľa mňa a prvé ,čo mi povie ,že je mu smutno a ja mu hovorím,že láska,ale ja som tu s tebou ,prečo ti je smutno ? A on ,že nevie ☹️je to pre mňa trápenie úprimne,tak mu chcem veľmi pomôcť,aby bol v poriadku

autor
18. mar 2023

@julka188 bol 5 dní v nemocnici a neviem ,či mu aj štítnu žľazu vyšetrovali,dúfam,že áno...ešte mu chcem dať urobiť vyšetrenia na všetky alergie,či náhodou nemá nejakú ,keď sa mu to hrdlo sťahuje.Je smutné,keď mi po každom jedle povie,že má pocite,že mu to tam ostalo a trápi sa .

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
autor
18. mar 2023

@kukulda1234 ďakujem .Takéto niečo potrebujem čítať,pretože som mala pocit,že to už ani neprejde a čo mám robiť ,stále som si túto otázku položila a odpoveď žiadna.Tiez nechcem ,aby ho niekto bral tak,že nieje v poriadku,že je blázon,pretože on je strašné šikovný ,dobrý, múdry,čoho sa chytí to mu ide.Len túto situáciu prvý krát vidím v jeho živote,že dobre nezvláda.Ja som prinom stále,keď ma potrebuje a tak ,stále sa snažím mu byť po ruke,aby nemal pocit,že je v tom sám.

heln
18. mar 2023

ahoj, uz som o niecom takom citala, tiez asi diskusia, ze deti mali takyto problem, cize stava sa.
co sa tyka jedenia netrapte sa, var mu kasovitu stravu, polievky, vyzivy....
necitala som podrobne , co vsetko mu vysetrovali, ale okrem dobreho klinickeho psychologa by som radila dat vysetrit potravinove alergie/intolerancie, skrizene alergie, ci mu z nejakej beznej potraviny napriklad nestiahne hrdlo, nespuchne jazyk, teraz prichadza jar, do ovzdusia sa uvolnuje kadeco, moze mat vyssiu hladinu histaminu a moze takto reagovat.
skratka nenechat sa odbit tym, ze zo zdravotneho hladiska nic nenasli.

autor
18. mar 2023

@heln áno tiež nad tým rozmýšľam,že ho dám vyšetriť na elegie všetky,pretože niekedy nerozumiem,že by to mohlo byť naozaj len psychické.

luccija
18. mar 2023

@gabika0825 na uzkostnu poruchu sa dávajú aj deťom mini dávky tak snáď mu pomôže psychológ

jumama
19. mar 2023

Este ti tu vlozim takyto obrazok - "vzorce dychu". Mohlo by to byt sucastou liecenia. Moze si ich nakreslit sam, pekne vyfarbit, aj vzory, kazdy den jeden obrazok z toho. A ked si ho nakresli, vyfarbi, naucis ho dychat podla toho vzoru, ako je nakresleny, da si prstek na Start, ide v naznacenom smere a hlboko sa pri tom nadychuje, hlboko vydychuje, podla toho, co je na obrazku napisane... Prave preto ze je v anglictine, mozete si to v slovencine napisat, nadych, vydych. Mnohokrat prave praca s dychom pomaha odburavat strs. Mozes ho naucit, ze prv ako sadne k stolu, urobite si spolu oto cvicenie. Ak ho chces podporit, aj ty si nakresli svoje obrazky a dychajte spolu... Mozno mu daj vybrat, ktory vzor sa mu naviac paci a tak.

Povodne je to rada z takej stranky GoZen, ale podobnych obrazkov najdes vela na internete a ak mas Instagram a English by nevadila, tak oni velmi pekne videa maju, aj s detickami, ktore hovoria o tom, ake maju strategie na zvladanie stresu alebo hnevu, velmi dobre to maju urobene, napomocne... aj rozne plagatiky s napismi... https://www.instagram.com/gozenlove/

jumama
19. mar 2023

To je myslene tak, ze na A4 jeden vzor... tak preto hovorim, ze si to mozete sami na'kreslit, napr ty mu tam ceruzkou predkreslis tentvar a on si ho iba vyfarbi. Hold - ako zadrzanie dychu. Kontrola dychu ma vplyv aj na to, aby sa mu ukludnilo aj cvalajuce srdiecko, ktore v strese zacne rychlejsie bit... a tak vlastne nastava panika v celom tele, cez kontrolu dychu sa mu moze podarit skludnit cele telo.